Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 5. Asliye Ticaret Mahkemesi 2016/1153 E. 2020/325 K. 14.07.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
5. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2016/1153 Esas
KARAR NO : 2020/325

DAVA : İtirazın İptali (Hizmet Sözleşmesinden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 24/11/2016
KARAR TARİHİ : 14/07/2020

Mahkememizde görülmekte olan İtirazın İptali davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkili şirket ile davalı arasında 07/05/2012 imza tarihli, 01/07/2012 tedarik başlangıç tarihli 30/06/2013 bitiş tarihli Elektrik Tedarik Sözleşmesi imzalandığını, sözleşme kapsamında müvekkilinin davalıya elektrik satışı yapacağı ve kullanım miktarına göre düzenlenen fatura bedellerini davalınında ödeyeceği konusunda anlaşma sağlandığını, ancak geçerli bir fesih olmadan davalı tarafından başka bir tedarik şirketi ile anlaşma sağlanması üzerine müvekkilinin anlaşma kapsamında davalıdan ceza-i şart fatura bedeli alacağının oluştuğunu, bu kapsamda müvekkilinin alacağının tahsili amacıyla İstanbul … İcra Müdürlüğünün … esas sayılı dosyası üzerinden takibe geçildiğini, ancak davalının itirazı üzerine takibin durdurulduğunu, davalının haksız itirazının iptali ile takibin devamını, % 20 oranında icra inkar tazminatı ile yargılama giderleri ve vekalet ücretinin de davalı tarafa yükletilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; taraflar arasında imzalanan aktif elektrik enerjisi satış sözleşmesi gereğince müvekkiline 22/07/2016 tarihinde ceza-i şart faturası keşide edildiğini, ancak müvekkilinin böyle bir faturadan kaynaklanan borcunun bulunmadığını, müvekkilinin sözleşme tarihinden önce başka bir tedarik firması ile çalışmadığını, sözleşmenin bitmiş olduğunu savunarak haksız davanın reddi ile yargılama masrafları ve vekalet ücretininde davacı tarafa yükletilmesini istemiştir.
Mahkememizce dava konusu celp edilen İstanbul … İcra Müdürlüğünün …esas sayılı dosyasının incelenmesinde; davacı alacaklı tarafından davalı borçlu hakkında fatura alacağına ilişkin 29.259,33 TL fatura alacağı, 131,67 TL faiz olmak üzere toplam 29.391,00 TL bedelin tahsili amacıyla ilamsız icra takibi başlatıldığı, davalının yetkiye, borca ve takibe itiraz etmesi üzerine takibin durdurulduğu, süresinde de huzurdaki davanın açıldığı tespit edilmiştir.
Tarafların iddia ve savunmaları ile celp edilen delillerin dosya kapsamında değerlendirilmesi amacıyla Elektrik Mühendisi …’a tevdii edilen dosyaya 23/11/2018 tarihinde tanzim olunan bilirkişi raporunda özetle;
…’nin Sayın mahkemeye gönderdiği cevap yazısında; … numaralı … şirketinin … sisteminde 01.07.2012 – 01.05.2016 tarihleri arasında işlem gördüğü, sonrasında aynı … numaranın yeni abone …A.Ş.’ye verildiği belirtilmiştir.
İncelemesi yapılan dosyanın eki olan İstanbul … İcra Müdürlüğü’nün… E. sayılı icra dosyasında bulunan 01.08.2016 tarihli Takip Talebi formunda asıl alacak davacı tarafın dava konusu ettiği 29.259,33 TL. ve 131,67 TL. takip öncesi faiz (Elektra ile yapılan sözleşmenin 4.2 no’lu maddesi gereği yıllık faiz) olmak üzere toplam takip miktarı 29.391,00 TL. olduğu hesaplanmıştır. Dosyada davacı tedarikç…firması ile davalı … arasında 07.05.2012 tarihinde imzalanmış 11 maddeden oluşmuş Enerji Satış sözleşmesi ile sözleşme eki Ticari Uygulama Protokolü bulunmaktadır. Sözleşmeye göre abonenin Karşıyaka Mah. Menderes Bulvarı … Sok. No:…Kepez/Antalyaİstanbul adresinde bulunan …no’lu tesisatına sözleşmede belirlenmiş şartlarla elektrik enerjisi sağlanacaktır. Sözleşme süresi 01.07.2012 tarihinde başlayıp 30.06.2013 tarihinde bitecektir. Uygulanacak tarife … Ticarethane olarak belirlenmiştir.
Madde 1; Taraflar, … firması tedarikçi, … abone olarak anılacağı, sözleşmenin konusunu teşkil eden elektrik enerjisi satış ve hizmetleri ile ilgili yükümlülükler ve her türlü münasebetleri ve şartları düzenlediği, İşbu sözleşmedeki teknik terim ve tanımlar aksi sözleşmede belirtilmedikçe 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’ndaki ve ikincil mevzuatlardaki anlamlarında kullanılmıştır.
Madde 2; Sözleşme konusu abonenin belirttiği elektrik kullanılacak adresteki tesisine gerekli elektrik enerjisinin tedariki ve satışının sağlanması olduğu ve buna ilişkin hizmetlerin yerine getirilmesinde taraflarca uyulması gereken yükümlülükler ve yaptırımları kapsadığı,
Madde 3; Tedarikçi tarafından uygulanacak enerji satış tarifesinin kararlaştırıldığı, tarafların alım ve satımında mutabık kaldıkları elektrik enerjisinni abonenin sayacında tüketilen enerji miktarı olduğu, Abonenin aylık tükettiği enerji miktarı abonenin sayaçlarından dağıtım şirketi tarafından ölçüleceği ve aboneye tedarikçi tarafından fatura edileceği, abone sözleşme süresince herhangi iki faturasını son ödeme tarihlerine kadar tamamen ya da kısmen ödememesi durumunda tedarikçinin içinde bulunulan aydan itibaren tüketimi ulusal perakende satış tarifesi üzerinden indirimsiz olarak fatura etme hakkına sahip olduğu, tedarikçiye aboneye elektrik satışı kaynaklı yansıtılan reaktif/kapasitif, güçbedeli, güçaşım bedeli, sayaç sökme takma bedeli, yeni sayaç bedeli ve mevzuat gereği oluşan piyasa maliyetleri gibi bedellerin aynen aboneye yantılacağı belirtilmiştir. … ve dağıtım şirketi tarafından enerji satışının kayıt altına alınması işlemlerinin olumlu sonuçlanmaması halinde tedarikçinin aboneye karşı herhangi bir yükümlülüğü yoktur.
