Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.
T.C.
İSTANBUL
4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2020/102 Esas
KARAR NO : 2022/267
DAVA : Tazminat (Haksız Fiilden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 07/02/2020
KARAR TARİHİ : 30/03/2022
Mahkememizde görülmekte olan Tazminat (Haksız Fiilden Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA VE TALEP :
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Davacı şirkete ait … plakalı aracıyla … 12.11.2018 günü … yönetimindeki ve diğer davalı şirkete ait … plakalı araç arasında meydana gelen kazada davacı şirkete ait aracın hasar gördüğünü, kaza sonucu araçta KDV dahil 4.508,49 TL tutarında hasar oluştuğunu ve bu hasarın davacı şirketçe giderildiğini, hasar tutarının ilgili servise davacı şirketçe ödendiğini, kaza tespit tutanağına göre davalı sürücünün tamamen kusurlu olduğunu, TBK 49. Maddesine göre davalıların verdikleri zararı gidermekle yükümlü olduğunu, işletenin çalıştırdığı kişilerin kusurundan kendi kusuru gibi sorumlu olduğunu, kaza tarihinde davalıya ait aracın ZMSS poliçesinin olmadığını ileri sürerek 4.508,49 TLnin yasal faiziyle birlikte davalılardan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP :
Davalılar usulüne uygun tebligatlara rağmen davaya cevap dilekçesi sunmamışlardır.
DELİLLER :
Kaza tespit tutanağı, fatura örneği, trafik tescil kayıtları, araç özet bilgileri belgesi, SBGM yazısı, fotoğraflar, bilirkişi raporu.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ KABUL VE GEREKÇE:
Davacı tarafından açılan dava, haksız fiilden (trafik kazası) kaynaklanan maddi tazminat davasıdır.
Taraflar arasındaki uyuşmazlık, trafik kazası sebebiyle davacı şirketin aracında meydana gelen hasara ilişkin hasar bedelini kaza tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalıdan talep edip edemeyeceği, kusur durumu, hasar miktarı hususlarındadır.
Dava konusu olaya ilişkin olarak düzenlenen Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağına göre 12.11.2018 günü saat 15:00 sıralarında … ili merkez ilçesi… caddesi … mağazası önünde, sürücü … yönetimindeki … plakalı … İnşaata ait kamyonu ile orduevi yanındaki çalışma alanına toprak dökümü yaptıktan sonra harekete geçtiği sırada … caddesinden …7 no.lu sokak yönüne seyretmekte olan sürücü… yönetimindeki … plakalı araca Kadınca mağazası önüne geldiğinde aracının sağ ön kısımlarıyla … plakalı araca arka sol kapı kısımlarından çarpması sonucu iki araçlı maddi hasarlı trafik kazası meydana gelmiştir. Tutanağa göre bu kazanın oluşumunda …plakalı araç sürücüsü … 2918 sayılı KTKnın sürücülere ait kural ihlallerinden olan 67. Maddesinde düzenlenen kurallara uymamaktan kusurlu olduğu, … plakalı araç sürücüsünün kural ihlalinin olmadığı kanaatine varılmıştır.
Deliller toplandıktan sonra mahkememizce tespit edilen uyuşmazlık konularında rapor düzenlenmesi için dosya makine mühendisi … ile sigortacılık alanında uzman …’a tevdi edilmiş, bilirkişiler tarafından mahkememize sunulan rapor, dosya kapsamına uygun, ayrıntılı, açıklayıcı ve denetime elverişli olup hükme esas alınmıştır.
Kusur Yönünden, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu 67 ve 84.maddeler gereğince sürücülerin duraklama yaptıkları yerden karayoluna çıkış yaparken karayolunda seyreden araçlara ilk geçiş hakkını vermesi ve bu araçlar için bir tehlike oluşturmaması gerektiği ancak dava konusu olayda davalı sürücü …, yönetimindeki … plakalı hafriyat kamyonu ile çalışma yaptığı sahadan anayola çıkış yaptığı sırada anayolda seyreden ve yakınlığı nedeniyle emniyetle duramayacak kadar yaklaşmış olan … plakalı aracın geçmesini beklemesi ve bu aracın geçişinden sonra anayola katılması gerekirken bu kurallara uymadığı, hatalı katılım manevrası ile bu araca sol arka kısımlarından çarptığı, bu nedenle davalı sürücü …’un olayda % 100 oranında tamamen kusurlu olduğu, davacı şirkete ait … plakalı aracın sürücüsü …’nun ise, aracıyla anayolda kendi şeridinde normal süratle seyri sırasında solundaki inşaat sahasından dikkatsizce anayola çıkış yaparken hızla gelip aracına sol arkadan çarpan davalı sürücüye karşı kazayı önlemek bakımından alabileceği bir tedbir olmadığından olayda kusursuz bulunduğu anlaşılmıştır.
