Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 5. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/482 E. 2020/357 K. 10.09.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
5. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2020/482 Esas
KARAR NO : 2020/357
DAVA “: İtirazın İptali (Ticari Satımdan Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 08/09/2020
KARAR TARİHİ : 10/09/2020

Mahkememizde görülmekte olan İtirazın İptali davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili 08/09/2020 tarihli dava dilekçesinde; taraflar arasında 22.05.2019 tarihinde Oto Satış Sözleşmesi yapıldığını, sözleşmeye göre … plakalı araç ve … plakalı aracın 17.250 TL’ye davalıya satışının yapıldığını, bakiye 7.500 TL bedelin ödenmediğini, bu nedenle davalı aleyhine … İcra Müdürlüğünün 2019/40390 Esas sayılı dosyası ile icra takibi başlatıldığını, davalı tarafından haksız olarak icra dosyasına itiraz edildiğini ve takibin durduğunu, davalının dosyadaki takip edilen borca ve icra dairesinin yetkisine itirazlarının yerinde olmadığını, söszleşme gereğince satışa konu araçların davalıya tesliminin yapıdığını, bir kısım ödemenin yapılmamasının davalının kötü niyetli olmasından kaynaklandığını, davalının itirazının ödemeyi geciktirmeye yönelik olduğunu beyan ile …. İcra Müdürlüğünün 2019/40390 Esas sayılı dosyasındaki takibe yapılan itirazın iptali ile takibin devamına, davalı aleyhine %20 icra inkar tazminatına hükmedilmesine, mahkeme masraflarının ve vekalet ücretinin davalıya yükletilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Dava; taraflar arasındaki sözleşme kapsamında satılan mal karşılığı alacağın tahsili için yapılan icra takibine itirazın iptali ve icra inkar tazminatı istemine ilişkindir.
Davadaki hukuki uyuşmazlığın konusu iki adet hususi aracın satış bedelinin alıcı tarafından ödenmemiş olmasından kaynaklanmaktadır.
28/11/2013 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan ve 28/05/2014 tarihinde yürürlüğe giren 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un(THK)2.maddesinde kanunun kapsamı “bu kanun, her türlü tüketici işlemi lie tüketiciye yönelik uygulamaları kapsar” şeklinde açıklanmıştır. Kanun’un “tanımlar” başlıklı 3.maddesinde ise tüketici işlemi, “Mal veya hizmet piyasalarında kamu tüzel kişileri de dahil olmak üzere ticari veya mesleki amaçlarla hareket eden veya onun adına ya da hesabına hareke teden gerçek veya tüzel kişiler ile tüketiciler arasında kurulan, eser, taşıma, simsarlık, sigorta, vekalet, bankacılık ve benzeri sözleşmeler de dahil olamk üzere her türlü sözleşme ve hukuki işlemi ifade eder” biçiminde tanımlanmıştır.
6502 sayılı TKHK’nın 73.maddesi uyarınca tüketici işlemleri ile tüketiciye yönelik uygulamalardan doğacak uyuşmazlıklara ilişkin davalarda tüketici mahkemesi görevli kılınmıştır. Bunun yanında Kanun’un 83.maddesinde de taraflardan birini tüketicinin oluşturduğu işlemler ile ilgili diğer kanunlarda ve bu Kanunun görev ve yetkiye ilişkin hükümlerinin uygulanmasını engellemeyeceği belirtilmiştir.
Tüm dosya kapsamı bir bütün olarak değerlendirildiğinde, yukarıda belirtilen yasal düzenlemeler gereğince somut olayda davanın görülmesinde tüketici mahkemeleri görevli olduğundan, davacının davasının görevsizlik nedeniyle reddine karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM / Yukarıda açıklanan nedenlerle:
1-Davaya bakmakla TÜKETİCİ MAHKEMELERİ GÖREVLİ olduğundan, davacının davasının GÖREVSİZLİK NEDENİYLE REDDİNE,
2-Dosyanın karar kesinleştiğinde ve 2 haftalık yasal sürede talep halinde görevli Tüketici Mahkemesine gönderilmesine,
3-Harç ve masrafların görevli mahkemesinde nazara alınmasına,
dair tarafların yokluğunda gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık sürede istinaf yolu açık olmak üzere karar verildi. 10/09/2020

Katip …
e-imzalıdır

Hakim …
e-imzalıdır

“Bu belge 5070 Sayılı Kanun hükümlerince elektronik imza ile imzalanmıştır.”