Madde 4; Ödeme ve…, sözleşme hükümleri çerçevesinde tahakkuk ettirilen faturaların ödenmesini düzenleyen doğrudan borçlandırma sistemi (…),…, havale ve… hükümleri kapsamında faturanın düzenlenme tarihinden itibaren beş işgünü içersinde tedarikçinin belirleyeceği banka hesabına ödeneceği,
… uygulaması ile otomatik ödeme sistemine dahil olmayan abonenin faturasını beş işgünü içersinde ödemediğinde tedarikçinin 6183 sayılı Amme Alacakları kanunu 51. maddesinde belirtilen oranlarda ek gecikme zammı faturası KDV’li şekilde düzenleyeceği ve tedarikçinin ihtar ve önele gerek olmaksızın abonenin elektrik enerjisini kesme hakkına sahip olduğu ve teminatın tedarikçi hesabına ırat kaydedilebileceği, abonenin işbu sözleşmenin imzalanması ve doğan yükümlülüklerini tam olarak yerine getirmemesi halinde tedarikçinin elektriğini kesme ve sözleşmenin fesh edilmesi hakkına sahip olduğu,
7.1 no’lu maddesine göre iki aylık fatura kadar toplamı olan cezai şart faturası tahakkuk ettireceği, abonenin bir yıllık en yüksek tüketimine karşılık gelen fatura değerinin iki katı kadar teminatı tedarikçiye teminat mektubu, nakit veya … ile sağlayacağı, abonenin ödemelerinde sorun olursa tedarikçinin ticari risklere karşılık olarak sözleşme süresince yeni teminat isteme hakkına sahip olabileceği, bu teminatların abonenin her türlü doğmuş ve doğacağı borçlarının teminatı olacaktır.
Madde 5; TRT Payı, Enerji fonu, BTV, sistem kullanım bedelleri ve kayıp kaçağın tedarikçi tarafından tahsil edilen bir bedel olmadığı, sistem kullanım anlaşması gereği bu bedellerin dağıtım şirketine transfer edilen bedeller olup, tedarikçinin sadece vekaleten aracılık ettiği, mevzuat gereği ortaya çıkabilecek YEK bedeli, birim sıfır bakiye bedeli, perakende satış hizmet bedeli, piyasa işletim bedeli abone tarafından ödenecektir.
Madde 6; Tarafların yükümlülükleri, abonenin sözleşme süresi kapsamındaki elektrik enerjisini sadece tedarikçisi…’dan sözleşme şartları ile tüketmeye devam edeceğini taahhüt ettiği, ilgili kurumlara karşı abonenin sorumluluğundaki yükümlülüklerin yerine getirilmemesinden doğan sorumluluk ve ziyanın aboneye ait olduğu, abonenin … Enerji’ye geçiş yapabilmesi için bir önceki dönemden borcunun olmaması ve sayacın dağıtım şirketi tarafından tebliğe uygun olarak kayıt altına alınabilmesi gerektiği, abonenin tek taraflı fesih veya sözleşmeyi uzatmama talebinin ödeme garantisi olan teminat şartının yerine getirilmesi durumunda geçerli olacağı, abonenin bu yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde tedarikçi elektrik satışına başlamama, fesh etme veya satışa başlamışsa bu şartların tamamı gerçekleşene kadar müşteriyi portföyünden çıkarmama hakkına sahip olduğu, abone sözleşme süresinden önce işyerini tahliye edecekse abone tedarikçiye iki ay önceden yazılı olarak bildirimde bulunmak yükümlülüğünde olduğunu kabul etmektedir. Abone ile taahhütsüz bir sözleşme yapılması halinde abonenin sözleşme bitiş tarihinden önce sözleşmeyi bitirmesi, işyerini tahliye etmesi veya devretmesi halinde taahhütsüz kapmpanya kapsamında verilen indirimleri ayrıca faturalandırarak iade edeceğini kabul etmektedir.
Madde 7; Sözleşmenin sona ermesi, sözleşme hükümlerinin sözleşme bitiş tarihinde sona ereceği, sözleşmede belirtilen hususlar dışında abonenin sözleşmeyi fesh edemeyeceği, sözleşmenin bitiş tarihinden 2 ay evvel taraflardan birinin yapacağı bildirim ile sona ereceği, sözleşmenin abone tarafından tek taraflı fesh edilmesi halinde abone fesih tarihine kadar taahhütsüz kampanya ulusal perakende elektrik satış tarifesi üzerinden verilen tüm indirimleri tedarikçiye ödeyecektir. Bu taktirde abone portföyden çıkabilecektir. Abonenin sözleşmeyi fesh etmemesi halinde sözleşmenin kendiliğinden 1 yıl uzayacağı,
Madde 8; Abonenin sözleşmeyi tek taraflı fesih etmesi halinde son altı ay içersinde ödediği faturaların en yüksek iki ayın toplamı kadar cezai şart faturasını tedarikçiye ödeyeceği, abonenin işbu sözleşmenin herhangi bir hükmünü ihlal etmesi ya da ilgili mevzuat hükümlerine uymaması, herhangi bir faturasını son ödeme tarihinden itibaren beş iş günü içersinde ödememiş olması ve madde 4 ve 6 da belirtilen ön koşulları sözleşme tarihinden on gün içersinde sağlamamış olması halinde tedarikçinin sözleşmeyi sona erdirme hakkının olduğu, tedarikçinin aboneyi portföyünden çıkarması halinde işbu sözleşmeyi sözleşmeden doğan her türlü sair şartlar saklı kalmak üzere, fatura alacakları ile birlikte işbu sözleşmenin 7.1 no’lu maddesinde verilen cezai şartların ve madde 6.8 de anılan iadelerin ödenmesini talep edeceği belirtilmiştir.
Sözleşmenin ayrılmaz parçası olan Ticari Uygulama Protokolünde de, madde 1’de sözleşmenin 07.05.2012 tarihinde imzalandığı ancak abonenin …’ya geçiş tarihi olan 01.07.2012 tarihinde sözleşmenin geçerliliğinin başladığı ve 30.06.2013 tarihinde de sonlanacağının belirtildiği, madde 2’de abone tarife grubunun ticarethane olacağı, madde 3’de aboneye Paket 1’de bulunan birim fiyat uygulanacağı, madde 4’de de fatura bedelinin hesaplanma yönetemine ait formülüzasyon verilmiştir. Bu formülde aktif enerji bedeli, kayıp kaçak bedeli, dağıtım bedeli, iletim bedeli, perakende hizmet bedeli, sayaç okuma bedeli, gerekirse reaktif bedel ve gecikme bedeli, elektrik satışından kaynaklanan piyasa bedelleri, Elektrik fonu, TRT Payı, BTV ve KDV gibi fon, pay ve vergi bedellerinin olduğu görülmüştür.
