Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 5. Asliye Ticaret Mahkemesi 2016/931 E. 2018/1114 K. 08.11.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
5. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2016/931 Esas
KARAR NO : 2018/1114

DAVA : İtirazın İptali
DAVA TARİHİ : 19/09/2016
KARAR TARİHİ : 08/11/2018

Mahkememizde görülmekte olan İtirazın İptali davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili tarafından verilen 19/09/2016 tarihli dava dilekçesinde özetle: taraflar arasında 26/03/2014 tarihinde Hizmet Sözleşmesi imzalandığı, bu sözleşmeye göre davacı mümessil sıfatıyla temsilcisi olduğu … ve bağlı şirketleri için tedarik edeceği tekstil ürünlerinin tüm dikim, üretim vb. İşlemlerini davalı imalatçı sıfatı ile gerçekleştireceğini, taraflar arasında imzalanan hizmet sözleşmesinin sadece son sayfasının her iki tarafça imzalandığını, diğer sayfalarda sadece davacı yanın imzasının bulunduğunu, dava konusu cezai şart maddelerinin olduğu sayfalarda davalı yanın imzasının bulunmadığını, dava konusu sözleşmenin uzun süre sorunsuz uygulandığını, sözleşmenin 7 maddesinde belirlenen süre ve fesih maddesine göre sözleşme bitiminde fesih hakları kullanılmadığından sözleşmenin iki yıl süreyle aynı müddet ve şartlarla yenilendiğini, ancak sözleşmenin yenilenmesini müteakip davalı şirketin sözleşmenin 3.1 maddesini ihlal etmeye başladığını, davalının müşteri ile direkt temasa geçtiğini ve davacı mümessili atlayarak davacı olmaksızın müşteri ile çalışma isteğini müşteriye bildirdiğini, taraflar arasında imzalanan sözleşmeden kaynaklanan cezai şartın tahsili için davalı aleyhine … 35 İcra Müdürlüğünün … Esas sayılı dosyası üzerinden icra takibine geçildiğini, davalının icra takibine itiraz ettiğini ve takibin durduğunu bildirerek; davalının icra takibine yapmış olduğu itirazın iptaline, takibin devamına ve alacağın tahsiline, davalı aleyhine %20 den aşağı olmamak üzere icra inkar tazminatına hükmedilmesine, yargılama gideri ve vekalet ücretinin davalı yana yükletilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalıya usulüne uygun dava dilekçesi, duruşma gün ve saati tebliğ edilmiş, davalı vekili vermiş olduğu 16/11/2016 tarihli cevap dilekçesinde: taraflar arasında 26/03/2014 tarihinde Hizmet Sözleşmesi akdedildiğini, sözleşmenin ilk 5 sayfasının özellikle cezai şart maddeleri eklenen kısımlarının taraflarınca imzalanmadığını, davacı yanın … 35 İcra Müdürlüğünün … Esas sayılı dosyasına, … 7 İcra Müdürlüğünün … Esas sayılı dosyasına 26/03/2014 tarihli hizmet sözleşmesini sunduğunu, her ne kadar sözleşme asılları sunulmamış ise de bu sözleşmeler incelendiğinde davacının her sayfada kaşe ve imzasının olmasına rağmen davalı müvekkilinin ilk 5 sayfada ne kaşe ne de imzasının bulunmadığını, ilk 5 sayfa ile son sayfa arasında farklılık görüldüğünü, müvekkili şirket yetkilisi ile davacı şirket ortağı arasında mail yazışmaları olduğunu, davacı tarafın sözleşmenin sadece son sayfasını müvekkiline mail attığını, ilk 5 sayfasının müvekkiline gösterilmediğini, taraflar arasında imzalanan sözleşmenin müvekkilinde olmadığını, davacı tarafın ilk sözleşme imzalanması aşamasında veya daha sonradan sözleşmenin ilk 5 maddesini özellikle de cezai şart maddelerini değiştirdiğini, davacı yanın iddia etmiş olduğu sözleşmenin 3.1 maddesini müvekkilinin ihlal etmediğini, tüm görüşmelerin davacı tarafın bilgisi dahilinde olduğunu,aynı şekilde 7.2 ve 8.3 maddelerinin de ihlalinin söz konusu olmadığını, davacı taraf ile 2015 yılı için 532.295,00 TL net ödeme yapıldığnı ve 49.016,00 TL ise iade faturası kesildiğini, davacı tarafın yapmış olduğu hesaplamanın hatalı olduğunu, hesaplanan cezai şartın fahiş olduğunu bildirerek; davanın reddine, davacı aleyhine %20 den aşağı olmamak üzere kötü niyet tazminatına hükmedilmesine, yargılama gideri ve vekalet ücretinin davacı yana yükletilmesine karar verilmesini istemiştir.
