Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 5. Asliye Ticaret Mahkemesi 2014/290 E. 2019/1257 K. 06.12.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
5. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2014/290 Esas
KARAR NO : 2019/1257

DAVA : Ticari Şirket (Ortaklıktan Çıkma Veya Çıkarılmaya İlişkin)
DAVA TARİHİ : 12/09/2014
KARAR TARİHİ : 06/12/2019

Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Ana davada davacı vekili dava dilekçesinde özetle; … Dış. Tic. Ltd. Şti. ortağı iken 20/06/2013 tarihinde … Noterliğince … yevmiye nolu hisse devir sözleşmesi ile hisselerini şirket ortağı ve müdürü olan …’e devrettiğini, … Ticaret Odasında şirket hisse devir tescili için ortaklar kurulu kararı gerektiğini, şirket müdürü olan ve hisselerini devir alan … ulaşamamakta olduğunu, şirket merkezinde başka firmanın bulunduğunu, dolayısı ile şirket adresine tebligat yapamamakta olduğunu, konuyla ilgili olarak … Ticaret Odasına … tarihinde … sayılı dilekçesinde konunun izahatını yapmış olduğunu, ayrıca şirketin müdürü … şirketin iflasını ortaklık devrinden sonra istemiş olduğunu, iflas dairesine gerekli bilgiyi verdiğini, İstanbul ticaret odası hisse devri için tescil gerektiğinden ve hisselerini devralan …’e ulaşamadığından elinde tebligat adresi olmadığı için hisse devrinin tescili için gerekli işlemlerin yapılmasını talep ve dava etmiştir.
Ana davada davalıya usulüne uygun olarak yapılan tebligata rağmen davaya cevap vermediği anlaşılmıştır.
Birleşen davada davacı dava dilekçesinde özetle; dosyada davalı şirketteki hisselerini … tarihli, … 52. Noterliğinin … yevmiye numaralı sözleşmesi ile devrettiğini, bu hususta sicil müdürlüğüne başvuruda bulunduğunu, şirkete de başvurduğunu, ancak şirkette 3. şahısların bulunduğunu, … 5. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin … esas sayılı dosyası ile şirket hissedarı ve sorumlu müdürü … aleyhinde şirket ortaklığından çıkarılma talebi ile dava açtığını, huzurdaki davanın da anılan mahkeme dosyası ile birleştirilmesini ve şirket ortaklığından çıkarılması yönünde karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Birleşen dava tensip aşamasında iken birleştirme kararı verilmiş olduğundan dosyaya davalı tarafından sunulan bir cevap dilekçesi yoktur.
Davacının iddiaları ile celp edilen delillerin dosya kapsamında değerlendirilmesi amacıyla Mali Müşavir …’e tevdii edilen dosyaya 08/05/2019 tarihinde tanzim olunan bilirkişi raporunda özetle;
Ticaret Sicil Bilgileri:
Ticaret sicil memurluğunda … sicil no ile kayıtlı … Dış ticaret Limited Şirketi ‘nin kuruluş ve ana sözleşmesinin 25.02.2011 tarihinde tescil edildiği ve keyfiyetin T.T.S.G.’de … tarih ve … sayılı nüshasında ilan edildiği mevcuttur.
Şirketin Kuruluş Ortaklarının, sermaye yapısının; şirketin ilk on yıl için şirket müdürlüğüne …’ün şirket unvanı ve şirket kaşesi altında münferit imzası ile temsil ve ilzam yetkili olduğu mevcuttur.
Şirketin … 50. Asliye Ticaret Mahkemesinin … esas sayılı kararı ile 24.12.2013 tarihinde saat 9:58’de iflasının açıldığı … 2. İflas Dairesinin … tarih ve … İflas sayılı yazısı ile iflasın açıldığı hususunun 09.01.2014 tarihinde resen tescil edildiği ve TTSG 15.01.2014 tarih ve 8486 sayılı nüshasına ilan edildiği mevcuttur. … Sicil Memurluğunda ortaklar … ve … olarak tescillidir.