… firmasının 27.12.2016 tarihli yazısı ekinde davalı tarafa gönderilen 14.08.2012 – 06.06.2016 tarihleri arası birbirini takip eden normal tüketim faturaları ve … seri no’lu 29.259,33 TL. meblağlı cezai şart faturası bulunmaktadır. Davacı tarafa göre davalı taraf sözleşmesini uygun bir şekilde sonlandırmadığından bu fatura dizisinden son iki tanesi olan 1) Seri … sıra numaralı 09.05.2016 keşide ve 16.05.2016 vade tarihli 13.398,84 TL. bedelli ve 2) Seri … sıra numaralı 06.06.2016 keşide ve 13.05.2016 vade tarihli 15.860,49 TL. bedelli faturaların toplamı 29.259,33 TL. cezai şart faturası davalıya tahakkuk ettirilmiş ve dosya ekinde bulunan icra dosyasıyla faturanın takibine başlanmıştır.
Dosyadaki bilgiler incelendiğinde, davacı… şirketi 6446 sayılı yasanın 3. maddesinde; Elektrik enerjisinin ve/veya kapasitesinin toptan ve/veya perakende satılması, ithalatı, ihracatı ve ticareti faaliyetleri ile iştigal eden tüzel kişi olarak tedarik şirketi olduğu tarif edilmektedir. Davacı taraf bu tarife uygun olarak EPDK’dan lisans almıştır. Davacı taraf elektrik enerjisi satışı yapabilmesi için serbest ya da serbest olmayan müşterilerle ikili anlaşma yapmak mecburiyetindedir. İkili anlaşma 6446 sayılı yasada aynen; gerçek ve tüzel kişiler arasında özel hukuk hükümlerine tabi olarak, elektrik enerjisi ve/veya kapasitesinin alınıp satılmasına dair yapılan ve EPDK onayına tabi olmayan ticari anlaşmalar olarak tanımlanmıştır. Bu tariflere uygun olarak davalı serbest tüketici konumundaki … ticari işletmesinde elektrik enerji ihtiyacı için davacı tedarikçi şirket ile ikili anlaşma niteliğinde sözleşme imzalamıştır. İkili anlaşma düzenlemeye tabi değildir. Elektrik Piyasası tüketici hizmetleri yönetmeliğinde münferiden ikili anlaşmalar için yazılmış olan maddeler hariç, …’nın onayladığı ikincil mevzuattan sorumlu değildir. İkili anlaşma gereği piyasa katılımcısı olan davacı taraf müşterisi davalıyı … sistemine numara vererek kaydettirmek zorundadır. Aynı işletme için uzantısı olmadıkça aynı yer/tesisat için sistemde iki kayıt açılamaz. Bu işleyişe uygun olarak davalı…’ın … no ile 07.05.2012 tarihinde tedarik başlangıcı olacak şekilde davacı…şirketinin portföyüne dahil olduğu görülmüştür.
Taraflar 07.05.2012 tarihinde sözleşme ve ayrılmaz parçası olan Ticari Uygulama Protokolünü karşılıklı imzalamıştır. Enerji tedariği 01.07.2012 tarihinde başlamıştır. Sözleşmenin 4. maddesi ödeme koşullarını belirlemekte olup 4.1’e göre davalı taraf sözleşme hükümlerine göre kendisine tahakkuk ettirilen tüm faturaları zamanında ödemiştir. 3.1’e göre davalı taraf herhangi iki faturasını sözleşme süresi boyunca son ödeme tarihi öncesinde kısmen ya da tamamem ödememezlik yapmamıştır. Davalıya son gönderilen 13.06.2016 son ödeme tarihli 15.860,49 TL meblağlı faturadan da görüleceği üzere davalının önceki dönemlere ait herhangi bir borcu yoktur.
Davacı taraf davalının teminat ödeme yükümlülüğünü yerine getirmediğini, bununda sözleşmenin ilgili maddesini ihlal ettiğinden cezai şart talep etme hakkının doğduğunu beyan etmektedir. Ticari Uygulama Protokolü’nün 6. maddesinde abonenin 1 yıl içerisinde yapmış olduğuen yüksek tüketimine karşılık gelen KDV dahil fatura tutarının 2 katı kadar teminatı sözleşme’de belirtilen şekilde tedarikçiye ödeneceği belirtilmiştir. Buna ait sözleşmenin abone yükümlülükleri başlığı altındaki 6.3 no’lu maddesinde ticari uygulama protokolünde belirtilen teminatın abone tarafından tedrikçiye sağlanacağı belirtilmiştir. Sözleşme ve ticari uygulama prokolünde teminat ile ilgili başka bir madde olmayıp, bu iki maddeye göre davalının sözleşme bitmeden son bir yıl içinde faturaları kontrol edip en yüksek olanını tespit ederek fatura meblağının 2 katı teminatı tedarikçiye ödemeleri davacı/tedarikçi tarafından istenmektedir. Teknik olarak, bu teminat meblağı tespiti davalıda dahil olmak üzere her abone tarafından kendi başlarına yapılması, başka bir deyişle tedarikçi tarafından teminat hakkında bir bildirim olmadıkça uygulanabilirliği mümkün görülmemektedir. Davacı tarafın dava dilekçesi ekinde sözleşme ve davalıya gönderilen tüm faturalar bulunmaktadır. Özellikle, davalı tarafın fesih bildirimi tarihten sonraya ait, davacı tarafın cezai olarak uyguladığı 16.05.2016 ve 13.06.2016 son ödeme tarihli faturalarda teminat ile ilgili herhangi bir bilgilendirme ve/veya fatura meblağına ilave edilen bir tutar yoktur. Dolayısıyla davalı tarafın faturada kendisine bildirim yapılmadan ne kadar teminat ödeyeceğini bilmesi ve hesaplamasını kendisinin yapmasının uygulanabilirliği, incelemesini yaptığım sözleşme ve ticari uygulama protokolü için davalı aleyhine hata yapmaya müsait görülmektedir.
Davacı tarafın dosyaya son ilave ettiği cezai şart faturaları incelendiğinde, 16.05.2016 ve 13.06.2016 son ödeme tarihli faturaların meblağ olarak aynı faturalar olduğu, ancak faturaların sayfa sonuna bu kez teminat alınması hakkında şu ibarenin ilave edildiği görülmüştür; sözleşmenin bitiş tarihinden itibaren 3 ay önce teminat eksikliğin tamamlayarak yazılı fesih etmemeniz halinde sözleşmeniz otomatik bir yl uzayacaktır. Taahhüt süresi içerisinde fesih gerçekleştirilirse son bir yıldaki en yüksek fatura tutarı kadar ceza yansıtılır denilmiştir. Bu ibarede 3 ay öncesinden teminat eksikliğinin tamamlanması istenmesine rağmen tarafların imzaladığı sözleşme ve ticari uygulama protokolünde teminata ilişkin belirtilen detay yoktur.
