Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/64 E. 2023/720 K. 03.10.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2023/64 Esas
KARAR NO : 2023/720

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 26/01/2023
KARAR TARİHİ : 03/10/2023

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi VerilmesiZayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Müvekkil şirketin … Vergi Dairesinin … vergi nolu mükellefi olduğunu, 14.01.2023 günü, müvekkilinin çalışanının park halindeki aracından 2022 yılına ait Yevmiye Defteri, yine bu yıla ait Defter-i Kebir ve yine 2022 yılına ait Envanter ve Bilanço Defterlerinin araçta bulunan bir kısım diğer eşyalar ve bu defterlerin bulunduğu çantayla birlikte henüz kimliği belirlenemeyen kişi veya kişiler tarafından çalındığını, söz konusu hırsızlık nedeniyle nedeniyle Ticari işletmede bulunan ve yukarıda bahsedilen 2022 yılına ait ticari defterlerin, vergiye esas belgelerin ve sair her türlü belge ve evraklarının zayi olduğundan TKK nın ilgili maddeleri uyarınca 2022 yılına ait Yevmiye Defteri, yine bu yıla ait Defter-i Kebir ve yine 2022 yılına ait Envanter ve Bilanço Defterlerini içeren belgelerinin zayi olduğuna dair taraflarına zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
… Vergi Dairesi ve … CBS Hazırlık Bürosu’nun … soruşturma sayılı dosyasının UYAP kayıtları, Ticaret Sicil Gazetesi dosya arasında delil olarak mevcuttur.
Dava, TTK’nın 82/7.maddesine dayalı zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
Bahsi geçen madde hükmüne göre, tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren on beş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir.
Tacirin, bahsedilen madde hükmünden yararlanabilmesi için bir taraftan defterlerin korunması amacıyla gereken dikkat ve özeni göstermiş bulunması, diğer taraftan da ziyaa uğramanın onun iradesi dışında elinde olmayan bir nedenle meydana gelmiş olması zorunludur. Mücbir nedenlerin ispatı, bunu iddia eden tacire aittir.
İleri sürülen mücbir nedenin dayandığı olayların defter ve belgelerin yok olması veya elden çıkması sonucunu doğuracak nitelik ve yoğunlukta olup olmadığı araştırılmalı ve irade dışında defter ve belgelerin tamamen veya kısmen kaybı ya da yok olması sonucu oluştuğunda mücbir neden kabul edilmelidir.
Yukarıda yapılan açıklamalar dikkate alındığında somut olayda, davacı şirkete ait ticari defter ve kayıtların muhafaza edileceği yerin şirket merkezi olması gerektiği, davacının TTK’nun 82. maddesi uyarınca defterlerin saklanmasında gerekli dikkat özen ve ihtimamı göstermediği, gereken muhafaza tedbirlerini almadığı, zayi durumunun davacının iradesi dışında bir nedenle meydana gelmediği ya da mücbir sebep halinin bulunmadığı (aynı yönde Yargıtay 11. HD’nin 2015/13372 Esas ve 2017/1346 Karar sayılı ilamı), bu nedenlerle TTK’nın 87/2. Maddesinde yer alan zayi belgesi verilmesi şartlarının oluşmadığı anlaşıldığından davanın reddine karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Açıklanan gerekçeye göre;
1-Davanın reddine,
2-Karar tarihine göre alınması gereken 269,85 TL harçtan peşin alınan 179,90 TL harcın mahsubu ile bakiye 89,95 TL harcın davacıdan tahsili ile hazineye gelir kaydedilmesine,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4-Karar kesinleştiğinde ve talep halinde artan gider avansının davacıya iadesine,
Dair verilen karar davacı vekilinin yüzüne karşı, gerekçeli kararın tebliğden itibaren 2 hafta içerisinde İstanbul Bölge Adliyesi ( İstinaf Mahkemesi ) nezdinde istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup, usülen anlatıldı. 03/10/2023

Katip …
✍e-imzalı

Hakim …
✍e-imzalı