Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.
T.C.
İSTANBUL
6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2023/… Esas
KARAR NO : 2023/564
DAVA : Alacak (Ticari Nitelikteki Hizmet Sözleşmesinden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 11/01/2022
KARAR TARİHİ : 05/09/2023
….İş Mahkemesi’nin 14/04/2022 tarih, 2022/… Esas ve 2022/… Karar sayılı görevsizlik kararı uyarınca Mahkememize tevzi edilen ve yukarıdaki esasa kaydı yapılan, Mahkememizde görülmekte olan Alacak (Ticari Nitelikteki Hizmet Sözleşmesinden Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ -İSTEM /
Davacı vekili dava dilekçesinde ve özetle; Davalılardan … … …’in müvekkili şirket nezdinde 25/09/2003-30/03/2021 tarihleri arasında çalıştığını, müvekkili şirket ile davalı … … … arasında 4857 İş Kanunu kapsamında 09/06/2011 tarihinde ”Yönetim Sözleşmesi” başlıklı bir İş Sözleşmesinin imzalandığını, davalı … … …’in müvekkili şirkette yaklaşık 18 yıl boyunca üst düzey yöneticilik ve genel müdürlük yaptığını, pozisyonu gereği müvekkili şirketin tüm ticari sırlarına ve stratejilerine vakıf, şirketin en üst düzey yöneticisi olduğunu, ancak kendisinin davalı … Marka’nın ayartmaları sonucu ihbar süresine dahi riayet etmeksizin emeklilik sebebini bahane göstererek 30/03/2021 tarihinde aniden istifa ettiğini ve işten ayrıldığının ertesi günü olan 01/04/2021 tarihinde İş Sözleşmesi’nde yer alan rekabet etmeme şartını hiçe sayarak müvekkili şirketin sektördeki en büyük rakiplerinden birisi olan davalı rakip firma … Marka Şirketi’nde Genel Müdür olarak işe başladığını, davalı … … …’in, müvekkili şirket ile aralarında 09/06/2011 tarihinde imzalanmış olan İş Sözleşmesi’nde yer alan rekabet etmeme yükümlülüğünü ihlal ettiğini, müvekkili şirket ile davalı … … … arasında akdedilen İş Sözleşmesi’nde düzenlenen Rekabet Etmeme Yükümlülüğü’nün Borçlar Kanunu’nun 444. Ve 445. Maddelerine uygun olarak düzenlendiğini, davalının şirket içerisindeki rolü düşünüldüğünde müvekkili şirketin söz konusu rekabet yasağı açısından haklı bir menfaati olduğunun açıkça ortada olduğunu beyanla fazlaya dair her türlü talep ve dava hakkı saklı kalmak kaydıyla davanın kabulüne, öncelikle davalılardan … … …’in rekabet yasağına aykırılık teşkil eden hareketlerinin men’ine, … … …’in 8 aylık brüt ücreti tutarındaki cezai şartın ve aşkın zararın şimdilik 110.000,00-TL’lik kısmının (kısmi alacak talebidir) davalı … Marka’nın davalı … … …’i işe alma tarihinden itibaren işlemeye başlayacak yasal faizi ile birlikte tahsiline, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalılar üzerinde bırakılmasına karar verilmesini dava ve talep etmiştir.
SAVUNMA /
Davalılar vekili cevap dilekçesinde ve özetle; davacı Şirket’in aşkın zarar talebini somutlaştırmadığı, zamanaşımı defii’ni ileri sürdüklerini, sözleşmenin rekabet yasağına ilişkin hükümlerinin geçersiz olması yanında rekabete aykırı hareketlerin menine ilişkin düzenleme bulunmadığını, davalı … … …’in davacıdan ayrıldıktan hemen ertesi günü işe başlamadığını, rekabet yasağı düzenlemesinin geçersiz olduğunu, davacı Şirket’in önemli bir ekonomik zarara uğrama ihtimali olmadığını, müvekkili şirketin faaliyet alanının daha geniş olduğunu, düzenlemede yer bakımından sınırlama olmadığını, tenkis şartları oluşmadığını, rekabet yasağı düzenlemesinin geçerli olduğunu kabul etmemekle birlikte, haklı yada kanuni sebep olmaksızın feshi halinin düzenlenip diğer haller için bir cezai şart düzenlenmediğini, emeklilik nedeniyle kanuni sebebe dayanılarak fesih yapıldığını beyanla şartları oluşmayan davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
KANITLAR VE GEREKÇE /
Dava, iş akdinin feshinden sonra işçinin rekabet etmeme yasağına aykırı davranışları iddiasına dayalı cezai şart alacağı istemine ilişkin alacak davasıdır. Davanın yasal dayanağı 6098 sayılı TBK’nın 444-447.maddeleri arasında yer almaktadır.