Sicil Memurluğu müzekkereye cevap yazısında hisse devir sözleşmesinin tescil edildiğine ilişkin dosyaya intikal eden sicil kaydı bulunmadığı , ortak yapısına ilişkin tek kaydın kuruluş tescil kaydı olduğu bildirilmiştir. Dosyada mevcut kesinleşme şerhi uyarınca İflas kararının 25.02.2014 tarihinde kesinleştiği mevcuttur.
Hisse Devir Sözleşmesi (20.06.2013) :
… 52.Noterliğinin … tarih … yevmiye nolu Limited Şirket Hisse Devri Sözleşmesi ile …’ın … Dış Tic.Ltd.Şti.‘de mevcut 75.000 TL tutarındaki Hissesinin …‘e devir ve temlik edildiği mevcuttur.
… 2 . İflas müdürlüğüne Yazı (18.02.2014):
Şirketi ile bilgiler ve 3 yıllık defterlerin tarafından istendiğini , şirketten hisseleri Bey. 52.Not. … tarih ve … nolu hisse devir sözleşmesi ile …’e devrettiğini maddi ve hukuki irtibatı kalmadığını, hisse devrinden öncede imza yetkisi sahip olmadığını, pasif ortak olduğunu, % 3 hisseye sahip olduğunu, …’ün yetkili olduğunu bildirmiştir.
Ticaret Sicil Odası Başvuru (19.03.2014):
… tarafından 19.03.2014 tarihli yazı ile ticaret sicil memurluğunda … sicil no ile kayıtlı şirketin 75.000 TL bedelli 3.000 adet payını … 52.Not. … yev. 20.06.2013 tarihli Hisse Devir Sözleşmesi ile devredildiğini, bu tarihten sonra şirket ile hiçbir maddi ve hukuki irtibatı bulunmadığını, ticaret kanunun ilgili hükmü gereğince şirket müdürleri tarafından tescil işlemleri yapılacağından bu işlemin noterlik dairesi tarafından ticaret odasına bildirildiğini, idarece buna göre işlem yapılmasını talep etmiştir.
Ticaret Sicil Odası Cevabı yazı (10.04.2014):
… sicil nolu şirket dosyasında yapılan inceleme neticesinde 25.02.2011 tarihinde tescil edilen şirketin şirket ortakları içersinde yer aldığını, hisse devri ile ilgili şirkete intikal eden herhangi bir sicil kaydı bulunmadığını, ayrıca şirketin 24.12.2013 tarih ve saat 9:58’de iflasının açıldığı ve … 2 İflas Müd. … tarih ve … iflas sayılı yazısı ile bildirildiğinden iflasın açıldığı hususunun 09.01.2014 tarihinde tescil edildiği,
6102 sayılı TTK hükümler uyarınca ana sözleşmenin aksine hüküm olmadığı müddetçe bir payın devri için ortaklar genel kurulunun onayının şart olduğunu, devirin bu onayla geçerli olduğunu, başvurudan itibaren 3 ay içinde genel kurul reddetmediği takdirde onayı vermiş sayıldığını,
Bu bağlamda, söz konusu hisse devir sözleşmesini bir ihtarname ile şirkete ulaştığına dair tebliğ şerhini içerir aslının veya onaylı sureti ile birlikte hisse devrine ilişkin … 2.İflas Dairesi’nden alınacak muvafakatnamenin müdürlüğe gönderilmesi halinde adı geçen şirkete esas sermaye payını iktisap edenin adının bildirilmesi talebi ile 30 gün içinde müdürlüğe müracaat edilmesi gerektiği, aksi takdirde 6102 sayılı TTK ‘nün 33. Md gereğince işlem yapılacağına dair ihtar yazısının gönderileceği … hususları bildirilmiştir.
Davacı 20.06.2013 tarihinde Noterden yapmış olduğu hisse devrinin şirket tarafından kabulü ile ortaklıktan ayrıldığının tespitini talep etmiştir.
