Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 3.Fikrî ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi 2021/341 E. 2023/4 K. 10.01.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
3.FİKRÎ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/341
KARAR NO : 2023/4

DAVA : MARKANIN İPTALİ VE SİCİLDEN TERKİNİ
DAVA TARİHİ : 01/10/2020
KARAR TARİHİ : 10/01/2023

Mahkememizde görülmekte bulunan Markanın İptali ve Sicilden Terkini davasının yapılan açık yargılamasının sonunda.
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle: Müvekkilinin “…” esas unsurlu markasını 1971 yılından beridir aktif olarak kullandığını, söz konusu markanın müvekkilinin hakim ortağı olan …’in soy isminin son üç harfinden türetildiğini, müvekkili şirketin kurucusu olan …’in 1971 yılından 1993 yılına kadar bu ibareyi … numaralı ticaret sicil kaydı ile … şeklinde şahıs işletmesi olarak kullandığını, 1993 yılında ise müvekkili şirket … LTD.ŞTİ. firmasını kurduğunu, sonrasında ise …TİC.LTD. ŞTİ. isimli firmayı, sonrasında .. LTD. ŞTİ. isimli ve …ŞTİ. isimli firmaları kurduğunu, müvekkili firma oto alım satımı, oto yedek parça alım satımı, oto kiralama, oto servis hizmetleri, oto sigorta aracılık hizmetleri, filo kiralama hizmetleri, inşaat ve taahhüt işleri başta olmak üzere bir çok alanda faaliyetlerini yürüttüğünü, müvekkili firmanın … ibareli tescilsiz markası oto kiralama ve otomotiv sektöründe İstanbul içinde oldukça iyi bilinen bir ibare olduğunu, bunun en temel nedeni ise müvekkilinin aynı zamanda uzun yıllardır …’ in bayilerinden birisi olduğunu, bu kapsamda müvekkilinin isminin ve tanıtımının yapıldığı yerel ve ulusal gazete ve televizyonlarda verilen reklamlar nedeni ile bilinirliği çok yüksek olduğunu, müvekkili firma … ibareli markasını tescil etmek için Türk Patent Enstitüsüne müracaat edecekken; yaptırdığı araştırmada davalı firmanın … ibareli marka tescilinden haberdar olduğunu, müvekkilinin markasını tescil alabilmesi için davalının tescil ettirdiği emtialarda ciddi kullanıma konu yapmadığı markasının iptal edilmesi gerektiğini, davalı tarafın … tescil numaralı “…” markasını yargılama sürecinde üçüncü kişilere devrederek davayı sürüncemede bırakması ihtimali bulunduğunu, 6769 sayılı SMK bağlamında; devir, sicile kayıt edilmediği sürece, tarafların markanın tescilinden doğan yetkileri iyi niyetli üçüncü kişilere karşı ileri süremeyeceğini, bu nedenle, mevcut durumun muhafazası ve davanın etkinliğinin sağlanması bakımından, anılan markanın üçüncü kişilere olası devrinin dava sonuna dek önlenmesi için, KHK.’nın 77 ve devamı maddeleri ile 6100 sayılı HMK nın 389 vd. maddeleri gözetilerek ihtiyati tedbir kararı verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle: Davacının hasımda yanıldığından, davanın sıfat yokluğu nedeniyle reddi gerektiğini, davacının, … 1. Fikri Sınai Haklar Hukuk Mahkemesinde müvekkili şirket aleyhine ikame ettiği … E. numarası ile görülen ve … K. sayılı ilam ile yargılaması tamamlanmış olan davanın şuan Yargıtay incelemesinde olduğunu, bu bilgileri haiz dosyada davacının, müvekkilinin tescilli markası olan “… + şekil” ibareli … ve ….sınıflarda tescilli markasının tüm emtialar yönünden sicilden terkinini talep ettiğini, … 1. Fikri Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi tarafından 06.10.2015 tarihinde verilen karar ile … sınıf inşaat hizmetleri ve … sınıf kara araçlarının kiralanması hizmetleri emtiaları bakımından talebin kabulüne diğer emtialar bakımından ise yerinde olmayan talebin reddine karar verildiğini, söz konusu kararın taraflarca temyiz yargı yoluna götürülmüş olup halen Yargıtay nezdinde inceleme aşamasında olduğunu, hal böyle olunca davacı tarafından bu dava ile talep edilen müvekkilinin tescilli markasının terkini talepli davanın daha önce ikame edildiğini ve henüz kesinleşmediğini, davacının, hiçbir hukuki yararı olmaksızın mezkûr davayı ikame ettiğini, dava dosyasının Yargıtay incelemesinde olduğu göz önüne alındığında; Davacının aynı hukuki sonucu elde etmeye yönelik ikinci bir dava olan bu davayı ikame etmesinde hukuki yararının bulunmadığının açık olduğunu, dolayısıyla davanın hukuki yarar yokluğu ve derdestlik nedeniyle reddini, davacının ihtiyati tedbir isteminin ve verilen tedbir kararının yerinde olmadığını, müvekkili şirketin tescilli dava konusu markanın 3. şahsa devri ve hatta ihtimali dahi söz konusu olmadığını, markanın müvekkili şirket tarafından Türkiye genelinde ciddi kullanıma konu edildiği ve tescilli markaya kurulduğu tarihten itibaren yatırım yapıldığını, iştigal alanları kapsamında müvekkili şirket markasının ticarete konu edilen ve edilmekte olan bir niteliğinin, tarihi ve piyasada bir tanınırlığının mevcut olduğunu, marka üzerindeki ihtiyati tedbirin kaldırılmasına karar verilmesini talep etmiştir.
