Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/644 E. 2021/817 K. 16.11.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/644 Esas
KARAR NO : 2021/817

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 05/10/2021
KARAR TARİHİ : 16/11/2021

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; davacı Şirket, e-İrsaliye, e-Fatura, e-Arşiv, e-Defter mükellefi olup, kamuoyunda … veya … Topluluğu olarak bilinen şirketler topluluğu içinde yer aldığını, … Holding şirketlerinin bir çoğu … vb. markalarla ısı grubunda kombi, kalorifer kazanı, kalorifer peteği, d.gaz sayaçları ve bağlantı elamanları, vana, valf, yapı grubunda ise su armatürleri (musluk) ve bağlantı elamanları vana valf, vitrifiye ürünleri, (lavabo,klozet vb.) yer ve duvar seramik kaplamaları, banyo küvetleri vb. ürünleri üretip, satan şirketlerden, bir kısmı ise turizm, sigorta acenteliği, yemek üretimi vb. sektörlerde faaliyet gösteren toplam 21 adet şirketten oluştuğunu, … Holding (… Topluluğu) şirketleri, …, … ve … illerinde mukim olup, Davacı Şirket’in ve diğer şirketlerin bilgi işlem ve bilgisayar işletim (bilgisayar sunucuları) sistemleri …’de yer alan … Holding binasında ve … A.Ş. kontrol ve yönetiminde bulunduğunu, 22.09.2021 günü, Davacı Şirket’in bilgisayar sunucularının da yer aldığı bilgi işlem/bilgisayar sistemine bilgisayar korsanları tarafından siber saldırı yapılmış ve bu siber saldırı sonrasında da, Davacı Şirket’in … programı dahil tüm bilgisayar işletim sistemleri ve veri tabanları, bilgisayar korsanları tarafından bloke edilip kilitlendiğini, Siber saldırı sonrasında, 24.09.2021 tarihinde … Cumhuriyet Başsavcılığı’nın … CBS Soruşturma dosyası tahtında suç duyurusunda bulunulduğunu, siber saldırı neticesinde, Davacı Şirket’in, e-Defter ve beratları ve de bunlara ilişkin tüm e-defter kayıtları silinmiş, bozulmuş, neticesinde de ; Davacı Şirket’in elektronik defterleri ve kayıtları zayi olduğunu, bu nedenle gerek cari 2021 yılı gerekse 2015 – 2020 arası geçmiş yıllara ilişkin mali mühür ile defter beratları, tüm e- Defter, e- Fatura , e-İrsaliye , e-Arşiv ve sair belgelerinin zayi olduğuna dair taraflarına zayi belgesi verilmesini talep etmiştir.
Dava, 6102 sayılı TTK’nın 82/7.maddesi uyarınca zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
TTK’nın 82/7.maddesi “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir” şeklinde olup davanın ziyaın öğrenildiği tarihten itibaren 15 günlük hak düşürücü süre içerisinde açılması gerekmektedir.
Elektronik Defter Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğin 7.1 maddesi uyarınca e-defterler için zayi belgesi alma imkanı getirilmiştir. İlgili maddeye göre “e-Defter tutanlar, Vergi Usul Kanununda belirtilen “Mücbir Sebep” halleri nedeniyle e-Defter veya beratlarına ait kayıtlarının bozulması, silinmesi, zarar görmesi veya işlem görememesi ve e-Defter ve berat dosyalarının muhafaza edildiği e-Defter saklama hizmeti veren özel entegratör kuruluşlardan veya Başkanlıktan ikincil örneklerinin temin edilemediği hallerde, söz konusu durumların öğrenilmesinden itibaren tevsik edici bilgi ve belgeleri ile birlikte 15 gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yetkili mahkemesine başvurarak kendisine bir zayi belgesi verilmesini istemelidir.”
Somut olayda tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde; davacı tarafça siber saldırı sonucunda ticari defterlerin, beratların ve sair belgelerin zayi olduğu ileri sürülmüş ise de TTK’nın 82. maddesine göre, ancak tacirlerin tutmakla yükümlü oldukları ticari defter ve belgeler için zayi belgesi verilebileceği, davacının siber saldırı sonucu elektronik ortamda muhafaza edilen e-defter beratlarının vs. kayıtların zayi olduğu yönündeki iddiasının TTK’nın 82.maddesi kapsamında mücbir sebep olarak görülmesinin mümkün olmadığı, bu tip saldırılara karşı davacının gerekli tedbirleri alabileceği, basiretli bir tacir olarak bu durumu öngörmesi gerektiği, eldeki davada da Elektronik Defter Genel Tebliği uyarınca ikincil örneklerin tutulduğu ve bunlara da ulaşılamadığının ispatlanamadığı, bu kapsamda kanunda tahdidi olarak sayılmamakla birlikte isteme konu ticari defterlerin yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sonucu yada bunlara benzer bir sebepten dolayı basiretli bir iş adamının göstereceği tüm dikkat ve özenin gösterilmesi halinde dahi önlenemeyen bir sebepten ötürü zıyaa uğradığının ispatlanamadığı (İstanbul BAM 43. HD’nin 2021/951 Esas, 2021/1062 Karar sayılı ilamı) nazara alınarak davanın reddine karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM :Açıklanan gerekçeye göre;
1-Davanın reddine,
2-Harç peşin olarak alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı tarafça yatırılan artan gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya iadesine,
Dair verilen karar davacı vekilinin yüzüne karşı gerekçeli kararın tebliğden itibaren 2 hafta içerisinde İstanbul Bölge Adliyesi ( İstinaf Mahkemesi ) nezdinde istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup, usülen anlatıldı. . 16/11/2021

Katip …
(e-imza)

Hakim …
(e-imza)