Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/483 E. 2019/936 K. 22.10.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2019/483 Esas
KARAR NO : 2019/936

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 25/07/2019
KARAR TARİHİ : 22/10/2019

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde ve duruşmalarda özetle; müvekkili şirket turizm alanının önde gelen firmalarından biri olduğunu, şirket merkezi olarak “… Mah. …Cad. … Apt. No:16/A (Giriş Kat) … – İstanbul” adresinde faaliyet gösterdiğini, şirket merkezinin büyüklük olarak yetersiz olmasından ve defterlerin özenle saklanması açısından, ticari defterler müvekkil şirket yetkilisinin güvenlikli çiftlik evinde muhafaza edildiğini, işbu evde 26.02.2018 tarihinde hırsızlık olayı yaşanmış ve Büyükçekmece İlçe Jandarma Komutanlığı’na ihbarda bulunulduğunu, olay tespit tutanağında müvekkili şirket yetkilisine ait evden bilgisayar kasası, monitörler, musluklar, avizeler ve bir takım evrakların çalındığı tespit edildiğini, müvekkili şirketçe 20.07.2019 tarihinde vergi dairesi tarafından müvekkili şirketin defter ve kayıtları talep edilmiş ancak yapılan araştırma , 2013-2014-2015 yıllarına ait ticari defterlerin de hırsızlık olayı neticesinde çalındığı tespit edildiğini, müvekkili şirketin daha büyük zararlara uğramaması açısından, TKK madde 82/7 fıkrası uyarınca 2013-2014-2015 yıllarına ait tüm defter ve sair belgelerin zayi olduğuna dair taraflarına zayi belgesini verilmesini talep etmiştir.
TÜM DOSYA KAPSAMINDAN; Dava TTK 82/7 maddesi uyarınca zayi belgesi verilmesi davasıdır.
Yargıtay 11 Hukuk Dairesi’nin 10/10/2017 tarih ve 2016/2678 Esas, 2017/5213 Karar sayılı içtihadında da belirtildiği üzere; Ticari defterlerin ziyaı halinde zayi belgesi verilmesi hususu 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunun 82/7. maddesinde “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır.Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.” şeklinde düzenlenmiştir. İlgili yasa maddesi ticari defterlerin ziyaı halinde yalnızca mücbir sebep teşkil eden ve basiretli bir tacir tarafından öngörülemeyecek sebeplerle zayi belgesi verilebileceğini düzenlemiştir.
TTK’nın 82. maddesine göre, ancak, tacirlerin tutmakla yükümlü oldukları ticari defter ve belgeler için zayi belgesi verilebilir. Ceza dosyasında da belirtilen belgelerin yandığına dair bir açıklamanın olmadığı ve dava dilekçesinde belirtilen defterlerin meydana gelen hırsızlık olayında kaybolduğuna dair davacı tarafça dosyaya delil sunulmadığından ve yine defterlerin şirket merkezi yerine hırsızlığa konu çiftlik evinde bulunmasının hayatın olağan akışına aykırı olduğu, yine hırsızlık olayından haberdar olunmakla bu tarihten sonra 15 günlük süre içinde de dava açılmadığı görüldüğünden dava dilekçesinde belirtilen defterlerin meydana gelen hırsızlık olayında kaybolup zayi olduğuna mahkememizce kanaat edinilmediğinden, davanın reddine karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM :Açıklanan gerekçeye göre;
1-Davanın REDDİNE,
2-Harç peşin olarak alındığından yeniden harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı tarafça yatırılan artan gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya iadesine,
Dair verilen karar davacı vekilinin yüzüne karşı gerekçeli kararın tebliğden itibaren 2 hafta içerisinde İstanbul Bölge Adliyesi ( İstinaf Mahkemesi ) nezdinde istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup, usülen anlatıldı. 22/10/2019

Katip …
(e-imza)

Hakim …
(e-imza)