Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 2.Fikrî ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi 2022/155 E. 2023/23 K. 11.04.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
2. FİKRÎ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ

ESAS NO : 2022/155 Esas
KARAR NO : 2023/23

DAVA : Marka (Marka Hakkına Tecavüzden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 04/08/2022
KARAR TARİHİ : 11/04/2023

Mahkememizde görülmekte bulunan Marka (Marka Hakkına Tecavüzden Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılamasının sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekilinin ihtiyati tedbir talepli dava dilekçesinde özetle; Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşu olan müvekkili … Ticaret Odası’nın adıyla ve “İTO” adıyla tescilli logo ve yazılarını müvekkilinin izni olmadan davalı tarafından hukuka aykırı şekilde kullanıldığını, hiçbir ilgisi bulunmamasına rağmen müvekkili ile ilgili göstermek ve müvekkili adına yapıldığı izlenimini oluşturarak yanıltıcı bir duruma neden olunduğunu,… web adresinde, “…” profil adıyla … adresinde, aynı profil adıyla … adresinde ve aynı profil adıyla … instagram adresinde yapılan paylaşımlar ile … Merkezinin muhtelif bölümlerinde tabela, yazı, pankart, afişler ve benzeri diğer birçok mecrada müvekkiline ait tescilli markaların aykırı olarak kullanıldığını, davalıya, … 3. Noterliği aracılığıyla … tarihinde … yevmiye numaralı ihtarname gönderildiğini, davalının müvekkilinin markasının haksız kullanımına yönelik eylemlerine son vermesi gerektiğinin ihtar olduğunu, ihtarnamenin 23.06.2022 tarihinde davalı muhatabın daimi çalışanı tarafından tebliğ alındığını ancak haksız kullanıma ilişkin eylemlerin sonlandırılmadığını beyan ederek müvekkilinin markasının haksız kullanımına yol açan fiillerin önlenmesine ve durdurulmasına, tecavüze konu ürünlerin toplatılmasına ve el konulmasına, internet adreslerinin faaliyetlerine son verilmesine dair ihtiyati tedbir kararı verilmesine, davanın kabulüne, tecavüzün tespitine, yargılama giderleri ile vekalet ücretinin karşı taraf uhdesinde bırakılmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Mahkememizin 10/08/2022 tarihli Tensip Zaptı ile davacı vekilinin ihtiyati tedbir talebinin “…6100 sayılı HMK’nın 389-390 maddeleri ile 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 159.maddesi gereğince İHTİYATİ TEDBİR TALEBİNİN takdiren teminatsız olarak KABULÜNE, Davacıya ait … ve …marka tescil nolu, “…” markalar ile iltibasa sebebiyet verdiği değerlendirilen davalı uhdesinde bulunan tecavüze konu pankart, döviz, afiş, broşür, tabela ve sair ürünlere EL KONULMASINA, el konulan ürünlerin bu aşamada masrafı talep edene ait olmak üzere yeddi emine TEVDİİNE, Davalıya ait olduğu belirtilen; … ,… adreslerine ERİŞİMİN ENGELLENMESİNE, bu hususta Erişim Sağlayıcıları Birliğine müzekkere yazılmasına…” yönünde kabulüne karar verilmiş olup bu hususta Erişim Sağlayıcıları Birliğine müzekkere yazılmıştır.
İşbu dava Markaya Tecavüzün Tespiti, Durdurulması, Önlenmesi, Ortadan Kaldırılması taleplerine ilişkindir.
Davacı vekilinin sunduğu 06/04/2023 tarihli dilekçesi ile açmış oldukları davadan feragat ettiklerini bildirdikleri anlaşılmıştır.
Davacı vekilinin sunduğu vekaletnamesinin incelenmesinde davadan feragate yetkisinin bulunduğu anlaşılmıştır.
HMK’nın 307 ve devamı maddelerinde davadan feragat ve şekli açıkça belirtilmiştir. HMK’nın 307. maddesi düzenlemesine göre feragat davacının talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesidir.
Feragat beyanı dilekçeyle veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılır, hüküm ifade etmesi için karşı tarafın veya mahkemenin muvafakatine bağlı değildir (HMK 309. madde). Feragat hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabilir (HMK 310. Madde).
Tüm dosya kapsamı bir arada değerlendirildiğinde; Davanın vaki feragat nedeniyle REDDİNE karar vermek gerekmiş olup aşağıdaki şekilde hüküm tesis olunmuştur.
HÜKÜM : Yukarıda ayrıntısı ve gerekçesi açıklandığı üzere;
1-Davanın vaki feragat nedeniyle REDDİNE,
2-Karar tarihinde yürürlükte bulunan Harçlar Tarifesi uyarınca hesap olunan 179,90 TL’den peşin olarak yatırılan 80,70 TL’nin düşülmesine, kalan 99,20 TL’nin davacıdan tahsili ile hazineye irat kaydına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-Mahkememizin 10/08/2022 tarihli Tensip Zaptı ile verilen Davacı tarafa ait … ve … marka tescil nolu, “…” markalar ile iltibasa sebebiyet verdiği değerlendirilen davalı uhdesinde bulunan tecavüze konu pankart, döviz, afiş, broşür, tabela ve sair ürünlere el konulmasına yönelik ve davalıya ait olduğu belirtilen; …, … adreslerine erişiminin engellenmesine yönelik tedbirin KALDIRILMASINA, karar kesinleştiğinde Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne müzekkere yazılmasına,
5-Yatırılan gider avanslarından kullanılmayan kısmının karar kesinleştiğinde yatıran tarafa İADESİNE,
Dair, tarafların yokluğunda (HMK 345/1 md. gereğince) gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde Mahkememize veya başka bir yer mahkemesine dilekçe ile başvurmak ve istinaf harcı ile gerekli giderlerin tamamı ödenmek suretiyle, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesine İstinaf yolu açık olmak üzere verilen karar, açıkça okunup usulen anlatıldı. 11/04/2023

Katip
¸

Hakim
¸

Bu belge 5070 sayılı elektronik imza kanunu kapsamında E-İMZA ile imzalanmıştır