Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/68 E. 2020/446 K. 08.10.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2020/68 Esas
KARAR NO : 2020/446

DAVA : Pay senedi bastırılması
DAVA TARİHİ : 27/01/2020
KARAR TARİHİ : 08/10/2020

Mahkememizde görülmekte olan pay senedi bastırılması ve dağıtılması davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekilinin mahkememize verdiği dava dilekçesinde özetle; Müvekkilinin davalı şirketin %33,16’sını temsil eden payların sahibi olduğunu, şirketin kuruluşundan bu yana müvekkilinin hisselerini temsil eden hiçbir hisse senedi veya ilmühaber tanzim edilerek müvekkiline bir tutanakla teslim edilmediğini, TTK 486/3 md sine göre azınlık istemde bulunursa nama yazılı pay senedi bastırılıp tüm nama yazılı pay senedi pay sahiplerine dağıtılır, şeklinde olduğunu, müvekkili tarafından şirket paylarını temsilen hisse senedi veya ilmühaber basılıp basılmadığı, basılmış ise bunların müvekkil paylarını temsil eden kısmının müvekkiline teslimi hususunda davalı şirkete Beyoğlu 26.Noterliğinin 26/12/2019 tarih 89171 yevmiye nolu ihtarnamesini gönderdiklerini, davalı şirketin iş bu ihtarnameye makul süre içinde hiçbir cevap vermemesi üzerine iş bu davayı ikame ettiklerini beyan ederek, davalı şirketin kuruluşundan itibaren şirketin hisseleri temsilen hisse senedi veya ilmühaber basılıp basılmadığının tespiti ile, basılmış ise müvekkiline ait hisseler için basılmış bulunan hisse senedi veya ilmühaberlerin şirket tarafından müvekkiline teslimine, basılmış hisse senetlerinin veya ilmühaberlerin şirket tarafından müvekkile teslim edildiğinin geçerli bir delille ispatlanmaması halinde bahsi geçen hisse senetlerinin veya ilmühaberlerin iptaline, TTT 486 mad gereğince şirket paylarını temsilen yeni hisse senedi veya ilmühaber basılmasına, müvekkiline ait hisseler için basılmış bulunan hisse senedi veya ilmühaberlerin şirket tarafından müvekkiline teslimine karar verilerek yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalı üzerine bırakılmasını talep ve dava etmiştir.
Davalı Vekili Davasında:
Davalı vekilinin mahkememize verdiği dava dilekçesinde özetle; öncelikle husumet itirazında bulunduklarını, iptal davasının hasımsız olarak açılması gerektiğini, müvekkili şirketin hasım gösterilerek dava açılmasının usul ve yasaya aykırı bulunduğunu davanın husumet yokluğu nedeniyle reddini talep ettiklerini, müvekkili şirketin 1979 yılında kurulduğunu, davacının şirketin kuruluş tarihinden 2011 yılına kadar şirket yönetim kurulunda yer aldığını, şirketin kuruluşundan 25 yıl sonra şirket yönetim kurulu 27/07/2004 ve 2004/2 sayılı kararı ile ilmühaber çıkarılmasına karar verildiğini ve basılan ilmühaberlerin sahiplerine dağıtıldığını, şirket nezdinde davacı dahil hiçbir ortağa ait ilmühaber bulunmadığını, davacının şirketin tüm genel kurullarına katılarak hissesi oranında genel kurulda temsil edildiğini, davacının kendisine kendisininde yönetim kurulu üyesi olduğu zamanda teslim edilen ilmühaberleri muhtemelen kaybettiğini, kendisine hiç ilmühaber verilmemiş gibi geçen zamanın uzunluğundan faydalanarak aradan 24 yıl geçtikten sonra iş bu davayı ikame ettiğini, kendisine ilmühaber verilmemiş olsa dahi bu güne kadar bu yönde bir talebin ve davanın açılmamış olmasının hayatın olağan akışına uygun olmadığını, beyan ederek davanın usulden ve esastan reddine, yargılama giderleri ile vekalet ücretinin davacıya yükletilmesine, davanın kabulüne karar verilmemesi halinde dava açılmasına müvekkili şirketin sebep olmadığından müvekkil şirket aleyhine yargılama gideri ve vekalet ücreti yükletilmesine karar verilmesini talep etmiştir.
