Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 3.Fikrî ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi 2023/82 E. 2023/64 K. 29.03.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
3.FİKRÎ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ

ESAS NO : 2023/82
KARAR NO : 2023/64

DAVA : MARKAYA TECAVÜZ VE HAKSIZ REKABETİN TESPİTİ, MEN’İ, REF’İ, MANEVİ TAZMİNAT
DAVA TARİHİ : 21/07/2022
KARAR TARİHİ : 29/03/2023

Mahkememizin 2022/128 E. sayılı davasında verilen tefrik kararı gereği davalı … ŞİRKETİ. aleyhine açılan davanın, Mahkememizin 2023/82 Esas sırasına kaydının yapıldığı, taraflar arasındaki Markaya Tecavüz ve Haksız Rekabetin Tespiti, Men’i, Ref’i, Manevi Tazminat dava dosyası incelendi.
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacılar vekili dava dilekçesinde özetle: Müvekkillerinin TPMK nezdinde “…, …, …, …”’ ibareli markaların ve bu markalara ait amblemlerin sahibi olduğunu, bu markalara ait gerek Türkiye’de gerekse tüm dünyada tanınmış tişört, sweatshirt, gömlek, mont vb. türlü tekstil ürünlerinin, gerçek ve suni deri ürünlerinin, ayakkabı, çanta, takı ve aksesuar olarak ürünlerinin bulunduğunu, müvekkillerine ait tescilli ürünlerin, davalı şirkete ait adreste tanınmışlığı hakkında bilgi verilen “…” markasının meşru bağlantısı, sözleşmesi ve hukuka uygun amacı olmaksızın tamamen izinsiz ve tecavüz teşkil eder şekilde kullanıldığını, … ibareli taklit ürünlerin satışının gerçekleştirildiğini, davalıların taklit ürünlerin satışına sürekli devam etmesi nedeni ile … 2.FSHHM’ nin … D.İş sayılı dosyasında tespit yapıldığını ve ihtiyati tedbir kararı uyarınca el konularak yediemine teslim edildiğini, bu nedenle fazlaya ilişkin tüm talep ve dava hakları saklı kalmak kaydı ile davalılar tarafından yapılan müvekkillerine ait marka haklarına yönelik tecavüzün ve haksız rekabetin her bir davalı yönünden tespiti, ref”i ve devam edenler yönünden men’ine, tecavüz sebebiyle oluşan maddi zararlara ilişkin dava açma hakları saklı katmak kaydıyla, 5.000,00 TL manevi tazminatın dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile her bir davalıdan alınarak müvekkillerine verilmesini, her bir davalı aleyhine verilen kararın masrafı davalılardan karşılanarak tirajı yüksek bir gazetede ilanına, davalılardan ele geçirilen ürünterin taklit nitelikte olduklarının tespit edilmiş olması ve davalıların da ürünlerin orijinal olduğuna yönelik bir iddiasının bulunmaması nedeniyle bu ürünlere ilişkin olarak uğrayabilecekleri bir zarar söz konusu olmadığından, yargılama süreleri ve teminat tutarının bu süreçte değer kaybedecek olması da göz önüne alınarak müvekkilleri tarafından sunulan nakdi teminatın iadesine ve 6100 sayılı HMK 397/2. maddesi uyarınca yasal süre içerisinde dava açıldığından tedbirin teminatsız şekilde devamına, bu davanın eki niteliğindeki … 2.FSHHM’nin … D.