Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/385 E. 2019/857 K. 04.10.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2019/385 Esas
KARAR NO : 2019/857

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 25/06/2019
KARAR TARİHİ : 04/10/2019

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacılar vekili dava dilekçesinde özetle;… A.Ş. 2010 yılından beri müvekkili şirketlere arşiv hizmeti verdiğini, buna ilişkin olarak müvekkillerinden … Tic. A.Ş. ile hizmet veren firma arasında Müşteri Hizmetleri Sözleşmesi ve Standart Hüküm ve Şartlar sözleşmesi imzalandığını, … A.Ş., müvekkili Şirketlerin evraklarını farklı barkod numaraları taşıyan kutularda muhafaza etmekte olup, kutuların içeriği ise ticari sır nedeniyle arşiv hizmeti veren firma ile paylaşılmadığını, bununla beraber kutuların içindeki evrakların bilgileri müvekkili Şirketler tarafından kayıt altına alındığını, 12.06.2019 tarihinde hizmet veren firma tarafından müvekkili şirketlere gönderilen e-posta mesajında, 11.06.2019 tarihinde şirketin “…” adresindeki deposunda yangın meydana geldiği bildirildiğini, yangına müdahale eden … Büyükşehir Belediyesi … İtfaiye Grubu tarafından düzenlenen 19.06.2019 tarihli Yangın İtfaiye Raporu da kendilerine iletildiğini, hizmet veren firma, müvekkili Şirketler’e ait 411 adet kutunun mezkur yangında zayi olduğunu bildirildiğini, bu nedenlerle müvekkili Şirketin defter ve belgelerinin zayi olduğuna ilişkin zayi belgesinin tarafımıza verilmesini talep ve dava etmiştir.
TÜM DOSYA KAPSAMINDAN; Dava Zayi Belgesi Verilmesi (Çek İptali) davasıdır.
Davacılar vekili uyap sisteminden e imzalı olarak gönderdiği 03/10/2019 tarihli dilekçesinde; müvekkili şirketler tarafından yapılan incelemede, mübrez kutulardaki defterlerin 1999-2007 yılları arasına ilişkin Defteri Kebir ve Yevmiye Defterleri olduğu, diğer belgelerin ise 2013 ve öncesine ait evraklar ile saklama zorunluluğu olmayan çalışma dosyaları olduğu tespit edildiğini, Ticari defter ve belgelerin saklanma süreleri Türk Ticaret Kanunu’nun 82. maddesi ile 10 yıl ve Vergi Usul Kanunu’nun 253. maddesi ise 5 yıl olarak öngörüldüğünü, yangın sebebiyle zayi olan belgelerin muhafaza süresi dolmuş olduğundan söz konusu evraklar ve defterler için zayi belgesi alınmasında herhangi bir hukuki menfaat kalmadığını, bu nedenle yangın nedeniyle zayi olan belge ve evraklar bakımından zayi belgesi verilmesi taleplerini geri aldıklarını ve sonuç itibariyle görülmekte olan davanın konusuz kalması sebebiyle karar verilmesine yer olmadığına dair karar verilmesini talep etmiştir.
Buna göre, hasımsız görülen zayi belgesi davasında davacı davasını geri çektiğinden karar verilmesine yer olmadığına dair aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM:Açıklanan gerekçeye göre;
1-Davacının davasını geri çektiğinden HMK 123 madde gereğince Karar Verilmesine Yer Olmadığına,
2-Harç peşin olarak alındığından yeniden harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacılar tarafından yapılan yargılama giderlerinin davacılar üzerinde bırakılmasına,
4- Karar kesinleştiğinde ve talep halinde artan gider avansının davacılara iadesine,
Dair verilen karar davacı tarafın yokluğunda gerekçeli kararın tebliğden itibaren 2 hafta içerisinde İstanbul Bölge Adliyesi ( İstinaf Mahkemesi ) nezdinde istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup, usülen anlatıldı. 04/10/2019

Katip …
(e-imza)

Hakim …
(e-imza)