Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 5. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/658 E. 2022/130 K. 24.02.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
5. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/658 Esas
KARAR NO : 2022/130

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 13/10/2021
KARAR TARİHİ : 24/02/2022

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ/
Davacı tarafından verilen 13/10/2021 tarihli dava dilekçeside; 03.10.2021 tarihinde Müvekkilinin şirket merkezinde yapılmış olan tadilat sonrasında şirket dosyalarının yeniden tanzim ve yerleştirilmesi sırasında 2017 yılına ait alım satım belgelerinin bulunduğu klasörün kaybolduğunun farkına varıldığını, tüm aramalara rağmen bulunamadığını, bu döneme ilişkin Matrah artırımı ve KDV artırımı bildiriminin yapıldığını ve tahakkuk eden vergilerinde ödendiğini, Müvekkili şirketin 2017 yılına ait vergiye esas belgeler ve sair her türlü belge ve evraklar zayi olduğundan TKK.82/7 maddesi uyarınca Müvekkil şirketin 2017 yılına ait alım satıma konu fatura ve sair belgeler ile müvekkili şirkete ait 2017 yılına ait yevmiye defterinde kayıt altına alınan alım satıma konu fatura, fiş ve sair belgelerin zayi olduğuna dair taraflarına zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
6102 sayılı TTK 82/7. maddesi uyarınca; tacir saklamakla yükümlü olduğu ticari defter ve belgelerin zıyaı halinde; işletmenin bulunduğu yer mahkemesinden zayi belgesi verilmesini isteyebilir. Ancak zıyaın, saklamakla yükümlü olunan defter ve belgelere ilişkin olması ve bu defter ve belgelerin yangın, su baskını, yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde gerçekleşmesi gerekmektedir. Tacir tarafından bu yöndeki talebin de zıyaın öğrenildiği tarihten itibaren 15 günlük hak düşürücü süre içerisinde Mahkemeye yapılması gerekir.
Tacirin, ticari belgelerini özenle saklama mecburiyeti vardır. Davacı, dava dilekçesinde 2017 yılına ait alım satım belgelerinin yapılan tadilat sonrasında yerleştirme işlemi yapılırken kaybolduğunun farkına varıldığını beyan etmiş olup, davacı tarafça ziyanın, yangın, su baskını, yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle meydana geldiği, iddia ve ispat edilmemiştir.
Tüm dosya kapsamının ve delillerin değerlendirilmesi sonucunda; davacının 2017 yılına ait alım satıma konu fatura ve sair belgelerin TTK nun 82. Maddesinde belirtilen yangın, su baskını, yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebi ile zayi olduğu iddia ve ispat edilemediği gibi saklanmasında gerekli özenin gösterildiği de iddia ve ispat edilemediğinden davacının, davasının reddine karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
H Ü K Ü M / Yukarıda açıklanan nedenlerle
1-Davacının davasının reddine,
2-Harçlar yasası uyarınca belirlenen karar harcı olan 80,70-TL’nin , peşin alınan 59,30-TL harçtan mahsubu ile eksik kalan 21,40-TL nin davacıdan alınarak hazineye irad kaydına,
3-Davacı tarafça yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı tarafça yatırılan gider avansından bakiye kalan kısmın karar kesinleştiğinde talep halinde davacıya iadesine,
Dair davacı vekilinin yüzüne karşı tebliğden itibaren iki haftalık süre içinde istinaf yolu olmak üzere oybirliği ile karar verildi. 24/02/2022

Başkan …
E imzalıdır.
Üye …
E imzalıdır.
Üye …
E imzalıdır.
Katip …
E imzalıdır.