Hasar Yönünden, Dava konusu … plakalı aracın sol arka çamurluk ve sol arka kapı birleşim bölgesine aldığı şiddetli darbe sonucu hasar gördüğü, arka tampon, sol ön ve arka kapısının hasarlandığı, … A.Ş. tarafından düzenlenen 15.12.2018 tarihli e-faturaya göre, kazada hasar görmesi mümkün olmayan ön camın da değiştirildiği ve bu faturada belirtilen tüm hasarların dava konusu kazada meydana gelmediği anlaşılmakla araçtaki gerçek hasar toplamının KDV dahil 4.508,49 TL olduğu tespit edilmiştir.
Sorumluluk Yönünden,
Karayolu Trafik Kanununun 85. maddesinde motorlu bir araç işleteninin sorumluluğunun kusura dayanmayan bir tehlike sorumluluğu olarak düzenlendiği, sorumluluktan kurtulmak için de aynı yasanın 86. maddesinde öngörülen durumların söz konusu olması gerektiği, bunların
a)Zararın mücbir sebepten kaynaklanması b)Zararın zarar görenin veya 3. kişinin ağır kusurundan kaynaklanması
c)Araçtaki teknik bir bozukluk veya noksanlığın
kazaya sebep olması olduğu, aracın işleteninin kusursuzluğunu ispat etmek zorunda olduğu, zarar gören kişinin araç işleteninin kusurlu olduğunu ispat etmek zorunda olmadığı, davalılardan … Ltd. Şti.nin, …plakalı aracın sahibi yani aracın trafik kaydında malik olarak görülen kişi olmakla aracın işleteni olduğu ve davacı şirketin zararından kusuru oranında sorumlu olduğu dikkate alınarak davalı sürücü … ile birlikte davalı …Ltd. Şti.’nin de sorumlu olduğu kabul edilmiştir.
Dava konusu olayda davalı sürücü …’un % 100 (Yüzdeyüz) oranında asli ve tam kusurlu olduğu, davacı şirketin davalılardan talep edebileceği toplam maddi zararının kusur oranına göre faizsiz ana para olarak 4.508,49 TL olduğu, davacı şirketin anılan zararını kaza tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte davalılar … ve ….Ltd. Şti.’den talep edebileceği anlaşılmış, 4.508,49 TL hasar bedelinin kaza tarihi olan 12/11/2018 tarihinden itibaren işleyen yasal faizi ile birlikte davalılardan müştereken ve müteselsilen alınarak davacıya verilmesine karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM: Açıklanan yasal, gerektirici nedenlere göre;
Davanın kabulü ile, 4.508,49 TL hasar bedelinin kaza tarihi olan 12/11/2018 tarihinden itibaren işleyen yasal faizi ile birlikte davalılardan müştereken ve müteselsilen alınarak davacıya verilmesine,
Harçlar Kanununca alınması gerekli 307,97 TL ilam harcından peşin yatırılan 77,00 TL harcın mahsubu ile bakiye 230,97 TL harcın davalılardan müştereken ve müteselsilen alınarak hazineye gelir kaydedilmesine,
6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu 18/A-13,14. Maddeleri ve Arabuluculuk Kanunu Yönetmeliği 26.maddesi gereğince Adalet Bakanlığı bütçesinden karşılanan 1.320,00 TL arabuluculuk ücretinin davalılardan müştereken ve müteselsilen alınarak hazineye gelir kaydedilmesine,
Karar tarihinde yürürlükte bulunan A.A.Ü.T gereğince hesaplanan 4.508,49 TL avukatlık ücretinin davalılardan müştereken ve müteselsilen alınarak davacıya verilmesine,
Davacı tarafından yapılan 54,40 TL başvuru harcı, 77,00 TL peşin harç, 1.600,00 TL bilirkişi ücreti, 165,00 TL tebligat ve müzekkere giderlerinden oluşan toplam 1.896,40 TL yargılama giderlerinin davalılardan müştereken ve müteselsilen alınarak davacıya verilmesine,
Kullanılmayan bakiye gider avansının davacıya iadesine,
Dair kesin olmak üzere verilen karar davacı vekilinin yüzüne karşı açıkça okunup, usulen anlatıldı. 30/03/2022
Katip …
¸e-imzalıdır
Hakim …
¸e-imzalıdır