… 35.İcra Müdürlüğünün … Esas sayılı dosyası getirtilmiş yapılan incelemesinde davacı … Ltd Şti tarafından davalı …Tic Ltd Şti aleyhine 26/03/2014 tarihli hizmet sözleşmesinin 7.1 ve 3.1 maddelerine göre belirlenen 218.466,23 EURO’luk cezai şart bedelinin ödenmesinin ilamsız icra yoluyla talep edildiği, davalının tebliğ aldığı ödeme emrine karşı yasal süresi içeresinde itiraz ettiği, takibin durduğu görülmüştür.
Davacı taraflar arasında akdedilen 26/03/2014 tarihli hizmet sözleşmesinin 3.1 ve 7.maddesine davalının aykırı davrandığını, bu sebeple 3.1 maddesinde belirlenen cezai şartın ödenmesi gerektiğini iddia etmiş, davalı da hizmet sözleşmesinin sadece son sayfasının kendisi tarafından imzalandığını, diğer sayfalarının imzalanmadığını, kendileri tarafından imzalanmayan ilk 5 sayfanın özellikle cezai şart maddesini içeren 3.1 , 7.2 ve 8.3 maddelerinin değiştirildiğini, bu maddelere sonradan ilaveler yapıldığını, bu ilavelerin kendilerini bağlamadığını savunarak davanın reddini talep etmiştir.
Davacı tarafından delil olarak dosyaya sunulan 26/03/2014 tarihli sözleşmenin 6. Sayfasındaki taraflara ait imza inkar edilmemiştir. 6. Sayfada yer alan 11.maddede ihtilaf halinde İstanbul Mahkemeleri ve İcra Dairelerinin yetkili olduğu kabul edilmiş olduğundan bu maddedeki yetki düzenlemesi tarafları bağlayacağından davalının icra dairesinin yetkisine yapmış olduğu itirazın reddine karar verilerek açık yargılamaya devam olunmuştur.
Davacı tarafından mahkememize sunulan ve 6 sayfadan oluşan 26/03/2014 tarihli hizmet sözleşmesinin sadece 6.sayfasında davalı şirkete ait imzanın bulunduğu, diğer sayfalarının imzasız olduğu, hizmet sözleşmesinin;
“… 3.1. İMALATÇI, MÜMESSİL’in müşterisi …, ve/veya bağlı şirketleriyle ve diğer sair ortaklıkları (“Müşteri”) ile MÜMESSİL’i atlayarak direk çalışmak için yazılı ve sözlü olarak iletişime geçmeyeceğini,ve/veya direk üretim yapmak üzere numune dahil çalışmayacağını aksi halde MÜMESSİL’in bir önceki çalışılan yılda kendisine kestiği bütün hizmet faturalarının toplam meblağı kadar MÜMESSİL’e ceza ödeyeceğini, her iki tarafın rızası ile sözleşmenin feshi halinde de iki takvim yılı MÜŞTERİ ve bağlı şirketleri ile çalışmayacağını kayıtsız ve şartsız kabul, beyan ve taahhüt eder.