Bilindiği gibi TTK 595 kapsamında ortaklar genel kurulunun limited şirketteki hisse devrinin geçerli olabilmesi için onayı şart koşulmuştur. Söz konusu ortaklar kurulu kararı dosyada bulunmamaktadır. Buna mukabil davacının hissesini devrettiği şirket yukarıda da tespit edildiği üzere iki ortaktan müteşekkildir. Davacının da hissesi devrini yaptığı, … şirketin diğer ortağıdır. Dolayısıyla ortaklar arasında gerçekleşen bir hisse devri söz konusudur. Yargıtay bir kararında ortaklar arasındaki hisse devri sebebiyle hisse devrinin ortaklar kurulu tarafından kabul edildiği sonucuna varılarak TTK 595 kapsamında hisse devrinin geçerli bir hisse devri olduğunu kabul etmiştir. Dava konusu olayda da söz konusu durum gerçekleşmiş olmakla davacının hisse devrinin tespiti söz konusu olup sonuçlarına göre davacının taleplerinin takdirinin Sayın Mahkemeye ait olduğu görülmüştür. Yine TTK 636 kapsamında hisse devrinin iflasın açılmasından önce yapıldığı ve ortaklığın sona erdiği tespit edilmiştir.
Sonuç olarak; dosya, davacının sunulan delilleri incelenmiş olup, davacı 20.06.2013 tarihinde Noterden yapmış olduğu hisse devrinin iki ortaklı şirketin diğer ortağına yapmış olduğu tespit edilmiş olup dolayısıyla hisse devrinin şirket tarafından kabulü sonucu ile ortaklıktan ayrıldığının tespit edildiği bu kapsamda davacının şirket ortaklığından 20.06.2013 tarihinde ayrıldığı yönünde görüş ve kanaat bildirilmiştir.
Tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde; Dava; davacı şirketteki hissesini devrettiğini ancak tescil işlemini yaptırmadığını şirkete ortak olmadığının tespitine ilişkin davadır.
Birleşen davanın ise şirketteki hisselerin devri nedeni ile şirket ortaklığından çıkmaya ilişkin karar verilmesi istemine ilişkindir.
6100 Sayılı TTK’nın “Devir” başlıklı 595. maddesi “(1) Esas sermaye payının devri ve devir borcunu doğuran işlemler yazılı şekilde yapılır ve tarafların imzaları noterce onanır. Ayrıca devir sözleşmesinde, ek ödeme ve yan edim yükümlülükleri; rekabet yasağı ağırlaştırılmış veya tüm ortakları kapsayacak biçimde genişletilmiş ise, bu husus, önerilmeye muhatap olma, önalım, geri alım ve alım hakları ile sözleşme cezasına ilişkin koşullara da belirtilir.
(2) Şirket sözleşmesinde aksi öngörülmemişse, esas sermaye payının devri için, ortaklar genel kurulunun onayı şarttır. Devir bu onayla geçerli olur.
(3) Şirket sözleşmesinde başka türlü düzenlenmemişse, ortaklar genel kurulu sebep göstermeksizin onayı reddedebilir.
(4) Şirket sözleşmesiyle sermaye payının devri yasaklanabilir.
(5) Şirket sözleşmesi devri yasaklamış veya genel kurul onay vermeyi reddetmişse, ortağın haklı sebeple şirketten çıkma hakkı saklı kalır.
(6) Şirket sözleşmesinde ek ödeme veya yan edim yükümlülükleri öngörüldüğü takdirde, devralanın ödeme gücü şüpheli görüldüğü için ondan istenen teminat verilmemişse, genel kurul şirket sözleşmesinde hüküm bulunmasa bile, onayı reddedebilir.
(7) Başvurudan itibaren üç ay içinde genel kurul reddetmediği takdirde onayı vermiş sayılır.” şeklindedir.
Şirket ortağı olunmadığının tespiti davasında husumetin şirkete karşı yönetilmesi gerekeceğinden ana dava açısından davalı eski ortak … hakkında açılan davanın pasif husumet yokluğu nedeniyle usulden reddine karar vermek gerekmiştir.
