Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/604 E. 2019/229 K. 14.03.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2018/604
KARAR NO : 2019/229

DAVA : ANONİM ŞİRKET YÖNETİM KURULU KARARININ İPTALİ
DAVA TARİHİ : 03/07/2018
KARAR TARİHİ : 14/03/2019

Mahkememizde görülmekte olan Yönetim Kurulu Kararının İptali Davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili mahkememize verdiği dava dilekçesinde özetle; Müvekkilinin davalı şirketin %49 hissedarı olduğunu, davalı şirketin … tarihli ve … sayılı Sermaye Arttırımı kararı ile davalı şirketin sermayesinin 500.000.TL. den 5.500.000.TL. ye olmak üzere 11 kat artırıldığını, müvekkili tarafından 2017 yılındaki Olağan genel kurul toplantısı için açılan davada yönetim kurulunun ibrası, finansal tobloların müzakeresi ve buna bağlı konularda ilgili yargılama konusu olduğunu ve iptallerini talep ettiklerini, davalının aynı zamanda bu dava sonucunu etkisiz kılmaya yönelik olarak şirketin %49 hissedarı olan müvekkilinin ekonomik yönden sıkıntıda olduğunu fırsat bilerek afaki sermaye artışına gitmeyi tercih ettiğini, sermaye ve pay senetlerinin nevni tanzim eden şirket esas sözleşmesinin 6. Maddesinin değiştirilmesi için olağanüstü genel kurul toplantısında alınan kararların kanunun emredici hükümlerine, esas sözleşme hükümlerine, özellikle dürüstlük ve iyiniyet kurallarına aykırı olduğunu, bu nedenle bu kararların iptali ile müvekkilinin alınan kararla mağduriyetine sebep olunmaması açısından mezkur kararların uygulanmaması hususunda ihtiyati tedbir kararı verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davacı Vekili Davasında :
Dava Dilekçesini tekarar ederek davanın kabulüne karar verilmesini talep ettiği görülmüştür.
Davalı vekili Davasında :
Davalı vekili mahkememize verdiği cevap dilekçesinde özetle; müvekkili şirketin sermayenin arttırılmasının kanunda öngörülen usul izlenerek bilançodaki esas sermaye kaleminin yükseltilmesi olduğunu, esas sermaye artırımının geçerli olabilmesi için bir gerekçenin veya gerekçelerin gösterilmesi gerekmediğini, sermaye artırımının olağan bir işlem olduğunu, pay sahibinin esas sermayenin artırılmasına tahammül göstermek zorunda olduğunu, sermaye artırımının davacıyı zarara uğratmak amacı ile yapılmadığını, 500.000,00 TL sermaye ile kurulan şirketin 2015 yılı brüt satış tutarının 23.779.407,52 TL olduğunu, davacı zarara uğramasın diye sermayeyi artırmama şirketi zarara uğratacağını, amacın şirketin menfaati olduğunu beyan ederek davacının davasının reddine karar verilerek yargılama gideri ve vekalet ücretinin davacı üzerine bırakılmasını talep etmiştir.
Toplanan Deliller :
Taraflarca ibraz edilen deliller incelenmiştir.
Davalı tarafa ait Sicil Kaydı celp edilip incelenmiştir.
Davacı tarafın iddiasının değerlendirilmesi için Mahkememizin 08/11/2018 Tarihli celsesinde ”Davalı şirketin pay defteri, karar defteri, ticari defter ve belgeleri, bilançoları, finansal tabloları üzerinde inceleme yaparak dava konusu edilen sermaye artışının ” Eşit işlem ilkesine aykırı olup olmadığı, Anonim şirketin temel yapısına uyup uymadığı, sermayenin korunması ilkesini gözetip gözetmediği, Pay sahiplerinin, vazgeçilmez nitelikteki haklarını ihlal eden veya bunların kullanılmalarını kısıtlayan ya da güçleştiren niteliği bulunup bulunmadığı ” hususunun belirlenmesi açısından Şirketlerin yapısı ve işleyişi konusunda uzman Akademisyen ve Mali Müşavir vasıtasıyla 6100 Sayılı HMK 266 vd maddeleri gereğince inceleme yapılmasına” karar verilmiş; düzenlenen 01/02/2019 Tarihli rapor ile Bilirkişi heyeti özetle, ” …dava konusu Yönetim Kurulu kararında sermayenin arttırımına karar verilmediği, genel kurulun sermaye artırımı için olağanüstü genel kurulun toplantıya çağrıldığı, yönetim kurulunun olmayan bir sermaye artırımı kararının T.T.K.’ nın 391.md uyarınca batıl olduğunun tespitinin yapılamayacağı ” yönünde mütalaada bulundukları görülmüştür. Davacı vekili rapora itiraz ile Yeni bir heyet vasıtası ile inceleme yapılmasını talep etmiş olmakla birlikte dosya kapsamında ki mevcut deliller karar vermeye elverişli görüldüğünden davacı tarafın talebi reddedilmiştir.