3.2. MÜMESSİL tarafından İMALATÇI’ya üretilecek olan tekstil, konfeksiyon ve sair ürünlerin tüm detaylı özelliklerini içeren bir sipariş formu (“Sipariş”) gönderilecektir. İMALATÇI, söz konusu Sipariş’i en geç üç (3) iş günü içerisinde onaylayarak MÜMESSİL’e gönderecektir.
3.3. İMALATÇI, üç (3) gün içerisinde onaylayarak MÜMESSİL’e geri gönderdiği onay ile siparişi kabul ederek, üretimi yapacağını kabul, beyan ve taahhüt eder. İMALATÇI, Sipariş formunu geri göndermese de onaylamadığına dair bilgi geçmediği takdirde siparişi onaylamış kabul edilir.
7.1.Sözleşme, imzası tarihi itibariyle yürürlüğe girecek olup iki (2) yıl süre ile yürürlükte kalacaktır. Taraflar’dan herhangi birinin sözleşme süresinin dolmasından iki ay önce yazdı olarak sözleşme’ye devam etmeme hususundaki yazılı bildirimini diğer Tarafa iletmemesi halinde sözleşme aynı şartlar ile ve aynı müddet ile yürürlükte kalmaya devam edecektir.
7.2.Taraflar’dan herhangi birinin iş bu Sözleşme’den kaynaklanan yükümlülüklerini tam veya hiç yerine getirmemesi halinde (“İhlal”), diğer taraf, İhlal eden tarafa yazılı bir bildirimde bulunarak söz konusu İhlal’in giderilmesi için beş (5) günlük bir süre tanıyacaktır. Sözleşme maddelerinin ihlalinin giderilmemesi durumunda kontratın feshi söz konusudur. Sözleşme ile ilgili ihtilafların haricinde, kişisel nedenlerle(flrma çalışanlarının anlaşamaması,tartışması ve tercih sebebi olması durumu) sözleşmenin feshini talep eden taraf iş bu sözleşmenin 3.1 maddesinde yer alan ceza meblağını kayıtsız ve şartsız ödeyeceğini kabul,beyan ve taahhüt eder. Her halükarda İMALATÇI, MÜMESSİL adına geliştirilmiş mamullerin son sevkiyatı tamamlanana kadar, MÜMESSİL ile çalışacağını ve anlaşılan ücreti ödeyeceğini kayıtsız ve şartsız kabul, beyan ve taahhüt eder.
8.1- Gizli Bilginin Tanımı
” Gizli Bilgi”, Taraflar’m faaliyet alanı, faaliyet alanına ilişkin ilgili Pazar ile, yatırım planları ile,çalışma sistemleriyle,MÜMESSİL ve İMALATÇI arasındaki anlaşılan ücret ile,ticari ilişkileri ile, hissedarlarıyla, bağlı ortaklıklarıyla, ve iştirakleriyle ile ilgili olarak kendisi, işçileri, acenteleri ya da çalışanlarınca açıklanan herhangi bir gizli bilgiyi ki bu bilgiler arasında sadece sayılacaklarla sınırlı kalmamak kaydıyla:MÜŞTERİ ve diğer olası müşteriler, maliyetler, faaliyet ve yatırım planları, kar, satışlar, hizmetler, ürünler, ürün geliştirme, kilit personel, çalışma ve hizmet bilgileri, fiyatlandırma, maaş politika ve düzeyleri, ödeme bilgileri, hesap bilgileri, banka bilgileri, diğer her türlü fınansal bilgileri, internet sitesi, işletim yöntemleri, teknoloji, fikir, buluş, know-how, markalar, logolar, ilerleme, patent, telif hakkı, ticari sır, teknik süreçler, formüller, planlar, tasarılar, lisans ve izinler, çizimler, tertipler, modeller, projeksiyonlar, iş planları ile ilgili yazılı veya sözlü her türlü bilgi ve belgeyi içermektedir.