Davalı taraf sözleşmeye uygun bir şekilde ve ticari uygulama protokolünde yazdığı gibi iki ay evvelden zamanında, sözleşmeyi yenilemeyeceğini noter kanalıyla 14.04.2016 tarihli ihtarname ile davacı tedarikçi şirkete bildirmiştir. Sözleşme bitiş tarihi 30.06.2013 tarihidir. Davacı taraf ticari uygulama protokolünün 5. maddesine göre faturaları her ayın 15. gününe kadar davalıya faturalandırmaktadır. Davalıya son gönderilen fatura 09.05.2016 tarihli / 16.05.2016 son ödeme tarihli faturadır. Fatura düzenleme yetkisi davacıdadır. Ancak, sayaç okuma yetkisi bölgeden sorumlu dağıtım yada perakendeci şirkettedir. O halde, davalı taraf uygun şekilde sözleşmeyi yenilemeyeceğini bildirdiğine göre davacı taraf sayaç okuyan dağıtım şirketinden ya da perakendeciden davalının 30.06.2013 gününe ait sayaç son endeks bilgilerinin kendisine gönderilmesini talep edebilir ve buna göre hesaplanacak tüketime göre davalıya son bir fatura düzenleyebilir. Bu tür işlemler mail yoluyla çok kolay bir şekilde yapılabilir.
Sonuç olarak; davalı tarafın sözleşmeyi uygun bir şekilde fesh ettiği, davalı tarafa teminat ödemesi için uygun bir şekilde bildirim yapılmadığı, davalı tarafın sözleşme süresi içinde davacı tarafından tahakkuk ettirilen tüm faturaları zamanında cezai şart oluşmayacak şekilde ödediğinden davalı tarafın davacıya herhangi bir borcunun olmadığı yönünde görüş ve kanaat bildirilmiştir.
Bilirkişi raporunun usulüne uygun olarak tebliğ edilmesi neticesinde tarafların beyan ve itirazlarının dosya kapsamında değerlendirilmesi amacıyla kök raporu hazırlayan bilirkişiye tevdii edilen dosyaya 10/06/2019 tarihinde tanzim olunan bilirkişi ek raporunda özetle; davacı taraf göre, davalı tarafın haksız fesihle sözleşmenin 7.1 no’lu maddesini ihlal ettiği, anılan maddede aynen; sözleşme tarihinden önce sözleşmenin abone tarafından fesih edilmesi halinde abonenin son iki aya ait ödemekle yükümlü olduğu en yüksek 2 ayın fatura toplamı kadar cezai şartı tedarikçiye ödemeyi kabul eder denildiği, bu hükme göre davalının fesih yoluna gitmeden haksız bir şekilde başka tedarikçi ile çalışmaya başlaması nedeniyle kesildiği, müvekkil şirket tarafından 7.1’de belirtilen ceza-i şart bedeli hesaplanarak davalı borçluya faturalandırıldığı, ceza-i şart faturalarını;
1) Ser…sıra numaralı 09.05.2016 keşide ve 16.05.2016 vade tarihli 13.398,84 TL. bedelli
2) Seri… sıra numaralı 06.06.2016 keşide ve 13.05.2016 vade tarihli 15.860,49 TL. bedelli faturaların toplamı 29.259,33 TL. ceza-i şart faturasının davalıya tahakkuk ettirildiği,
Ayrıca müvekkil şirket tarafından davalı takip borçlusuna Seri … no’lu 14.06.2016 vade tarihli 266,13 TL. bedelli Elektrik Satışından Kaynaklanan Piyasa Maliyetleri faturasının keşide edildiği ve gönderildiği, 14.06.2016 son ödeme tarihli faturanında buna göre elektrik piyasası işletiminden meydana geldiği, sözleşmede kararlaştırılan hükümlere göre davalıya aşağıdaki tabloda verilen faturaların tahakkuk ettirildiği,
Davacı tarafın bilirkişi raporuma olan itiraz dilekçesi dikkatlice okunmuş ve itirazın davalı tarafın bilirkişi raporunda belirtilen cezai şart durumunu sadece teminat eksikliği yönünden inceleyerek …’nin cevap yazısını incelemeyerek eksik incelem ile sözleşmenin bitiş tarihi değerşendirilmeden hatalı rpaor oluşturulduğu belitilmektedir. sözleşmenin 7.1 no’lu maddesinde belirtilmiş sürelere uygun olmayan bir şekilde sözleşmenin feshedilmesi ve davalının 30.06.2016 tarihini beklemeden 01.06.2016 tarihinde başka bir tedarikçinin portföyüne geçmesinden dolayı doğan cezai şart faturasının davalıya tahakkuk ettirilmesinde haklı olup olmadığı noktasında toplandığı görülmüştür. Davacı ile davalı arasında ödenmeyen faturalar veya bir veya daha fazla faturanın son ödeme tarihinden sonra kısmen ödenmesine yönelik uyuşmazlık olmadığı görülmüştür. Davacı taraf itiraz dilekçesinde sunduğu zaman çizelgesi aşağıdaki şekildedir.
(1)- Sözleşmenin başlangıç tarihi : 01.07.2012
(2)- İlk dönem sözleşme bitiş tarihi : 30.06.2013
(3)- İlk uzama sonrası sözleşme bitiş tarihi : 30.06.2014
(4)- Devam eden yıl sonrası sözleşme bitiş tarihi : 30.06.2015
(5)- Fesih ihtarnamesi keşide tarihi : 14.04.2016
(6)- Davalının müvekkil portföyden çıkış tarihi : 01.06.2016
(7)- Sözleşmenin bitiş tarihi : 30.06.2016
Davacı tarafa göre davalının normal şartlarda sözleşme bitiş tarihinden iki av evvel fesih bildirimnide bulunarak sözlelme süresinin bitimine dek müvekkil şirketin portföyümde sözleşmeye uygun bir şekilde kalmasıyla tazminatsız fesih durumu oluşab,lecek olduğu görülmekte iken, (4) ile gösterilen 14.04.2016 tarihli İhtarname Noter kanalıyla davalı tarafından gönderildiği ve bunun sözleşmenin bitiş tarihi olan 30.062016 tarihi 2 ay evvelsine 7.1 no’lu sözleşme maddesine uygun olduğu belirtilmekte ise de, davalının 01.06.2016 tarihinde yani sözleşme bitmeden müvvekilin portföyünden çıkarak başka bir tedarikçiden hizmet almaya başlası gerekçesiyle cezai şart faturası tahakkuk ettirilmesinde hukuken haklı olduklarını beyan etmektedir.