Birleşen dosya açısından yapılan değerlendirmede; Devreden ortak esas sermaye payının devrine ilişkin noter onaylı devir sözleşmesini ibraz etmek kaydıyla bu paylarla ilgili olarak adının ticaret sicil kaydından silinmesini isteyebilir. Başvuru üzerine ticaret sicil müdürlüğü esas sermaye paylarını iktisap eden için şirkete süre verir. İktisap edenin adının bu süre içerisinde bildirilmemesi halinde ticaret sicil müdürü tescil başvurusunda bulunmakla yükümlü kişileri 30 gün içinde tescil başvurusunda bulunmaya veya tescili gerektiren sebeplerin bulunmayan sebepleri ispat etmeye çağırır. Yapılan çağrı üzerine süresi içerisinde tescil isteminde bulunmaması veya kaçınma sebepleri bildirilmiş olmasına rağmen kaçınma sebeplerinin yeterli görülmemesi halinde ticaret sicil müdürlüğü durumu sicilin bulunduğu yerdeki ticari davalara bakmakla yükümlü asliye mahkemelerine bildirir. Mahkemenin tescili hükmetmesi halinde pay devri resen tescil edilir.
Hisse devir sözleşmesinin devir sonrasında bir ihtarname ile şirkete ulaştığına dair tebliğ şerhini içerir belge dosya kapsamında bulunmadığı gibi hisse devrinden sonra ticaret sicile başvuru yapıldığı tarihte şirketin iflas ettiği gözetildiğinde … 2. İflas Dairesi’nden alınacak muvafakat name de sicil müdürlüğüne gönderilmemiştir. Ticaret Sicil Müdürlüğüne böyle bir başvuru yapıldığına dair bir belgenin gönderilmemesi nedeniyle şirkete esas sermaye payını iktisap edenin adının bildirilmesi talebi ile 30 gün içinde müdürlüğe müracaat edilmesi gerektiği bildirilmemiştir. Yine iflas kararından önce şirkete başvurulup ortaklar kurulu kararı alınmadığı gibi devrin pay defterine de işlenmediği işlenmediği anlaşılmakla birleşen davanın reddine dair aşağıdaki şekilde karar vermek gerekmiştir.
H Ü K Ü M : Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Ana davanın pasif husumet yokluğu nedeniyle USULDEN REDDİNE,
-Harçlar tarifesi uyarınca alınması gereken 44,40 TL karar ve ilam harcından peşin alınan 25,20 TL + 35,90 TL harçtan oluşan toplam 61,10 TL harçtan mahsubu ile bakiye 16,70 TL harcın karar kesinleştiğinde talep halinde davacı tarafa iadesine,
-Davacı tarafından yapılan yargılama masraflarının kendi üzerinde bırakılmasına,
-Davalı tarafından belgelendirilen bir yargılama masrafı olmadığından bu hususta karar verilmesine yer olmadığına,
2-Birleşen davanın REDDİNE,
-Harçlar tarifesi uyarınca alınması gereken 44,40 TL karar ve ilam harcından peşin alınan 27,70 TL harçtan mahsubu ile bakiye 16,70 TL harcın davacıdan tahsil edilerek Hazineye irat kaydına,
-Davacı tarafından yapılan yargılama masraflarının kendi üzerinde bırakılmasına,
-Davalı tarafından belgelendirilen bir yargılama masrafı olmadığından bu hususta karar verilmesine yer olmadığına,
3-Bakiye gider avansının karar kesinleştiğinde talep halinde yatıran tarafa iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı davalının yokluğunda tebliğden itibaren 2 haftalık sürede HMK. 341. maddesi uyarınca istinaf yolu açık olmak üzere karar verildi. 06/12/2019

Katip
¸e-imzalıdır

Hakim
¸e-imzalıdır

“Bu belge 5070 Sayılı Kanun hükümlerince elektronik imza ile imzalanmıştır.”