8.2- Gizli Bilginin Korunması
Taraflar, Gizli Bilgi’yi; aralarındaki ticari ilişki veya buna ilişkin sözleşme sona ermiş olsa dahi, iş bu Sözleşme süresince ve iş bu Sözleşme’nin feshinden sonra dahi her zaman,
8.2.1.büyük bir gizlilik içinde koruyacaklarını,
8.2.2.bunları doğrudan veya başka bir şahıs aracılığıyla MÜŞTERİ’ye ifşa etmeyeceklerini, kullanmayacaklarını, yaymayacaklarını, yayınlamayacaklarını veya başka bir şekilde ifşa etmeyeceklerini,
8.2.3.Gizli Bilgi’yi herhangi bir üçüncü kişiye hangi suretle olursa olsun vermeyeceklerini;
8.2.4.doğrudan .ya da dolaylı olarak aralarındaki ticari ilişkinin amaçları dışında kullanmayacaklarını kabul,beyan ve taahhüt ederler.
Taraflar kendi Gizli Bilgi’lerini korumakta gösterdikleri özenin aynısmı karşı tarafın Gizli Bilgi’lerini korumakta da göstermeyi kabul ve taahhüt ederler. Taraflar ancak zorunlu hallerde ve işin gereği bu bilgiyi öğrenmesi gereken işçilerine ve alt çalışanlarına bu bilgiyi verebilecekleri gibi, bilginin gizliliği hususunda da işçilerini ve alt çalışanlarım uyarmakla mükelleftirler. Taraflar işçilerinin ve alt çalışanlarının iş bu sözleşme yükümlülüklerine aykırı davranmaları halinde doğrudan sorumlu olacaklarım peşinen kabul ve taahhüt ederler.
8.3- Gizli Bilgi Tanımına Girmeyen Bilgiler
8.3.1.Taraflar’dan birince gizli tutma yükümlülüğü olmaksızın daha önceden bilinen bilgiler,
8.3.2. Taraflar’dan birinin kusuru söz konusu olmaksızın kamuya mal olmuş bilgiler,
8.3.3.Yürürlükte olan kanun ya da düzenlemeler ya da verilmiş ve kesinleşmiş olan bir mahkeme kararı, idari emir gereğince açıklanması gereken bilgiler.
Taraflar, yukarıda tanımlanan gizli bilgileri 3’ncü herhangi bir kişi(MÜŞTERİ dahil) ile paylaşmayacaklarını, gizli bilgilerin yazılı ya da sözlü ifşası halinde ise diğer Tarafın doğmuş ve doğabilecek her türlü zararını ve iş bu Sözleşmenin 3.1 maddesinde belirtilen Ceza-i Şart’ı %50 miktarında arttırarak meblağın tamamını ilk yazılı talep üzerine karşılamayı kayıtsız ve şartsız kabul, beyan ve taahhüt ederler….” şeklinde düzenlemeleri içerdiği görülmüştür.
Davacı tarafından davalının e-mail adresine gönderilen ve delil olarak Mahkememize ibraz edilen hizmet sözleşmesinin;
“… 3.1. MÜMESSİL tarafından İMALATÇI’ya üretilecek olan tekstil, konfeksiyon ve sair ürünlerin tüm detaylı özelliklerini içeren bir sipariş formu (“Sipariş”) gönderilecektir. İMALATÇI, söz konusu Sipariş’i en geç üç (3) iş günü içerisinde onaylayarak MÜMESSİL’e gönderecektir.
3.2. İMALATÇI, üç (3) gün içerisinde onaylayarak MÜMESSİL’e geri gönderdiği onay ile siparişi kabul ederek, üretimi yapacağını kabul, beyan ve taahhüt eder. İMALATÇI, Sipariş formunu geri göndermese de onaylamadığına dair bilgi geçmediği takdirde siparişi onaylamış kabul edilir.
