Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 5. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/828 E. 2022/2 K. 03.01.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
5. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/828 Esas
KARAR NO : 2022/2

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 22/12/2021
KARAR TARİHİ : 03/01/2022

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan inceleme sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekilinin mahkememize sunmuş olduğu dava dilekçesi özetle; müvekkili şirketin yıl sonu hesap dökümleri ve belge kontrolleri sırasında derneğe ait üyeler tarafından yapılan aidatların ödendiğinde verilen makbuzların yer aldığı … numaralı makbuz koçanının zayi olduğunu gösterir zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
Delillerin değerlendirilmesi ve gerekçe;
Dava; davacı şirkete ait … numaralı makbuz koçanının zayi olması nedeniyle TTK’nın 82/7 maddesi uyarınca zayii belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
Davacı, müvekkil şirketin yıl sonu kontrolleri sırasında dernek üyeleri tarafından yapılan aidatların ödendiğinde verilen makbuzların yer aldığı … numaralı makbuz koçanının zayi olduğunu beyan etmiştir.
TTK’nun 82/7 maddesi “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir,” düzenlemesini içermektedir. TTK’nın 82/7.maddesinde, zayi belgesi verilmesini gerektirecek zayi olma durumları sınırlı olarak sayılmamış ise de tacirin zayi belgesi isteyebilmesi için, defterlerin zayi olmasında kusur ve sorumluluğunun bulunmaması, tedbirli bir tacir gibi davranmasına rağmen zayi olayına engel olamamış durumda olması gerekir.
Somut olayda; talep konusu … numaralı makbuz koçanının yıl sonu belge kontrolleri sırasında zayi olduğunun belirtildiği, belgelerin zayi olmasında davacının kusur ve sorumluluğunun bulunduğu, davacının basiretli bir tacir gibi hareket etmedikleri anlaşıldığından TTK m.82/7’de belirtilen şartlar oluşmadığından davanın reddine karar vermek gerekmiştir.
H Ü K Ü M / Yukarıda açıklanan nedenlerle:
1-Davacının davasının REDDİNE,
2-Harçlar yasası uyarınca belirlenen karar harcı olan 80,70 TL’nin, peşin alınan 59,30 TL harçtan mahsubu ile eksik harç olan 21,40 TL’nin davacıdan alınarak hazineye irat kaydına,
3-Davacı tarafından yapılan tüm yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Bakiye gider avansının karar kesinleştiğinde talep halinde davacı tarafa iadesine,
Dair, davacı tarafın yokluğunda dosya üzeri yapılan inceleme sonucu gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık sürede İSTİNAF yolu açık olmak üzere karar verildi. 03/01/2022

Katip …
¸¸

Hakim …
¸¸