Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 6. Asliye Ticaret Mahkemesi 2017/480 E. 2018/370 K. 10.04.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2017/480 Esas
KARAR NO : 2018/370
DAVA : Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ : 24/05/2017
KARAR TARİHİ : 10/04/2018
Mahkememizde görülmekte olan Şirketin İhyası davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ -İSTEM /
Davacılar dava dilekçesinde ve özetle; ihyası istenen …şirketinin ortakları ve yönetim kurulu üyesi olduklarını, şirket sermayesinin 50.000,00 TL nin altında kaldığını ve üst üste 5 yıl olağangenel kurul yapılamadığından İstanbul Ticaret Sicil müdürlüğünün 12/03/2013 tarihinde yayınlanan … sayılı kararı ile şirketin sicil kaydının resen silindiğini, şirket adına …’da bi adet taşınmazın bulunduğunu, bu taşınmazın satış ve devir işlemlerinin yapılabilmesi, münfesih halinin kaldırılarak yönetim kurulu ve genel kurullarının yapılıp sermaye artırımında bulunulabilmesi için tüzel kişiliğinin ihyasına karar verilmesini istemişlerdir.
SAVUNMA /
Davalı sicil memurluğu cevap dilekçesinde ve özetle; 6102 sayılı TTK nın 32.maddesi çerçevesinde işlem yapıldığı, 6102 sayılı TTK nın geçici 7.maddesi gereğince şirketin resen terkin kapsamına alındığı, düzenlenen tebligat ve ilan prosodürlerininin yerine getirilerek resen terkin edildiği, sermayesini asgari sermaye düzeyine çıkarmayan şirketlerin, yasal süre dolduktan sonra ancak; ek tasfiye amacıyla ihya edilebilmelerinin mümkün olduğu, ihya kararı ile bu şirketlerin tekrar faaliyetlerine devam edemiyecekleri, müvekkilinin yasal hasım konumunda bulunduğu belirtilmiştir.
KANITLAR VE GEREKÇE /
Dava; 6102 sayılı TTK’nun geçici 7. Maddesi kapsamında re’sen ticaret sicil kaydı terkin edilen şirketin ihyası istemine ilişkindir.
İhyası istenilen … A.Ş’nin dava tarihi itibariyle Ticaret Sicilinde kayıtlı bulunan merkez adresinin mahkememizin yargı yetkisinin bulunduğu idare sınırlar içinde kaldığı saptandığından, uyuşmazlığın çözümünde HMK. 14/2. ve T.T.K.nun 547/1 . maddesi hükmü gereğince mahkememiz kesin yetkilidir.
Tüzel kişiliği olan bir şirketin ticaret Sicilinden terkin işlemi yapıldıktan sonra, ortaklığın tüzel kişiliği sona erer. Bu terkinden sonra ortaklığın alacakları, borçları yada ortaklığın sorumluluğunu gerektiren bir durum ortaya çıkarsa, tasfiye memurları , ortaklığın pay sahipleri veya alacaklılar sicildeki terkin kaydının kaldırılmasını isteyebilirler. Getirtilerek incelenen şirkete ait ticaret sicil dosyası kapsamından davacıların şirketin ortağı ve yönetim kurulu üyeleri oldukları anlaşılmış ve görülmekte olan davada hukuki yararının ve taraf olma ehliyetinin bulunduğu kabul edilmiştir.
