Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/807 E. 2022/808 K. 08.12.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/807 Esas
KARAR NO : 2022/808

DAVA : İstirdat (Finansal Kiralama, Malın İadesi)
DAVA TARİHİ : 14/12/2021
KARAR TARİHİ : 08/12/2022

Mahkememizde görülmekte olan İstirdat (Finansal Kiralama Sözleşmesinden Kaynaklanan Malın İadesi) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkili ile davalı arasında … tarih, … sayılı Finansal Kiralama Sözleşmesi ve … tarihli … numaralı finansal kiralama tadil sözleşmesi akdedilerek 1 adet … plakalı … marka, … Tipi, 2018 model … şasi nolu, … Motor seri nolu paletli ekskavator ve… tarih, … sayılı Finansal Kiralama Sözleşmesi ve … tarihli, … numaralı finansal kiralama tadil sözleşmesi 1 adet … plakalı, … marka … tipi, 2017 model, … şasi nolu, … motor seri nolu paletl, ekskavator kiralandığını, yapılan sözleşmelerde belirlenen kira ödeme planındaki kira bedellerinin zamanında ödenmemesi sonucu davalıya … 40. Noterliğinden … tarihli ihtarname keşide edildiğini, bu ihtarname ile belirlenen kira bedellerini ödenmesini, aksi halde sözleşmelerin feshedileceğinin ihtar edildiğini, ancak bu süre içerisinde ihtarnamede belirtilen kira bedellerinin ödenmediğini, bu sebeple fesih hakkının doğduğunu, ayrıca davalının bir yıl içinde sözleşmede yer alan kira bedellerinden 15/11/2019 tarihinden bu yana muaccel olan kiralarını üst üste zamanında ödemediğini, bu nedenle müvekkilinin fesih hakkı doğmuş olan müvekkilin şirket tarafından finansal kiralama sözleşmelerinin … 40. Noterliğinin … tarih ve 24/02/2021 tarihli fesihnameleri ile feshedilerek malların bu ihtarnamenin tebliğinden itibaren 3 gün içinde müvekkil şirkete iade ve teslim etmelerini, borçları da 3 gün içinde ödenmesi ihtar edildiğini, açıklanan bu nedenlerle; finansal kiralama sözleşmelerine konu malların tedbiren müvekkil şirkete teslimine dair verilen tedbir kararının karar kesinleşene kadar devamını, söz konusu finansal kiralama sözleşmelerine konu malların davalıdan alınarak müvekkilin şirkete iade edilmesini, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; davacı yanın dosyaya sunmuş olduğu ihtarnamelerin usulsüz şekilde tebliğ edildiği, bu nedenle müvekkil firmanın bu davanın açıldığı tarihe kadar söz konusu ihtarnamelerden haberdar olmadığını, müvekkil firmaya çıkarılan tüm ihtarnamelerin müvekkil firma çalışanı olmayan ve müvekkil firmaca tanınmayan kişilere teslim edildiğini, müvekkil firma yetkilisi…’a tebliğ edildiği iddia edilen 24/02/2021 tarihli ihtarnamenin usulsüz tebliğ edildiğini, davacının gönderdiğini iddia ettiği ihtarnamelerde yer alan tutarların müvekkil firmaca yapılan bir kısım ödemeler dikkate alınmadan hatalı ve fahiş meblağda hesaplandığını, dava konusu iş makinelerinin müvekkilinin bilgisi ve rızası olmaksızın dava dışı 3. Şahıs tarafından yurt dışına kaçırıldığını, zilyetliği 3. Şahıslarda olan malın müvekkil firma tarafından aynen iadesinin şuan için mümkün olmadığını, her ne kadar davacı banka tarafından finansal kiralama konusu malın aynen iadesi talep edilmiş ise de ihtarname müvekkiline usulüne uygun tebliğ edilmediğin davacı yanın aynen iade talep edebilmesi için belirtilen şartların gerçekleşmediğini, açıklanan bu nedenlerle; davanın …Şti. Ve…’a ihbarını, … CBS’nin … soruşturma numaralı dosyası ile … 2.Asliye Ceza Mahkemesinin … Esas sayılı dosyasının bekletici mesele yapılmasını, davacı yanın haksız ve şartları oluşmayan davalarının reddini, davacının HMK. Madde 329’a göre müvekkil ile kararlaştırılan vekalet ücretinin tamamını ödemesini, disiplin para cezasına çarptırılmasını, yargılama giderleri ve ve vekalet ücretinin karşı yana yükletilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLER;
Taraflar arasında imzalanan sözleşmeler, ihtarnameler, tebliğ şerhleri, yazılan müzekkere cevapları, … 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nin …esas sayılı dosyası, taraf açıklamaları ve tüm dosya kapsamı.
