Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 5. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/568 E. 2021/713 K. 05.10.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
5. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2020/568 Esas
KARAR NO : 2021/713

DAVA : Sigorta (Mal Sigortası Kaynaklı)
DAVA TARİHİ : 11/10/2020
KARAR TARİHİ : 05/10/2021

Mahkememizde görülmekte olan Sigorta davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkil şirket ile davalı arasında … ili, … ilçesi, … köyü, … mevkii, 108 ada, 98, 99, 100, 103, 104 parsellerinde yer alan güneş enerji santrallerine ilişkin 29.08.2019 tarihinde Elektronik Cihaz Sigorta Poliçesi imzalandığını, poliçe kapsamında 12.02.2020 tarihinde poliçeye konu panellerde hasarların meydana geldiğini, bu kapsamda davalı sigorta şirketine hasar bildirimleri yapıldığını, hasar bildirimi aşamasında sahada meydana gelen zararlara ilişkin fiziki hasar ve kar kayıplar hesaplanarak davalıya bildirildiğini, davalı tarafça ekspertiz raporu alındığı ve hasarın teminat dışı olarak nitelendirilerek talebinin 03.07.2020 tarihinde davalı şirket tarafından reddedildiğini, poliçeye konu panellerde meydana gelen zararın ve zarar nedeniyle oluşan kar kaybından fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla, şimdilik 1.000 TL’nin temerrüt tarihinden itibaren işleyecek ticari temerrüt faizi ile birlikte davalıdan tahsili ile yargılama masrafları ve vekalet ücretininde davalı tarafa yükletilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; dava konusu santralde kullanılan malzeme ve montaj hatalı olduğunu, hasarın ani ve beklenmedik bir riskten kaynaklanmadığından dava konusu talebin poliçe teminatının konusu olamayacağını, malın ayıbından doğan alacaklar da müvekkilinin sorumluğunun bulunmadığını, savunarak haksız davanın reddi ile yargılama masrafları ve vekalet ücretininde davacı tarafa yükletilmesini istemiştir.
Tarafların iddia ve savunmaları ile celp edilen delillerin dosya kapsamında değerlendirilmesi … 1. Asliye Hukuk Mahkemesine yazılan talimat kapsamında Elektrik Mühendisi ile İnşaat Mühendisi bilirkişi heyetine tevdii edilen dosyaya 16/07/2021 tarihinde tanzim olunan bilirkişi raporunda özetle; dava konusu güneş santrallerinde kullanılan panellerde meydana gelen zararın; panellerin uç kısımlarındaki konsol uzunluklarının proje standartlarını sağlayamamasından, kullanılan güneş panellerinin (… W model) çerçevesiz olması, bölgenin koşullarına uygun dayanıma sahip olmaması ve en genel olarak işçilik ve uygulama (montaj) kusurlarına bağlı olarak oluştuğu kanaatine varılmıştır. Bu kanaate göre, davacı şirkete ait panellerde meydana geldiği iddia olunan zarara ilişkin bedel ile kar kaybın bedelinin davalı sigorta şirketinden talep edilip edilmeyeceğine, sigorta uzmanının karar vermesi gerekmektedir. Talep edilebilecekse zarar bedeli ve kar kaybı bedelinin miktarının tespiti, yerinde tespit yapıldığı sırada panellerde herhangi bir kırılma ve çatlama tespit edilmediğinden, dosya içersinde bulunan ekspertiz raporundaki veriler dikkate alınarak hesaplama yapılabileceği yönünde görüş ve kanaat bildirilmiştir.
