Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 5. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/31 E. 2023/672 K. 28.09.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
5. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2023/31 Esas
KARAR NO : 2023/672

DAVA : Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ : 11/01/2023
KARAR TARİHİ : 28/09/2023

Mahkememizde görülmekte olan Şirketin İhyası davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Asıl davada davacı vekili sunmuş olduğu 11/01/2023 tarihli dava dilekçesinde özetle; müvekkili kurum … İl Müdürlüğünün … sicil sayılı dosyasında işlem gören … A.Ş’ye ait işleri sigortalılarından … nolu sigortalısı … 27/09/2007 günü meydana gelen iş kazası sonucu vefat ettiğini, sigortanın vefatı nedeniyle müvekkili kurumca bağlanan gelir, yapılan masraf ve ödemelerden oluşan kurum zararının iş kazasının oluşumunda kusuru bulunan işveren şirketten tahsili amacıyla … 12.İş Mahkemesinin … E.sayılı dosyası ile rücuen alacak davası açıldığını, yapılan yargılama sırasında şirketin sicil kaydının dava açılış tarihinden önce terkin edildiği ve kaydının sicilden silindiğinin tespit edildiğini, … 12 İş Mahkemesini … E.sayılı dosyasında verilen ara karar uyarınca ihya davası açmak üzere kendilerine yetki ve süre verildiğini bildirerek; … A.Ş’nin ihyasına, yargılama gideri ve vekalet ücretinin davalıya yükletilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalılara usulüne uygun dava dilekçesi, tensip zaptı, duruşma gün ve saati tebliğ edilmiş olup, davalı … Ticaret Sicil Müdürlüğü vekili sunmuş olduğu 07/03/2023 tarihli cevap dilekçesinde özetle; müvekkili kurumun TTK. M.32 ve Ticaret Sicili Yönetmeliğinin m.34 hükmü uyarınca işlem yaptığını, iflas eden şirketlerde, iflas açıldıktan sonra tasfiye işlemlerinin iflas idaresi tarafından yürütüldüğünü, yapılan inceleme neticesinde davalı konu şirketin iflasının … 12 Asliye Ticaret Mahkemesinin … E.sayılı kararı ile 29/11/2010 da açıldığı ve … 1 Asliye Ticaret Mahkemesinin … Esas, … Karar sayılı hükmü ile 19/04/2019 da kapatıldığı, bunun da 1 İflas Müdürlüğünün … tarih ve… iflas sayılı dosya yazısı ile müvekkili kuruma bildirildiğini, buna göre de Ticaret Sicili Yönetmeliği m.126/f.2 gereğince iflas müdürlüğünden gelen ve davaya konu şirketin iflasının kapatılmasına konu iş bu bildirimin gecikmeksizin tescil edildiğini, iflasa ilişkin işlemlerin yürütülmesinden ve iflasın sonuçlandırılmasından flas masasının yetkili ve sorumlu olduğunu, müvekkili kurumun iflasa ilişkin tasfiye ile ilgili olarak hiçbir sorumluluğunun bulunmadığını, huzurdaki davadaki husumetin iflas idaresine yöneltilmesi gerektiğini, müvekkili kurumun dava açılmasına sebep olmadığını bu nedenle yargılama gideri ve vekalet ücretinden sorumlu tutulamayacağını bildirerek; davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Birleşen … 3 Asliye Ticaret Mahkemesinin … Esas , … Karar sayılı dosyasında davacı vekili sunmuş olduğu dava dilekçesinde özetle; müvekkili kurumun … İl Müdürlüğünün … sicil sayılı dosyasında işlem gören … A.