Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/862 E. 2022/5 K. 06.01.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/863 Esas
KARAR NO : 2022/6

DAVA : Mülkiyet (Tespit İstemli)
DAVA TARİHİ : 30/12/2021
KARAR TARİHİ : 07/01/2022

Mahkememizde görülen Mülkiyet (Tespit İstemli) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Dava dışı sigortalı …’ın … plakalı aracı dava dışı firma … Sigorta Anonim Şirketi tarafından … Poliçe Numaralı Maksimum Kasko Poliçesi ile teminat altında olduğunu, kasko sigortası ile sigortalı olan … plakalı aracın 30.09.2003 tarihinde çalınması üzerine araç sahibi … ile tazminat hakkında 76.318 TL üzerinden mutabakat yapılmış olup dava dışı sigortalıya 03.05.2004 tarihinde banka havalesi yoluyla 76.318 TL ödendiğini, dava konusu … plakalı aracın … tarihinde Oto Hırsızlık Büro Ekipleri tarafından bulunduğunu ve gerekli işlemlerin yapılması ve sigorta şirketine ait prosedürlerin yerine getirilmesi için dava konusu aracın davacı müvekkiline ait otoparka teslim edildiğini, davacı müvekkilinin sigorta şirketlerine otopark hizmeti sunduğunu, dava dışı firma … Sigorta Anonim Şirketi’nin düzenlemiş olduğu 13.03.2020 tarihli hakların devri niteliğindeki belge uyarınca dava konusu … plakalı aracın 01.08.2006 tarihinde davacı müvekkilinin otoparkına çekildiğini, araç üzerindeki tedbirler, otopark ücreti, motorlu taşıtlar vergisi nedeniyle aracın satılamadığının sabit olduğunu, aracın bunca zaman işleyen otopark borçlarına istinaden … Sigorta Anonim Şirketinin dava konusu araç üzerindeki tüm haklarını davacı müvekkiline devrettiğini, dava dışı sigortalı …’ın aracın teslim işlemleri yapılmadan önce vefat ettiğini, dava dışı sigortalı …’ın zararı … Sigorta A.Ş. tarafından karşılanmış olup, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 1472.maddesi gereğince, “Sigortacı, sigorta tazminatını ödediğinde, hukuken sigortalının yerine geçer. Sigortalının, gerçekleşen zarardan dolayı sorumlulara karşı dava hakkı varsa bu hak, tazmin ettiği bedel kadar, sigortacıya intikal eder. Sorumlulara karşı bir dava veya takip başlatılmışsa, sigortacı, mahkemenin veya diğer tarafın onayı gerekmeksizin, halefiyet kuralı uyarınca, sigortalısına yaptığı ödemeyi ispat ederek dava veya takibi kaldığı yerden devam ettirebilir.” hükmünü içerdiğini, buna göre, dava konusu aracın çalınmasının müvekkiline zarar vermesinden doğan rücu hakkının vuku bulduğunu, müvekkilinin aracın satışı için davalılardan vekaletname alamadığını ileri sürerek davalıların dava konusu araç üzerindeki paylarının davacı müvekkilinin üzerine tesciline, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalı taraf üzerinde bırakılmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Türk Ticaret Kanunun 4.maddesinde, bu kanundan doğan hukuk davalarının ticari dava sayıldığı, aynı kanunun 5.maddesinin 2. fıkrasında, bir yerde ticaret mahkemesi varsa asliye hukuk mahkemesinin vazifesi içinde bulunan ve bu kanunun 4.maddesi hükmünce ticari sayılan davalara ticaret mahkemesinde bakılacağı hususları düzenlenmiştir.
Türk Ticaret Kanunun 3.maddesinde, ”Bu Kanunda düzenlenen hususlarla bir ticari işletmeyi ilgilendiren bütün işlem ve fiiller ticari işlerdendir.” düzenlemesi getirilmiştir.
Bir hukuki işlemin veya fiilin TTK’nun kapsamında kaldığının kabul edilmesi için yasanın amacı içerisinde yukarıda tanımları verilen bu kanunda düzenlenen hususlarla bir ticari işletmeyi ilgilendiren bir hukuki işlemin veya fiilin olması gerekir.
Somut olayda, dava konusunun TTK 4.maddesi kapsamında kalmadığı ve ticari dava sayılmadığı anlaşılmış, davacının açtığı dava, araç mülkiyetinin tesciline ilişkin olup görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesi olduğundan davanın görev nedeni ile reddine karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM: Açıklanan yasal, gerektirici nedenlere göre;
Davanın görev nedeni ile reddine,
HMK 20. maddesi gereğince karar kesinleştikten sonra yasal iki haftalık süresi içerisinde talep edildiğinde dosyanın görevli İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesine gönderilmesine, aksi halde re’sen davanın açılmamış sayılmasına karar verilmesine,
Harç, yargılama gideri, arabuluculuk ücreti ve vekalet ücretlerinin görevli mahkemece değerlendirilmesine,
Dair tebliğ tarihinden itibaren iki haftalık yasal süresi içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde İstinaf yolu açık olmak üzere tarafların yokluğunda karar verildi. 07/01/2022

Katip …
¸e-imzalıdır

Hakim …
¸e-imzalıdır