Tarafların iddia ve savunmaları ile celp edilen delillerin dosya kapsamında değerlendirilmesi … 1. Asliye Hukuk Mahkemesine yazılan talimat kapsamında mali müşavir ile Teknik bilirkişi heyetine tevdii edilen dosyaya 24/08/2021 tarihinde tanzim olunan bilirkişi raporunda özetle;
Dava konusu olan ve kar ağırlığından hasar gördüğü iddia edilen güneş enerji santralindeki güneş enerji panelleri için yerinde heyet olarak keşif icra edilmiş olup, güneş enerji panellerinin bulunduğu enerji santralinde Ocak, Şubat ve Mart 2020 tarihinde yağan kar yağışları nedeni ile kar ağırlığından güneş panellerinin uç kısımlarının kırılarak hasara uğradığı, davacı tarafından meydana gelebilecek riskler için 27.08.2019-27.08.2020 vade tarihli … Sigorta A.Ş.den Elektronik Cihaz Sigorta Poliçesi tanzim edildiği tespit edilmiştir.
Dava dosyasına sunulan sigorta ekspertiz raporlarının incelendiğinde güneş enerji panellerinin Kar Ağırlığından meydana geldiği tespit edilmiştir. Davacı tarafından farklı 2020 yılı içerisinde hava koşulları nedeni ile kar ağırlığından hasarların meydana geldiği, davacı tarafından güneş enerji panellerinde oluşan hasarlar için davalı konumda bulunan … Sigorta A.Ş. den …, …, … ve … numaralı | yıl süreli Elektronik Cihaz Sigorta Poliçelerinden sırasıyla …, … ve … numaralı hasar dosyaları oluşturularak ilgili hasarlar için ekspertiz çalışması talep edilmiştir.
Davalı sigorta şirketi konumda bulunan … Sigorta A.Ş. tarafından güneş enerji panellerinde oluşan hasarların tespiti için … Ltd. Şti. Tarafından yerinde fiziki ekspertiz çalışması yapılarak kesin ekspertiz raporları tanzim edildiği dava dosyasındaki evrakların tetkikinden anlaşılmaktadır.
Dava dosyasına sunulan belgeler arasında Davacı ile güneş enerji sistemlerini kuran … A.Ş. 25/10/2018 tarihli Güneş Enerji Sistemi Satış Sözleşmesinde; e 8.Sigorta Başlığında: “ Satıcı, aşağıda listelenen sigortaları yaptırmak, varsa mevcut sigortalarını göstermek ve sigorta primlerini zamanında ödemekle yükümlüdür;
Nakliye ve Depolama Sigortası – İşveren Sorumluluk Sigortası – Montaj ve Uygulama Bütün Riskler Sigortası Alıcı: “listelenen sigortaları yaptırmak, varsa mevcut sigortalarını göstermek ve sigorta primlerini zamanında ödemekle yükümlüdür.” Emarelerinin bulunduğu görülmüştür.
Güneş enerji panellerinde meydana gelen hasarın nevi ve niteliği bakımından Montaj ve Uygulama Bütün Riskler Sigortası yaptırılması ve ilgili sigorta poliçesi teminatında karşılanması gerekmektedir.
Aynı satış sözleşmesinin Garanti Başlığında: “Satıcı, …’in bütünü için malzeme, işçilik ve kurulum hataları için …’in Alıcıya teslimini takip eden 2 (iki) yıl süreyle garanti vermektedir. İşbu garanti süresi içerisinde Satıcının hatalı kurulumu, ihmali, kusuru ile herhangi bir şekilde kullanılan malzemeye ilişkin sorun çıkması ve/veya işçilik hatalarına binaen …’in işletiminin aksaması ve/veya diğer zararların oluşması durumunda, bu garanti süresi içerisinde Satıcı tarafından meydana gelen zararlar karşılanacaktır.
Sigortalı konumda bulunan elektrik santralinde meydana gelen hasarların kar ağırlığından dolayı oluştuğu, hasar tarihlerinin sigorta eksper raporunda 01/02/2020 tarihinde meydana geldiği, hasar tarihi itibari ile garanti şartlarının devam ettiği tespit edilmiştir.