Bilirkişi raporunda özetle;
Dava konusu leasing sözleşmesinin ekinde yer alan her ödeme planında yer alan kira borçlarının Ekim 2019 tarihine kadar ödendiği, banka dekontları ve davacı beyanlarından davalı şirketin Kasım 2019 ve sonrasında davacı şirkete ödeme yapmadığı, ödeme yapılımaması sonucunda davacı yanın sözleşmeyi fesih hakkının oluştuğu ve bu hakkını kullandığı,
Toplam ödenmesi gerekli tutarın, Asıl Alacak 1.722.669,80 TL olmak üzere; 120.822,87 TL Akdi Faiz ve 6.041,14 TL BSMV’si, 1.210.116,54 TL Temerrüt Faizi ve 60.505,83 TL BSMV’si olmak üzere toplam 3.120.156,18 TL olarak hesaplanmıştır.
GEREKÇE:
Dava, finansal kiralama sözleşmesinin feshedildiğinin tespiti ile sözleşmeye konu malların davacıya teslimi talebine ilişkindir.
Davacı ile davalı arasında … tarihli … numaralı Finansal Kiralama Sözleşmesi imzalanmıştır. Söz konusu sözleşmede 19.04.2018 tarihi itibariyle davalı şirket yetkilisi dava dışı …’ın 1.000.000 TL’ye kadar Müteselsil Kefil sıfatıyla imzası bulunmaktadır. Bu sözleşmeye istinaden 1 adet … plakalı, … marka, … Tipi, 2018 model, … şasi nolu, … Motor seri nolu Paletli Ekskavator davalıya teslim edilmiştir.
Davacı ile davalı arasında … tarihli … numaralı Finansal Kiralama Sözleşmesi imzalanmıştır. Söz konusu sözleşmede 12.07.2018 tarihi itibariyle davalı şirket yetkilisi dava dışı …’ın 1.700.000 TL’ye kadar Müteselsil Kefil sıfatıyla imzası bulunmaktadır. 1 adet … plakalı, … marka … Tipi, 2017 model, … şasi nolu, … Motor seri nolu paletli Ekskavator davalıya teslim edilmiştir.
… Ticaret Odası internet sitesinden temin edilen kayıtlar ile Türkiye Ticaret Sicil Gazetesinin internet sitesinden temin edilen kayıtlara göre; finansal kiralama sözleşmelerinin imzandığı tarihte …’ın 10.10.2016 tarihli ve 9172 sayılı Ticaret Sicil Gazetesi’de göre davalı şirketin % 100 sermaye payına sahip olduğu ve yönetim kurulu üyesi sıfatı ile davalı şirketi tek başına temsile yetkili olduğu görülmüştür.
Müteselsil kefil …’ın … tarihli ve .. sayılı TTSG’ye göre davalı şirketteki sermaye payının tamamının dava dışı …’e devir ettiği ve yönetim kurulu üyeliği sıfatının da sona erdiği, bu tarih itibariyle şirketi tek başına temsil etme yetkisinin kalmadığı görülmüştür.
Bu durumda 10.10.2016 – 13.09.2021 tarihleri arasında müteselsil kefil … davalı şirketin % 100 sermaye payına sahip olduğu ve yönetim kurulu üyesi sıfatı ile davalı şirketi tek başına temsile yetkili olduğu anlaşılmıştır.
İhtarnamelerin usulüne uygun tebliğ edilip edilmediği;
Davacı … 40. Noterliğinden … tarih ve … yevmiye numaralı borç ihtarnamesi ve eki hesap özetini,
Finansal kiralama borçlusu davalı … Ticaret Anonim Şirketi’ın finansal kiralama sözleşmesinde kaşede yer alan ve … tarihli ve … numaralı Ticaret Sicil Gazetesine göre 25.12.2018 tarihinde tescil edilen (Adres – 1) “…”adresine,
Davalı şirketin (Adres – 2) “…”adresine,
Davalı şirketin finansal kiralama sözleşmesinde belirtilen (Adres – 3) “…” adresine,
Müteselsil Kefil, …’ın’nın (Adres – 1) “..” ve finansal kiralama sözleşmesinde belirtilen (Adres – 2) “…” adresine adresine göndermiştir.