GEREKÇE :
Dava, TTK md. 486/3 uyarınca nama yazılı pay senetlerin bastırılıp pay senedi sahiplerine dağıtılması istemine ilişkindir.
TTK 486. Maddesinin ilgili kısmı;
“…
(2) Paylar hamiline yazılı ise yönetim kurulu, pay bedelinin tamamının ödenmesi tarihinden itibaren üç ay içinde pay senetlerini bastırıp pay sahiplerine dağıtır. Yönetim kurulunun hamiline yazılı pay senetlerinin bastırılmasına ilişkin kararı tescil ve ilan edilir, ayrıca şirketin internet sitesine konulur. Pay senedi bastırılıncaya kadar ilmühaber çıkarılabilir. İlmühaberlere kıyas yoluyla nama yazılı pay senetlerine ilişkin hükümler uygulanır.
(3) Azlık istemde bulunursa nama yazılı pay senedi bastırılıp tüm nama yazılı pay senedi sahiplerine dağıtılır.
…”
TTK md. 486 uyarınca uyarınca azlık isterse nama yazılı pay senedi bastırılıp tüm nama yazılı pay senedi sahiplerine dağıtılacaktır.
Somut olayda; davacının da imzasının bulunduğu 27.07.2004 tarihli 2004/2 karar sayılı yönetim kurulunda yapılan görüşmede nama yazılı ilmühaber çıkartılmasına oy birliği ile karar verilmiştir. Pay defterine ilmühaber bastırılmasına ilişkin karar işlenmiştir. İlmühaberlerin bastırılıp pay sahiplerine dağıtıldığına ilişkin ispat yükü davalı şirkette olup, davalı ilmühaberlerin bastırıldığını ve teslim edildiğine dair herhangi bir belge sunmamıştır. Yönetim kurulunca ilmühaber bastırılmasına ilişkin karar alınması ve bu kararın pay defterine işlenmesi tek başına ilmühaberlerin fiilen bastırılıp teslim edildiğine ispata yeterli görülmediğinden TTK md. 486/3 hükmü gözetilerek davanın kabulüne karar verilmiştir.
H Ü K Ü M : Yukarıda açıklandığı üzere ;
1-Davanın kabulü ile ilmuhaberlerin basıldığı ve teslim edildiği ıspatlanamadığından TTK 486 mad uyarınca davalı şirket tarafından nama yazılı pay senetlerinin bastırılıp pay senedi sahiplerine dağıtılmasına,
2-)Davacı tarafça yatırılan peşin harç 54,40.TL. karar ve ilamını karşıladığından harç alınmasına yer olmadığına;
3-)Davacı vekili lehine karar tarihinde yürürlükte bulunan avukatlık asgari ücret tarifesi gereğince hesaplanan 3.400.TL.vekalet ücretinin davalıdan tahsili ile davacı tarafa verilmesine,
4-)Davacı tarafından yapılan toplam 175,20.TL. yargılama giderinin davalıdan alınarak davacı tarafa verilmesine,
5-)Taraflarca yatırılan, kullanılmayan bakiye gider avansının kararın kesinleşmesi halinde yatıran tarafa iadesine,
Dair, taraf vekillerinin yüzüne karşı verilen karara karşı, gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren 2 haftalık yasal süre içerisinde mahkememize veya başka bir yer Asliye Ticaret Mahkemesine verilecek istinaf dilekçesi ile İstanbul Bölge Adliye Mahkemesine istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.08/10/2020

Başkan …
(e-imza)
Üye …
(e-imza)
Üye …
(e-imza)
Katip …
(e-imza)

Peşin Harç : 54,40,- TL
Başvuru Harcı : 54,40 .- TL
Vekalet Harcı : 7,80 .- TL
Posta Giderleri: 58,60.- TL
Toplam : 175,20.- TL