Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/248 E. 2019/910 K. 16.10.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2019/248 Esas
KARAR NO : 2019/910

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 25/04/2019
KARAR TARİHİ : 16/10/2019

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılamaları sonunda :
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ :
DAVA: Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Müvekkilinin halen faaliyette olan, … Ticaret Memurluğunun …-… sicil numarasına kayıtlı, … adresinde faaliyet gösteren 1983 yılında kurulmuş bulunan bir aile şirketi olduğunu ancak Ticaret Kanunu’nun 82. maddesinde belirtilen ticari defterlerinden Pay Defterinin kayıp olduğunu, bu defterin müvekkili firmanın taşınma işlemleri rasında kaybolduğunu düşündüklerini, ticari faaliyetler sırasında sürekli kullanılan bir defter olmadığından pay defterinin kaybolduğunun müvekkilince ancak 7 gün önce fark edildiğini beyanla pay defterinin zayi olduğunun tespitine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE: Dava, zayi olan pay defteri hakkında TTK’nın 82/7. maddesi uyarınca zayi belgesi verilmesi talebine ilişkindir.
Türk Ticaret Kanunu’nun 82/7. maddesinde “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.” denilmektedir.
Davacı tarafın şirket pay defterinin kaybolduğu iddiası tanık beyanı ile birlikte değerlendirildiğinde 6102 sayılı TTK.nun 82/7 maddesi koşullarının iş bu davada gerçekleştiği, davacının pay defterinin bilinmeyen bir şekilde kaybolarak zayi olduğu anlaşılmakla davanın kabulüne dair aşağıdaki şekilde hüküm tesis edilmiştir.
HÜKÜM : Ayrıntısı ve gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere:
1-Davanın Kabulüne, davacı …Ticaret A.Ş nin pay defterinin zayi olduğunun tespitine,
2-Karar ve ilam harcı peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-Davacının gider avansından kalan kısmın karar kesinleştiğinde iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık yasal süre içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesinde istinaf yasa yolu açık olmak üzere karar verildi.16/10/2019

Katip …
E-imza

Hakim …
E-imza