Davacı şirket tarafından sigorta poliçesinin tanzim eden … Sigorta A.Ş. den …’te oluşan hasarlar için …, …, … ve … numaralı – Elektronik — Cihaz — Sigorta — Poliçelerinden — sırasıyla — …, … ve … numaralı hasar dosyaları müracaatlarının bulunduğu, hasar ekspertiz çalışması için sigorta şirketi bünyesinde hasar tespiti için … Ltd. Şti. firmasının atandığı, oluşan hasarlar için kesin ekspertiz raporu tanzim edildiği tespit edilmiştir.
Davacıya ait rziko alanında kurulan farklı markalardaki güneş enerji panel sistemleri için Elektronik Cihaz Sigorta Poliçesi tanzim edilmiş olup, poliçenin özel ve genel şartlara bağlı olduğu, poliçe statüsünde özel şartlarında – hasarın teminat kapsamı dahilinde olması durumunda Kâr Kaybı Özel Şartının dahil edildiği, Kâr Kaybı Teminatının incelendiğinde tazminat süresinin 12 ay olduğu, olay başı 50.000,00 USD olduğu, poliçe süresi boyunca toplamda 100.000,00 USD ile limitli olarak teminat verildiği tespit edilmiştir.
Dava dosyasına sunulan belgeler incelendiğinde davacı işletmede meydana gelen hasardan dolayı 2020 yılı Şubat ve Mart aylarında elektrik üretiminde aksama yaşandığından üretim kaybı yaşandığı tespit edilmiştir. Üretim kaybı nedeni ile işletmenin kâr kaybına uğradığı kanaati hasıl olmuştur.
Güneş Enerji Satnralinde meydana gelen hasarın 01.02.2020 tarihinde meydana geldiği, davalı sigorta şirketine hasar ihbarının 02.03.2020 tarihinde yapıldığı, sigorta poliçesi genel şartları gereği “Sigortalı, hasar vukuunda aşağıdaki hususları yerine getirmekle yükümlüdür:
Hasarın vukuunu öğrendiği tarihten itibaren en geç 5 gün içinde sigortacıya ihbar etmek durumundadır.” Emaresinin yazılı bulunduğu, genel şartlar gereği davacının ihbar süresi yükümlülüğünün hasar oluşundan yaklaşık 30 gün sonra yerine getirdiği anşaşılmaktadır.
Davacı şirket tarafından … Sigorta A.Ş. den …’te oluşan hasarlar için …, …, … ve … numaralı Elektronik Cihaz Sigorta Poliçeleri tanzim edilmiş olup, Elektronik Cihaz Teminatı Genel Şartları aşağıda belirtilmiştir;
Elektronik Cihaz Sigortaları Genel Şartları Teminat Kapsamı Madde 1- Sigortacı bu poliçe ile bu poliçenin ayrılmaz cüzünü teşkil eden ekli cetvelde cinsi, sayısı, yapım yılları, niteliği ve sigorta kıymetleri yazılı, münferit ünite veya muhtelif birimler halinde belirtilmiş olan elektronik makine, teçhizat veya bilgi işlem sistemlerinin deneme devresinden sonra normal çalışır halde iken veya aynı işyerinde temizleme, bakım, revizyon ve yer değiştirme esnasında veya dururken, önceden bilinmeyen ani ve beklenmedik her türlü sebepten ve ezcümle; a) İşletme personelinin veya üçüncü kişilerin ihmali, kusuru, hatası, dikkatsizliği veya sabotajından, b) Sigortalı kıymetlerin bulunduğu mahallerde yapılan hırsızlık veya hırsızlığa teşebbüsten, c) Hatalı dizayn ve malzemeden, d) Kısa devre, yüksek voltaj ve endüksiyon akımının etkilerinden, e) Yangın, yıldırım, her nev’i infilak ve bunlar sebebiyle yapılan söndürme, yıkma ve kurtarma ameliyelerinden, f) Kavrulma, kararma, duman ve isden, g) Deprem hariç fırtına, sel, seylap, yer kayması, toprak çökmesi gibi tabii afetlerden, h) Su ve rutubet etkisi ve bunlardan doğan korozyon hasarlarından, İstisna edilmeyen diğer hallerden, hususla gelen maddi ziya ve hasarların gerektirdiği tamirat masrafları ve ikame bedellerini temin eder.
