Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 5. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/255 E. 2021/568 K. 08.07.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
5. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/255 Esas
KARAR NO : 2021/568

DAVA : Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ : 09/04/2021
KARAR TARİHİ : 08/07/2021

Mahkememizde görülmekte olan Şirketin İhyası davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili sunmuş olduğu 09/04/2021 tarihli dava dilekçesinde özetle; müvekkili …’ın … Ticaret Sicil Müdürlüğünde … sicil numarasında kayıtlı …Tic. A.Ş’nin toplam 5000 adet hissesinin 4.900 adetinin sahibi olduğunu, davalı … Sicil Müdürlüğünün 07/07/2014 tarihli kararı ile 6102 sayılı TTK.nun geçici 7.maddesi hükmüne dayanarak …Tic. A.Ş’nin ticaret sicilinden resen silindiğini, davalı … Sicil Müdürlüğünün müvekkili şirketin ticaret sicilinden silinmesine ilişkin kararın TTK 7/2 maddesine aykırı olduğunu, müvekkilinin … 5 Asliye Ticaret Mahkemesinin …E.sayılı dosyasında görülmekte olan alacak davasının mevcut olduğunu, yargılama esnasında şirketin ticaret sicilden terkin edildiğinin öğrenildiğini ve iş bu davayı açma mecburiyeti doğduğunu, bildirerek; davanın kabulüne, … Ticaret Sicil Müdürlüğünde … sicil numarasında kayıtlı …Tic. A.Ş’nin ihyasına, ihya kararınınn ticaret siciline tescil ve ilanına, yargılama gideri ve vekalet ücretinin davalı yana yükletilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir
Davalıya usulüne uygun dava dilekçesi, tensip zaptı, duruşma gün ve saati tebliğ edilmiş olup, davalı vekili sunmuş olduğu 27/04/2021 tarihli cevap dilekçesinde; müvekkili kurumun TTK m.32 ve Ticaret Sicil Yönetmeliğinin 34.maddesi hükmü çerçevesinde işlem yaptığını, müvekkili kurumca tesis edilen işlemin hukuka aykırı olmadığını, resen terkin işleminin 6102 sayılı kanunun geçici 7.maddesi, Münfesih olmasına veya Sayılmasına rağmen Tasfiye Edilmemiş Anonim ve Limited Şirketler ile Kooperatiflerin Tasfiyelerine ve Türk Sicili Kayıtlarının Silinmesine ilişkin Tebliğin 5.maddesi, 6103 sayılı TTK.nun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanunun 20/1 maddesi ve Anonim ve Limited Şirketlerin Sermayelerini Yeni Asgari Tutarlara Yükseltmelerine ve kuruluşu ve Esas Sözleşme Değişikliği İzne Tabi Anonim Şirketlerin Belirlenmesine ilişkin tebliğin 7.maddesi kapsamında olduğunu, müvekkili kurumun mahkeme hükmü olmaksızın bir şirketi tekrar sicile tescil yükümlülüğünün bulunmadığını, müvekkili kurumun davanın açılmasına sebep olmadığından yargılama giderleri ve vekalet ücretinden sorumlu tutulamayacağını bildirerek; davanın reddine, yargılama gideri ve vekalet ücretinin davacı yana yükletilmesine karar verilmesini talep etmiştir.
Ticaret Sicil Memurluğundan yapılan araştırmada ihyası talep edilen şirketin 16/07/2014 tarihli Türkiye Ticaret Sicil Gazetesinde ilan edilen tasfiye sürecinin tamamlanmış olduğu ve herhangi bir borcu, alacağı olmadığı şirket tasfiyesinin kapatılmasına ve tasfiye memurunun ibrasına ilişkin ortaklar kurulu kararı ile ticaret sicilinden kaydının 07/07/2014 tarihinde terkin edildiği görülmüştür.
6102 sayılı yasının geçici 7. Maddesi yürürlüğe girdiği tarihten itibaren kanun kapsamında belirtilen şekilleri taşıyan anonim ve limited şirketler ile kooperatiflerin tasfiyeleri ve ticaret sicilinden kayıtlarının silinmesi, ilgili kanunlardaki tasfiye usulüne uyulmaksızın yapılır. Sermayelerini anılan Kanun Hükmünde Kararname ile öngörülen tutarlara çıkarmamış anonim şirketler ile limited şirketler bu Kanunun yürürlük tarihinden önce veya yürürlük tarihinden itibaren iki yıl içinde münfesih olan anonim ve limited şirketler, Kooperatifler Kanunu hükümlerine göre herhangi bir nedenle dağılmış olan kooperatifler, Sebebi ne olursa olsun aralıksız son beş yıla ait olağan genel kurul toplantıları yapılamayan anonim şirketler ile kooperatifler, Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce tasfiye işlemlerine başlanılmış ancak genel kurulun toplanamaması nedeniyle ara bilançoları veya son ve kati bilançosu genel kurula tevdi edilemediği için ticaret sicilinden terkin işlemi yapılamayan şirket ve kooperatifler, ilgili ticaret sicili müdürlüğünce resen veya herhangi bir kişi, kurum veya kuruluş tarafından kanıtlarıyla birlikte yapılacak bildirimleri de kapsayacak şekilde, ticaret sicili kayıtları üzerinden yapılacak incelemeyle tespit edilip resen terkin edilirler.
