Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 6. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/60 E. 2021/607 K. 16.09.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/448 Esas
KARAR NO : 2021/617
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 01/07/2021
KARAR TARİHİ : 17/09/2021

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının dosya üzerinden yapılan incelemesi sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ /
Davacı vekili dava dilekçesinde ve özetle; Müvekkil şirket … Tic. Ltd. Şti (Eski ünvanı … Tic. Ltd. Şti.)’nin, “… Mah. … Cad. … No: … K: … /İstanbul” adresinde ticari faaliyetlerini gerçekleştirdiğini, Müvekkili şirketin 28.06.2021 tarihinde genel kurul kararı ile ünvan değişikliği yapacakken tüm aramalara rağmen şirket içerisinde genel kurul toplantı ve müzakere defterini bulamadığını, 28/06/2021 tarihinde 2017 yılında tasdik edilmiş genel kurul toplantı ve müzakere defterinin çalındığını öğrenen müvekkilinin ilgili defterin yenilenmesi için notere başvurduğunu fakat; genel kurul toplantı ve müzakere defterinin yenileme işlemi için zayi belgesi gerektiğini öğrendiğini beyanla müvekkili şirketin ünvan değişikliği yapacağı hususunun da göz önünde bulundurularak müvekkili şirkete ait genel kurul toplantı ve müzakere defterinin zayi olduğuna dair zayi belgesi verilmesini talep etmiştir.
KANITLAR VE GEREKÇE /
Dava, 6102 sayılı TTK’nın 82/7. maddesine dayalı olarak açılmış zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
6102 sayılı TTK’nın 82/7. Maddesinde; bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgelerin; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacirin zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebileceği, bu davanın hasımsız açılacağı ve mahkemenin gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebileceği hüküm altına alınmıştır. TTK’nın 82/7.maddesinde, zayi belgesi verilmesini gerektirecek zayi olma durumları sınırlı olarak sayılmamış ise de tacirin zayi belgesi isteyebilmesi için, defterlerin zayi olmasında kusur ve sorumluluğunun bulunmaması, tedbirli bir tacir gibi davranmasına rağmen zayi olayına engel olamamış durumda olması başka bir deyişle ticari defter ve belgelerinin korunabilmesi amacıyla gerekli dikkati ve ihtimamı göstermiş olması gerekmektedir. Ayrıca, ziya durumunun tacirin iradesi dışında meydana gelmesi zorunludur.
6102 sayılı TTK’nın 82/7. maddesinde öngörülen 15 günlük süre hak düşürücü süre olup ziyaın öğrenildiği tarihten itibaren işlemeye başlar ve ticari işletmenin bulunduğu yer mahkemesi kesin yetkilidir.
Dosya kapsamından davanın hak düşürücü süre içerisinde açıldığı ve davacı şirketin yerleşim yeri itibariyle mahkememizin kesin yetkili olduğu anlaşılmıştır.
Dosya kapsamından davacı tarafça zayi olduğu iddia edilen genel kurul toplantı ve müzakere defterinin davacı şirket tarafından 28/06/2021 tarihinde genel kurul kararı ile ünvan değişikliği yapacakken tüm aramalara rağmen şirket içerisinde bulunamadığını, aynı tarihte 2017 yılında tasdik edilmiş genel kurul toplantı ve müzakere defterinin çalındığını öğrendiği ve savcılık nezdinde suç duyurusunda bulunulmadığı tespit edilmiştir.
Toplanan deliller ve tüm dosya kapsamına göre; davacı taraf dava dilekçesinde genel kurul toplantı ve müzakere defterinin davacı şirketin 28.06.2021 tarihinde genel kurul kararı ile ünvan değişikliği yapacakken tüm aramalara rağmen şirket içerisinde bulunamadığını, aynı tarihte genel kurul toplantı ve müzakere defterinin çalındığını öğrendiğini, 12/07/2021 tarihli dilekçesi ile de bu hususta savcılık nezdinde suç duyurusunda bulunulmadığını beyan etmiştir. Bununla birlikte,hırsızlık olaylarının çok yoğun olduğu büyük kentlerde, davacının saklamak zorunda olduğu, ticari defter ve belgelerini kasa ve buna benzer sağlam yerlerde muhafaza etmesi gerekmektedir. Kaldı ki, hırsızın, kendi açısından ekonomik değeri yok denecek düzeydeki genel kurul toplantı ve müzakere defterini çalmasının yaşamın olağan akışına ve gerçeklerine ters düştüğü de açıktır. Bu nedenlerle talep edenin tutmak ve saklamakla yükümlü olduğu defter ve belgeleri özenle korumak zorunda olduğu, tacir olmanın yükümlülüklerinden birinin de basiretli davranma olduğu, ticari işletmenin genel kurul toplantı ve müzakere defterinin çalınması nedeniyle tacirin gerekli dikkat ve özeni göstermediği; talep eden şirketin defter ve belgelerinin TTK’nun 82/7 maddesinde sayılan sebeplerden biri nedeniyle zayi olduğunu, zayii belgesi talep koşullarının gerçekleştiğini ve defterlerin ihtimam ile korunduğunu yeterli delil ile ispatlayamadığı, Yargıtay uygulamaları ile aranan kaçınılmazlık şartının yerine getirildiğine dair delil de sunamadığı, anılan maddede aranan yasal şartların oluşmadığı anlaşılmakla Mahkememizce açılan davanın reddine karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın REDDİNE
2-Karar tarihinde yürürlükte bulunan Harçlar Tarifesi gereğince hesap olunan 59,30-TL maktu karar ve ilam harcının davacıdan tahsiline, peşin alınan harçtan mahsubuna,
3-Davacı tarafça yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-HMK 333.maddesi gereğince davacı tarafça yatırılan gider avansından geriye kalan kısmının hüküm kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya iadesine,
Dair, davacı tarafın yokluğunda, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki haftalık süre içinde İstinaf kanun yolu açık olmak üzere dosya üzerinde yapılan inceleme sonunda karar verildi.17/09/2021

Katip … Hakim …