Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 2017/314 E. 2018/712 K. 27.06.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2017/314 Esas
KARAR NO : 2018/712

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 31/03/2017
KARAR TARİHİ : 27/06/2018

Mahkememizde görülmekte olan Kıymetli Evrak İptali davasının yapılan açık yargılaması sonucunda:
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA: Davacı vekili dava dilekçesinde özetle: Müvekkili şirketin …. adresindeki … adlı işletmesinin müdürü …’un istifa ettiğini, evrakları teslim etmediğini, kendisinden sorulduğunda şirket pay defterinin kayıp olduğunun öğrenildiğini, durumun … İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından tanzim edilen 30/03/2017 tarihli tutanak ile sabit olduğunu beyanla şirket pay defterinin zayi olduğunun tespiti ile zayi belgesinin verilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:Dava, zayi olduğu iddia edilen pay defteri hakkında TTK.’nın 82/7. maddesi uyarınca zayi belgesi verilmesi talebine ilişkindir.
Türk Ticaret Kanunu’nun 82/7. maddesinde “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.” denilmektedir.
Eldeki davada, davacı şirket, işletme müdürünün istifa ettiğini ve pay defterinin kaybolduğunu söylediğini iddia etmiş olup, davacının saklamakla yükümlü olduğu belge ve defterler hususunda basiretli bir tacir olarak özenli davranması gerektiği, pay defterinin çalındığı veya mezkur maddede sayıldığı şekilde bir akıbete uğradığının iddia ve ispat edilemediği anlaşılmakla davanın reddine dair aşağıdaki şekilde hüküm tesis edilmiştir.
HÜKÜM : Ayrıntısı ve gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere :
1-Davanın REDDİNE,
2-Karar ve ilam harcı 35,90 TL’den peşin alınan 31,40 TL’nin mahsubu ile kalan 4,50 TL harcın davacıdan alınarak Hazineye gelir kaydedilmesine,
3-Davacı tarafça yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-Davacının gider avansından kalan kısmın karar kesinleştiğinde iadesine,
Dair davacı vekilinin yokluğunda kararın taraflara tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içinde mahkememize verilecek dilekçe ile İstanbul Bölge Adliye Mahkemelerine istinaf yolu açık olmak üzere karar verildi.
Dair davacı vekilinin yokluğunda kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içinde mahkememize verilecek dilekçe ile İstanbul Bölge Adliye Mahkemelerine istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.27/06/2018

Katip …
E-imza

Hakim …
E-imza