Davacı vekili 09/01/2023 tarihli dilekçesinde: Talepleri üzerine davalı adına tescilli … numaralı marka üzerine devrinin engellenmesi yönünde ihtiyati tedbir kararı verildiğini, davalı ile yaptıkları sulh görüşmelerin neticelendiğini, davalı tarafın dava konusu markayı müvekkiline devir etmesi nedeni ile, devir işlemlerinin tamamlanabilmesi için mahkemece konulan tedbirin kaldırılmasını ve kararın TPMK’ ya ivedi olarak bildirilmesini talep etmiştir.
Dilekçe ekinde; … 55. Noterliğince düzenlenen… tarih ve … yevmiye numaralı “MARKA DEVİR SÖZLEŞMESİ” örneğinin sunulduğu görülmüştür.
Davacı vekili 09/01/2023 tarihli dilekçesinde: Tarafların mahkemeye sunulan sulh protokolu kapsamında uzlaştıklarını, uzlaşma kapsamında dava konusu markanın müvekkiline devir edildiği ve devir için TPMK’ ya başvuru yapıldığını, devir işleminin tamamlanabilmesi için mahkemenin marka üzerine koymuş olduğu ihtiyati tedbir kararının kaldırılmasının gerektiği, bu kapsamda tedbirin kaldırılmasını ve bu hususa ilişkin ara kararın TPMK’ ya müzekkere ile bildirilmesini talep etmiştir.
Davacı vekili 09/01/2023 tarihli dilekçesinde: Müvekkilinin, davalı … İNŞAAT’tan sulh protokolünde belirtilen koşullarda dosya kapsamında herhangi bir avukatlık ücreti ve yargılama gideri talebi bulunmadığını, sulh kapsamında müvekkilinin, davalı şirkete karşı açmış olduğu davada dilekçe ekinde sunulan protokol gereğince HMK 315. madde hükmüne göre taraflar arasındaki sulhe göre karar verilmesini talep etmiştir.
Dilekçe ekinde; “DAVA UZLAŞMA PROTOKOLÜ” başlıklı, 11 maddeden oluşan 3 sayfadan ibaret 03/01/2023 tarihli protokolün sunulmuştur.
“DAVA UZLAŞMA PROTOKOLÜ” başlıklı, 11 maddeden oluşan 3 sayfadan ibaret 03/01/2023 tarihli protokol incelendiğinde:” TARAFLARI:
1-… MOTORLU ARAÇLAR PAZ. TİC VE SAN. LTD. ŞTİ.
2-… OTO DEĞERLENDİRME TURİ. BİL. VE YÖN. HİZM. TİC. LTD. ŞTİ.
… (Bundan böyle … MOTORLU ARAÇLAR olarak anılacaktır.)
… İNŞAAT TEMİZLİK TURİZM GIDA TEKSTİL PAZARLAMA SAN VE TİC.LTD.ŞTİ
… (Bundan böyle … İNŞAAT olarak anılacaktır.)
KONUSU
… 3. Fikri Ve sınai Haklar Hukuk Mahkemesi …E sayılı dosyasına ve bu dosyaya konu… kod nolu … ibareli markanın kalan tüm emtiaları yönünden … MOTORLU ARAÇLAR’ a devrine ve … MOTORLU ARAÇLAR’ IN da … İNŞAAT’ a faaliyet alanı “alınan ihale ile birlikte görülecek iş kapsamında kamu kurumlarına verilen inşaat hizmetleri, bakım onarım hizmetleri, iş makinaları kiralama hizmetleri, iş makinaları bakım onarım hizmetleri ve araç kiralama hizmetleri” ile … İNŞAAT’ a en fazla 25 konut yapımını kapsayan inşaat taahhüt hizmet faaliyetleri“ kapsamında … markasını kullanmasına izin verilmesine ilişkin protokoldür.