Delillerin Değerlendirilmesi:
Tüm dosya kapsamı dikkate alınarak; Davacı tarafın talebinin; Davalı şirketin Yönetim Kurulunun 18/06/2018 Tarihli kararı ile 13561 Sayılı şirket Esas Sözleşmesinin 6.maddesinde yer alan 500.000.TL. olan şirket sermayesinin 5.500.000.TL. çıkarılmasına yönelik Genel Kurulun Olağanüstü toplantıya çağrılması kararının iptali istemine ilişkin olduğu görülmüştür.
Davacı Tarafın talebinin yasal dayanağı; 6102 Sayılı Kanunun 391.md. sinde kapsamında ifadesini bulan Yönetim Kurulu Kararının Batıl olduğunun Tespitine yöneliktir.
Davacı tarafın Batıl olduğunun tespitini talep ettiği kararın aynen ”Esas Sözleşmedin 6. Maddesinin işbu karar ekinde gösterildiği şekiİde değiştirilmesine ilişkin Olağanüstü Genel Kurut Toplantısının 16.07,2018 tarihinde saat 16.30’da, … adresindeki Şirket Merkezinde, aşağıdaki gündemle toplanarak yapılmasına, toplantının çağrılı olarak gerçekleştirilmesine, bu bakımdan anılan Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı ile ilgili olarak Türk Ticaret Kanunu ve ilgili mevzuat uyarınca gerekli işlemlerin başlatılmasına, Şirket esas sözleşmesinin 6. Maddesinin değişiklik taslağının değiştirilecek mevcut hükümle birlikte genel kurulun olağanüstü toplantısından en az on beş gün önce, şirketin merkezinde pay sahiplerinin incelemesine hazır bulundurulmasına oybirliği ile karar verilmiştir. GÜNDEM:
1. Açılış ve Toplantı Başkanlığıdun oluşturulması,2.Toplantı tutanaklarının imzalanması için Toplantı Başkanlığı’na yetki verilmesi.3. Esas Sözleşmenin 6. Maddesinin işbu karar ekinde gösterildiği şekilde değiştirilmesine ilişkin esas sözleşme değişikliklerinin okunması ve müzakeresi,4. Dilekler ve kapanış” şeklinde olduğu görülmüştür. Mahkememizce ve Bilirkişi heyeti vasıtasıyla yapılan incelemede de tespit edildiği üzere dava konusu yönetim kurulu kararında herhangi bir sermaye artırımı kararı alınmamıştır. Yönetim Kurulu tarafından alınan karar TTK m. 408/2-a uyarınca esas sözleşme değişikliğine karar vermesi için genel kurulun TTK m. 410/1 uyarınca Olağanüstü Genel Kurula çağrılmasına ve toplantı gündeminin TTK m. 413/1 uyarınca belirlenmesine ilişkindir. Yönetim kurulu tarafından alınmış bir sermaye artırımı kararı bulunmamaktadır. Yargılama aşamasında Dava konusu Yönetim Kurulunun kararı uyarınca Olağanüstü Genel Kurul toplantısı yapılmış, Davacı tarafça … 8.Asliye Ticaret Mahkemesinin … Esas Sayılı dosyası ile Olağanüstü Genel Kurul Toplantısında alınan kararların İptali talep edilmiştir. Mahkememizce ve Bilirkişi heyeti tarafından yapılan inceleme ile de sabit olduğu üzere Davalı şirketin Yönetim Kurulunun, Genel Kurulu Olağanüstü Toplantıya çağırması kararının 6102 Sayılı Kanunun 391.md. Uyarınca Eşit işlem ilkesine aykırı olduğunu, Anonim şirketin temel yapısına uymadığını, sermayenin korunması ilkesini gözetmediğine, Pay sahiplerinin, vazgeçilmez nitelikteki haklarını ihlal eden veya bunların kullanılmalarını kısıtlayan ya da güçleştiren nitelikte olduğunu gösterir delil tespit edilememiş olmakla davacı tarafın davasının reddi yönünde karar verilmiştir.
HÜKÜM; Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-)Davacı tarafın davasının REDDİNE;
2-)Davacı tarafça yatırılan 35,90.TL.Peşin harcın 44,40.TL.karar ve ilam harcından mahsubu ile bakiye 8,50.TL.harcın davacıdan alınarak HAZİNE ADINA İRAD KAYDINA;
3-)Davalı vekili lehine karar tarihinde yürürlükte bulunan avukatlık asgari ücret tarifesi üzerinden hesaplanan 2.725,00.TL vekalet ücretinin davacıdan tahsili ile davalı tarafa verilmesine,
4-)Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
5-)Davalı tarafça yatırılan 5,20.TL.harcın davacıdan alınarak davalı tarafa verilmesine;
6-)Taraflarca yatırılan ve artan gider avansının karar kesinleştiğinde bakiye kısmının yatıran tarafa iadesine,
6100 Sayılı HMK.’ nın 345./1Maddesi uyarınca ilgililere kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içinde mahkememize vereceği bir dilekçe ile İSTİNAF YOLU açık olmak üzere taraf vekillerinin yüzüne karşı oy birliğiyle verilen karar alenen okunup usulen tefhim kılındı. 14/03/2019

Başkan …

Üye …

Üye …

Katip …