Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 6. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/520 E. 2022/233 K. 30.03.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/520 Esas
KARAR NO : 2022/233

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 09/08/2021
KARAR TARİHİ : 30/03/2022

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ -İSTEM /
Davacı şirket yetkilisi dava dilekçesinde ve özetle; tarafına ait … adresindeki … isimli, … ticaret sicil nolu işletmesinin, 03/08/2021 tarihinde Genel Kurul Toplantı ve müzekkere defterinin kaybettiğini, bu durumu yerel gazete ve maliyeye tarafınca bildirildiğini, ticari faaliyetlerinin devamı adına tarafına Genel Kurul Toplantı ve Müzakere defterinin zayi olduğuna dair zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
KANITLAR VE GEREKÇE /
Dava, 6102 sayılı TTK’nın 82/7.maddesine dayalı olarak açılmış zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
6102 sayılı TTK’nın 82/7.maddesinde; bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgelerin; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacirin zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebileceği, bu davanın …açılacağı ve mahkemenin gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebileceği hüküm altına alınmıştır. TTK’nın 82/7.maddesinde, zayi belgesi verilmesini gerektirecek zayi olma durumları sınırlı olarak sayılmamış ise de tacirin zayi belgesi isteyebilmesi için, defterlerin zayi olmasında kusur ve sorumluluğunun bulunmaması, tedbirli bir tacir gibi davranmasına rağmen zayi olayına engel olamamış durumda olması başka bir deyişle ticari defter ve belgelerinin korunabilmesi amacıyla gerekli dikkati ve ihtimamı göstermiş olması gerekmektedir. Ayrıca, ziya durumunun tacirin iradesi dışında meydana gelmesi zorunludur.
6102 sayılı TTK’nın 82/7.maddesinde öngörülen 15 günlük süre hak düşürücü süre olup ziyaın öğrenildiği tarihten itibaren işlemeye başlar ve ticari işletmenin bulunduğu yer mahkemesi kesin yetkilidir.
Davacı şirketin İTO kaydı çıkartılarak dosya arasına alınmış ve incelenmesinde; davacı şirketin yerleşim yeri itibariyle mahkememizin kesin yetkili olduğu tespit edilmiştir.
… Vergi Dairesi Müdürlüğü’nün 09/09/2021tarihli cevabi yazısı ile; davacı şirketin 09/09/2021 tarihi itibariyle 98.249,40-TL vergi aslı, 56.580,87-TL gecikme zammı olmak üzere toplam 154.830,27-TL vadesi geçmiş vergi borcunun bulunduğu bildirilmiştir.
… Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 17/09/2021 tarihli cevabi yazısı ile; davacı şirketin 17/09/2021 tarihi itibariyle toplam 479.585,23-TL takipli borcunun bulunduğu bildirilmiştir.
Mahkememizin 13/08/2021 tarihli tensip tutanağının (6) numaralı ara kararı ile; “Davacıya; iddia olunan zayi olayının nasıl gerçekleştiğini açıklaması için 1 aylık süre verilmesine” dair karar verilmiş, Mahkememizin 06/09/2021 tarihli ara kararının (2) numaralı ara kararı ile de; “Davacı şirket yetkilisine; davacı şirketin, Genel kurul toplantı ve müzakere defterinin hangi yıla ait olduğu, tasdik edildiği noterlik numarası, yevmiye numarası vb tüm bilgileri Mahkememize sunması için kendisine iki haftalık kesin süre verilmesine; aksi takdirde dosyadaki mevcut delillere göre karar değerlendirileceğinin işbu ara kararın tebliği ile birlikte kendisine ihtarına” dair karar verilmiş ve tensip ile 06/09/2021 tarihli ara kararın davacı şirkete 12/01/2022 tarihinde usulüne uygun tebliğ edildiği anlaşılmıştır.
Tüm deliller birlikte değerlendiriliğinde;davacı taraf, şirkete ait Genel Kurul Toplantı ve Müzakere defterinin zayi olduğunu belirterek zayi belgesi verilmesini talep etmiştir. Bununla birlikte davacı tarafın, zayi olayının nasıl gerçekleştiğini dava dilekçesinde açıklamadığı gibi kendisine verilen kesin süre içerisinde de açıklamadığı, yine genel kurul toplantı ve müzakere defterinin hangi yıla ait olduğu, tasdik edildiği noterlik numarası, yevmiye numarası vb. Hiçbir bilgiyi Mahkememize bildirmediği ve cevabi yazılardan davacı şirketin vergi borcu ile takipli SGK prim borcunun bulunduğu tespit edilmiştir. Yine davacı taraf, Genel Kurul Toplantı ve müzakere defterinin zayi olduğunu ve buna ilişkin ilan yapıldığını, dava dilekçesinin ekinde yer alan gazete incelendiğinde görüleceğini belirtmişse de sunulan gazetede zayi olayına ilişkin ilanın yer almadığı tespit edilmiştir. Hülasa, davacı tarafından zayi olduğu bildirilen Genel Kurul Toplantı ve müzakere defterinin zayi olduğuna ilişkin dosyaya hiçbir somut delil sunulmamıştır. Bu nedenlerle Mahkememizce gerekli yasal koşulların oluşmadığı anlaşıldığından ispat olunamayan davanın reddine karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
Yukarıda açıklanan nedenlerle;
H Ü K Ü M /
1-Davanın REDDİNE
2-Karar tarihinde yürürlükte bulunan Harçlar Tarifesi gereğince hesap olunan 80,70-TL maktu karar ve ilam harcının davacıdan tahsiline, peşin alınan 59,30-TL harcın mahsubuna, bakiye 21,40-TL karar harcının davacıdan tahsili ile hazineye irat kaydına,
3-Davacı tarafça yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-HMK 333.maddesi gereğince davacı tarafça yatırılan gider avansından geriye kalan kısmının hüküm kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya iadesine,
Dair, davacı tarafın yokluğunda, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki haftalık süre içinde İstinaf kanun yolu açık olmak üzere dosya üzerinde yapılan inceleme sonunda karar verildi.30/03/2022

Katip …
¸

Hakim …
¸