Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 6. Asliye Ticaret Mahkemesi 2017/1014 E. 2019/816 K. 03.10.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2017/1014 Esas
KARAR NO: 2019/816

DAVA : İtirazın İptali (Haksız Eylemden Kaynaklanan Zarar Nedeniyle)
DAVA TARİHİ: 17/11/2017
KARAR TARİHİ: 03/10/2019

Mahkememizde görülmekte olan İtirazın İptali (Haksız Eylemden Kaynaklanan Zarar Nedeniyle) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ :
Davacı vekilinin dava dilekçesinde özetle; 10/11/2014 tarihinde müvekkili şirket nezdinde sigortalı olan … plakalı, park halinde olan araca davalı …’ in maliki olduğu … plakalı aracın sürücüsü …’ nin arkadan çarptığını ve aracın hasar görmesine sebebiyet verdiğini, sigortalı araçta oluşan hasara ilişkin olarak müvekkili sigorta şirketi tarafından ödeme yapıldığını, yapılan bu ödemenin rücuen tahsili amacıyla İstanbul … İcra Müdürlüğü’ nün … esas sayılı dosyası ile ilamsız icra takibi yoluna gidildiğini, davalılar tarafından icra takibine itiraz edildiğini, davalıların haksız ve kötü niyetle yapılan itarazlarının iptalini, icra takibinin devamını, davalıların haksız ve kötü niyetli itirazı sebebiyle % 20 ‘ sinden aşağı olmamak üzere davalı /borçlu aleyhine icra tazminatına hükmedilmesine, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalı yana tahmiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

S A V U N M A /
Davalı …’nin davaya cevap dilekçesi özetle; davanın reddine karar verilmesini, açılan davanın haksız ve yersiz olduğunu, davacı tarafından kaskolu olan … plaka sayılı araca ait hasar ödemesinin kendilerinden istediklerini ancak aracın sigortası olduğundan bu hasarın sigorta şirketi tarafından karşılanması gerektiğini, bu hasarın kardeşine ait aracın sigortalısından talep etmesi gerektiğini, davacı şirkete herhangi bir borcunun bulunmadığını bu nedenle açılan davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı …’ e yasaya uygun olarak tebligat yapılmış olmasına karşın, davayı takip etmediği gibi, yazılı bildirimde de bulunmadığından, H.M.K nun 128. maddesi hükmü gereğince davayı inkar ettiği varsayılmıştır.

KANITLAR VE GEREKÇE:
Dava, sigortalısına ödeme yapan davacının rücuen tazminat alacağının tahsili amacıyla başlattığı icra takibine vâki itirazın İİK’nun 67. Maddesi uyarınca iptali ve icra inkâr tazminatının tahsili davasıdır.
Çorlu İlçe Emniyet Müdürlüğü’ nün 23/01/2018 havale tarihli cevabi yazısından … plakalı aracın ve… İlçe Emniyet Müdürlüğü’ nün 16/01/2018 havale tarihli yazısı ile … plakalı aracın hususi araç olduğu, davalıların da tacir olmadıkları anlaşılmıştır.
Davacı … şirketi davayı sigortalısının halefi olarak açtığına göre, görevli mahkemenin tayininde sigortalı ile davalı arasındaki ilişkinin hukuki mahiyeti nazara alınır.
Yargıtay İçtihadı Birleştirme Genel Kurulu’nun 22.03.1944 tarihli …Esas ve … Karar sayılı kararında bu husus “Sigortacının sorumlu kişi aleyhine açacağı dava, sigorta poliçesinden doğan bir dava değildir. Bu nedenle, halefiyet davası bir ticari dava sayılamaz. Bu dava, aynen sigortalı kimsenin sorumlu kişiye karşı açmış olduğu bir dava gibidir. Sigortalının muhtelif mahkemelerde dava açma hakkı varsa aynı hak, sigortacının halefiyet hakkına dayanan rücu davası için de söz konusudur.” şeklinde vurgulanmaktadır.
Eldeki dava, trafik (ZMSS) sigortacısının rücuen tazminat istemine ilişkin olduğuna göre; davacı sigortacının sigortalısı olan gerçek kişinin (haksız fiil nedeniyle zarar gören) açacağı davada aracın türü ruhsat kaydına göre “hususi” olarak nitelenmiş olmasına göre görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesidir. Açıklanan nedenlerle mahkememizin görevli olmadığı anlaşılmakla; davanın, HMK’nun 115/2.maddasi uyarınca aynı kanunun 114/1-(c) maddesinde belirtilen dava şartı noksanlığı nedeniyle usulden reddine karar vermek gerekmiştir.
Yukarıda açıklanan nedenlerle;

H Ü K Ü M /
1-Davanın, mahkememizin görevli olmadığı anlaşılmakla; HMK’nun 115/2.maddasi uyarınca aynı kanunun 114/1-(c) maddesinde belirtilen dava şartı noksanlığı nedeniyle usulden REDDİNE,mahkememizin GÖREVSİZLİĞİNE,
2-6100 Sayılı HMK’nun 20. maddesi gereğince taraflardan birinin görevsizlik kararı süresi içinde kanun yoluna başvurulmayarak kesinleşmiş ise kararın kesinleştiği tarihten, kanun yoluna başvurulmuşsa bu başvurunun reddi kararının tebliğ tarihinden itibaren 2 hafta içerisinde mahkememize başvurarak dava dosyasının görevli mahkemeye gönderilmesini talep etmelerinin gerektiğin, aksi taktirde mahkememizce davanın açılmamış sayılmasına karar verileceğinin İHTARATINA,
3-HMK’nun 20 maddesi uyarınca kararın kesinleşmesini müteakip yasal iki haftalık sürede talepte bulunulduğunda dosyanın görevli İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi’ne tevzi edilmek üzere İstanbul Hukuk Mahkemeleri Tevzi Müdürlüğü’ne GÖNDERİLMESİNE,
4-Mahkememizce verilen görevsizlik kararının kesinleşmesinden sonra dava yetkili ve görevli mahkemede devam edilmemesi ve talep halinde yargılama giderlerinin değerlendirilerek HMK’ nun 331/2. maddesi gereğince bir karar verileceğinin İHTARATINA,
5-Harç ve masrafların görevli mahkemede nazara ALINMASINA,
Dair davacı vekilinin yüzüne karşı, mahkememize veya aynı sıfattaki başka bir mahkemeye verilecek dilekçe ile kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde veya istinaf dilekçesi kendisine tebliğ edilen taraf başvuru hakkı bulunmasa veya başvuru süresini geçirmiş olsa bile mahkememize veya aynı sıfattaki başka bir mahkemeye vereceği cevap dilekçesi ile iki hafta içerisinde İSTİNAF yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.

Katip …
¸e-imzalıdır

Hakim …
¸e-imzalıdır