HÜKÜMLERİ
1…. MOTORLU ARAÇLAR aşağıdaki şartların yerine getirilmesi halinde; … 3. Fikri Ve sınai Haklar Hukuk Mahkemesi … E sayılı dosyası ile ilgili olarak devam eden yada yapılabilecek dava ve şikayetler ile ilgili aşağıda belirtilir şekilde hareket etmeyi bu davalar ile ilgili olarak … kod nolu … ibareli markanın tüm emtiaları yönünden devri dışında başkaca talepte bulunmayacağını kabul etmektedir.
2…. İNŞAAT; davaya konu … kod nolu … ibareli markayı tüm emtiaları açısından iş bu protokolün imzasından itibaren 5 iş günü içerisinde Noter aracılığı ile 5.000.TL bedel yazılarak … MOTORLU ARAÇLARA devir etmeyi kabul ve taahhüt etmektedir.
3…. İNŞAAT; hiçbir suret ile … MOTORLU ARAÇLAR ile … markasını kullanarak rekabete girişmeyeceğini aynı faaliyet alanında yani araç veya filo kiralama hizmetleri, araç tamir ve servis hizmetleri, bireysel araç kiralama ve benzin istasyonu yada araç şarj istasyonları gibi hali hazırda … MOTORLU ARAÇLARIN iştigal alanında faaliyette bulunmayacağını kabul ve taahhüt etmektedir.
4…. MOTORLU ARAÇLAR; … İNŞAAT’ a en fazla 25 konut yapımını kapsayan inşaat taahhüt hizmet faaliyetleri hususunda … İNŞAAT’ a izin verdiğini; 25 konutu aşacak şekilde inşaat yapılması durumunda sözleşmenin ihlal edildiğinin kabul edileceği taraflarca kabul ve taahhüt edilmiştir. Ancak bu şekilde yapılan konutların satış ve pazarlaması sırasında … MOTORLU ARAÇLAR ile karışıklığa neden olabilecek ve yapılan İnşaat işinin … MOTORLU ARAÇLAR ya da grup firmalarından biri tarafından yapılmış imajı verecek herhangi bir argüman kullanmayacaklarını da kabul ve taahhüt etmektedirler.
5…. MOTORLU ARAÇLAR kendisi ile rekabet edecek biçimde olmamak üzere ve inşaat taahhüt hizmetlerine ilişkin yukarıda belirtilen istisna dışında; … İNŞAAT’ ın dava devam ederken … markasını kullandığını ispat ettiği “alınan ihale ile birlikte görülecek iş kapsamında kamu kurumlarına verilen inşaat hizmetleri, bakım onarım hizmetleri, iş makinaları kiralama hizmetleri, iş makinaları bakım onarım hizmetleri ve araç kiralama hizmetleri” şekilde … markası ile fatura kesebileceğini ya da bu işler ile ilgili inşaat vb. işleri marka kapsamında kalan emtialar da … markasını kullanabileceğini kabul ve taahhüt etmektedir. Diğer bir değişle … İNŞAAT, hali hazırda markayı kullandığı gibi alınan ihale nedeni ile doğan hizmetler ile sınırlı olacak şekilde ve/veya hizmet ihalesini aldığı belediyelere ya da diğer kamu veya tüzel kişilere ait işler ile ilgili olarak markayı kullanabilecektir. … İNŞAAT, inşaat taahhüt hizmetleri açısından ise yukarıda 4. Maddede belirtilir şekilde ve sadece 4. Maddede yazan koşulun gerçekleşmesi durumunda bu şekilde sınırlı olacak kapsamda kalmak kaydıyla … markasını inşaat taahhüt hizmetlerinde de kullanabilecektir.
6…. MOTORLU ARAÇLAR; … İNŞAATIN’ bu ibareyi ticaret unvanı olarak kullanmasına ses çıkartmayacağını ve bu hususta bir talepte bulunmayacağını kabul ve taahhüt etmektedir. (Bu husus … 1. Fikri Ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesinin … E sayılı kararı ile kesinleşmiştir.)
7…. İNŞAAT’ ta … MOTORLU ARAÇLARIN hem markayı hem unvanı inşaat hizmetleri, araç bakım ve tamir hizmetleri, araç kiralama, filo kiralama hizmetleri başta olmak üzere faaliyeti kapsamında yer alan hizmet ve mal gruplarındaki faaliyetler hususunda bir talepte bulunmayacağını kabul ve taahhüt etmektedir. (Bu husus … 1. Fikri Ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesinin … E sayılı kararı ile kesinleşmiştir.)