İş ve … 21. İcra Müdürlüğünün …sayilı dosyaları kapsamında yapılan yediemin masrafları da dahil olmak üzere tüm giderlerin ve vekâlet ücretinin davalılara yükletilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı …Ltd. Şti. Vekili Mahkememizin 2022/128 E. sayılı davasına sunduğu cevap dilekçesinde özetle: Müvekkili şirketin “…” adresinde hediyelik eşya çanta,ayakkabı vb. ürünler sattığını, öncelikle davacılar tarafından müvekkili ve iki firmaya açılan bu davanın taraflar arasında herhangi bir hukuki bağın olmaması nedeniyle tefrik kararı verilmesi gerektiğini, davacı yanın mahkemede görülmekte olan dava dilekçesinde ifade ettiği iddiaların gerçekten uzak olduğu izahtan vares olduğunu, dava dilekçesinde ifade edildiği gibi “…” ve “…” markalarının hukuka aykırı, tamamen izinsiz ve tecavüz teşkil eder şekilde bir kullanım söz konusu olmadığını, müvekkili şirketin söz konusu markaların dünya çapında ünlü markalar olduğunu dahi bilmemekte olduğunu, kaldı ki böyle bir zorunluluğu da mevcut olmadığını, hal böyle iken müvekkili hakkında, davacıların belirttiği gibi marka hakkının izinsiz kullanılması durumu söz konusu olmadığını, müvekkili şirketin müşterileri aldatma, kandırma gibi bir amacı söz konusu olmadığını, müvekkilinin müşterilerine sunduğu ürünler ile davacı tarafından orijinal olarak satılan ürünler arasında çok ciddi bir fiyat farkı olduğu taraflarınca yapılan araştırmalar neticesinde görüldüğünü, bu nedenle müşterilerin söz konusu ürünlerin ününü bilip, duyup da müvekkilinden taklidi almak için gelmesi durumunda bile aradaki fiyat farkından da zaten aldıkları ürünlerin orijinal olmadığını bildikleri kabul edildiğini, yani müvekkili hakkında müşterileri aldatmaya çalışmakta olduğuna dair yapılan iddialar mesnetsiz olup hakkaniyete uygun olmadığının açık olduğunu, kaldı ki yapılan inceleme bir çok eksiklik barındırdığını, müvekkili firmadan alınan ürün sayısı ile tutanakta belirtilen ürün sayısında ve çeşitlerinde farklılıklar mevcut olduğunu bu nedenle eksik inceleme neticesinde ve orijinal ürün ile karşılaşması yapılmaması da göz önüne alınarak herhangi bir manevi zararın oluşmadığının açıkça ortada olduğunu, davacıların, müvekkili şirkete ait kullanımların, hiçbir bağı hiçbir lisans anlaşması yahut hiçbir meşru hakkı olmamasına rağmen gerçekleştirildiğinden ötürü hukuka aykırı olduğunu savunmaları hakkaniyete uygun olmadığını, marka hakkına tecavüz sonrası manevi zarar gördüğü gerekçesiyle talep edilen manevi tazminat talebine itiraz ettiklerini, müvekkilinin sattığı ürünlerin taklit olduğundan habersiz satmakta olduğunu, karşı tarafın iddialarını kabul etmemekle birlikte müvekkilinin sattığı ürünlerin taklit olduğundan haberdar olup satsaydı bile bu durumda da karşı tarafın herhangi bir manevi zararından bahsetmek söz konusu olmayacağı açıkça ortada olduğunu, bu nedenle davacı yan tarafından mahkemeniz nezdinde ikame edilen haksız ve hukuka aykırı davanın reddine, yargılama masrafları ve vekalet ücretinin davacı yana yükletilmesine karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı … Ltd. Şti. Vekili 24/03/2023 havale tarihli dilekçesinde: Davacılar ile aralarında 6100 sayılı HMK’nın 313. maddesi kapsamında sulh sağlandığını, sulhe ilişkin olarak 15.03.2023 tarihli sulh protokolü imzalandığını, söz konusu protokolün bir örneğini dilekçe ekinde sunduklarını, dava konusu uyuşmazlık yönünden sulh sağlanmış olduğundan, sulh protokolünün mahkeme içi sulhe dönüştürülmesini, Mahkemece 6100 sayılı HMK’nın 315/1.maddesi uyarınca sulh protokolüne göre karar verilmesini, özellikle dava konusu ürünlerin sulh protokolünde belirtilen koşullar doğrultusunda imhasına karar verilmesini talep etmiş, dilekçe ekinde 3 sayfadan oluşan Sulh Protokolü sunulmuştur.