Buna karşın Davacı taraf çalışanı 19.04.2016 tarihinde …tarafından elektronik ortamda …com adlı e posta adresinden davalı şirketin …com adresine gönderdiği e posta içeriği ile sabit olduğu, söz konusu e postanın içeriğinde …Ltd. Şti. adına bulunan abonelik için zamanında fesih için zamanında fesih talebinin noter onaylı İhbarname göndererek bildirdiniz şeklinde bilgilendirme ile müvekkilin yaptığı ihtarın süresinde olduğu ve davacı tarafa iletildiğnin açıkça kabul edildiği, bu yazışmaların müvekkilin fesih işlemini zamanında yaptıüını kanıtladığı, bu yazışmaların cevap dilekçesi ekinde verildiği, davalı taraf Antalya … Noterliği tarafından düzenlenmiş 14.04.2016 tarihli … Yevmiye no’lu ihtarname ile müvekkilin sözleşmenin bitim tarihinden önce herhangi bir tedarikçi ile çalışmaya başlamadığı, bu sebeple müvekkil davalının sözleşmeyi haksız feshetmiş olduğu ve bu yüzden cezai şart ödemekle mükellef olduğu iddiasının tamamen dayanıksız olduğu, müvekkilin bir an başka bir tedarikçi ile sözleşme imzaladığı kabul edilmesi halinde bile bu durumun müvekkilin usulüne uygun fesih ihtarnamesi ile sözleşmesi 30.06.2016 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere feshetmiş olduğu gerçeğini değiştirmeyeceği belirtilerek cezai şart faturasının hukuka uygun olmadığüını beyan etmektedir.
Bunun için sözleşmenin önemli maddeleri aşağıda tekrar verilmiştir;
Madde 6 – Abonenin Yükümlülükleri
6.1 Abonenin Elektra enerjiye geçiş yapabilmesi için bir önceki döneme ait borcunun olmaması gerekmektedir. Abone varsa bu borcunu tedarik başlangıç tarihinden önceki ayın 15 gününe kadar mevcut tedarikçisine ödemelidir.
6.2 Abonenin sayaçları bağlı bulunduğu bölgeden sorumlu Dağıtım şirketinin sayaç tebliğine uygun olmalıdır. Uygun olmayan sayaçların değiştirilmesinden abone yükümlüdür.
6.3 Ticari Uygulama Protokolü Madde 6 da belirtilen ödeme teminatı Abone tarafından Tedarikçiye sağlanacaktır.
Ticari Uygulama Protokolünde
Madde 6 – Abone 1 yıl içerisinde yapmış olduğu en yüksek tüketimine karşılık genel KDV dahil fatura tutarının 2 katı kadar teminatı sözleşmede belirtildiği şekilde Tedarikçiye nakit, … ve… ile sağlayacaktır.
Madde 7 – Sözleşmenin Sona Ermesi
7.1 İşbu sözleşme ekte belirtilen sözleşme bitiş tarihinde sona erer. İşbu sözleşmede anılan hallerin dışında işbu sözleşme süresi içerisinde feshedilemez. Sözleşme tarihinden önce sözleşmenin Abone tarafından fesih edilmesi halinde abone son iki ayın fatura toplamı kadar meblağı cezai şart olarak tedarikçiye ödemeyi kabul eder. Sözleşmeden kaynaklı fesih hakları saklı kalmak şartıyla herhangi bir taraf işbu sözleşme süresinin dolmasından en az 2 ay önceden sözleşmenin yenilenmeyeceğini diğer tarafa yazılı olarak bildirmediği taktirde sözleşme aynı şartlarla 1 yıl daha yenilenmiş sayılır. Ancak, sözleşme süresi içerisinde ilgili kanun, yönetmelik, tarife ve tebliğlerde meydana gelebilecek değişikilkler nedeniyle sözleşmede değişiklik yapılmasının zorunluluk olması durumunda sözleşmenin ilgili maddeleri söz konusu değişikilklere uygun olarak taraflarca revize edilecek ve fakat söz konusu değişikliklerin topran satışı şirketinin zarar etmesine neden olacak ve ticaretin devamını anlamsız hale getirecek durumda olursa işbu sözleşme tazminatsız olarak feshedilecektir.
Madde 8 – Sözleşmenin Feshi
8.1 Abonenin;
İşbu sözleşmenin herhangi bir hükmünü ihlal etmesi veya ilgili mevzuat hükümlerine uymaması,
Herhangi bir faturasını son ödeme tarihinden itibaren 5 iş günü içerisinde ödememiş olması,
Mmadde 6 da belirtilen koşulları sözleşme tarihinden 10 iş günü geçmiş olmasına rağmen sağlamamış olması,
Uyarılara rağmen bu ihlallerden herhangi birisini 5 iş günü içerisinde düzeltmemesi halinde,
Tedarikçi işbu sözleşmeden doğan her türlü sair hakları saklı kalmak üzere, işbu sözleşmenin 7.1 no’lu maddesinde belirtilen cezai şartın ödenmesini talep etme hakkı ile işbu sözleşmeyi tek taraflı feshedecektir. Tedarikçi böyle bir fesihte her türlü zarar ziyanın ve cezai şartı karşılamak için teminatı irat kaydedecek ve teminatın zararın karşılamaması halinde Aboneye karşı yasal takip yollarına başvuracaktır. Tedarikçi bu madde hükümlerine uygun olarak kendisine isnat edilebilecek bir kusur olmaksızın sözleşmeyi fesih etmesi durumunda Abonenin tazminat talep etme hakkı olmayacaktır.
Tedarikçi sözleşmede yer alan şartlara ve esaslara uygun olarak taahhütlerini yerine getirmemesi halinde, söz konusu ihlalin Abone tarafından yapılacak yazılı bildirimini takip eden 10 iş günü içerisinde Tedarikçi tarafından giderilmemesi halinde Abone sözleşmeyi feshedebilir.
14.04.2016 tarhli ve davacı tarafa 18.04.2016 tebliğ tarihli İhtarname içeriği incelendiğide; Bu yazıda özetle; 07.05.2012 tarihinde imzalanan sözleşmenin 7. maddesinde yer alan ..sözleşme süresinin dolmasından iki ay evvelinden sözleşmenin yenilenmeyeceği diğer tarafa yazılı olarak bildirilmediği taktirde sözleşmenin aynı şartlarla 1 yıl daha yenilenmiş sayılır maddesine göre işbu sözleşmeyi sözleşme bitiş tarihinde tekrardan yenilenmeyeceği ihtaren bildirilmiştir
Yukarıdaki tespitler ışığında iki durumun incelenmesi gerekmektedir. Davalı taraf zaten sözleşmenin kendiliğinden uzamaması için noter kanalıyla İhtarname vermek zorunda olup zaman çizelgesine bakıldığında (5) ile (7) arasında yeterli süre olduğu görülmektedir. İkincisi ise, sözleşmeye göre davalı/abone sözleşmeyi kendisi feshedemeyeceğinden fesih işlemini davacı taraf yapacağından davacı tarafın davalıyı cezai şart ödemeye zorunlu kılmak için ihtarname ellerine geçer geçmez fesih işlemi yapıp yapmadığıdır. Eğer, bu yapılmış ise davalı taraf zorunlu bir şekilde başka bir tedarikçinin porföyüne geçecektir. Bu durumdada davacı tarafın cezai şartı işletmesi mümkün değildir. Davacı taraf …’nin yazısının incelenmesini talep etmektedir.