Gönderilen bu borç ödeme ihtarnamesinde; finansal kiralama sözleşmesine istinaden … Şirketi’ne kullandırılan finansal kiralama borçlarından 20.09.2019 tarihi itibariyle gecikmiş tutarlarının olduğu, alacağın ihtarnamenin tebliğ tarihinden itibaren 3 gün içinde ödenmesinin talep edildiği, finansal kiralamaya konu malın satıldığı ve/veya yurtdışına çıkartıldığının istihbar edildiği, malın bulunduğu adresin bildirilmesinin istendiği, aksi kalde sözleşmenin fesh edileceği, kiraya konu malın iadesinin talep edileceği ve iadenin gerçekleşmemesi veya ödenmenin yapılmaması durumunda icra yoluna başvurulacağı ihtar edilmiştir. İhtarnameye hesaplara ilişkin hesap özeti de eklenmiştir.
06.01.2020 tarihli tebligat şerhine göre;
İhtarname finansal kiralama borçlusu …Ticaret Anonim Şirketi’nin;
(Adres – 1) en son bilinen finansal kiralama sözleşmesinde yer alan ve ticaret sicil gazetesine en son tarihli tescil edilen adresindeki şirket daimi çalışanına 24.12.2019 tarihinde tebliğ edilmiştir.
(Adres – 2) adresten ayrıldığı bilgisinin alındığı, ilgili mahalle muhtarının tasdiki ile 27.12.2019 tarihinde merciine iade edildiği,
(Adres – 3) adresten taşındığı bilgisinin alındığı, komşusunun imzadan imtina ettiği, ilgili mahalle muhtarının tasdiki ile 27.12.2019 tarihinde merciine iade edildiği,
İhtarname şirket yetkilisi dava dışı kefil …’ın, (Adres – 1) … adresinde 27.12.2019 tarihinde bizzat kendisine tebliğ edildiği,
(Adres – 2) adresten taşındığı bilgisinin alındığı, komşusunun imzadan imtina ettiği, ilgili mahalle muhtarının tasdiki ile 27.12.2019 tarihinde merciine iade edildiği görülmüştür.
Taraflar arasında imzalanan sözleşmenin “Kiracının Tebligat tarzına Uyma Yükümlülüğü” başlıklı 33. Maddesinde “… İleride diğer bir mahalli kanuni yerleşim yeri ittihaz edecek olurlarsa bu yeni adresi derhal noter aracılığı ile Kiralayan2a bildirmeyi, bildirmedikleri takdirde bu sözleşmede yazılı ya da yukarıda yer alan adreslerine ya da kayıtlı elektronik posta adreslerine 7201 sayılı Tebligat Kanun’unun 7, 10 ve devamı hükümlerinde yer alan usule göre gönderilecek her türlü tebligatın kendilerine tebliğ edilmiş sayılacağını kabul ve beyan ederler” düzenlemesini içermektedir.
Buna göre; 6361 sayılı yasanın 33/4 maddesi ve sözleşmenin 33. Maddesi uyarınca davalı şirketin sözleşmede yer alan (Adres – 3) “…” adresine gönderilen tebligat geçerlidir. ( Benzer şekilde Yargıtay 19. Hukuk Dairesi, E. 2017/4135, K. 2019/1688) Diğer yandan davalı şirket yetkilisi ….’ a da aynı ihtarname gönderilmiş ve ihtarname başlığında davalı şirket de bulunmaktadır. İhtarname 27.12.2019 tarihinde şirket yetkilisine bizzat tebliğ edilmiştir. Dolayısıyla davalı şirket yetkisi dava dışı … şirkete gönderilen ihtarnameden muttali olmuştur.
Davacı … 40. Noterliğinden … tarih ve … yevmiye numaralı sözleşme fesih ihtarnamesi ve eki hesap özetini;
Finansal kiralama borçlusu davalı …Anonim Şirketi’ın finansal kiralama sözleşmesinde kaşede yer alan ve … tarihli ve … numaralı Ticaret Sicil Gazetesine göre 25.12.2018 tarihinde tescil edilen
“(Adres – 1): …”adresine,
Davalı şirketin finansal kiralama sözleşmesinde belirtilen “(Adres – 2): …” adresine,
Müteselsil Kefil, …’ ın (Adres – 1)” …” ve finansal kiralama sözleşmesinde belirtilen (Adres – 2) “…” adresine adresine göndermiştir.