Davacılar vekili 24/03/2023 havale tarihli dilekçesinde: Huzurdaki davada, davalı …TİC. LTD. ŞTİ. ile müvekkilleri arasında 6100 sayılı HMK’nın 313. maddesi kapsamında sulh sağlandığını, sulhe ilişkin olarak davalı … TİC. LTD. ŞTİ. ile müvekkilleri arasında 15.03.2023 tarihli sulh protokolü imzalandığını, söz konusu protokolün bir örneğini dilekçe ekinde sunduklarını, dava konusu uyuşmazlıkta davalı …TİC. LTD. ŞTİ. ile sulh sağlanmış olduğundan, bu sulh protokolünün mahkeme içi sulhe dönüştürülmesini, davalılardan …LTD. ŞTİ. yönünden Mahkemece 6100 sayılı HMK’nın 315/1. maddesi uyarınca sulh protokolüne göre karar verilmesini, özellikle dava konusu davalıya ait ürünlerin sulh protokolünde belirtilen koşullar doğrultusunda ve tüm masrafları bu davalıya ait olmak üzere imhasına karar verilmesini talep etmiş, dilekçe ekinde 3 sayfadan oluşan Sulh Protokolü örneği sunulmuştur.
Mahkememizin 2022/128 E. sayılı davasının 27/03/2023 tarihli duruşmasında:”…Davalı … LTD. ŞTİ. aleyhine açılan davanın, bu davadan tefrik edilerek ayrı bir esasa kayıt edilmesine ve “Taraflar arasında imzalanan ve Mahkememize ibraz edilen 3 sayfadan oluşan 12 maddelik SULH PROTOKOLÜNÜN TASDİKİNE ” şeklinde karar verilmesine…” dair karar verilmiştir.
Taraflarca sunulan 12 maddelik ve 3 sayfadan ibaret Sulh Protokolü incelendiğinde:”
PROTOKOL
TARAFLAR
İşbu sözleşme;
Bir taraftan; “…” (Bundan böyle ŞİRKET/DAVACI olarak anılacaktır) ile “…” adresinde faaliyet gösteren …ŞİRKETİ (bundan böyle İŞYERİ/DAVALI olarak anılacaktır) arasında imzalanmıştır. ŞİRKET/DAVACI ve İŞYERİ/DAVALI birlikte TARAFLAR olarak anılacaktır.
KONU
İşbu sözleşme TARAFLAR’ın … 3. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi …Esas ve bu dosyanın eki niteliğindeki … 2. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi … D.İş sayılı dosyalar kapsamında sulh olmalarına ilişkin hükümleri içermektedir.
TANIM
İş bu sözleşmede geçen IP HAKLARI tanımı iş bu iş bu sözleşmede bundan böyle; ŞİRKET/DAVACI’ya ait olan, her türlü Marka, tescilli veya tescilsiz tasarım, patent, telif hakları, tescilli veya tescilsiz isim hakları, satılsın veya satılamasın her türlü ürün veya hizmet veya tanıtım vasıtasından doğan haklar, slogan, reklam veya tanıtma vasıtalarından doğan hakları, internet adres ve domain name adreslerinin üzerindeki haklar ile e-mail isimlerinden doğan haklar dâhil olmak üzere Markalar, Patent, Telif, Tasarım Hukuku ile Ticaret ve Borçlar Hukuklarından veya ilgili diğer yasalardan doğan her türlü fikri ve sınai hakları ifade eder.
HÜKÜMLER
1. İŞYERİ/DAVALI; … 2. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi …. D.İş ve … 21. İcra Müdürlüğü … sayılı dosyalarına istinaden, “…” adresinde el konulan, … 3. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi …Esas sayılı dosya yargılamasına konu olan, … ibareli tüm ürünlerin kesinlikle taklit olduğunu, ŞİRKET/DAVACI’nın izni olmaksızın üretildiği ve 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında ŞİRKET/DAVACI’nın marka hakkına tecavüz teşkil ettiklerini gayri kabili rücu kabul ve beyan etmiştir.