Dönem Sayaç ID Organizasyon
01.07.2012 – 01.05.2016 … Elektrik Enerji
01.06.2016 – 01.01.2018 … … A.Ş.
Yukarıdaki sürelere bakıldığında… A.Ş. davalı tarafı 01.06.2016 tarihinde portföyüne almıştır. Bu süre elektrik enerjisi tedariğinin başladığı süredir. Davacı Elektrik Enerji tarafından 01.05.2016 tarihinde tek taraflı olarak fesih işlemi uyguladığı anlaşılmaktadır. Bu fesih işlemi nedeniyle …A.Ş. tedarik başlangıcını 01.06.2016 tarihi yapabilmiştir.
Davalıya en son 06.06.2016 tarihli (13.06.2016 son ödeme tarihli) 15.860,49 TL. meblağlı fatura gönderilmiştir. Sözleşme feshinden dolayı davalıya tahakkuk ettirilen 09.05.2016 ve 06.06.2016 tarihli faturalar iskontolu indirim yerine dağıtım şirketinin uyguladığı birim fiyatlarla fatura düzenlendiği görülmüştür.
Davalının 01.06.2016 tarihinde … yazısında göre tedarikçi değiştirdiğine göre 06.06.2016 tarihinden sonraki tüketimler …A.Ş. isimli yeni tedarikçi tarafından faturalandrılacaktır. …’ne abone kayıtları tedarikçi şirketler tarafından yapılmaktadır….A.Ş.’nin davalı tarafı…sistemine yeni abone olarak kayıt edebilmesi için davacı…A.Ş.’nin sözleşmeyi fesh etmesi başka bir deyişle …A.Ş.’nin davalıyı sisteme kayıt edilebilir duruma getirmesi gerekmektedir. Bu durumda … A.Ş.’nin yapması gereken sözleşmeyi 30.06.2016 tarihinde feshetmesi gerekirken erken fesh ettiği ve buna göre cezai şart uyguladığı anlaşılmaktadır.
Sonuç olarak; 14.04.2016 tarihli İhtarnamede; davalı tarafından sözleşmenin fesh edilmesi için belli bir süre talebi olmamış, sadece sözleşmeye uygun bir şekilde sonlandırılması için … A.Ş. ye talep aktarılmıştır. Bu talep karşısında … A.Ş. Müşteri İlişkileri Uzmanı… karşı tarafa gönderdiği 19.04.2016 tarihli elektronik postasında; İhtarnameyi aldıklarını, çıkış işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi için teminat bedelinin yatırılması gerektiği, teminat bedelinin portföyden çıkış yapıldıktan sonra kesilecek Temmuz 2016 dönem faturasının herhangi bir şekilde ödenmemesi riskine karşı alındığı, bunun bedelinin 2015 Temmuz tüketimine kaşrılık olan 19.205,56 TL. faturanın iki katı olan 38.411,12 TL. elektronik posta ekinde verilen örnek teminat mektubu ile ödenmesi gerektiği, bunun yapılması durumunda çıkış işlemlerinin 30.06.2016 günü gerçekleştirilmiş olacağı belirtilmiştir. Teknik bir bilirkişi olarak bu elektronik postadan anlaşılan davalının davacı ile sözleşme yenilemeyeceği isteği olduğu ve davacı tarafında bunun yapılabilmesi için 30.06.2016 gününe kadar mektubun yatırılması gerektiği, bunun haricinde çıkış işlemi gerçekleştirilemeyeceği, davacı tarafın incelenmesini istediği husus teminat mektubu yatırılıp yatırılmaması dışında, davalı tarafın 30.06.2016 sözleşme bitiş tarihinden önce başka tedarikçinin portföyüne geçmesidir….’nin yazısında da böyle olduğu görülmektedir. Ancak, dosya içeriğine göre davacı tarafından da ellerine geçen İhtarname sonrasında davalı hakkında tek taraflı fesih işlemi gerçekleştirerek 01.05.2016 tarihinde davalıyı portföyden çıkarması işlemi, davalının… A.Ş.’ye geçiş yapmasının önünü açtığı, bir önceki raporun sonuç kısmında da açıklandığı gibi, davalı tarafın yükümlülükleri yerine getirdiği, Haziran 2016 dönemine ait tüketimin … tarafından faturalandırılabileceği halde davalı tarafın fesih gibi bir durumla karşı karşıya kaldığı, sözleşme içeriği ve süreler hakkında, sözleşme hukuku bilirkişisinden de görüş alınabileceği yönünde görüş ve kanaat bildirilmiştir.
Bilirkişi raporunun usulüne uygun olarak tebliğ edilmesi neticesinde tarafların beyan ve itirazlarının dosya kapsamında değerlendirilmesi amacıyla kök ve raporu hazırlayan bilirkişi yanına mali müşavir…eklenerek tevdii edilen dosyaya 22/01/2020 tarihinde tanzim olunan bilirkişi ikinci ek raporunda özetle; elektrik piyasasında dağıtım/görevli perakende şirketleri yanısıra davacı gibi tedarikçi şirketler bulunmaktadır. Bu şirketler kendilerine müşteri/abone bulabilmesi için perakende elektrik satış fiyatını dağıtım/görevli perakende şirketlerine göre daha ucuz yapmak zorundadırlar. Bu şirketlerin aksi söylenmedikçe elektrik hatlarının dağıtım giderleri gibi bir maliyetleri olmadığından gerekli iskontolu satışı yapabilmektedirler. Davalı gibi müşterilerde tedarikçi şirketler ile ikili anlaşma niteliğinde abonelik sözleşmesi imzalamadan sözleşme maddelerini ve özellikle iskonto miktarını görerek okuyarak sözleşmeyi imzalamaktadırlar. Bu tür ikili anlaşmalar aksi söylenmedikçe dağıtım/görevli perakende şirketlerin tek tip sözleşmelerinden farklı olabilir. Bu tür sözleşmeler genelde sözleşmenin fesih edilebilmesi için özel maddeler içermektedir. Davalı tarafta bu fesih maddelerine göre sözleşmeyi fesh etmek zorundadır. Davacı taraf dosyaya sunduğu en son beyan yazısı rapor içinde özetlenmiş olup, bu yazıda belirtilen yönetmelik maddesine göre sözleşmenin uygun bir şekilde fesih yapılmadığını beyan etmektedir. Davacı ile davalı arasında 07.05.2012 tarihli sözleşme imzalanmıştır. Sözleşmeden tespit edilen bazı hususlar aşağıda verilmiştir.
