Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 6. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/595 E. 2021/647 K. 05.10.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO:2020/595
KARAR NO:2021/647

DAVA:Tazminat
DAVA TARİHİ:21/10/2020
KARAR TARİHİ:05/10/2021

Mahkememizde görülmekte olan tazminat yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ -İSTEM /
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Müvekkillerinin müteveffanın desteğinden yoksun kalması sebebiyle oluşan ve tazminat miktarının kesin olarak belirlenebilir olduğu anda artırılmak üzere şimdilik … için 500,00 TL, … için 500,00 TL olmak üzere toplam 1.000 TL destekten yoksun kalma tazminatının temerrüt tarihinden itibaren yasal faizi ile birlikte davalıdan tahsiline , yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalı taraf üzerinde bırakılmasına karar verilmesini talep etmiştir.
SAVUNMA /
Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; Müteveffanın nüfus kayıt örneğinin dosya içerisinde kazandırılarak destek alabilecek kişilerin belirlenmesi ardından hesap yaptırılması gerektiğini, müteveffanın anne ve babasının hayatta olduğunu, kendilerine sigorta şirketine başvuru sonrasında ödeme yapıldığını, meydana gelen trafik kazasında araç sürücüsünün hayatta olduğu ve yaralanmadığını, müteveffanın emniyet kemeri takmaması nedeni ile (ölüm ile illiyet bağının açık olduğunu vefat nedeni kafa ve göğüs travması olduğunu) müterafik kusuru olduğunun açık olduğundan hesaplanan tazminattan kusur indirimi yapılması gerektiğini, sürücünün Alkol raporu dosya içerisine kazandırılmamakla kulu Cumhuriyet Savcılığına müzekkere yazılarak soruşturma dosyasının celbinin sağlanmasını, davanın reddini yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davacı taraf üzerinde bırakılmasına karar verilmesini talep etmiştir.
GEREKÇE: Dava, trafik kazası nedeniyle 6098 sayılı TBK’nun 53. Maddesi uyarınca destekten yoksun kalma nedeniyle maddi tazminat istemine ilişkindir.
Davacı vekili tarafından sunulan 24/09/2021 tarihli dilekçesi ile; Davalı taraf ile anlaşmaya varıldığını, ve davalı şirket tarafından yapılan ödeme neticesinde davalarının konusuz kaldığını, bu sebeple davadan feragat ettiklerini, davanın reddine karar verilmesini, anlaşma sebebi ile feragat edilmiş olduğu dikkat alınarak lehlerine ve aleyhlerine yargılama gideri ve vekalet ücretine hükmedilmemesini talep etmiştir.
Davalı vekili tarafından sunulan 25/09/2021 tarihli dilekçesi ile; Davacı vekili ile dosya kapsamında alacak feriler ve yargılama giderleri ile sulh olunduğunu, vekalet ücreti ve yargılama giderleri taleplerinin olmadığını talep etmişlerdir.
Davacılar vekilinin davadan feragat yetkisi bulunduğu vekaletnamesinde görülmüştür. Davadan feragat HMK’nun 307. maddesi hükmü gereğince uyuşmazlığı ve dolayısıyla davayı sona erdiren, davalı tarafın kabulünü gerektirmeyen ve kesin mahkeme hükmünün hukuksal sonuçlarını doğuran bir taraf işlemidir. HMK’nun 309. Maddesi hükmüne uygun olarak davacının davadan feragatının mahkemece saptanması halinde feragat sebebiyle davanın reddine karar verilmesi gerekir. Feragat bildirimi de HMK’nun 309. maddesi hükmüne uygun olarak mahkemece tesbit olunmuştur. Bu nedenlerle ve HMK’nun 320. Maddesi ile usul ekonomisi ilkesi de dikkate alınarak dosyanın sürücemede kalmaması için dosya üzerinden davanın feragat sebebiyle reddine karar verilmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda izah olunduğu üzere;
1-Davanın feragat nedeniyle reddine,
2-492 sayılı Harçlar Kanunu’na ekli (1) sayılı tarife gereğince alınması gereken 59,30 TL’nin davacı tarafça peşin olarak yatırılan 54,40 TL harçtan mahsubu ile Hazine’ ye gelir kaydına, bakiye 4,90 TL daha harcın davacılardan tahsili ile Hazine’ ye gelir kaydına,
3-Talep edilmediğinden taraflarca yapılan yargılama giderlerinin üzerlerinde bırakılmasına, vekalet ücreti takdirine yer olmadığına,
4-HMK’nun 333/1. maddesi gereğince varsa artan gider-delil avansından kullanılmayan kısmın karar kesinleşmesinden sonra yatıran ilgili tarafa iadesine,
5-6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu 18/A-13. maddesi uyarınca ve Arabuluculuk Kanunu Yönetmeliği Tarife hükümleri uyarınca Adalet Bakanlığı bütçesinden ödenen 1.320,00 TL arabuluculuk ücretinin (yargılama gideri) davacılardan alınarak hazine’ye gelir kaydına, buna ilişkin harç tahsil müzekkeresi yazılmasına,
Dair, taraf vekillerinin yokluğunda, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık yasal süre içinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere dosya üzerinde yapılan inceleme sonucu karar verildi.

Katip …
e-imzalıdır

Hakim …
e-imzalıdır