Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 6. Asliye Ticaret Mahkemesi 2017/1062 E. 2018/1236 K. 11.12.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2017/1062 Esas
KARAR NO : 2018/1236
DAVA : Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ: 05/12/2017
KARAR TARİHİ: 11/12/2018
Mahkememizde görülmekte olan Şirketin İhyası davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ -İSTEM /
Davacı dava dilekçesinde ve özetle; …Şti nin İstanbul …müdürlüğünden kayıtlı iken tasfiyeye girdiğini, İstanbul … İş Mahkemesinin …Esas sayılı dosyasında adı geçen şirket hakkında dava açıldığını, ancak tüzel kişiliğinin terkin olduğu öğrenildiğinden şirkete tebligat yapılarak yargılamaya devam edilemedğini, 6100 sayılı HMK nın 52 ve 54 maddeleri hükmünün yerine getirilmesi gerekmeksizin şirketin tüzel kişiliğinin ihyasına karar verilmesini istemiştir.
SAVUNMA /
Davalı …Müdürlüğünün vekili cevap dilekçesinde ve özetle; dava konusu olayda 6102 sayılı TTK nın geçici 7.maddesi gereğince işlem gerçekleştirildiğini, borçlu şirketin sermayesini asgari düzeye çıkarmadığından resen terkin kapsamına alındığını, devam eden davaya ilişkin herhangi bir bildirimde bulunulmadığından tebligat ve ilan prosödürleri yerine getirilerek şirketin terkin olunduğunu, ancak ek tasfiye yapılarak kapatılmak üzere ihyanın mümkün olduğunu, tekrar faaliyetine devam edemiyeceğine, yasal hasım konumunda olduklarından yargılama giderleriyle sorumlu tutulmalarına karar verilmesini istemiştir.
KANITLAR VE GEREKÇE /
Dava; 6102 sayılı TTK nın 643 maddesi göstermesi ile aynı yasanın 547. ve geçici 7/son maddesi hükmüne dayalı limited şirketin ihyası istemine ilişkindir.
İhyası istenilen … Şti. nin dava tarihi itibariyle Ticaret Sicilinde kayıtlı bulunan merkez adresinin mahkememizin yargı yetkisinin bulunduğu idari sınırlar içinde kaldığı saptandığından, uyuşmazlığın çözümünde HMK. 14/2. ve T.T.K.nun 547/1 . maddesi hükmü gereğince mahkememiz kesin yetkilidir.
Tüzel kişiliği olan bir şirketin ticaret sicilinden terkin işlemi yapıldıktan sonra, ortaklığın tüzel kişiliği sona erer. Bu terkinden sonra ortaklığın alacakları, borçları yada ortaklığın sorumluluğunu gerektiren bir durum ortaya çıkarsa, tasfiye memurları , ortaklığın pay sahipleri veya alacaklılar sicildeki terkin kaydının kaldırılmasını isteyebilirler.
Dava dışı Cuma Demir tarafından İstanbul … il Müdürlüğü ve … Şti hakkında İstanbul … İş Mahkemesinin … Esas sayılı dosyasında açılan davanın yapılan yargılaması sonucunda, davacının işçilik haklarına dayalı talebinin kısmen kabulüne karar verildiği, ve her iki davalının sorumlu tutularak hüküm kurulduğu belirlenmiştir. Davamızda davacı konumunda bulunan …nun anılan mahkeme kararından dolayı birlikte sorumlu tutulduğu … Şti’ne rücu etme hakkının bulunduğu, bu hakkını kullanabilmesi için şirketin tüzel kişiliğinin devamı gerektiği ve görülmekte olan davada bu nedenle hukuki yararının bulunduğu sonucuna varılmıştır.
Tüzel kişiliğin sona erdiğinin hukuk açısından kabul edilebilmesi için tasfiye işleminin eksiksiz tamamlanmış olması gerekir. Eğer tasfiye işlemleri gerçek olarak tamamlanmamış ve tasfiyede gereken hususlar eksik bırakılmışsa, tüzel kişilik ticaret sicilinden terkin edilse bile, şirketin tüzel kişiliğinin sona erdiğinden söz edilemez. Getirtilerek incelenen İstanbul … İş Mahkemesinin…esas, … karar sayılı ilamı ve tüm dosya kapsamına göre; terkinine karar verilen … Şti hakkında 2004 yılı işçilik haklarına dayalı olarak 11/10/2013 tarihinde dava açıldığı, 31/01/2016 tarihinde nihai kararın verildiği, ancak; 18/02/2015 tarihinde, şirketin tüzel kişiliğinin terkin olması nedeniyle, kararın kesinleştirilemediği ve görülmekte olan davanın bu nedenle açıldığı belirlenmiştir.