Ş.’ye ait işyeri sigortalılarından … ss nolu sigortalısı …’in 27/9/2007 günü meydana gelen iş kazası sonucu vefat ettiğini, sigortalının vefatı nedeniyle mülga 506 sayılı yasanın 26. Maddesi kapsamında kurumca bağlanan gelir, yapılan masraf ve ödemelerden oluşan kurum zararının iş kazasının oluşumunda kusuru bulunan işveren şirketten tahsili amacıyla … 12. İş Mahkemesinin … E. sayılı dosyasında rücuen alacak davası açıldığını, … 12. İş Mahkemesinin … E. sayılı dosyasında açılan davada; yargılama sırasında şirketin sicil kaydının (Ticaret Sicil no …) dava açılış tarihinden önce terkin edildiği ve kaydının sicilden silindiğinin Ticaret Sicil Müdürlüğü kayıtlarından tespit edildiğini … 12. İş Mahkemesinin … E. sayılı derdest dosyasının 6/12/2022 tarihli celsesinde verilen 1 no.lu ara karar uyarınca ihya davası açmak üzere kendilerine yetki ve süre verildiğini, bahse konu şirketin tasfiye sonucu terkin işlemleri yapılmışsa da ihyası talep edilen şirket hakkında sigortalı …’in iş kazası sonucu vefatı nedeniyle müvekkili kuruma olan borcu gözetilmeden terkin yapıldığı için rücuen alacak davası sebebiyle şirketin ihyasının temini için işbu davanın açılması zorunluluğunun doğduğunu, … 5. Asliye Ticaret Mahkemesi … esas sayılı dosyasına ikame edilen dava sonrasında mahkemenin 12/01/2023 tarihli tensibin 9. ara kararı gereği iflas idaresine karşı dava açılıp birleştirilmesi için müvekkiline kesin süre verildiğini belirterek iş bu davanın … 5. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin… esas sayılı dosyası ile birleştirilmesine, … A.Ş.’nin ihyasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
TTK’nın 547. maddesi gereğince “(1)Tasfiyenin kapanmasından sonra ek tasfiye işlemlerinin yapılmasının zorunlu olduğu anlaşılırsa, son tasfiye memurları, yönetim kurulu üyeleri, pay sahipleri veya alacaklılar, şirket merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesinden, bu ek işlemler sonuçlandırılıncaya kadar, şirketin yeniden tescilini isteyebilirler. (2) Mahkeme istemin yerinde olduğuna kanaat getirirse, şirketin ek tasfiye için yeniden tesciline karar verir ve bu işlemlerini yapmaları için son tasfiye memurlarını veya yeni bir veya birkaç kişiyi tasfiye memuru olarak atayarak tescil ve ilan ettirir.”
düzenlenmiştir.
Şirketlerin tüzel kişiliği ticaret sicilinden terkin ile sona ermektedir. Şirketin tasfiye işlemlerinin eksiksiz ve tam olarak yapılması halinde tüzel kişiliğin sona ermesinden söz edilecektir. Tüzel kişiliğin son bulması sonucunu doğuran fesih ve tasfiye işleminin hatalı veya eksik olması halinde gerçek anlamda tasfiyeden söz etmek mümkün olmayıp bu durumda bundan zarar görenler veya o işlemi gerçekleştirenler tasfiyenin kaldırılmasını ve şirketin ihyasını talep etme hakkına sahiptir.
Ek tasfiye niteliği gereği yeni bir hukuki durum yaratmayıp,tasfiye aşamasında ihmal edilen veya eksik yapılan işlerin tamamlanmasına imkan sağlayarak tasfiyenin gerçek anlamda tamamlanmasına hizmet eden geçici bir tedbir niteliğindedir. TTK 547 maddesi uyarınca açılan ihya (ek tasfiye) davaları için kanunda herhangi bir zaman aşımı ve hakdüşürücü süre düzenlenmemiştir.
İhyası istenen … A.Ş’nin Ticaret Sicil Müdürlüğünden gelen kayıtlarının incelenmesi neticesinde; şirketin iflas ettiği, iflas kapama işlemi yapılarak 16/05/2019 tarihinde resen ticaret sicil memurluğundan terkin edildiği görülmüştür.