Aksine Sözleşme Yoksa Teminat Dışında Kalan Haller
Madde 2- Aksine sözleşme yoksa aşağıdaki haller sigorta teminatı dışındadır:
a) Teminatın kapsamına giren sebeplerden ötürü meydana gelen ziya ve hasarların gerektirdiği nakliyenin en erken yapılmasını sağlayacak mutad vasıtalar dışında kalan seri vasıtalarla yapılan nakliye masrafları, fazla mesai ve tatil günleri ücret ve zamları,
b)Seyyar ve taşınabilir elektronik cihazların poliçede yazılı sigortalı mahal dışında kullanım ve sevkiyatları sırasındaki ziya ve hasarları,
c) Sigortalı kıymetlerin deprem neticesindeki ziya ve hasarları,
d) Grev, lokavt, kargaşalık ve halk hareketlerinin ve bunların gerektirdiği askeri ve inzibati hareketlerin sebep olduğu bütün ziya ve hasarları,
e) Elektronik bilgi işlem sistemlerinde (depo) kayıt edilen bilgiler dahil olmak üzere manyetik disk, bant, kart ve düz metin formları ve benzeri harici bilgi ortamının fiziki hasarları sonucu ziya ve hasarları,
f) Teminatın kapsamına giren sebeplerden ötürü hasarlanan sigortalı kıymet yerine alternatif başka bir kıymetin kullanılmasından doğacak artış iş ve çalışma masrafları,
g) Valf ve tüplerde meydana gelecek ziya ve hasarları,
h) 3 üncü maddenin (m) bendinde belirtilen zararlar hariç olmak üzere, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununda belirtilen terör eylemleri ve bu eylemlerden doğan sabotaj ile bunları önlemek ve etkilerini azaltmak amacıyla yetkili organlar tarafından yapılan müdahaleler sonucunda meydana gelen zararlar.
Teminat Dışında Kalan Haller
Madde 3- Aşağıdaki haller sigorta teminatının dışındadır:
a) Harp, her türlü harp olayları, istila, yabancı düşman hareketleri, çarpışma (harp ilan edilmiş olsun olmasın), iç harp, ihtilal, isyan, ayaklanma ve bunların gerektirdiği inzibati ve askeri hareketler sebebiyle meydana gelen bütün ziya ve hasarlar.
b) Herhangi bir nükleer yakıttan veya nükleer yakıtın yanması sonucu nükleer artıklardan veya bunlara atfedilen sebeplerden husule gelen iyonlayıcı radyasyonların veya radyoaktivite bulaşmalarının ve bunların gerektirdiği askeri ve inzibati tedbirlerin sebep olduğu bütün ziya ve hasarlar (bu bentte geçen yanma deyimi kendi kendini idame ettiren herhangi bir nükleer ayrışım “fission” olayını da kapsayacaktır).
