Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/171 E. 2019/281 K. 25.03.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2018/171 Esas
KARAR NO : 2019/281

DAVA : Alacak (Finansal Kiralamadan Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 19/02/2018
KARAR TARİHİ : 25/03/2019

Mahkememizde görülmekte olan Alacak (Finansal Kiralamadan Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA VE TALEP :
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Davalı ile müvekkili şirket arasında; 1 adet 2013 MODEL MASTAŞ M544 S MODEL KAZICI YÜKLEYİCİ’nin Finansal Kiralama yasası hükümleri çerçevesinde kiralanması için … 3. Noteri’nin … tarih ve … yevmiye numarası ile Finansal Kiralama Sözleşmesi imzalandığını, … 3. Noteri’nin … tarih … yemviye numarası ile … 36. Noteri’nin … tarih … yevmiye numaraları ile Finansal Kiralama Sözleşmesi tadil edilerek yeni ödeme planlarının hazırlandığını, ayrıca 1 adet 2011 MODEL MTB 150 HİDROLİK KAYA KIRICI ve 1 adet … 220LC-3 PALETLİ EKSKAVATÖR – KIRICI TESİSATI ‘nın kiralanması için … 11. Noteri’nin … tarih ve … yevmiye numarası ile Finansal Kiralama Sözleşmesi imzalandığını, … 3. Noteri’nin … tarih … yevmiye numarası ve … 36. Noterliği’nin … tarih, … yemviye numaraları ile Finansal Kiralama Sözleşmesi tadil edilerek yeni ödeme planlarının hazırlandığını, sözleşmeye konu makinelerin müvekkilince davalı şirkete teslim edildiğini, davalının kira sözleşmesi gereği ödemesi gereken kira bedelleri ile sigorta borçlarını ödemeyerek temerrüde düştüğünü, yapılan ihtara rağmen ödemenin yapılmadığını, bu nedenle sözleşmenin feshedildiğini ileri sürerek sözleşmelere konu mallarının müvekkiline aynen iadesine karar verilmesini talep etmiştir.
CEVAP :
Davalı yetkilisi cevap dilekçesinde özetle; davacı tarafa Finansal Kiralama Sözleşmesinden kaynaklı ödemelerin yapıldığını, dekontların dosyaya sunulduğunu, yapılacak bilirkişi incelemesi ile gecikmiş borçlarının bulunmadığının anlaşılacağını, davacının faturalandırılmamış olan ve izahı yapılamayan hayali ödeme kalemleri üreterek bu borçları ödemesini istediğini, davacının adresine defalarca gidildiğini ve borç miktarının taraflarına bildirilmesini talep ettiklerini ancak imzalı bir ödeme planının kendilerine verilmediğini, borçlarının bitmiş olması gerektiğini, borçlu çıkmaları halinde borçlarını ödemeye hazır olduklarını, davacı şirkete … İli, … İlçesi … Köyü 120 Ada, 6 parsel üzerinde teminat ipoteği verildiğini, verilen ihtiyati tedbir kararının muhtemel zararı önlemek üzere verilebileceğinden ve ipotek sebebiyle zarar ihtimali olmadığından tedbir talebinin reddine karar verilmesi gerektiğini beyan ederek delillerin tarafına tebliğini, başlangıçtan itibaren yapmış oldukları ödemelerin davacı taraftan celp edilerek ihtarnamelerde belirtilen rakamların haklı olup olmadığının ve ne miktarda borcunun olması gerektiğinin bilirkişi incelemesi yapılarak tespit edilmesini ve davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
DELİLLER :
Taraflar arasında imzalanan finansal kiralama ve tadil sözleşmeleri, ihtarname örnekleri, fatura örnekleri, ticari defterler, bilirkişi raporu.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ KABUL VE GEREKÇE:
Davacı tarafından açılan dava Finansal Kiralama Sözleşmesi gereğince davalıya kiralanan malların iadesi istemine ilişkindir.
Taraflar arasındaki uyuşmazlık, finansal kiralama konusu malların davacıya iadesi şartlarının gerçekleşip gerçekleşmediği hususlarındadır.