Türk Borçlar Kanunu(TBK)’nun 444/1.maddesinde, fiil ehliyetine sahip olan işçi, işverene karşı, sözleşmenin sona ermesinden sonra herhangi bir biçimde onunla rekabet etmekten, özellikle kendi hesabına rakip bir işletme açmaktan, başka bir rakip işletmede çalışmaktan veya bunların dışında, rakip işletmeyle başka türden bir menfaat ilişkisine girişmekten kaçınmayı yazılı olarak üstlenebileceği düzenlenmiştir.
Taraflarca gösterilen deliller toplanmış, taraf şirketlerin … kayıtları dosyamız arasına alınmış, davalı … … …’in nüfus kayıt örneği UYAP sistemi üzerinden çıkartılarak dosyamız arasına alınmış, davalı … … …’ e ait işçi özlük dosyasının bir örneği celp edilmiştir.
Davacı vekili 21/07/2023 tarihli dilekçesi ile özetle; müvekkili şirket ile davalılar arasında sulh ve ibra protokolünün imzalandığını, tarafların iş bu protokol gereğince birbirlerinden yargılama gideri ve vekalet ücreti dahil olmak üzere hiçbir maddi taleplerinin bulunmadığını, konusuz kalan iş bu dava hakkında dosyanın karara çıkartılması ile gereğini talep etmiştir.
Davalılar vekili 24/07/2023 tarihli dilekçesi ile özetle; dava devam ederken davanın tarafları arasında yapılan görüşmeler neticesinde sulh olunması konusunda mutabakatın sağlandığı, taraflar arasında imzalan sulhe uygun olarak karşı taraftan vekalet ücreti, yargılama gideri ve harç taleplerinin bulunmadığını beyan etmiştir.
6100 sayılı HMK.313.maddesinde; sulhun, görülmekte olan bir davada, tarafların aralarındaki uyuşmazlığı kısmen veya tamamen sona erdirmek amacıyla, mahkeme huzurunda yapmış oldukları bir sözleşme olduğu, sulhun ancak tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri uyuşmazlıkları konu alan davalarda yapılabileceği, dava konusunun dışında kalan hususların da sulhun kapsamına dâhil edilebileceği ve sulhun şarta bağlı olarak da yapılabileceği,
314.maddesinde; sulhun, hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabileceği,
315.maddesinde; sulhun, ilgili bulunduğu davayı sona erdireceği ve kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğuracağı, mahkemenin tarafların sulhe göre karar verilmesini isterlerse sulh sözleşmesine göre; sulhe göre karar verilmesini istemezlerse karar verilmesine yer olmadığına karar vereceği ve irade bozukluğu ya da aşırı yararlanma hâllerinde sulhun iptalinin istenebileceği hüküm altına alınmıştır.
Somut olayda; tarafların aralarındaki uyuşmazlığı tamamen sona erdirmek amacıyla üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri dava konusu alacak bakımından sulh oldukları ve tarafların sulh sözleşmesine göre karar verilmesine yer olmadığı kararı verilmesini talep ettikleri anlaşılmaktadır.
6100 sayılı HMK’nın 315.maddesi uyarınca sulh, kesin hükmün sonuçlarını doğuran ve davayı sona erdiren bir taraf işlemidir.