c) Kamu otoritesi tarafından sigortalı kıymet üzerinde yapılacak tasarruflar sebebiyle meydana gelen bütün ziya ve hasarlar,
d) Hangi sebepden husule gelirse gelsin her tür kar kaybı veya mali mesuliyetler,
e) Sigortalı kıymetlerin normal işlemesinden ve mutad kullanılmasından doğan aşınma ve yıpranmalardan veya çürüme, paslanma, korozyon, erezyon ve oksidasyondan, atmosferik vesair şartların sebebiyet verdiği tedrici bozulmalardan,
f) Sigortalı kıymetlerin imalatçı ya da satıcılarının yasa veya sözleşme gereği sorumlu olduğu ziya ve hasarlar,
g) Sigortanın başlangıcında sigortalının veya temsilcilerinin bilgisi, haberi dahilinde sigortalı kıymetler ve bulunduğu yerle ilgili mevcut kusur, eksiklik ve bozuklukların sebep olduğu ziya ve hasarlar,
h) Sigortalı iken hasarlanan ve bu hasar giderilmeden sigortalı kıymetin kullanılması neticesinden,
1) Sigortacının sorumluluğunu gerektiren bir ziya ve hasar ile ilgisi olmayan, sigortalı ünitelerin fonksiyonlarını yerine getirmek için yapılan ayar, tamir ve bakım masrafları,
j) Valf ve tüpler hariç sigorta, conta, kayış vesair gibi değiştirilebilir parçalar ve yağlar veya kimyasal maddeler gibi belirli sürelerde değiştirilmesi ve yenilenmesi mutad olan malzemelerde kullanılma neticesinde meydana gelecek ziya ve hasarlar (Bu parça ve malzemeler sebebiyle sigortalı diğer kıymetlerde meydana gelecek ziya ve hasarlar teminata dahildir).
k) Sigortalı kıymetlerin boyalı, cilalı, ya da mineli dış yüzeylerinde meydana gelebilecek sıyrık, çizik gibi estetik kusurlar (bu kusurlar sebebiyle sigortalı diğer kıymetlerde meydana gelecek ziya ve hasarlar teminata dahildir).
l) Sigortalının veya onun yerine kaim olan sorumlu kişinin kasdından ve ağır kusurundan mütevellit maddi ziya ve hasarlar. m) 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununda belirtilen terör eylemleri ve bu eylemlerden doğan sabotaj sonucunda oluşan veya bu eylemleri önlemek ve etkilerini azaltmak amacıyla yetkili organlar tarafından yapılan müdahaleler sonucu meydana gelen biyolojik ve/veya kimyasal kirlenme, bulaşma veya zehirlenmeler nedeniyle oluşacak bütün zararlar.
Sigorta Bedeli ve Ayarlanması
Madde 4- Bu poliçe ile bu poliçenin ayrılmaz cüzünü teşkil eden ekli cetvelde vasıfları belirtilen sigortalı kıymetlerin sigorta bedelleri, bu kıymetlerin (var ise nakliye, montaj, gümrük, resim, vergi, harç ve masrafları dahil) yeni ikame bedellerine eşit olacaktır. Hasar anında herhangi bir ünite veya birimin bu şekilde hesaplanacak yeni ikame bedeli sigorta bedelinden fazla bulunacak olursa, hasarın bu farka tekabül eden nisbetteki kısmını sigortalı deruhte edecektir.
Sigortalı kıymetlerin sigorta bedellerinin yeniye göre (ikame) kıymetlerinden fazla veya eksik olduğu hasardan önce tesbit edilecek olursa, ıttıla tarihinden itibaren 15 gün içerisinde gün esası üzerinden bir ayarlama yapılır ve fazla veya eksik ödenmiş prim farkları iade veya tahsil edilir.
Sigortanın Başlangıcı ve Sonu
Madde 5- Sigorta, poliçede başlama ve sona erme tarihleri olarak yazılan günlerde, aksi kararlaştırılmadıkça, Türkiye saati ile öğleyin saat 12.00’de başlar ve öğleyin saat 12.00’de sona erer.