2. TARAFLAR, … 2. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi … D.İş ve … 21. İcra Müdürlüğü … sayılı dosyalarına istinaden, “…” adresinde el konulan, … 3, Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi …Esas sayılı dosya yargılamasına konu olan, … ibareli tüm ürünlerin, imhaya ilişkin tüm masraflar İŞYERİ/DAVALI’ya ait olmak üzere, ŞİRKET/DAVACI’nın … 21.İcra Müdürlüğü … sayılı dosyasına bildireceği imha ve geri dönüşüm merkezinde imha edilmesi hususunda anlaşma sağlamışlardır. İŞYERİ/DAVALI bu maddede sayılan tüm hususları hür iradesiyle gayri kabili rücu kabul etmiştir.
3-İŞYERİ/DAVALI, iş bu sözleşmenin imzalanması ile birlikte ŞİRKET/DAVACI’ya tazminat vermiştir. İŞYERİ/DAVALI ödediği bu tazminatla ilgili olarak her türlü talep, başvuru, şikâyet ve dava açma haklarından gayri kabili rücu feragat etmiştir.
4-TARAFLAR, işbu sözleşmenin imzalanmasının ardından, … 3. Sulh Hukuk Mahkemesi … Esas sayılı dosyasına ayrı ayrı dilekçe sunarak, ilgili dosyada sulh olduklarını bildirecek ve işbu sulh protokolündeki maddeler doğrultusunda hüküm kurulmasını, masraflarınn tümü İŞYERİ/DAVALI’ya ait olmak üzere işbu protokolün 2. Maddesinde belirtilen dava konusu ürünlerin imhasına karar verilmesini talep edeceklerdir. İŞYERİ/DAVALI Mahkemenin belirleyeceği duruşmalara bizzat katılmayı, katılmaması halinde ise yokluğunda karar verilmesine muvafakat ettiğini kabul ve taahhüt eder.
5- TARAFLAR, … 3. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi … Esas ve … 2. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi … D.İş, sayılı dosyaları kapsamında birbirlerinden herhangi bir yargılama gideri, vekâlet ücreti talepleri olmadığını kabul ve beyan ederler.
6- İŞYERİ/DAVALI, … 3. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi… Esas sayılı dosyasında, … 2. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi …D.İş ve … 21. İcra Müdürlüğü … sayılı dosyalarına istinaden, “…” adresinde el konulan ürünlerin imhası yönünde hüküm kurulmaması ve/veya ürünlerin Mahkeme/icra müdürlüğü tarafından kendisine iadesine karar verilmesi halinde, söz konusu ürünlerin ŞİRKET/DAVACI’nın kendisine bildireceği imha ve geri dönüşüm merkezinde tüm imha masrafları İŞYERİ/DAVALI tarafından karşılanmak üzere imha edilmesine muvafakat ettiğini, bu hususta ŞİRKET/DAVACI’nın talep etmesi halinde Mahkemeler, icra müdürlükleri ve tüm kurumlara yazılı olarak beyanda bulunmayı, söz konusu ürünleri imha edilmek üzere doğrudan DAVACI/İŞYERİ’nin bildireceği imha geri dönüşüm merkezine teslim edeceğini kabul ve taahhüt eder.
7-İŞYERİ/DAVALI, bu sözleşmeyi ve bu sözleşmedeki bilgileri ŞİRKET/DAVACI’nın yazılı iznini almaksızm, üçüncü kişi ve kuruluşlara açıklamamayı ve belgeleri vermemeyi kesinlikle kabul ve taahhüt etmiştir.
8-İŞYERİ/DAVALI iş bu sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren bundan böyle taklit ŞİRKET Mmarka aksesuarları/parçaları, ŞİRKET/DAVACI’nın yan kuruluşları veya iştiraklerine ait olan her türlü IP HAKLARI’na tecavüz eden veya haksız rekabete sebebiyet veren, hiçbir. ürün veya hizmeti üretmeyeceğini, ürettirmeyeceğini, ithal etmeyeceğini, satmayacağını, satış için teklifte bulunmayacağını, pazarlamayacağını veya kedisine ait veya işleteceği veya ilerde sahip olacağı işyerinde veya işyerlerinde, depolarında, mağazalarında kesinlikle bulundurmayacağını veya her hangi bir şekilde bedelli veya bedelsiz ticaretini yapmayacağını süresiz olarak gayri kabili rücu kabul ve taahhüt etmiştir. İŞYERİ/DAVALI resmi yazı veya gayri resmi çalıştırdığı tüm elemanlarının bu taahhüde aykırı işlem ve eylemlerinden de sorumludur.