İhyası talep edilen şirketin sicil kaydı 6102 Sayılı TTK’nın Geçici 7. maddesi uyarınca 07/07/2014 tarihinde resen terkin edildiği, Anılan maddenin 1. fıkrası uyarınca 01.07.2015 tarihine kadar sayılan halleri tespit edilen ya da bildirilen anonim ve limited şirketler ile kooperatiflerin tasfiyeleri, ilgili kanunlardaki tasfiye usulüne uyulmaksızın bu madde uyarınca yapılır. Anonim şirketler TTK.nun 559 Sayılı Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına dair Kanun Hükmünde Kararname gereğince sermayelerini öngörülen tutara çıkarmamış bulunmaları, 6102 Sayılı TTK’nın yürürlük tarihinden önce veya 01.07.2015 tarihine kadar münfesih olmaları, aralıksız son beş yıla ait olağan genel kurul toplantılarının yapılamaması, TTK’nın yürürlüğe girdiği tarihten önce tasfiye işlemlerine başlanılmış olmakla birlikte genel kurulun toplanamaması nedeniyle ara bilançoların ve kati bilançonun genel kurula tevdi edilemediği için ticaret sicilinden terkin edilememeleri sebepleriyle resen terkin edilebilir. Ticaret sicil müdürlüklerince kapsam dahilindeki şirketlere bir ihtar gönderilir. Bu şirketler tasfiye memuru bildirdikleri takdirde maddede gösterilecek usulde tasfiye edilir. İhtara rağmen tasfiye memuru bildirmeyen şirketlerin unvanı ticaret sicilinden re’sen silinir. Ancak, devam eden davası bulunan şirketler için bu madde hükmü uygulanmayacağı gibi sicilden kaydı silinen şirket alacaklıları ile hukuki menfaati bulunanlar haklı sebeplere dayanarak silinme tarihinden itibaren beş yıl içinde mahkemeye başvurarak, şirket veya kooperatifin ihyasını isteyebilirler.
6102 Sayılı TTK’nun geçici 7.maddesinin 15.bendinin son cümlesinde Ticaret sicilinden kaydı silinen şirket veya kooperatifin alacaklıları ile hukuki menfaatleri bulunanların haklı sebeplere dayanarak silinme tarihinden itibaren beş yıl içinde mahkemeye başvurarak şirket veya kooperatifin ihyasını isteyebileceği düzenleme konusu yapılmıştır.
Somut olayda, … Ticaret Sicil Müdürlüğünce gönderilen belgelerden ihyası talep edilen şirketin 07/07/2014 tarihinde sicilden resen terkin edildiği, terkin edildiği tarih itibariyle … 5.Asliye Ticaret Mahkemesinin …E.sayılı ( bozmadan önce …E.sayılı ) dosyasından devam eden yargılamanın bulunduğu, şirketin ihyasının istenmesinde davacının hukuki menfaatinin olduğu, davanın … Ticaret Sicil Memurluğuna husumet yöneltilerek açılmasının yeterli olduğu, şirket resen terkin edilmiş olduğundan ayrıca tasfiye memuru veya kayyım atanmasına gerek bulunmadığı anlaşıldığından: davanın kabulüne, … Ticaret Sicil Müdürlüğünün … sicil numarasında kayıtlı …Tic A.Ş’nin … 5.Asliye Ticaret Mahkemesinin … E.sayılı dosyası (bozmadan önce … E. ) ile sınırlı olmak üzere ihyasına, kararın kesinleştiğinde … ticaret Sicil Müdürlüğünde tescil ve ilanına, davacının kayyım atanması talebinin reddine karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-… Ticaret Sicil Müdürlüğünün … sicil numarasında kayıtlı… A.Ş’nin … 5.Asliye Ticaret Mahkemesinin …E.sayılı dosyası ile sınırlı olmak üzere ihyasına, kararın kesinleştiğinde İstanbul ticaret Sicil Müdürlüğünde tescil ve ilanına,
2-Davacının kayyım atanması talebinin reddine,
3-Harç peşin alınmış olduğundan yeniden alınmasına yer olmadığına,
4-Davalı … Sicil Müdürlüğü yasal hasım durumunda bulunduğundan, davacı lehine vekalet ücreti ve yargılama gideri takdirine yer olmadığına,
5-Taraflarca yatırılan gider avansından bakiye kalan kısmın karar kesinleştiğinde ve talep halinde taraflara iadesine,
Dair davacı vekilinin yüzüne karşı davalının yokluğunda tebliğden itibaren 2 haftalık sürede HMK 341. maddesi uyarınca istinaf yolu açık olmak üzere oybirliği ile karar verildi.08/07/2021

Başkan …
E-İMZALI
Üye …
E-İMZALI
Üye …
E-İMZALI
Katip …
E-İMZALI

Bu belge 5070 sayılı kanun kapsamında elektronik imza ile imzalanmıştır.