Gönderilen bu sözleşme fesih ihtarnamesinde finansal kiralama sözleşmesine istinaden … Şirketi’ne kullandırılan finansal kiralama borçlarından 09.01.2020 tarihi itibariyle gecikmiş tutarlarının olduğu, alacağın ihtarnamenin tebliğ tarihinden itibaren 3 gün içinde ödenmesinin talep edildiği, finansal kiralamaya konu malın satıldığı ve/veya yurtdışına çıkartıldığının iştihbar edildiği, malın bulunduğu adresin gönderilmesinin istendiği, sözleşmenin mevzuat hükümlerine göre fesh edildiği, kiraya konu malın iadesinin talep edildiği, iadenin gerçekleşmemesi durumunda … sayılı Finansal Kiralama Sözleşmöesi uyarınca; 16.000,00 TL kira, 843,93 TL temerrüt faizi, 543.650,00 TL fesih ile muaccel hale gelen kira borçları ile birlikte toplam; 560.493,92 TL. ve …. sayılı Finansal Kiralama Sözleşmöesi uyarınca; 20.000,00 TL kira, 1.155,88 TL temerrüt faizi, 1.141.020,00 TL fesih ile muaccel hale gelen kira borçları ile birlikte toplam; 1.162.175,88 TLödenmenin yapılması ödemenin yapılması durumunda icra yoluna başvurulacağı ihtar edilmiştir. İhtarnameye hesaplara ilişkin hesap özeti eklenmiştir.
09.01.2020 tarihli tebligat şerhine göre;
6361 sayılı yasanın 33/4 maddesi ve sözleşmenin 33. Maddesi uyarınca davalı şirketin sözleşmede yer alan (Adres – 3) “…” adresine gönderilen tebligat geçerlidir. ( Benzer şekilde Yargıtay 19. Hukuk Dairesi, E. 2017/4135, K. 2019/1688) Diğer yandan davalı şirket yetkilisi…’ a da aynı ihtarname gönderilmiş ve ihtarname başlığında davalı şirket de bulunmaktadır. İhtarname 17.01.2020 tarihinde şirket yetkilisine bizzat tebliğ edilmiştir. Dolayısıyla davalı şirket yetkisi dava dışı … şirkete gönderilen ihtarnameden muttali olmuştur.
Davalı vekili tebligata ilişkin ihtarnamelerin tebliğ şerhinde imzasıyla tebellüğ ettiği belirtilen …, … ve … isimli şahısların müvekkil firmanın yetkilisi ve çalışanı olmadığını, müvekkil firmanın ticari defter kayıtları celp edilmeden rapor tanzim edilmesinin hatalı olduğunu ileri sürmüştür. Yukarıda yer verilen açıklamalar uyarınca tebligatın diğer adreslere geçerli olarak yapıldığı kabul edildiğinden anılan kişiler yönünden alınan tebliğlerin geçersiz olması sonuca etkili görülmemiştir.
Taraflar arasında imzalanan sözleşmenin 46. Maddesinde yer verilen delil maddesi hükmü gereği davalı defter ve kayıtları incelenmemiştir. Diğer yandan davacı fesih ihtarında finansal kiralamaya konu malın satıldığı ve/veya yurtdışına çıkartıldığı nedenine de dayanmıştır. FKS ne konu malın yurt dışına çıkarıldığı sabit olup bu yönüyle de defter ve kayıtların incelenmesi sonuca etkili değildir.
SGK ya yazılan yazıya verilen cevapta davalı şirkete gönderilen ihtarnameleri tebliğ alan … ve … ve …’ ın davalı şirket çalışanı olmadıkları anlaşılmıştır. Davacı tarafın bu kişilerin sigortasız çalışan olduklarına dair bir iddiası bulunmadığından bu yönde bir araştırma yapılmamıştır.