3.3. İMALATÇI, MÜMESSİL’in kendisine ve/veya Müşterisi’ne ait koleksiyonları hiçbir şekilde kullanmayacağını, paylaşmayacağını başka gerçek ve tüzel kişilere kullandırmayacağını ve her türlü yasal sorumluluğun kendilerinde olduğunu kabul, beyan ve taahhüt eder; aksi takdirde İMALATÇI, MÜMESSİL’in uğramış olduğu tüm zararları, mahrum kalınan tüm karları dahil, karşılayacağını ve iş bu konuda elde ettiği tüm gelirleri MÜMESSİL’e, aylık %15 Gecikme zammıyla beraber, ödeyeceğini gayrikabili rücu olarak kabul, beyan ve taahhüt eder.
7.1.Sözleşme, imzası tarihi itibariyle yürürlüğe girecek olup iki (2) yıl süre ile yürürlükte kalacaktır. Taraflar’dan herhangi birinin Sözleşme süresinin dolmasından iki ay önce yazılı olarak Sözleşme’ye devam etmeme hususundaki yazılı bildirimini diğer Tarafa iletmemesi halinde Sözleşme aynı şartlar ile ve aynı müddet ile yürürlükte kalmaya devam edecektir.
7.2.Taraflar’dan herhangi birinin iş bu Sözleşme’den kaynaklanan yükümlülüklerini tam veya hiç yerine getirmemesi halinde (“İhlal”), diğer taraf, İhlal eden tarafa yazılı bir bildirimde bulunarak söz konusu İhlal’in giderilmesi için beş (5) günlük bir süre tanıyacaktır. Anılan sürenin bitiminde İhlal’in giderilmemesi halinde bildirimde bulunan taraf iş bu Sözleşme’yi her türlü tazminat hakları ve ceza-i şart talepleri saklı kalmak kaydı ile tek taraflı olarak feshetme hakkına sahip olacaktır.
Her halükarda İMALATÇI, MÜMESSİL adına geliştirilmiş mamullerin son sevkiyatı tamamlanana kadar, MÜMESSİL ile çalışacağını kabul, beyan ve taahhüt eder
8.1- Gizli Bilginin Tanımı
“Gizli Bilgi”, Taraflar’ın faaliyet alanı, faaliyet alanına ilişkin ilgili Pazar ile, yatırım planları ile, hissedarlarıyla, bağlı ortaklıklarıyla, ve iştirakleriyle ile ilgili olarak kendisi, işçileri, acenteleri ya da çalışanlarınca açıklanan herhangi bir gizli bilgiyi ki bu bilgiler arasında sadece sayılacaklarla sınırlı kalmamak kaydıyla: Tüm müşteriler, maliyetler, faaliyet ve yatırım planları, kar, satışlar, hizmetler, ürünler, ürün geliştirme, kilit personel, çalışma ve hizmet bilgileri, fıyatlandırma, maaş politika ve düzeyleri, ödeme bilgileri, hesap bilgileri, banka bilgileri, diğer her türlü fînansal bilgileri, internet sitesi, işletim yöntemleri, teknoloji, fikir, buluş, know-how, markalar, logolar, ilerleme, patent, telif hakkı, ticari sır, teknik süreçler, formüller, planlar, tasarılar, lisans ve izinler, çizimler, tertipler, modeller, projeksiyonlar, iş planları ile ilgili yazılı veya sözlü her türlü bilgi ve belgeyi içermektedir.