Bu sebeplerle; tarafların; aşağıda içeriği hükme aynen dercedilen sulh sözleşmesi ile sulh olarak davayı sona erdirdiklerinin tespitine, tarafların talepleri doğrultusunda, 6100 Sayılı HMK’nun 315/1-2.cümle maddesi uyarınca taraflar arasındaki uyuşmazlığın, hükmün bir parçası olan 17/07/2023 tarihli Sulh ve İbra Sözleşmesi’ne göre giderilmesine dair aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
Yukarıda açıklanan nedenlerle;
H Ü K Ü M /
1-Tarafların 17/07/2023 tarihli içeriği aşağıya alınan;
“SULH VE IBRA PROTOKOLÜ”
İşbu Sulh, İbra ve Gizlilik Protokolü (“Protokol”) 17.07.2023 tarihinde;
“1. i. … Vergi Numaralı … Mah. … Cad … Blok No: … İç Kapı No:3 …, İstanbul adresinde mukim … ANONİM ŞİRKETİ (“… Marka”)
ii. … T.C. kimlik numaralı … Mah. … Sok. L’İst … Dış Kapı: … Blok Adı: … No: … , İstanbul adresinde mukim … … … (“… … …”) (birlikte “… Marka/… … …” olarak anılacaklardır) ile
2. … Vergi Numaralı, … Mah. … Cad. … Blok No:… , İstanbul adresinde mukim … VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ (“…”)
arasında aşağıda yazılı olarak belirtilen şartlar dahilinde, karşılıklı ve tam olarak mutabakat sağlanmak suretiyle vekilleri tarafından e-imza ile imzalanmıştır. … Marka/… … … ve … ayrı ayrı “Taraf” ve müştereken “Taraflar” olarak anılacaktır.
MADDE 1- PROTOKOL’ÜN KONUSU
İşbu Protokol, …’nın … Marka/… … …’e karşı …. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin 2023/… E. sayılı dosyasına (“Dava Dosyası”) konu uyuşmazlığa ilişkin Taraflar arasında yapılan Sulh, İbra ve Gizlilik Protokolü’dür. Taraf vekilleri, anılan dava dosyasında sulh, ibra ve feragat, ahzu kabz yetkisine havi vekaletnamelerine istinaden işbu Protokol’ü imzalamışlardır.
MADDE 2- TARAFLARIN YÜKÜMLÜLÜKLERİ
İşbu Protokolü gereğince Taraflar, aşağıdaki hususlarda sulh olmuşlardır.
…’nın … Marka/… … … aleyhine açtığı rekabet etmeme yükümlülüğünden kaynaklanan cezai şart, aşkın zarar ve men talepli …. İş Mahkemesi’nin 2022/… E. Sayılı dosyasında görevsizlik kararı verilmiş ve işbu karar, … Mahkemesi … Hukuk Dairesi’nin 2022/… E. sayılı dosyası kapsamında incelenerek görevsizlik kararı hukuka uygun bulunmuştur. İstinaf incelemesi sonucunda dosya, …. Asliye Ticaret Mahkemesi”nin 2023/… E. sayılı dosya numarası ile incelemeye alınmış olup işbu Protokol’ün imza tarihi itibariyle halen derdesttir.
Ancak Taraflarca, Dava Dosyası sonuçlanmaksızın söz konusu davadan kaynaklanan tüm edim ve yükümlülüklerin karşılıklı olarak yerine getirilmiş sayılmasına karar verilmiştir.
a. İşbu Sözleşme’nin imzalanması ile Taraflar birbirini …. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin 2023/… E. sayılı dosyası yönünden gayrikabili rücu ve ibra etmiş sayılacaklardır.
b. Taraflar, birbirlerinden asıl alacak, faizleri, vekalet ücreti ve yargılama giderleri dahil olmak üzere herhangi bir hak ve alacak talebinde bulunmayacağını bütün hukuki neticelerine şamil olmak üzere serbest irade ile hiçbir baskı ve tesir altında kalmadan kayıtsız şartsız kabul, beyan ve taahhüt etmişlerdir.
c. …, davaya konu edilen … … …’in rekabet etmeme yükümlülüğünden kaynaklı cezai şart talebi ile vekalet ücreti ve yargılama giderleri de dahil olmak üzere yukarıda bilgileri belirtilen Dava Dosyası kapsamında ortaya çıkabilecek tüm talepleri ile ilgili, geçmişe ya da ileriye yönelik … Marka/… … …’e karşı ödeme talebinde bulunmayacağını, herhangi bir yasal yola başvurmayacağını kabul, beyan ve taahhüt etmiştir. Yine aynı şekilde … Marka/ … … …, …’dan Dava Dosyası’na ilişkin hiçbir hak ve alacak talebinin olmadığını, …’ya herhangi bir şekilde dava ve icra takibi başlatmayacağını kabul ve taahhüt eder. Ayrıca Taraflar, Dava Dosyası’na ilişkin ve fakat Dava Dosyasıyla sınırlı olmamak üzere mevcut ve/veya eski çalışanlara yönelik benzer konularda rekabet etmeme yükümlülüğünün ihlâli iddiasıyla herhangi bir yasal yola başvurmayacağını kabul, beyan ve taahhüt etmiştir. Tarafların işbu taahhütleri gayrikabil-rücu olup, Dava Dosyası kapsamındaki tüm taleplerden karşılıklı ibra hükmündedir.
