Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 5. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/31 E. 2020/282 K. 24.06.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
5. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2020/31 Esas
KARAR NO : 2020/282

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 14/01/2020
KARAR TARİHİ : 24/06/2020

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili talep dilekçesinde özetle; müvekkili şirketin döviz bürosu olarak faaliyetini sürdürdüğünü, müvekkilinin yaptığı tadilat, yenileme ve yasal uyum sürecinden gerekli özen ve tedbiri olmasına rağmen yetkili müessese faaliyet izin belgesi aslını kaybettiğini, tüm aramalara rağmen bulunamadığını, bu durumun Hazine ve Maliye Bakanlığı Finansal Piyasalar ve Kambiyo Genel Müdürlüğüne durumun bildirildiğini, ancak dava açma şartı bulunduğunun bildirildiğini, bu kapsamda TTK. 82/7 maddesi uyarınca zayi belgesini verilmesini talep ve dava etmiştir.
Tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde; Talep; talep eden vekilinin müvekkili şirkete ait önceki döneme ait yetkili müessese izin belgesinin kaybedilmiş olması nedeniyle zayii belgesi istemli taleptir.
1102 sayılı TTK’nun 82. maddesinin 7. fıkrası; “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.” hükmünü içermektedir.
Dosyaya celp edilen talep eden şirkete ait ticaret sicil kaydına göre şirketin finans kuruluşları meslek grubunda döviz bürosu faaliyetleri icra ettiği anlaşılmıştır.
Talep eden vekilince talep dilekçesi ekinde sunulan zayi olduğu iddia edilen belgenin 18/03/1993 tarihli “Yetkili Müessese İzin Belgesi” olduğu, Hazine ve Maliye Bakanlığı Finansal Piyasalar ve Kambiyo Genel Müdürlüğü’nden gelen müzekkere cevabına göre talep edenin ilk olarak 11/12/2019 tarihinde belgeyi zayi ettiğini belirterek Bakanlığa başvurmuş olduğu gözetildiğinde zıyaın öğrenildiği tarihten itibaren onbeş gün içinde iş bu talebin mahkememize yapılmadığı anlaşılmakla öncelikle süre yönünden talebin reddine karar vermek gerekmiştir.
6102 sayılı TTK’nun 82. maddesinin 7. fıkrası uyarınca, davacının tacir sıfatıyla saklamakla yükümlü olduğu defter ve belgeleri bu maddede belirtilen doğa olayları nedeniyle zayi ettiğine ilişkin davacı tarafça mahkememiz dosyasına sunulan herhangi bir belgenin bulunmadığı, dosyadaki Hazine ve Maliye Bakanlığı Finansal Piyasalar ve Kambiyo Genel Müdürlüğünden gelen cevabi yazısına göre de davacının saklamakla yükümlü olduğu faaliyet izin belgesini özenle muhafaza etmesinin zorunlu olduğu anlaşılmakla davacının kendi kusuru ile dava konusu olayın meydana geldiği anlaşılmakla talebin reddine dair aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
H Ü K Ü M / Yukarıda açıklanan nedenlerle:
1-Davanın REDDİNE,
2-Harç tarifesi uyarınca alınması gereken 54,40 TL karar ve ilam harcı peşin alınmış olduğundan yeniden harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan tüm yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Bakiye gider avansının karar kesinleştiğinde talep halinde davacı tarafa iadesine,
Dair davacı vekilinin yüzüne karşı tebliğden itibaren 2 haftalık sürede HMK. 341. maddesi uyarınca istinaf yolu açık olmak üzere karar verildi. 24/06/2020

Katip
¸e-imzalıdır

Hakim
¸e-imzalıdır

“Bu belge 5070 Sayılı Kanun hükümlerince elektronik imza ile imzalanmıştır.”