Sigorta Ettirenin Beyan Yükümlülüğü Madde 6- Sigortacı, bu sigortayı sigorta ettirenin rizikonun hakiki durumunu bildirmek üzere teklifname, poliçe ve eklerinde yazılı beyanına dayanarak kabul etmiştir. Sigorta ettirenin beyanı hakikate aykırı veya eksik ise, sigortacının sözleşmeyi yapmamasını veya daha ağır şartlarda yapmasını gerektirecek hallerde: a) Sigorta ettirenin kasdı varsa, sigortacı durumu öğrendiği tarihten itibaren bir ay içinde sözleşmeden cayabilir veya prim farkını almak suretiyle akdi yürürlükte tutar. Cayma halinde sigortacı prime hak kazanır. Riziko gerçekleşmiş ise tazminatı ödemez.
b) Sigorta ettirenin kasdı yoksa, sigortacı durumu öğrendiği tarihten itibaren 1 ay içinde sözleşmeyi fesheder veya prim farkını almak suretiyle akdi yürürlükte tutar. Sigorta ettiren talep edilen prim farkını kabul etmediğini 15 gün içinde bildirdiği takdirde akit feshedilmiş olur. Sigortacı tarafından iadeli taahhütlü mektupla veya noter vasıtası ile yapılan fesih ihbarı sigortalının tebellüğ tarihini takip eden 5. iş günü saat 12.00’de, sigorta ettiren tarafından yapılan fesih ihbarı ise postaya veya notere verildiği tarihi takip eden gün öğleyin saat 12.00’de hüküm ifade eder. Feshin hüküm ifade ettiği tarihe kadar geçen, sürenin primi, sözleşmenin sigortacı tarafından feshi halinde gün esası, sigorta ettiren tarafından feshi halinde ise kısa müddet esası üzerinden hesap edilir ve fazlası geri verilir.
c) Cayma, fesih veya prim farkını talep etme hakkı, süresinde kullanılmadığı takdirde düşer.
d) Sigorta ettirenin kasdı bulunmadığı hallerde riziko:
a- Sigortacı durumu öğrenmeden önce veya,
b- Sigortacının fesih ihbarında bulunabileceği süre veyahut,
c- Bu ihbarın hüküm ifade etmesi için geçecek süre içinde gerçekleşirse, sigortacı tahakkuk ettirilen prim ile tahakkuk ettirilmesi gereken prim arasındaki nisbet dairesinde tazminattan indirim yapar.
Dava konusu santral için heyet olarak yerinde yapılan incelemelerde, santraldeki panellerin tümünün sağlam olduğu, ancak daha önce kırılmış ve çatlamış olan … marka güneş panellerinin santralın alt kısmında istiflenmiş olduğu görülmüştür. Buradaki çatlak/kırık panellerin sayısının tespiti mümkün olmamıştır. Ancak dava dosyası içerisinde bulunan ve 03.04.2020 tarihinde fiziki ekspertiz çalışması eşliğinde yapılan incelemeler neticesinde … Ltd. Şti. tarafından tanzim edilen kesin eksper raporuna göre, 958 adet hasarlı panel olduğu tespit edilmiştir. Bu panellerin sayısı, toplam kurulu gücü 5 MW olan saha içerisinde yer alan her bir santral için rapor içeriğinde ayrıntılı olarak dökümü yapılmıştır. Tanzim edilen sigorta poliçelerinin verilen risk teminatlarının incelendiğinde sigorta bedelleri ile sigorta değerlerinin uygun olduğu, Eksik yada Aşkın Sigorta bulunmadığı tespit edilmiştir.
Dava dosyasına sunulan … Ltd. Şti. tarafından tanzim edilen kesin eksper raporlarının Sonuç ve Değerlendirme bölümünün incelendiğinde, “Tarafımızca yapılan inceleme, araştırma ve değerlendirmeler sonucunda, söz konusu güneş enerji santrallerinin kurulumu sonrasında ilk kış sezonunda geçmiş yıllar verilerinin altında gerçekleşen kar yağışı sonucunda konstrüksiyonlarda her hangi bir deformasyon olmadan sadece panellerde meydana gelen kırılma/çatlama vb. deformasyonların, bölgenin koşullarına uygun dayanıma sahip bir malzeme (panel) seçilmemesi ve montaj uygulamalarında yapılan hatalardan kaynaklandığı bu durumun ani ve beklenmedik bir risk olarak değerlendirilemeyeceği görüşüne varıldığı” belirtilmiştir.
Tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde; Dava; davacı şirkete ait panellerde meydana geldiği iddia olunan zarara ilişkin bedel ile kar kaybı bedelinin davalı sigorta şirketinden tahsiline ilişkindir.
Dava konusu güneş santrallerinde kullanılan panellerde meydana gelen zararın tespiti için teknik heyet tarafından yerinde yapılan incelemeler sonucunda 16.07.2021 tarihli kök bilirkişi raporundaki tespit ve değerlendirmeleri sonucunda güneş enerji panellerin uç kısımlarındaki konsol uzunluklarının proje standartlarını sağlayamamasından, kullanılan güneş panellerinin (… model) çerçevesiz olması, bölgenin koşullarına uygun dayanıma sahip olmaması ve en genel olarak işçilik ve uygulama (montaj) kusurlarına bağlı olarak oluştuğu kanaatine varıldığı, hasarların mahiyetinin montaj ve işçilik hatalarından oluştuğu ve kar ağırlığına dayanamayan güneş enerji santrallerindeki güneş panellerindeki hasarların davalı konumda bulunan … Sigorta A.Ş. bünyesinde tanzim edilen …, …, … ve … numaralı Elektronik Cihaz Sigorta Poliçeleri kapsamında genel şartlar gereği teminat dışı hallerden olan “f- Sigortalı kıymetlerin imalatçı ya da satıcılarının yasa veya sözleşme gereği sorumlu olduğu ziya ve hasarlar” maddesi gereğince poliçe teminatı kapsamında olmadığı, davacıya ait güneş enerji panellerinde meydana geldiği iddia edilen zarara ilişkin bedel ile kâr kaybı bedelinin davalı sigorta şirketinden talep edemeyeceği, montaj ve işçilik hataları ile meydana gelen hasarların davacı ile güneş enerji sistemlerini kuran … A.Ş. den 25/10/2018 tarihli Güneş Enerji Sistemi Satış Sözleşmesi kapsamında talep edilmesi gerektiği, meydana gelen hasarların sigorta poliçesi teminatı kapsamı dışında olması nedeni ile güneş enerji panellerinde oluşan zarara ilişkin bedel ve üretimdeki kâr kaybı bedelinin davalı sigorta şirketinden talep edilemeyeceği hükme elverişli son teknik heyet rapordan anlaşılmakla davanın reddine karar verilmiştir.
H Ü K Ü M : Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın REDDİNE,
2-Harçlar tarifesi uyarınca alınması gereken 59,30 TL karar ve ilam harcından peşin alınan 54,40 TL harçtan mahsubu ile bakiye 4,9‬0 TL harcın davacıdan tahsil edilerek Hazineye irat kaydına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama masraflarının kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Davalı tarafından yapılan posta ve müzekkere masrafından oluşan toplam 47,2‬0 TL yargılama giderinin davacıdan tahsil edilerek davalı tarafa verilmesine,
5-Davalı taraf duruşmalarda vekil ile temsil edildiğinden reddedilen dava değeri itibariyle AAÜT uyarınca takdiren 1.000,00 TL vekalet ücretinin davacıdan tahsil edilerek davalı tarafa verilmesine,
6-Arabuluculuk ücreti olan 1.320,00 TL bedelin davacıdan tahsil edilerek Hazineye irat kaydına,
7-Bakiye gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde yatıran tarafa iadesine,
Dair, taraf vekillerinin yüzlerine karşı tebliğden itibaren 2 haftalık sürede HMK. 341. maddesi uyarınca istinaf yolu açık olmak üzere karar verildi. 05/10/2021

Katip
¸e-imzalıdır

Hakim
¸e-imzalıdır

“Bu belge 5070 Sayılı Kanun hükümlerince elektronik imza ile imzalanmıştır.”