Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/102 E. 2022/357 K. 12.05.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2022/102 Esas
KARAR NO : 2022/357

DAVA : Ticari Şirket (Olağanüstü Genel Kurul İstemli)
DAVA TARİHİ : 14/02/2022
KARAR TARİHİ : 12/05/2022

Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Olağanüstü Genel Kurul İstemli) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekilinin mahkememize verdiği dava dilekçesinde özetle; Müvekkilinin davalı şirketi pay sahibi olmayan tek yönetim kurulu üyesi olan …’ ye şirkete bulunan hisselerini devrettiğini, ve şirkete gönderdiği 03/01/2020 tarihli yazı ile şirket yönetim kurulundan istifa ettiğini bildirdiğini, bu itibarla davalı şirketin organsız kaldığını, davalı şirketin yapacağı olağanüstü toplantısı ve yapılacak toplantıda gündem maddelerinin görüşülmesi, ve organ oluşturulabilmesi nedeni ile olağanüstü genel kurulu toplantıya çağrılması gerektiğini beyan ederek müvekkilinin davalı şirketin büyük pay sahibi olduğundan TTK m 410/2 gereğince genel kurulu toplantıya çığırma izni verilmesini talep ettiği anlaşıldı.
Davalı davaya cevabında :
Davalının davaya cevap dilekçesi ibraz etmediği görülmüştür.
DELİLLER;
Ticaret sicil kayıtları, ortaklık pay defteri, YK başkanının istifa dilekçesi, hisse devir sözleşmesi davacı taraf açıklamaları ve tüm dosya kapsamı.
GEREKÇE :
Dava TTK 410 vd. maddeleri uyarınca şirketin genel kurulunun toplantıya çağrılmasına yetki ve izin verilmesi taleplerine ilişkindir.
TTK madde 410 da ” (1) Genel kurul, süresi dolmuş olsa bile, yönetim kurulu tarafından toplantıya çağrılabilir. Tasfiye memurları da, görevleri ile ilgili konular için, genel kurulu toplantıya çağırabilirler.
(2) Yönetim kurulunun, devamlı olarak toplanamaması, toplantı nisabının oluşmasına imkân bulunmaması veya mevcut olmaması durumlarında, mahkemenin izniyle, tek bir pay sahibi genel kurulu toplantıya çağırabilir. Mahkemenin kararı kesindir.” düzenlemesine yer verilmiştir.
Davacı vekilinin sunduğu belgelerin, ortaklık pay defterinin incelenmesinde, davacının şirket ortağı olduğu, YK başkanı … ‘nın şirkete hitaben yazdığı dilekçesinde paylarını …’ a devrederek şirket ortaklığından ayrıldığına ve … üyeliğinden istifa ettiğini belirttiği, anlaşılmıştır. YK başkanının istifa etmiş olması nedeni ile TMK md. 427 ve TTK nun 410/2 maddesinde belirtilen şartları gerçekleştiği, genel kurulu toplantıya çağırma talebinin haklı olduğu ve gündemin de yasaya uygun olduğu anlaşılmakla, genel kurulun toplantıya çağrılması maksadıyla davacı …’a e izin ve yetki verilmesine ilişkin talebin kabulüne karar verilmiştir.
HÜKÜM; Yukarıda açıklanan gerekçeye göre;
1-) Davanın Kabulü ile;
2-) … Ticaret Sicil Müdürlüğünün … sicil nosuna kayıtlı …’nin Genel Kurul Toplantısının yapılması ve Genel Kurulu dava dilekçesinde belirtilen; “Açılış toplantı başkanlığının oluşturulması, genel kurul toplantı tutanağının imzalama yetkisinin verilmesi, yönetim kurulu seçimi, görev süresinin belirlenmesi temsil ve ilzamı, şirketin devamında fayda görülmediğinden tasfiyesi, tasfiye memurunun tespiti ve imza yetkisinin verilmesi dilek ve temenniler’’ gündem maddeleri ile toplantıya çağırması için TTK madde 410/2 uyarınca davacı …’a izin ve yetki verilmesine;
3-) Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
4-) Yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
5-) Davacı tarafça yatırılan ve kullanılmayan bakiye gider avansının kararın kesinleşmesi halinde yatıran tarafa iadesine,
Dair, hazır bulunan vekillerin yüzüne karşı verilen karar TTK md. 410/2 uyarınca KESİN olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 12/05/2022

Başkan …
(e-imza)
Üye …
(e-imza)
Üye …
(e-imza)
Katip …
(e-imza)