8.Taraflardan birisinin iş bu sözleşmede belirtilen hükümlere uymaması durumunda; hükümlere uyan tarafın dilerse tazminat vs. cezai alacak hakları saklı kalmak kaydıyla bu sözleşmeden cayma hakkı bulunacaktır.
9.İş bu protokol ile birlikte mahkeme nezdinde yargılama sonunda alınan bilirkişi raporuna göre doğacak 15.000.TL + KDV’ lik resmi ücret tarifesine göre hükmedilecek karşı yan avukatlık ücretleri; tarafların her biri ortaya çıkacak bu bedeli kendi avukatına ödeyecektir. … İNŞAAT, dosya kapsamında doğacak 15.000.TL + KDV’ yi kendi avukatına ödemeyi, … MOTORLU ARAÇLAR da dosya kapsamında doğacak 15.000.TL + KDV’ yi kendi avukatına ödemeyi kabul ve taahhüt etmektedir.
10.Dosya kapsamında tarafların birbirlerinden karşılıklı olarak yargılama gideri ve avukatlık ücreti talebi bulunmamaktadır.
11.Bu protokol kapsamında; … MOTORLU ARAÇLAR, … İNŞAAT aleyhinde başkaca herhangi bir dava açmayacaktır. (… İNŞAAT’ ın sözleşmeye aykırı davranması halinde iş bu protokolden cayma hakkı kapsamında doğan hukuki haklar ile ilgili dava açma hakları saklı kalmak kaydıyla) … İNŞAAT’ ın iş bu protokole uyması durumunda … MOTORLU ARAÇLAR, … İNŞAAT’ ı markaya ve unvana dayalı tüm hakları yönünden ibra etmektedir. Aynı şekilde … İNŞAAT’ ta doğmuş ya da doğacak tüm hakları için … MOTORLU ARAÇLAR’ ı ibra etmektedir. Taraflar birbirlerinden herhangi bir hak ve alacak talebinde bulunmamaktadır.
MÜŞTEREK HÜKÜMLER
1)İşbu protokoldeki adreslerinin tebligata elverişli adresleri Olduğunu, bu adreslere yapılacak bir tebligatın geçerli bir tebliğin bütün sonuçlarını doğuracağını, Olursa adres değişikliklerini derhal birbirlerine bildireceklerini aksi halde bu protokolde geçen adreslerin fiilen geçerli adresler olarak kabul edileceğini ve bu adreslere gerekli tebligatların yapılacağını kabul etmektedirler.
3) Uyuşmazlık halinde İstanbul Adliyesi Mahkemeleri ve İcra Dairelerinin yetkili olacağını, Kabul, beyan ve taahhüt etmişlerdir.
03.01.2023
1-… MOTORLU ARAÇLAR PAZ. TİC VE SAN. LTD. ŞTİ.
2-… OTO DEĞERLENDİRME TURİ. BİL. VE YÖN. HİZM. TİC. LTD. ŞTİ.
Adına
Av. …… İNŞAAT TEMİZLİK TURİZM GIDA TEKSTİL PAZARLAMA SAN VE TİC.LTD.ŞTİ
Adına
Av. …” şeklinde düzenlendiği görülmüştür.
Taraflar arasında imzalanan, “DAVA UZLAŞMA PROTOKOLÜ” başlıklı 11 maddelik 3 sayfadan oluşan Sulh Sözleşmesinin tasdikine karar vermek gerekmiştir.
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere,
1-TARAFLARIN SULH OLDUKLARI ANLAŞILMAKLA, TARAFLAR ARASINDAKİ 11 maddeden oluşan 3 sayfadan ibaret 03/01/2023 tarihli SULH SÖZLEŞMESİNİN TASDİKİNE,
2-Alınması gereken 179,90 TL karar ve ilam harcından peşin alınan 54,40 TL’nin mahsubu ile eksik 125,50 TL harcın davacıdan tahsiline,
3-Taraflar vekalet ücreti ve yargılama gideri talep etmediklerinden, bu hususta karar verilmesine yer olmadığına,
4-Tarafların yapmış olduğu yargılama giderlerinin üzerlerinde bırakılmasına,
5-Taraflarca yatırılan fazla gider avansının karar kesinleştiğinde ve talepleri halinde iadesine,
Dair tarafların/vekillerin yokluğunda, HMK’nın 345/1.maddesi gereğince gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde Mahkememize veya başka bir yer mahkemesine dilekçe ile başvurmak ve İstinaf harcı ile gerekli giderlerin tamamı ödenmek sureti ile İstanbul Bölge Adliye Mahkemesine İSTİNAF YOLU AÇIK olmak üzere karar verildi. 10/01/2023

Katip …
¸e-imzalıdır

Hakim …
¸e-imzalıdır