Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/68 E. 2021/228 K. 17.03.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2021/68 Esas
KARAR NO : 2021/228

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 25/01/2021
KARAR TARİHİ : 17/03/2021

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Müvekkil şirkete ait yukarıda belirtilen adresinde bulunan işyeri muhasebe bilgisayarına 15/01/2021 tarihinde siber saldırı gerçekleştirildiğini, Söz konusu bilgisayarda zorunluluk olarak tutulan ticari e-deftere ait beratlarda bulunduğunu. Yapılan siber saldırı sonrası bilgisayarda bulunan pek çok veri kaybedilmiş olmakla, zayi olduğunu. Bunlarında yanın da da müvekkile ait “Temmuz 2020, Ağustos 2020 ve Eylül 2020 e-defter beratları”na da ulaşılamadığını ve zayi olduklarını beyan ederek müvekkili şirkete ait Temmuz, Ağustos, Eylül 2020 E-Defter beratları hakkında zayi olduğuna dair karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Toplanan deliller :
Sicil kayıtları, bilirkişi incelemesi
Mahkememiz 26/01/2021 tarihli tensip ara kararı gereğince Davacı tarafın E-Defter
kayıtlarının bilgisayar korsanı neticesinde zayi olup olmadığı hususunun tespiti açısından Bilişim uzmanı, Bilgisayar mühendisi bilirkişiye dosya tevdi edilmiş olup, bilirkişi tarafından 17/02/2021 tarihli bilirkişi raporu dosyaya ibraz edilmiş olup, bilirkişi raporunda özetle : ” taleple ilgili olarak davacı iş yerinde yapılan incelemede davacının server bilgisayarlarına şifreleme virüsünün bulaşmış olduğu, bu virüsün bilgisayar içinde bulunan dosyaları işletim sistemi tarafından açılmayan ve ‘…’ şeklinde ifade eden şifrelenmiş dosya türüne dönüştürdüğü, … veya şifreleme virüsü olarak adlandırılan bu yöntem ile hedef bilgisayarın dosyaları şifrelenerek, bilgisayar kullanıcısının erişiminin engellendiği, bu virüsün (zararlı yazılım) aslında bir şifreleme uyguladığı ve dosyaların uzantısının değiştirerek yada daha farklı uzantılara çevirdiği, şifreleme yazılımının geliştiren dışında şifreleme yazılımının geliştiren dışında şifrelenmiş dosyaların tekrar eski haline getirilmesinin pek mümkün olmadığı, davacının e-defter beratları da server bilgisayarı üzerinde yer aldığından, bu dosyalarında şifrelenmiş durumda olduğu, E-Defter berat dosyaları üzerinde yapılan incelemede 2020 yılı Temmuz, Ağustos, Eylül dönemine ilişkin e-defter kayıtlarına erişimin sağlanmasının mümkün olmadığının tespit edildiği ‘ anlaşılmıştır.
GEREKÇE :
Dava, e-defterlerin zayi olduğunun tespiti istemine ilişkindir.
6102 sayılı TTK’nin 82/7. maddesinde 15 günlük hak düşürücü sürenin ziyaın öğrenildiği tarihte başlayacağı düzenlenmiştir. Bu durumda hak düşürücü sürenin haklarında zayi kararı istenen belgelerin kurtarılması için yapılan çalışmalardan bir sonuç alınamayacağının, başka bir ifade ile ziyaın kesin olarak öğrenildiği tarihten itibaren başlatılması gerekir.(11 HD 2016/3160 – 2017/5582) Davacı tarafın sunmuş olduğu yazışmalardan zayi belgesi istenen belgelerin kurtarılması için çabada bulunduğu ancak çabalarının sonuçsuz kalması üzerine eldeki davayı süresinde açtığı kabul edilmiştir.
Mahkememizce yapılan bilirkişi incelemesi ile davacının server bilgisayarına şifreleme virüsünün bulaştığı, bilgisayar içinde bulunan dosyaları işletim sistemi tarafından açılamayan ve “…” şeklinde ifade edilen şifrelenmiş dosyaya dönüştürüldüğü, şifrelenmiş dosyaların eski haline getirilmesinin pek mümkün olmadığı ve e-defter kayıtlarına ulaşılmadığı tespit edilmiştir. Davacı e-defterlerinin zıyana uğradığı davacının dava dilekçesi ekinde sunduğu deliller ve bilirkişi incelemesi ile sabit görülmekle TTK md. 82/7 uyarınca e- defterlerinin zayi olduğunun tespitine karar verilmiştir.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-)Davanın KABULÜNE, davacıya ait Temmuz, Ağutos ve Eylül 2020 aylarına ait E-Defterlerinin ZAYİ OLDUĞUNUN TESPİTİNE,
2-) Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
3-)Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin üzerine bırakılmasına,
4-)Davacı tarafça yatırılan ve artan gider avansı bakiyesinin karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya iadesine,
Dair, dosya üzerinden verilen karşı verilen karara karşı, gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren 2 haftalık yasal süre içerisinde mahkememize veya başka bir yer Asliye Ticaret Mahkemesine verilecek istinaf dilekçesi ile İstanbul Bölge Adliye Mahkemesine istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.17/03/2021

Katip …
(e-imza)

Hakim …
(e-imza)