İflas, anonim şirketler için bir infisah sebebidir (TTK. m.529/d.). İflas kararı ile birlikte anonim şirketin tüzel kişiliği sona ermeyip, diğer infisah hallerinde olduğu gibi, tasfiye aşamasına girer. Tasfiye aşamasındaki bir anonim şirketin tüzel kişiliği ise, tasfiye sonuna kadar sürer. İflasın açılması ile şirket hak ve fiil ehliyetini kaybetmez, ancak fiil ehliyeti, tasfiye sonuna kadar, tasfiye amacıyla sınırlı olarak devam eder (TTK’nın 533,534 maddesi) Başka bir anlatımla,anonim şirket tasfiyenin sonuna dek bir hak sujesi olarak kalır, hak ve yükümlülükler şirket tüzel kişiliğine ait olur. Ancak, şirketin mal varlığı üzerindeki tasarruf yetkisi, İİK.’nın 191. maddesi uyarınca, iflas masasına ilişkin olan konularda, basit tasfiyede iflas dairesine, adi tasfiyede iflas idaresine geçer. Şirket organlarının temsil yetkileri, şirketin iflas idaresi ya da iflas dairesi tarafından temsil olunamadığı hususlar için devam eder. (TTK. 534/2 cümle)
… 12.İş Mahkemesinin … E.sayılı dosyasında ihyası istenen şirkete karşı açılan rücu davasının 06/12/2022 tarihli celsesinde ticaret sicilinden terkin olunan şirket hakkında ihya davası açmak üzere davacı SGK Başkanlığına süre verilmiştir.
İflas idare memurları ek tasfiye işlemlerinin yürütülmesi açısından tasfiye memurları gibi sorumlu olmakla, şirket iflas nedeniyle başka bir sebepten ötürü ticaret sicilinden terkin edilmiş olsa dahi bu noktada iflas idare memurlarının açılan ihya davasında davalı olarak gösterilmesi gerektiğinden davacıya iflas idare memurlarına karşı dava açıp Mahkememiz dosyasında birleştirmesi konusunda süre verilmiş, verilen kesin süre içerisinde iflas idare memurlarına karşı dava açılarak Mahkememiz dosyasında birleştirilmiştir.
Somut olayda, … Ticaret Sicil Müdürlüğünce gönderilen belgelerden ihyası istenen iflas nedeniyle tasfiye halinde … A.Ş’nin iflasının kapanması ile resen 29/04/2019 tarihinde sicil kaydının terkin edildiği, sicil kaydının terkin edildiğinin 07/05/2019 tarihinde tescil edildiği, sicil kaydı terkin edilen şirket hakkında davacı tarafından … 12.İş Mahkemesinin … E.sayılı dosyasında rücuen alacak davası açılmış bulunduğu, davacının terkin edilen şirketin ihyasını istemekte hukuki menfaati bulunduğu anlaşıldığından; asıl ve birleşen davada davanın kısmen kabulüne, iflas nedeniyle tasfiye halinde …A.Ş’nin … 12 İş Mahkemesinin … E.sayılı dosyası ile sınırlı olmak üzere ihyasına, ek tasfiye işlemlerinin iflas idare memurları …, …, … tarafından yerine getirilmesine, Kararın ticaret sicil memurluğunda tescil ve ilanına, karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Asıl ve birleşen davanın kısmen kabulüne, iflas nedeniyle tasfiye halinde … A.Ş’nin … 12 İş Mahkemesinin …E.sayılı dosyası ile sınırlı olmak üzere ihyasına, ek tasfiye işlemlerinin…, …, … tarafından yerine getirilmesine,
2-Kararın ticaret sicil memurluğunda tescil ve ilanına,
3-Davacı … harçtan muaf olduğundan harç alınmasına yer olmadığına,
4-Davalı … Ticaret Sicil Müdürlüğü yasal hasım durumunda bulunduğundan, davacı lehine vekalet ücreti ve yargılama gideri takdirine yer olmadığına,
5-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
6-Davacı tarafından yatırılan gider avansından bakiye kalan kısmın karar kesinleştiğinde ve talep halinde, davacıya iadesine,
Dair davacı vekilinin yüzüne karşı davalının yokluğunda tebliğden itibaren 2 haftalık sürede HMK 341. maddesi uyarınca istinaf yolu açık olmak üzere oybirliği ile karar verildi.28/09/2023

Başkan
E-İMZALI
Üye
E-İMZALI
Üye
E-İMZALI
Katip
E-İMZALI

Bu belge 5070 sayılı kanun kapsamında elektronik imza ile imzalanmıştır.