Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/589 E. 2020/73 K. 10.02.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2019/589 Esas
KARAR NO : 2020/73 Karar

DAVA : Menfi Tespit (Ticari Satımdan Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 31/10/2019
KARAR TARİHİ : 10/02/2020

Mahkememizde görülmekte olan Menfi Tespit (Ticari Satımdan Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı dava dilekçesinde özetle; Davalının kendisi aleyhine … 14. İcra Müdürlüğünün … E sayılı dosyası üzerinden başlattığı icra takibine konu borca yönelik ödemelerin yapıldığını, ancak yapılan ödemelerin dosyaya yansımadığını ve dosyada haciz işlemlerinin devam ettiğini, borcunun bulunmadığını, daha evvel alacaklı vekili hesabına 15.000,00-TL olarak yapmış olduğu ödemenin bulunduğunu, bu nedenle … 14. İcra Müdürlüğünün … E sayılı dosyasından borçlu olmadığının tespitine ve dosyada tahsil edilen fahiş faizin tarafına geri ödenmesine dair karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
GEREKÇE :
Davacı tarafından açılan dava menfi tespit davasıdır.
01.01.2019 tarihinde yürürlüğe giren ve 03/01/2011 tarihli ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanununun 5 inci maddesinden sonra gelmek üzere eklenen Madde 5/A ile, bu kanunun 4.maddesinde ve diğer kanunlarda belirtilen ticari davalardan, konusu bir miktar paranın ödenmesi olan alacak ve tazminat talepleri hakkında dava açılmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması dava şartı olarak düzenlenmiştir.
6325 Sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanununun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasına eklenen Madde 18/A: (1) İlgili kanunlarda arabulucuya başvurulmuş olması dava şartı olarak kabul edilmiş ise arabuluculuk sürecine aşağıdaki hükümler uygulanır. (2) Davacı, arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamadığına ilişkin son tutanağın aslını veya arabulucu tarafından onaylanmış bir örneğini dava dilekçesine eklemek zorundadır. Bu zorunluluğa uyulmaması hâlinde mahkemece davacıya, son tutanağın bir haftalık kesin süre içinde mahkemeye sunulması gerektiği, aksi takdirde davanın usulden reddedileceği ihtarını içeren davetiye gönderilir. İhtarın gereği yerine getirilmez ise dava dilekçesi karşı tarafa tebliğe çıkarılmaksızın davanın usulden reddine karar verilir. Arabulucuya başvurulmadan dava açıldığının anlaşılması hâlinde herhangi bir işlem yapılmaksızın davanın, dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddine karar verilir.
Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu Yönetmeliği’nin 22.maddesinin 3 nolu bendi: Dava dilekçesi içeriğinden açıkça arabulucuya başvurulmadan dava açıldığının anlaşılması hâlinde derhal herhangi bir usuli işlem yapılmadan ve duruşma yapılmaksızın dosya üzerinden davanın, dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddine karar verilir.
Davanın 7155 Sayılı Kanunun 26.maddesinde belirtilen yürürlük tarihi olan 01.01.2019 tarihinden sonra açıldığı, dava menfi tespit davası olup zorunlu arabuluculuk durumunun söz konusu olduğu, davacı tarafça arabuluculuk yoluna başvurulmadığı, dava şartı noksanlığının yargılama sırasında giderilmesinin mümkün olmadığı anlaşılmış, 6325 Sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanununun m.l8/A-f.2, Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu Yönetmeliği’nin 22/3 ve HMK 115/2 hükümleri gereğince davanın Arabuluculuk Dava Şartı Yokluğu Nedeni ile Usulden Reddine karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM: Açıklanan yasal nedenlere göre,
Davanın Arabuluculuk Dava Şartı Yokluğundan dava şartı yokluğundan Usulden REDDİNE,
Harçlar Kanununca alınması gerekli 54,40 TL harçtan peşin yatırılan 80,34 TL harcın mahsubu ile bakiye 25,94 TL harcın davacıya iadesine,
Yapılan yargılama giderlerinin davacı taraf üzerinde bırakılmasına, kullanılmayan bakiye gider avansının karar kesinleştiğinde davacıya iadesine,
Dair verilen karar tarafların yokluğunda tebliğden itibaren 2 haftalık yasal süre içerisinde İstinaf ilgili Dairesine İSTİNAF YOLU açık olmak üzere açıkça okunup, usulen anlatıldı.10/02/2020

Katip …
¸E-İmza

Hakim …
¸E-İmza