6102 sayılı Yasanın geçici 7. Maddesinin 15. Fıkrasında Bu madde gereğince tasfiye edilmeksizin unvanı silinen şirket veya kooperatiflerin ortaya çıkabilecek mal varlığı, unvana ilişkin kaydın silindiği tarihten itibaren 10 yıl sonra Hazineye intikal eder. Hazine bu şirket ve Kooperatiflerin borçlarından sorumlu tutulmaz. Tasfiye memurlarının sorumlulukları konusunda özel kanunlardaki sorumluluğa ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla bu kanun veya Kooperatifler Kanunu hükümleri uygulanır. ticaret sicilinden kaydı silinen şirket veya kooperatifin alacaklıları ile hukuki menfaatleri bulunanlar haklı sebeplere dayanarak silinme tarihinden itibaren 5 yıl içinde mahkemeye başvurarak şirket veya kooperatifin ihyasını isteyebilir.” hükmü düzenlenmiştir. Dosya içerinde bulunan …Müdürlüğü yazısından ve sicil dosyası kapsamından; ihyası istenilen şirketin 6102 sayılı T.T.K.nun geçici 7. Maddesi uyarınca 18/02/2015 tarihinde resen terkin edildiğinin bildirildiği anlaşılmıştır. Bu durumda şirket hakkında resen terkin işlemi uygulanması nedeniyle ihya davası sadece …Müdürlüğüne husumet yöneltilmek suretiyle açılabilecektir. Terkin tarihinden itibaren davanın öngörülen 5 yıllık süresi içinde açıldığı tespit edilmiştir. Şirketin sermayesini belirlenen yeni asgari tutara artırmamasından dolayı sicilden terkin edildiği anlaşılmaktadır. Bu durumda şirketin sermaye artırımı için belirlenmiş olan süre dolduğu için ancak İstanbul 20 İş Mahkemesinin nin … Esas sayılı dosyasında taraf teşkilinin sağlanabilmesi, kararın kesinleştirilmesi için ihya edilebilmesinin mümkün olduğu sonucuna varılmıştır.
Şirketin tasfiye sürecine girmediği, ihya halinde tüzel kişiliğini aynı şekilde sürdürmesi gerektiği sonucuna varıldığından T.T.K.nun 547/2 maddesinin somut olayda uygulanmasına ve tasfiye memuru atanmasına gerek görülmemiştir.
Görülmekte olan dava da, İstanbul …Memurluğu’nun yasal hasım konumunda bulunduğu, davanın açılmasına sebebiyet vermediği anlaşıldığından yargılama giderleri ile sorumlu tutulmaması gerekmektedir.
Yukarıda açıklanan nedenlerle;
H Ü K Ü M /
Davanın KABULÜNE,
İstanbul …Memurluğu’nun …sicil numarasında kayıtlı iken terkini yapılan … ŞİRKETİ’nin terkin kaydının İPTALİ ile İstanbul …İş Mahkemesinin… E.sayılı dosyasına münhasır olmak üzere ticaret siciline TESCİL VE İLANINA,
Karar tarihinde yürürlükte bulunan Harçlar Tarifesi gereğince hesap olunan 35,90-TL maktu karar ve ilam harcının davacıdan tahsiline,
Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin dosya üzerinde bırakılmasına,
HMK 333.maddesi gereğince davacı tarafından yatırılan 200,00 TL gider avansından geriye kalan 105,00 TL’nin hüküm kesinleştiğinde davacıya iadesine,
Davalı tarafça yatırılan 14,00 TL gider avansından geriye kalan 7,50 TL’nin hüküm kesinleştiğinde davalıya iadesine,
Davacı vekilinin huzurunda, davalı tarafın yokluğunda kararın tebliğ tarihinden itibaren 2 hafta içinde mahkememize verilecek dilekçe ile İstanbul Bölge Adliye Mahkemeleri’nde istinaf yolu açık olmak üzere oy birliğiyle karar verildi. Açıklandı.
Başkan
Üye
Üye
Katip
HARÇ BEYANI /
35,90- TL. KARAR HARCI
00,00 TL. PEŞİN HARÇ
35,90 -TL. KALAN HARÇ