8.2- Gizli Bilginin Korunması
Taraflar, Gizli Bilgi’yi; aralarındaki ticari ilişki veya buna ilişkin sözleşme sona ermiş olsa dahi, iş bu Sözleşme süresince ve iş bu Sözleşme’nin feshinden sonra dahi her zaman,
8.2.1. büyük bir gizlilik içinde koruyacaklarını,
8.2.2.bunları doğrudan veya başka bir şahıs aracılığıyla ifşa etmeyeceklerini, kullanmayacaklarını, yaymayacaklarını, yayınlamayacaklarını veya başka bir şekilde ifşa etmeyeceklerini,
8.2.3.Gizli Bilgi’yi herhangi bir üçüncü kişiye hangi suretle olursa olsun vermeyeceklerini;
8.2.4.doğrudan ya da dolaylı olarak aralarındaki ticari ilişkinin amaçları dışında kullanmayacaklarını taahhüt ederler
Taraflar kendi Gizli Bilgi’lerini korumakta gösterdikleri özenin aynısını karşı tarafın Gizli Bilgi’lerini korumakta da göstermeyi kabul ve taahhüt ederler. Taraflar ancak zorunlu hallerde ve işin gereği bu bilgiyi öğrenmesi gereken işçilerine ve alt çalışanlarına bu bilgiyi verebilecekleri gibi, bilginin gizliliği hususunda da işçilerini ve alt çalışanlarını uyarmakla mükelleftirler. Taraflar işçilerinin ve alt çalışanlarının iş bu Sözleşme yükümlülüklerine aykırı davranmaları halinde doğrudan sorumlu olacaklarını peşinen kabul ve taahhüt ederler.
Gizli Bilgi Tanımına Girmeyen Bilgiler
8.3.1.Taraflar’dan birince gizli tutma yükümlülüğü olmaksızın daha önceden bilinen bilgiler,
8.3.2. Taraflar’dan birinin kusuru söz konusu olmaksızın kamuya mal olmuş bilgiler,
8.3.3. Yürürlükte olan kanun ya da düzenlemeler ya da verilmiş ve kesinleşmiş olan bir mahkeme kararı, idari emir gereğince açıklanması gereken bilgiler.
Taraflar, yukarıda tanımlanan gizli bilgileri 3’ncü herhangi bir kişi ile paylaşmayacaklarını, gizli bilgilerin ifşası halinde ise diğer Tarafın doğmuş ve doğabilecek her türlü zararını ve iş bu Sözleşme’de belirtilen Ceza-i Şart’ı ilk yazılı talep üzerine karşılamayı kabul ve taahhüt ederler…” şeklinde düzenlendiği görülmüştür.
Davacının ibraz etmiş olduğu hizmet sözleşmesi ile davalının e-mail adresine davacı tarafından gönderilmiş olan hizmet sözleşmesinin 3.1, 7.2 ve 8.3 maddelerinin birbirinden farklı şekilde düzenlenmiş olduğu görüldüğünden davacının sunmuş olduğu sözleşmenin bu maddelerine ilişkin imzasız olan ilk 5 sayfasında herhangi bir değişiklik yapılıp yapılmadığı, sonradan eklenti olup olmadığının tespiti açısından Adli Tıp Kurumu Başkanlığınca inceleme yaptırılmış, ibraz edilen 30/04/2018 tarihli Adli Tıp Kurumu Raporunda; incelemeye konu olan hizmet sözleşmesinin ilk 5 sayfası ile 6.sayfası arasında baskı tipi, yazı büyüklüğü ve kağıt evsafı bakımından farklılıklar olduğu, ilk 5 sayfanın birlikte ve sırası dahilinde oluşturulmamış olduğu, ilk 5 sayfanın son sayfaya kıyasla farklı evsafta kağıda farklı tipte yazıcı kullanılarak oluşturulmuş olduğu bildirilmiştir.