Madde 6 – Abonenin Yükümlülükleri
6.1 Abonenin… enerjiye geçiş yapabilmesi için bir önceki döneme ait borcunun olmaması gerekmektedir. Abone varsa bu borcunu tedarik başlangıç tarihinden önceki ayın 15 gününe kadar mevcut tedarikçisine ödemelidir.
6.2 Abonenin sayaçları bağlı bulunduğu bölgeden sorumlu Dağıtım şirketinin sayaç tebliğine uygun olmalıdır. Uygun olmayan sayaçların değiştirilmesinden abone yükümlüdür.
6.3 Ticari Uygulama Protokolü Madde 6 da belirtilen ödeme teminatı Abone tarafından Tedarikçiye sağlanacaktır.
Ticari Uygulama Protokolünde
Madde 6 – Abone 1 yıl içerisinde yapmış olduğu en yüksek tüketimine karşılık genel KDV dahil fatura tutarının 2 katı kadar teminatı sözleşmede belirtildiği şekilde Tedarikçiye nakit, TM ve DBS ile sağlayacaktır.
Madde 7 – Sözleşmenin Sona Ermesi
7.1 İşbu sözleşme ekte belirtilen sözleşme bitiş tarihinde sona erer. İşbu sözleşmede anılan hallerin dışında işbu sözleşme süresi içerisinde feshedilemez. Sözleşme tarihinden önce sözleşmenin Abone tarafından fesih edilmesi halinde abone son iki ayın fatura toplamı kadar meblağı cezai şart olarak tedarikçiye ödemeyi kabul eder. Sözleşmeden kaynaklı fesih hakları saklı kalmak şartıyla herhangi bir taraf işbu sözleşme süresinin dolmasından en az 2 ay önceden sözleşmenin yenilenmeyeceğini diğer tarafa yazılı olarak bildirmediği taktirde sözleşme aynı şartlarla 1 yıl daha yenilenmiş sayılır. Ancak, sözleşme süresi içerisinde ilgili kanun, yönetmelik, tarife ve tebliğlerde meydana gelebilecek değişikilkler nedeniyle sözleşmede değişiklik yapılmasının zorunluluk olması durumunda sözleşmenin ilgili maddeleri söz konusu değişikilklere uygun olarak taraflarca revize edilecek ve fakat söz konusu değişikliklerin topran satışı şirketinin zarar etmesine neden olacak ve ticaretin devamını anlamsız hale getirecek durumda olursa işbu sözleşme tazminatsız olarak feshedilecektir.
Madde 8 – Sözleşmenin Feshi
8.1 Abonenin;
İşbu sözleşmenin herhangi bir hükmünü ihlal etmesi veya ilgili mevzuat hükümlerine uymaması,
Herhangi bir faturasını son ödeme tarihinden itibaren 5 iş günü içerisinde ödememiş olması,
Madde 6 da belirtilen koşulları sözleşme tarihinden 10 iş günü geçmiş olmasına rağmen sağlamamış olması,
Uyarılara rağmen bu ihlallerden herhangi birisini 5 iş günü içerisinde düzeltmemesi halinde,
Tedarikçi işbu sözleşmeden doğan her türlü sair hakları saklı kalmak üzere, işbu sözleşmenin 7.1 no’lu maddesinde belirtilen cezai şartın ödenmesini talep etme hakkı ile işbu sözleşmeyi tek taraflı feshedecektir. Tedarikçi böyle bir fesihte her türlü zarar ziyanın ve cezai şartı karşılamak için teminatı irat kaydedecek ve teminatın zararın karşılamaması halinde Aboneye karşı yasal takip yollarına başvuracaktır. Tedarikçi bu madde hükümlerine uygun olarak kendisine isnat edilebilecek bir kusur olmaksızın sözleşmeyi fesih etmesi durumunda Abonenin tazminat talep etme hakkı olmayacaktır.
8.2 Tedarikçi sözleşmede yer alan şartlara ve esaslara uygun olarak taahhütlerini yerine getirmemesi halinde, söz konusu ihlalin Abone tarafından yapılacak yazılı bildirimini takip eden 10 iş günü içerisinde Tedarikçi tarafından giderilmemesi halinde Abone sözleşmeyi feshedebilir.
Bu sözleşmenin bir kopyası davalıda bulunmaktadır. Bu sözleşmenin 7.1 no’lu maddesinde fesihin nasıl yapılacağı açık bir şekilde belirtilmiştir. Davalı taraf fesih iradesini ortaya koyması davacı ile çalışmak istemediğini göstermektedir. Bu durumda davacı şirketin buna karşı koymaması gerekmektedir. Sözleşme maddelerinde sözleşme süresinin tedariğin başladığı 01.07.2012 tarihi ile 30.06.2013 tarihi arasında olduğu, davalı tarafın sözleşmeyi fesh edilebilmesi için sözleşme sonlanma tarihinden iki ay evvel resmi olarak davacıya bildirmesi gerektiği, aksi durumda sözleşmenin kendiliğinden bir yıl olarak uzayacağı açıkça belirtilmiştir. Taraflar arasında işleyen süreç incelendiğinde, davacı tarafın 2014 ve 2015 yıllarında da davacının portföyünde kaldığı görülmektedir.
… kâr amacına göre çalışmayan, piyasa hareketlerini kontrol eden, bu konuda kurallar koyan bir şirkettir. Davalı gibi şirketlerin abonelik bilgileri ile kullandığı aylık enerji miktar bilgileri şirket kayıtlarında bulunmaktadır…. nezdinde portföyden çıkartma ve portföye dahil etme işlemleri davacı tarafın yazısında belirttiği gibi belirli tarihlerde olmaktadır. Ancak, bu tarihler ile, taraflar arasında davalı tarafından başlatılan resmi fesih işlem tarihi arasında doğrudan bir ilişki kurmak mümkün değildir. Davalı taraf sözleşmeye uygun bir şekilde 14.04.2016 tarihinde noter kanalıyla sözleşmeyi fesih edeceğini davacı tarafa bildirmiştir. Bu tarih 30.06.2016 tarihinden 2,5 ay öncesidir. Bu süre fesih işleminin yapılması için yeterlidir. Ayrıca, dosyadaki bilgilere göre davalı taraf tüm faturları zamanında davacı tarafa ödemiş olup, tarafalar arasında birikmiş ve ödenmemiş fatura yoktur. Bu durumda davalı tarafın fatura ödeme yükümlülüğünü yerine getirdiğini göstermektedir. O halde, davacı tarafın yapması gereken davalı ile fesih işlemini başlatıp portföyden dava dışı yeni tedarikçi … A.Ş.’ye geçiş işini kolaylaştırması gerektiği kanaatine varılmaktadır. … yazısına göre de, … numaralı davalının … sisteminde 01.07.2012 – 01.05.2016 tarihleri arasında işlem gördüğü, sonrasında aboneliğin …A.Ş.’ye geçtiği belirtilmiştir. Bu yazıdan, davalının tedarikçi değiştirme işlemlerinin yönetmeliğe uygun olarak yapıldığı anlaşılmaktadır.