… Cumhuriyet Başsavcılığı Soruşturma No: … Esas No : … İddianame No : … sayılı iddianamesi iel … 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nin … esas sayılı dosyasına konu iddianamesinde;
“Müşteki Yapı Kredi Finansal Kiralama Anonim Ortaklığının, … marka 2018 model … tipi … plakalı paletli ekskavatörü 26/04/2018 tarihli finansal kiralama sözleşmesi ile şüpheli …’ın yetkilisi olduğu… A.Ş ye kiraladığı ve teslim ettiği, şüpheli …’ın kirayı ödemesi konusunda temerrüte düşmesi üzerine müşteki şirketin Beyoğlu 48. Noterliğinden keşide edilen … tarih ve … Yevmiye sayılı ihtarname ile şüpheli …’tan finansal kiralama sözleşmesine konu borcu verilen 60 günlük süre içerisinde ödemesi, ödememesi halinde teslim edilen iş makinasını müşteki şirkete iade etmesinin istendiği, bu ihtarnamenin şüpheli …’a tebliğ edilmesine rağmen şüpheli …’ın verilen süre içerisinde borcu ödemediği gibi kiraladığı iş makinası da müşteki şirkete iade etmediği,
Şüpheli …’ın müşteki şirkete iade etmediği iş makinasını … Şirketi yetkilisi olan şüpheli … ile birlikte … ülkesine yollayarak müşteki şirketten kaçırılmasını sağlamak amacıyla …Gümrük Müdürlüğü’ne … Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenmiş gibi gözüken 07/10/2019 tarihli ilişik kesme yazısını sundukları, bu belgenin … Ticaret ve Sanayi Odasının 19/11/2019 tarihli yazısı ile sahte olduğu anlaşıldığı,” açıklamalarına yer verilmiştir.
Ticaret Bakanlığı … Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü … Gümrük Müdürlüğü Sayı : … Konu : 2022/308 Esas sayılı yazısı ile;”Ekte beyanname örnegi gönderilen, … MARKA 2017 MODEL … TIPI PALETLI EKSKAVATÖR ile … Sasi Nolu … MARKA 2018 MODEL … TIPI PALETLI EKSKAVATÖR ün … STI. ve … tarafından yurtdısına kaçırılırken sahte olarak düzenleyip kullandıgı iddia edilen ilisik kesme yazısı ve gümrük beyannamesinin bir örneginin gönderilmesi istenilmiştir.
Konuya ilişkin olarak Müdürlüğümüzce … Ltd. Şti. firması adına tescilli … tarihli, … sayılı beyanname ve Müdürlüğümüze e-belge olarak sunulan eki ilişik kesme belgesinin birer örnekleri ilişikte sunulmuştur.
” açıklaması ile davaya konu makinelerin yurt dışına sahte belge ile çıkarıldığına ilişkin belgeleri dosyaya göndermiştir.
Davacı vekili cevaba cevap dilekçesinde;
“Davalıya … 40. Noterliği’nden … tarih ve … yevmiye numaralı ihtarnamesi keşide edilerek “6361 Sayılı Finansal Kiralama, Faktoring Ve Finansman Şirketleri Kanunu’nun Sözleşmenin ihlali başlıklı MADDE 31/1 de ifade edilen “Bir yıl içinde sözleşmede yer alan kira bedellerinden üçünü veya üst üste ikisini zamanında ödememesi nedeniyle ihtara muhatap olan kiracılarla yapılan sözleşmeler kiralayan tarafından feshedilebilir” hükmü ve 6361 Sayılı Finansal Kiralama, Faktoring Ve Finansman Şirketleri Kanunu’nun MADDE 31 –(2) de ifade edilen “Taraflardan birinin sözleşmeye aykırı harekette bulunduğu hâllerde, bu aykırılık nedeniyle diğer tarafın sözleşmeyi devam ettirmesinin beklenemeyeceği durumlarda sözleşme feshedilebilir” hükmü ve finansal kiralama sözleşmeleri genel şartlarında belirtilen hükümler gereğince Finansal Kiralama Sözleşmelerinin feshedileceğini, fesih tarihinde sözleşme konusu malın/malların derhal müvekkil şirkete iadesinin talep edileceğini bildirilmiş ve akabinde .. 40. Noterliğinin … tarih ve … yevmiye numaralı ihtarnamesiyle finansal kialama sözleşmeleri feshedilmiştir.” açıklamalarına yer vermek sureti ile 6361 sayılı yasının 31/2 maddesine dayanmıştır.
6361 Sayılı Finansal Kiralama Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu uyarınca finansal kiralama konusu malın mülkiyeti davacı finansal kiralama şirketine aittir. Sözleşmenin sona ermesiyle davacının malın iadesini isteme hakkı mevcuttur.
6361 Sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanununun 30/2.maddesinde “Kiracının tasfiye sürecine girmesi veya tasfiyeye girmeksizin finansal kiralama konusu malın tahsis edildiği işletmesini tasfiye etmesi hâlinde kiracının talebi üzerine sözleşmede aksine hüküm yoksa sözleşme, süresinden önce feshedilebilir.” düzenlemesine yer verilmiştir. Kanun’un 31/2.maddesi ise; “Taraflardan birinin sözleşmeye aykırı harekette bulunduğu hâllerde, bu aykırılık nedeniyle diğer tarafın sözleşmeyi devam ettirmesinin beklenemeyeceği durumlarda sözleşme feshedilebilir.” şeklindedir.