Dosyaya delil olarak ibraz edilen e-mail yazışmaları kapsamında tarafların bilgisayar kayıtları üzerinde inceleme yapılması suretiyle davacı tarafından davalıya gönderilen sözleşme içeriklerinde cezai şartın yer alıp almadığı, davacı tarafından delil olarak mahkemeye sunulan sözleşme ile davalının e-mail adresine gönderilen sözleşmenin benzer olup olmadığı yolunda bilirkişi incelemesi yaptırılmış, ibraz edilen 06/10/2018 tarihli bilirkişi raporunda; davacı tarafından davalıya e mail yoluyla gönderilen sözleşmelerle dosya kapsamına davacı tarafından sunulan 26/03/2014 tarihli sözleşme karşılaştırıldığında sayfa sayısının başlangıcının aynı olduğu, 3.1, 7.2, 8.3 maddelerinin farklı olduğu, davacı tarafın davalı tarafa gönderdiği Word ve PDF formatındaki sözleşmelerde cezai şart olmadığı halde dosya kapsamına sunulan 26/03/2014 tarihli sözleşmede cezai şart maddelerinin bulunduğu, 26/03/2014 tarihli sözleşmenin tüm sayfalarında davacı imzasının bulunduğu, davalı imzasının ise sadece son sayfada yer aldığı, sözleşmenin son sayfasında cezai şarta ilişkin düzenleme bulunmadığı, taraflar arasındaki maillerin tespiti esnasında davalı tarafın e-mail kayıtlarının olmadığı, e-mail yedeklerinin tutulmadığı için davalı tarafından davacıya gönderilen e-maillerin tespitinin yapılmadığı, davacı tarafta maillerin bulunduğu ve bu kayıtlar orjinal olduğu için bu mailler üzerinden tespit yapıldığı bildirilmiştir.
Mahkememizce yaptırılan bilirkişi incelemeleri sonucunda ibraz edilen 06/10/2018 tarihli rapor ve 30/04/2018 tarihli Adli Tıp Kurumu raporu değerlendirildiğinde; davacının Mahkememize sunmuş olduğu sözleşmenin 3, 7. ve 8. Maddelerinde değişiklik yapıldığı, imzalı bulunan 6.sayfa ile diğer 5 sayfanın birbirinden farklı olduğu anlaşılmış olup davacının ,sonradan değiştirildiği ve eklendiği anlaşılan ve davalı tarafından imzalanmayan bu maddelere dayanarak cezai şart istemesi mümkün bulunmadığından açılan davanın reddine karar vermek gerekmiştir.
Takipte bulunan davacı aleyhine inkar tazminatına hükmedilebilmesi için takibinde haksız ve kötü niyetli olduğunun ispat edilmesi gerekmektedir. Davacı tarafından icra takibine dayanak yapılan sözleşmenin 3.1, 7.2, ve 8,3 maddelerine sonradan eklemeler yapılarak cezai şart alacağı oluşturulduğu, yaptırılan bilirkişi incelemeleri sonucunda ibraz edilen raporlar ile sabit olduğundan davacının yapmış olduğu takipte hem haksız hem de kötü niyetli olduğu sonucuna varılarak %20 kötü niyet tazminatının davalıdan tahsiline karar verilmiştir.
H Ü K Ü M / Yukarıda açıklanan nedenlerle
1- Davacının davasının REDDİNE,
2-Davacı değeri üzerinden belirlenen 145.083,42 TL %20 kötüniyet tazminatının davacıdan tahsili ile davalıya ödenmesine,
3- Karar tarihinde alınması gerekli olan 35,90 TL harcın , peşin alınan 8.761,23 TL harçtan mahsubu ile fazla harç olan 8.725,33 TL’nin karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya iadesine,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Davalı kendisini vekille temsil ettirdiğinden, karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi gereğince hesaplanan 42.966,68 TL nispi vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
6-Davacı tarafından yatırılan gider avansından bakiye kalan kısmın, karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya iadesine,
Dair davacı vekili ile davalı vekilinin yüzüne karşı tebliğden itibaren 2 haftalık sürede HMK 341. maddesi uyarınca istinaf yolu açık olmak üzere oy birliği ile karar verildi 08/11/2018

Başkan …

Üye …

Üye …

Katip …

HARÇ BEYANI
K.H: 35,90 TL
P.H: 8.761,23 TL
İ.H: 8.725,33 TL