Davacı ile davalı arasında 6361 sayılı Finansal Kiralama Kanunu çerçevesinde, Finansal Kiralama Sözleşmeleri akdedildiği ve dava konusu malların davalıya teslim edildiği anlaşılmıştır.
Mahkememizce bilirkişi Mali Müşavir …’dan aldırılan 17/10/2018 tarihli bilirkişi raporunda özetle; Davacı tarafından verilen ihtarnamenin tebliği tarihi olan 24.10.2017 tarihinden itibaren 60 günlük sürenin dolduğu, 24.12.2017 tarihi itibarı ile tahakkuk eden kira bedellerinin ödenmediği, davalının ödeme şartlarını yerine getirmediği, 6361 sayılı Finansal Kiralama Kanunu ve taraflar arasında yapılmış bulunan sözleşmeye göre davalı, kiraladığı malın zilyedi durumunda olup malın mülkiyetinin ise davacı (kiralayana) ait olduğu, davalının kira bedellerinden herhangi birini süresinde ödemediği taktirde mütemerrit duruma düştüğü ve davacının kiralama konusu malları iade alma hakkı doğduğu, bunun öncelikle, keşide edilecek ihtarnamede verilecek 60 günlük ödeme süresinin tamamlanması ile gerçekleşeceği, davacı keşide ettiği ihtarname ile gerekli kanuni prosedürü yerine getirmiş olmasına karşın davalı tarafından bu süre zarfında borcun kapanmadığı, davalının edimini yerine getirmemesi nedeniyle davacının kiralamaya konu malları iade alma hakkı ve istirdatı doğduğu beyan edilmiştir. Bilirkişi raporu dosya kapsamına uygun, ayrıntılı, açıklayıcı ve hükme esas almaya elverişlidir.
Finansal kiralama konusu mal 6361 Finansal Kiralama Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu’nun 23. maddesi gereğince kiralayan şirketin mülkiyetindedir. Anılan kanunun 24. maddesi gereğince kiracı sözleşme süresinde finansal kiralama konusu malın zilyedi olup malı sözleşmede öngörülen şart ve hükümlere göre özenle kullanmak zorundadır. 6361 Sayılı Kanun’un 30. maddesine göre, sözleşme süresinin dolması, 31. maddesine göre de sözleşmenin ihlali hallerinde aynı kanunun 32.maddesi gereğince kiracı, finansal kiralama konusu mal yahut malları kiralayana geri vermek ve teslim etmekle yükümlüdür.
Somut olayda, davacının ticari defterlerinin davacı lehine delil olma özelliğini haiz olduğu, taraflar arasında 6361 sayılı Finansal Kiralama Kanunun hükümlerine uygun olarak düzenleme şeklinde … 11.Noterince … tarih ve … yevmiye numaralı ve … 3.Noterince … tarih ve … yevmiye numaralı Finansal Kiralama sözleşmesi akdedildiği, davacı tarafından, davalı şirkete 1 Adet … 150 HİDROLİK KAYA KIRICI, 1 Adet … HMK 220LC-3 PALETLİ EKSKAVATÖR, 1 Adet MST MARKA M544S PLUS KAZICI YÜKLEYİCİ nin Finansal Kiralama Sözleşmesi ile teslim edildiği, davalı tarafın edimlerini yerine getirmemesi nedeni ile … 27. Noteri’nin … tarih … yevmiye nolu ihtarnamesi ile muhatabın kira ve sair borçlarını ödemede temerrüde düştüğü, 1311 nolu sözleşme için … 27. Noteri’nden gönderilen … tarih ve … ve … nolu sözleşme için … 27. Noteri’nden gönderilen … tarih ve … yevmiye numaralı ihtarnameler ile borçların ihtar edildiği, ihtarnamelere istinaden 60 günlük süre zarfında bildirilen borç bakiyelerinin zamanında ödenmediği, 6361 sayılı Finansal Kiralama Faktoring Kanunu’nun 31. maddesi ile Finansal Kiralama Sözleşmesinin 39-41 maddelerine istinaden, hesap ekstresinde belirtilen borcun davalı ve kefillere 24.10.2017 tarihinde tebliğ edildiği, ödemenin yapılmaması halinde sözleşmenin fesih edileceği, (24.10.2017 tarihinde tebliğ edildiği,) 60 günlük yasal sürenin bitiminden