9-İŞYERİ/DAVALI’nın işbu sözleşmede kabul ettiği taahhütlerinden herhangi birine aykırı davranması veya yerine getirmemesi veya eksik yerine getirmesi veya süresinde yerine getirmemesi hallerinde, her bir ihlal için ayrı ayrı ŞİRKET/DAVACI’ya 5.000 EURO cezai şartı itiraz etmeksizin ŞİRKET/DAVACI’nın ilk yazılı talebinde nakit ve peşin olarak derhal ŞİRKET/DAVACI’ya ödemeyi ve bu cezai şartın fahiş olmadığını gayri kabili rücu olarak kabul ve taahhüt eder. Bu ödemeler, işbu sözleşmenin ihlali veya ŞİRKET/DAVACI’nın IP HAKLARI’nın başkaca ihlalleri için ŞİRKET/DAVALI dava açmaya karar verdiği takdirde ilgili mahkemenin hükmedeceği zararlara ilavedir. ŞİRKET/DAVACI, İŞYERİ/DAVALI’nın işbu sözleşmede kabul ettiği taahhütlerinden herhangi birine aykırı davranması veya yerine getirmemesi veya eksik yerine getirmesi veya süresinde yerine getirmemesi hallerinde her türlü ceza ve hukuk davası açma haklarını saklı tutar.
10.İŞYERİ/DAVALI’nın işbu protokolde yer alan tüm hükümlere eksiksiz uyması şartı ile ŞİRKET/DAVACI, … 3. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi… Esas ve … 2. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi … D.İş sayılı dosyaları kapsamına konu işlemi ile sınırlı olmak üzere bu ürünlere ilişkin olarak İŞYERİ/DAVALI’ya hukuk ve ceza davası açmayacağını taahhüt eder.
11.İşbu sözleşmeden doğan damga vergisi, harç vs. her türlü bedel İŞYERİ/DAVALI tarafından karşılanacaktır.
12. İşbu sözleşmeden doğacak ihtilaflarda İstanbul Mahkemeleri ve İcra daireleri yetkili olacaktır.

ŞİRKE/DAVACI İŞYERİ/DAVALI
VEKİLİ … LTD. ŞTİ YETKİLİSİ

Şeklinde düzenlendiği görülmüştür.
Taraflar arasında imzalanan, “PROTOKOL” başlıklı 3 sayfadan oluşan 12 maddelik Sulh Sözleşmesinin tasdikine karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM:Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-TARAFLARIN SULH OLDUKLARI ANLAŞILMAKLA, TARAFLAR ARASINDAKİ 3 sayfadan oluşan 12 maddelik SULH SÖZLEŞMESİNİN TASDİKİNE,
2-Sulh protokolünde belirtildiği üzere; davalı … ŞİRKETİ. ait işyeri/işyerlerinde el konulan ürünlerin, masrafı davalıdan alınarak imhasına,
3-179,90 TL ilam harcının ve 179,90 TL peşin harcın davacılardan alınmasına,
4-Taraflar vekalet ücreti ve yargılama gideri talep etmediklerinden, bu hususta karar verilmesine yer olmadığına,
5-Tarafların yapmış olduğu yargılama giderlerinin üzerlerinde bırakılmasına,
6-Taraflarca yatırılan fazla gider avansının karar kesinleştiğinde ve talepleri halinde iadesine,
Dair taraf vekillerinin yüzlerine karşı, HMK’nın 345/1.maddesi gereğince gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde Mahkememize veya başka bir yer mahkemesine dilekçe ile başvurmak ve İstinaf harcı ile gerekli giderlerin tamamı ödenmek sureti ile İstanbul Bölge Adliye Mahkemesine İSTİNAF YOLU AÇIK olmak üzere karar verildi. 29/03/2023

Katip
¸e-imzalıdır

Hakim
¸e-imzalıdır