Taraflar arasında imzalanan sözleşmenin 43. Maddesinde kiracı, kiralayanın yazılı izni olmadıkça kiralananı bedelli ya da bedelsiz olarak 3. Kişilerin kullanımına terk edemeyeceği, bu hükme aykırılık halinde 6361 sayılı yasanın 31/2 maddesi hükmüne göre başka bir süre tanınmaksızın derhal fesih nedeni sayılacağı düzelnemiştir.
Somut olayda; davalının finansal kira sözleşmelerinden doğan borç taksitlerini ödemeyerek temerrüde düştüğünden bahisle davacı tarafından gönderilen “Borçların 60 günlük süre içinde ödenmesi, aksi halde sözleşmelerin feshedilmiş olacağı, kiralanan malların 3 gün içinde teslim edilmesi gerektiği.” içerikli noter ihtarnameleri davalıya tebliğ edilmiştir. Yapılan tebliğ işleminin usulüne uygun olduğu, davacı tarafından verilen sürede davalı tarafından yapılan bir ödemenin bulunmadığı ve sözleşmeye konu malların yurt dışına çıkarılarak teslim edilmediği, fesih ihtarı ve yargılamada bu nedenlere dayanıldığı gözetildiğinde; fesih ihbarı tarihi itibariyle yukarıda belirtilen kanuni ve sözleşmesel fesih şartlarının bulunduğunun kabulü zorunludur.
Mahkememizce yapılan bilirkişi incelemesinde davalının dava tarihi itibariyle finansal kiralama sözleşmesi kapsamında borcunun bulunduğunun tespit edildiği gibi sözleşmeye konu malların yurt dışına çıkarılması ve davacının ihtarname ve dava dilekçesinde bu duruma fesih nedeni olarak dayanması nedeniyle de 6361 Sayılı Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu’nun 31/2 maddesindeki, “Taraflardan birinin sözleşmeye aykırı harekette bulunduğu hâllerde, bu aykırılık nedeniyle diğer tarafın sözleşmeyi devam ettirmesinin beklenemeyeceği durumlarda sözleşme feshedilebilir.” hükmü uyarınca sözleşmenin davacı tarafından haklı nedenle feshedildiğinin tespiti ile kiralamaya konu malların davacıya iadesine karar verilmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-)Davanın kabulü ile, davaya konu; 1 adet … plakalı, … marka, … Tipi, 2018 model, … şasi nolu, … Motor seri nolu Paletli Ekskavator ve 1 adet … plakalı, … marka … Tipi, 2017 model, … şasi nolu, … Motor seri nolu paletli Ekskavator un davalıdan alınarak davacıya iadesine,
2-)Karar tarihinde yürürlükte bulunan harçlar tarifesi gereğince hesaplanan 81.449,54-TL nispi karar harcından peşin yatırılan 20.362,39 TL harcın mahsubu ile bakiye 61.087,15 TL harcın davalıdan tahsili ile HAZİNEYE İRAD KAYDINA,
3-)Davacı vekili lehine karar tarihinde yürürlükte bulunan avukatlık asgari ücret tarifesi gereğince hesaplanan 143.388,13 TL nisbi vekalet ücretinin davalıdan tahsili ile davacı tarafa verilmesine,
4-)Davacı tarafından yapılan toplam 22.544,19 TL yargılama giderinin davalıdan tahsili ile davacı tarafa verilmesine,
5-)Davacı tarafından yatırılan bakiye gider avansının kararın kesinleşmesi halinde ve talep halinde davacı tarafa iadesine,
Dair, taraf vekillerinin yüzüne karşı verilen karara karşı, gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren 2 haftalık yasal süre içerisinde mahkememize veya başka bir yer Asliye Ticaret Mahkemesine verilecek istinaf dilekçesi ile İstanbul Bölge Adliye Mahkemesine istinaf yolu açık olmak üzere oy birliğiyle karar verildi. 08/12/2022

Başkan
¸e-imzalıdır

Üye
¸e-imzalıdır

Üye
¸e-imzalıdır

Katip
¸e-imzalıdır

Peşin Harç : 20.362,39-TL
Başvuru Harcı : 59,30-TL
Vekalet Harcı : 8,50-TL
Bilirkişi Ücreti : 2.000,00-TL
Posta Giderleri : 114,00- TL
Toplam : 22.544,19-TL