sonra 3. günlük süreden itibaren, 27.12.2017 tarihi itibari ile davalının temerrüte düştüğü, 6361 sayılı Finansal Kiralama Kanunu gereğince düzenleme şeklinde yapılan sözleşmeye rağmen davalının itfa planındaki geri ödeme planına riayet etmediği, davalının dava tarihi itibari ile davacıya 21.745,36 Euro Finansal Kira ve Sigorta Borcu, 34.787,98 TL Sigorta Masrafı ve Hukuk Masrafı Borcu olduğu, davalının kira bedellerinden herhangi birini süresinde ödemediği takdirde mütemerrit duruma düşmekte olup davacının kiralama konusu malları iade alma hakkı doğduğu, bunun öncelikle keşide edilecek ihtarnamede verilecek 60 günlük ödeme süresinin tamamlanması ile gerçekleşeceği, davacı keşide ettiği … 27. Noteri’nin … tarihli ve … yevmiye numaralı ihtarnamesi ile gerekli kanuni prosedürü yerine getirmiş olmasına karşın, davalı tarafından hu süre zarfında borcun kapanmadığı, davalının edimini yerine getirmemesi nedeniyle davacının kiralamaya konu malları iade alma hakkı ve istirdatı doğduğu, davalının belirtmiş olduğu ödeme dekontlarının, davacının defter kayıtlarında mevcut olduğu anlaşılmış, davalı kiracının finansal kiralama sözleşmelerinde belirtilen ödeme tablosu dahilinde kira bedellerini ödemediği saptanmıştır. Davalı ise finansal kiralama bedellerini ödediğini yahut ödememesi gerektiğini, istenebilir olmadığını Türk Medeni Kanunu’nun 6. maddesi ve HMK 200 ve izleyen maddeleri hükümleri gereğince yasal deliller ile kanıtlayamamıştır.
Mahkememizce toplanan delillere göre, taraflar arasında akdedilen finansal kiralama sözleşmeleri gereğince, davalı yana kiralanan ve teslim edilen emtiaların vadesi gelen ve ödenmeyen kira bedellerinin ödenmesi için keşide edilip davalı tarafa tebliğ edilen ihtarlara rağmen davalı tarafça yasal 60 günlük süre içerisinde kira bedellerinden kaynaklanan borcun ödenmediği ve temerrüde düşüldüğü, davacı tarafça akdin feshinin haklı nedenlere dayandığı, 6361Sayılı Kanun ile finansal kiralama sözleşmesi gereğince iadenin yasal koşulları oluştuğundan davanın kabulüne ile davaya konu malların davacıya iadesine karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM: Açıklanan yasal gerektirici nedenlere göre;.
1- Davanın kabulü ile, davaya konu ” Bir adet 2013 MODEL … MODEL KAZICI YÜKLEYİCİ, Bir adet 2011 MODEL MTB 150 HİDROLİK KAYA KIRICI ve Bir adet … HMK 220LC-3 PALETLİ EKSKAVATÖR – KIRICI TESİSATI ” malların davacıya iadesine,
2-Harçlar Kanununca alınması gerekli 3.415,50 TL ilam harcından peşin yatırılan 853,88 TL harcının mahsubu ile bakiye 2.561,62 TL harcın davalıdan alınarak hazineye gelir kaydedilmesine,
3-Karar tarihinde yürürlükte bulunan A.A.Ü.T gereğince 5.850,00 TL avukatlık ücretinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
4-Davacı tarafından yapılan 35,90 TL başvurma harcı, 853,88 TL peşin harç, 500 TL bilirkişi ücreti, 204,00 TL tebligat ve müzekkere müzekkere giderlerinden oluşan toplam 1.593,78 TL yargılama giderlerinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine, kullanılmayan bakiye gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya iade edilmesine,
Dair tebliğ tarihinden itibaren iki haftalık yasal süresi içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde İstinaf yolu açık olmak üzere verilen karar davacı vekili ile davalı şirket yetkilisinin yüzüne karşı açıkça okunup, usulen anlatıldı.25/03/2019

Katip …

Hakim …