d. İşbu Protokol’ün imzalandığı tarihten itibaren 5 iş günü içerisinde …, Dava Dosyası’na davadan ve sulh üzerine yerel mahkemece verilecek karara karşı istinaf ve temyiz kanun yollarından feragati bildirir ve aynı zamanda yargılama gideri ile vekalet ücreti talebinin olmadığına yönelik dilekçe sunacak olup; … Marka/… … … ise tarafların sulh olması nedeniyle …’dan yargılama gideri ve vekalet ücreti adı altında herhangi bir taleplerinin bulunmadığına yönelik dosyaya sulh dilekçesi sunacaktır.
e. Taraflar, işbu Protokol’e dahil olan hükümlerin ve buna ilişkin bilgilerin, Dava Dosyası ve bunlarla sınırlı olmamak üzere işbu Protokol’ün varlığının ve içeriğinin gizli bilgi olduğunu, işbu gizli bilgileri birbirlerinin yazılı muvafakati olmaksızın gerçek veya tüzel herhangi bir üçüncü kişiye ifşa etmeyeceğini, kendi veya üçüncü kişilerin çıkarları doğrultusunda kullanmayacağını, kamuya beyan etmeyeceğini, alenileştirmeyeceğini, gizli bilgileri yalnızca Protokol’de belirlenen yükümlülüklerinin ifası için ve bununla sınırlı olarak ancak gerektiği vakitte kullanacağını, işbu Protokol gereklilikleri dışında, manyetik ve elektronik ortamlarda herhangi bir yöntem vasıtasıyla bu bilgi ve belgeleri saklamayacağını, kopyalamayacağını Protokol’ün yukarıda sayılan 3. taraflarla paylaşılması suretiyle, ilgili tarafın uğrayacağı maddi ve manevi zararı herhangi bir mahkeme kararına gerek olmaksızın derhal, nakden ve defaten tazmin edeceğini kabul, beyan ve taahhüt eder. İşbu hüküm, Protokol’ün imza tarihi itibariyle yürürlüğe girecek olup, süresiz olarak yürürlükte kalacaktır.
f. İşbu Sulh ve İbra Protokolü, Taraflar’ın yukarıda belirlenen şartlarda mutabık kalmasıyla 17.07.2023 tarihinde Taraflar’ın avukatlarınca e-imza ile imzalanmıştır.”
Sulh sözleşmesi ile sulh olarak davayı sona erdirdiklerinin tespitine,
2- Tarafların talepleri doğrultusunda, 6100 Sayılı HMK’nun 315/1-2.cümle maddesi uyarınca taraflar arasındaki uyuşmazlığın, içeriği yukarıda hükme aynen dercedilen ve hükmün bir parçası olan 17.07.2023 tarihli Sulh ve İbra Protokolü’ne göre giderilmesine,
3-Karar tarihinde yürürlükte bulunan Harçlar Kanunun 22 maddesi ile Harçlar Tarifesi gereğince hesap olunan 7.514,10-TL nispi karar ve ilam harcından peşin alınan 1.878, 53-TL harcın mahsubu ile bakiye 5.635,57-TL harcın davalılardan tahsili ile hazineye irat kaydına,
4-Taraflarca yapılan yargılama giderlerinin kendileri üzerinde bırakılmasına,
5-Taraflarca talep edilmediğinden vekalet ücreti takdirine yer olmadığına,
6-HMK 333.maddesi gereğince davacı tarafından yatırılan gider avansından bakiye avansın hüküm kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya iadesine,
7-Davalılar tarafından yatırılan delil avansından bakiye avansın hüküm kesinleştiğinde ve talep halinde davalılara iadesine,
Dair, tarafların yokluğunda, gerekçeli kararın tebliği tarihinden itibaren 2 hafta içinde mahkememize verilecek dilekçe ile … Mahkemeleri nezdinde İstinaf kanun yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı. 05/09/2023
Katip …
¸
Hakim …
¸