Sonuç olarak; davalı tarafından yapılan fesih işleminin sözleşmeye uygun olduğu, davalı tarafın fesihi engelleyecek şekilde fatura borcunun olmadığı, davacı tarafın talep ettiği teminat bedelinin fatura ya da faturaların ödenmemesine karşılık davacı açısından bir güvence olacağı, zaten teminatın fatura borcu olmadığından davalıya geri ödenmek zorunluluğunun olduğu, teminatın ilk sözleşmenin yürürlüğe girdiği sözleşme 30.06.2013 tarihinde sözleşme sonlanmadan davacı tarafından belirli taksitlerle faturalara paylaştırılarak davalıdan tahsil edilerek davalıya ait hesapta depolanması gerektiği halde davacı tarafından bunun yapılmadığı, davalı tarafından faturaların zamanında ödenmesinden dolayı teminatın hükümsüz kalacağı ve fesih şartlarını etkilemeyeceği, sonrasında dava dışı… A.Ş.’ye geçiş işleminin de davacı tarafın belirttiği 28.03.2015 tarihli 29309 sayılı Resmi Gazetede ilan edilen Elektrik Piyasası Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğe uygun olarak yapıldığı, yapılan tespitlere göre davacı tarafın davalıdan talep edebileceği herhangi bir cezai şart faturası şartlarının oluşmadığı görüşüne varılarak, dosyaya sunulan kök rapor ve ek raporda değiştirilecek bir husus olmadığı yönünde görüş ve kanaat bildirilmiştir.
Tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde; Dava; davacı tarafça taraflar arasındaki sözleşmeye istinaden davalı tarafça süresinden önce sözleşmenin feshedilmesi nedeniyle belirlenen ceza koşulunun fatura bedeli olarak yansıtılarak icra takibine konulmasına üzerine davalı tarafça yetkiye ve borca itiraz üzerine açılan itirazın iptali davasıdır.
Yukarıda ayrıntılı dökümü yapılan her üç raporda da fesih işleminde davalının kusuru bulunmadığından davacının cezai şart talep edemeyeceği belirtilmiş ise de bu görüşe mahkememizce iştirak edilmemiştir. Şöyle ki; davalı taraf fesih beyanını 14.04.2016 tarihinde göndermiş ve sözleşme sonu itibariyle sözleşmenin yenilenmemesini talep etmiştir. Taraflar arasındaki sözleşmenin bitiş tarihi 30.06.2016 tarihidir. Davalı taraf 30.06.2016 tarihe kadar davacı elektrik şirketinin portföyünde kalması gerekirken 01.06.2016 tarihinde başka bir firma ile anlaşmıştır. …tan gelen cevabi yazıda da davalı abonenin dava dışı … tarafından aboneliğnin talep edilmiş olduğu anlaşılmakla yapılan yeni abonelik işleminde davacı tarafın engelleyebileceği bir durumun olmadığı teknik olarak tespit edilmekle davalı tarafın sözleşme süresi içerisinde başka bir firmanın portföyüne geçtiği anlaşılmakla taraflar arasında imzalanan sözleşmenin 7.1 maddesine göre davacı tarafın cezai şart alacağını talep etmekte haklı olduğu kanaatine varılmıştır.
Taraflar arasındaki sözleşmenin 8.1 maddesi “işbu sözleşmenin herhangi bir hükmünü ihlal etmesi veya ilgili mevzuat hükümlerine uymaması, herhangi bir faturasını son ödeme tarihinden itibaren 5(beş) iş günü içerisinde ödememiş olması,(…) haline tedarikçi işbu sözleşmeden doğan hakları saklı kalmak üzere işbu sözleşmenin 7.1. Maddesinde anılan cezai şartı talep edebilir” şeklindedir.
Davalı abonenin sözleşmenin 6.3. maddesi gereğince teminatı tedarikçiye sağlanması gerektiği halde sözleşmeyi ihtarname ile fesih beyanını gönderdikten sonra teminat yükümlülüğünü yerine getirmemiştir. Bu nedenlerle davalı şirket sözleşme devam ederken başka bir tedarik şirketiyle ikili anlaşmaya yaparak sözleşmenin 7.1 hükmünü ihlal etmiş olup aynı zamanda teminat borcunu yerine getirmeyerek sözleşmenin birden fazla hükmünü ihlal ederek sözleşmenin 8.1. maddesi uyarınca cezai şartı ödemek zorunda olduğu kanaatine varılarak davanın kabulü ile takibin takip talebindeki şartlarla aynen devamına, alacak likid ve belirlenebilir olduğundan kabul edilen alacak miktarı üzerinden hesap edilen % 20 oranındaki 5.878,20 TL icra inkar tazminatının davalıdan alınarak davacıya verilmesine dair aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
H Ü K Ü M : Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın KABULÜ ile takibin takip talebindeki şartlarla aynen devamına, %20 oranındaki 5.878,20 TL icra inkar tazminatının davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
2-Harçlar tarifesi uyarınca alınması gereken 2.007,70 TL karar ve ilam harcından peşin alınan 354,97 TL + 146,96 TL icra dosyasına yatırılan harçtan oluşan toplam 501,93 TL harçtan mahsubu ile bakiye 1.505,77 TL harcın davalıdan tahsil edilerek Hazineye irat kaydına,
3-Davacı tarafından yatırılan 354,97 TL peşin harcın davalıdan tahsil edilerek davacı tarafa verilmesine,
4-Davacı tarafında yapılan; posta, tebligat, müzekkere ve bilirkişi ücretlerinden oluşan toplam 2.115,00 TL yargılama giderinin davalıdan tahsil edilerek davacı tarafa verilmesine,
5-Davalı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
6-Davacı taraf duruşmalarda vekil ile temsil edildiğinden kabul edilen dava değeri itibariyle AAÜT uyarınca hesap olunan 4.408,65 TL vekalet ücretinin davalıdan tahsil edilerek davacı tarafa verilmesine,
7-Bakiye gider avansının karar kesinleştiğinde talep halinde yatıran tarafa iadesine,
Dair, taraf vekillerinin yüzlerine karşı tebliğden itibaren 2 haftalık sürede HMK 341 maddesi uyarınca istinaf yolu açık olmak üzere karar verildi.14/07/2020

Katip …
¸e-imzalıdır

Hakim …
¸e-imzalıdır

“Bu belge 5070 Sayılı Kanun hükümlerince elektronik imza ile imzalanmıştır.”