6102 sayılı Yasanın geçici 7. Maddesinin 15. Fıkrasında “Bu maddede düzenlenmeyen hususlarla ilgili kanun ve esas sözleşmelerde öngörülen usullere göre hareket edilir. Bu madde gereğince tasfiye edilmeksizin unvanı silinen şirket veya kooperatiflerin ortaya çıkabilecek mal varlığı, unvana ilişkin kaydın silindiği tarihten itibaren 10 yıl sonra Hazineye intikal eder. Hazine bu şirket ve Kooperatiflerin borçlarından sorumlu tutulmaz. Tasfiye memurlarının sorumlulukları konusunda özel kanunlardaki sorumluluğa ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla bu kanun veya Kooperatifler Kanunu hükümleri uygulanır. ticaret sicilinden kaydı silinen şirket veya kooperatifin alacaklıları ile hukuki menfaatleri bulunanlar haklı sebeplere dayanarak silinme tarihinden itibaren 5 yıl içinde mahkemeye başvurarak şirket veya kooperatifin ihyasını isteyebilir.” hükmü düzenlenmiştir. Dosya içerinde bulunan Ticaret Sicil Müdürlüğü yazısından ve ihyası istenen şirket sicil dosyası kapsamından ihyası istenilen şirketin 6102 sayılı T.T.K.nun geçici 7. Maddesi uyarınca 31/07/2013 tarihinde resen terkin edildiğinin bildirildiği anlaşılmıştır. Bu durumda şirket hakkında resen terkin işlemi uygulanması nedeniyle ihya davası sadece Ticaret Sicil Müdürlüğüne husumet yöneltilmek suretiyle açılabilecektir. Terkin tarihinden itibaren davanın öngörülen 5 yıllık süresi içinde açıldığı tespit edilmiştir. Şirketin ” sermayesini asgari tutara yükseltmesi için verilen sürede sermayesini artırmayarak infisah etmiş olduğu” gerekçesi ile sicilden terkin edildiği anlaşılmaktadır. Davacılar şirketin ortağı ve yetkilisi konumunda olup, şirket adına… parselde kayıtlı 1 adet taşınmazın bulunduğu, getirtilerek incelenen tapu kaydından anlaşılmıştır. Bu taşınmazla ilgili olarak satış ve devir işlemlerinin yapılabilmesi için malik olan şirketin terkin kaydının kaldırılması ve yeniden tüzel kişiliğinin kazandırılması gerekmektedir. Davacılar ayrıca şirket sermayesinin artırılabilmesi, şirketin yönetim kurulu ve genel kurullarının oluşturularak sermaye artırımı konusunda gerekli kararların alınabilmesi için de ihya isteminde bulunmaktadırlar. Sermayelerini asgari sermay düzeyine, yasal süre içeresinde çıkartmayan şirketlerin, yasal süre dolduktan sonra ancak; ek tasfiye amacıyla (ek tasfiye gerçekleştirildikten sonra kapatılmak üzere) ihya edilebilmeleri mümkündür. Saptanan ve hukuksal durum bu olunca; şirket adına kayıtlı taşınmazla ilgili olarak satış ve devir işlemlerinin yapılabilmesi ve ek tasfiye işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi i çin şirketin yeniden ticaret siciline tescil ve ilanına karar verilmesi gerektiği sonuç ve kanaatine varılarak aşağıdaki biçimde hüküm kurulmuştur. Taşınmazın devri ile ilgili işlemlerin tamamlanması için “ek tasfiye” işlemlerinin gerçekleştirildikten sonra şirketin kapatılmak üzere tescili yapılmalıdır. İhya kararı ile şirketin yeniden faaliyetini sürdürmesi mümkün değildir. Sermaye artırımı işlemlerinde de bu durum dikkate alınmalıdır.
Şirketin tasfiye sürecine girmediği, ihya halinde tüzel kişiliğinin aynı şekilde sürdürmesi gerektiği sonucuna varıldığından T.T.K.nun 547/2 maddesinin somut olayda uygulanmasına ve tasfiye memuru atanmasına gerek görülmemiştir.
Görülmekte olan dava da, İstanbul Ticaret Sicil Memurluğu’nun yasal hasım konumunda bulunduğu, davanın açılmasına sebebiyet vermediği anlaşıldığından yargılama giderleri ile sorumlu tutulmaması gerekmektedir.
Yukarıda açıklanan nedenlerle;
H Ü K Ü M /
1-Davanın KABULÜNE, İstanbul Ticaret Sicil Memurluğunun … sicil numarasında kayıtlı bulunan….AŞ’nin terkin kaydının kaldırılarak şirket adına kayıtlı bulunan taşınmazın satış ve devir işlemlerinin yapılabilmesi, genel kurul toplantılarını yapılarak sermaye arttırımının gerçekleştirilebilmesi için yeniden Ticaret Siciline TESCİL VE İLANINA,
Karar tarihinde yürürlükte bulunan Harçlar Tarifesi gereğince hesap olunan 35,90-TL maktu karar ve ilam harcının davacıdan tahsiline,
Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin dosya üzerinde bırakılmasına,
HMK 333.maddesi gereğince davacı tarafından yatırılan 165,00 TL gider avansından geriye kalan 3,40 TL’nin hüküm kesinleştiğinde davacıya iadesine,
Davacıların huzurunda, davalı tarafın yokluğunda kararın tebliğ tarihinden itibaren 2 hafta içinde mahkememize verilecek dilekçe ile İstanbul Bölge Adliye Mahkemeleri’nde istinaf yolu açık olmak üzere karar verildi. Açıklandı.
Başkan
Üye
Üye
Katip
HARÇ BEYANI /
35,90-TL. KARAR HARCI
31,40 TL. PEŞİN HARÇ
4,50 -TL. KALAN HARÇ