Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 2.Fikrî ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi 2020/153 E. 2021/148 K. 23.03.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
2.FİKRÎ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ

ESAS NO : 2020/153
KARAR NO : 2021/148

DAVA : Marka Hakkına Tecavüz ve Haksız Rekabetin Tespiti, Durdurulması, Sonuçlarının Ortadan Kaldırılması, Marka Hükümsüzlüğü ve Sicilden Terkini
DAVA TARİHİ : 27/04/2020
KARAR TARİHİ : 23/03/2021

Mahkememizde görülmekte bulunan Marka Hakkına Tecavüz ve Haksız Rekabetin Tespiti, Durdurulması, Sonuçlarının Ortadan Kaldırılması, Marka Hükümsüzlüğü ve Sicilden Terkini davasının yapılan açık yargılamasının sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekilinin dava dilekçesinde özetle; …’un Türkiye’deki faaliyetlerinin büyük bir kısmını bağlı şirketi … Türkiye aracılığı ile gerçekleştirdiğini, …’un bağlı şirketi … Türkiye aracılığı ile Türkiye piyasasına giriş tarihinin …’de ilk satış şubesini açtığı 1909 yılına dayandığını, müvekkilinin Türk Patent nezdinde “…” ve “…” markalarından oluşan ya da bu markaları içeren birçok markanın tescil sahibi olduğunu, davalıya ait kullanımların müvekkilinin “…” markasına karıştırma ihtimali yaratacak derecede benzer olduğunu, müvekkilinin bir süre evvel aslen kahve servisi yapan mekânlar olarak tanımlanan “…” üzerinde davalı tarafından “…”, “…”, “…” şeklinde kullanımlar gerçekleştirdiğini tespit ettiğini ve kendisine ait “…” markası ile neredeyse aynı olan bu kullanımların derhal durdurulması talebiyle davalı tarafa Üsküdar 9. Noterliği aracılığı ile … tarihli ve … yevmiye numaralı bir ihtarname gönderdiğini ancak davalının eylemlerine devam ettiğini, …un … semtinde yer alan davalıya ait “..” markası altında işletilen kafe, basit bir Google aramasında da “zomato”, “tripadvisor”, “menüburada” ve “yandex harita” gibi çeşitli kaynaklarda gösterilmekte ve bizzat davalı yana ait Instagram hesabında tanıtılmakta olduğundan bahisle; müvekkili adına Türk Patent nezdinde tescilli olan … sayılı, … sayılı … markası ve … sayılı … markasına karşı gerçekleştirilen gerçekleştirilen marka tecavüzü ve haksız rekabet durumunun tespitine, önlenmesine, durdurulmasına ve sonuçlarının ortadan kaldırılmasına, davalı tarafından tecavüz ve haksız rekabet yaratan …, …, … ve … markalarının her türlü kullanımının önlenmesine, bu markaları taşıyan tüm ürünlerin, tanıtım materyallerinin, basılı malzemelerin kullanımının, satışının, ithalinin, ihracının, tanıtımının, dağıtımının önlenmesine, tanıtım ve reklam materyallerinin, katalogların, promosyon malzemelerinin ve tüm basılı görsel evrakların toplatılmasına ve imhasına, tecavüz/haksız rekabet yaratan işaretlerin internet ortamında kullanımının yasaklanmasına ve internet ortamında mevcut kullanımların engellenmesine, davalının TÜRKPATENT nezdinde tescilli … sayılı … markasının 43.sınıftaki “Yiyecek ve içecek sağlanması hizmetleri. Geçici konaklama hizmetleri, geçici konaklama ile ilgili rezervasyon hizmetleri, düğün salonu kiralama hizmetleri, konferans ve çeşitli toplantılar için yer sağlama hizmetleri.” yönünden kısmen hükümsüzlüğü ve sicilden terkinine, dava konusu … sayılı … markasının yargılama süresince üçüncü kişilere devrinin önlenmesi için ihtiyati tedbir kararı verilmesini, hükmün ilanına karar verilmesini talep ve dava ettiği anlaşılmıştır.
Davalı vekilinin cevap dilekçesinde özetle; davalının Türkpatent nezdinde …sayılı (“…”) markasını 43. sınıftaki yiyecek ve içecek sağlanması hizmetleri, geçici konaklama hizmetleri, geçici konaklama ile ilgili rezervasyon hizmetleri, düğün salonu kiralama hizmeti, konferans ve çeşitli toplantılar için yer sağlama hizmetleri yönünden sicile tescil ettirdiğini, dava dosyasına sunulan tüm delillerin … semtinde var olan bir kafeye ait olduğunu, kafenin müvekkiline ait olmadığını, bu talepler yönünden davanın taraf yokluğu nedeni ile usulden reddedilmesi ve dava dilekçesinde yer alan delil ve iddiaların hükme esas alınmaması gerektiğini belirterek davanın reddine karar verilmesini talep ettiği anlaşılmıştır..
Yargılama devam ederken davacı vekili 09/03/2021 tarihli dilekçesi ile; davalı taraf ile sulh olduklarını bu nedenle sulhun tasdikine karar verilmesini talep etmiştir.
Mahkememiz dosyasının 23/03/2021 tarihli duruşmasında taraf vekilleri sulh olduklarına ilişkin beyanlarını tekrar ederek; sulh sözleşmesinin tasdikine karar verilmesini talep etmişlerdir.
Davacı …. İle davalı … arasında imzalanan 08.03.2021 tarihli Sulh Sözleşmesi’nde;
Bir tarafta “…” adresinde mukim … (TC no: …) “…” adresinde mukim … (TC no: …) ile, (Bundan sonra birlikte “Karşı Taraflar” olarak anılacaklardır)
Diğer tarafta, merkezi “…” adresinde bulunan … (Bundan sonra “…” olarak anılacaktır), aşağıdaki hususlar üzerinde mutabakata varmışlardır.
(… ve Karşı Taraflar, bundan sonra hep birlikte “Taraflar” olarak anılacaktır)
ÖYLE Kİ, …, TÜRKPATENT nezdinde tescilli aşağıdaki markaların (“… Markaları”) sahibidir:
… tescil numaralı “¸ ” markası
… tescil numaralı “…” markası
… tescil numaralı “¸” markası
ÖYLE Kİ, …, TÜRKPATENT nezdinde … sayılı 43. sınıfta tescilli … (… Marka Tesicil) markasının sahibidir.
ÖYLE Kİ, Karşı Taraflar, “…” adresli “…” isimli kafede [“Kafe”] ve bu Kafe ile bağlantılı sosyal medya hesaplarında, “… Marka Tescili” ve “…”, “…”, “…” ve “…” ibarelerini kullanmaktadır [Tüm bu kullanımlar “… ve … Kullanımları” olarak anılacaktır, bu kullanımların birtakım örnekleri Ek-1 de sunulmaktadır}.
ÖYLE Kİ, …, … adına tescilli … marka tescili’nin hükümsüzlüğü ve “… ve … kullanımları’nın marka tecavüzü ve haksız rekabet teşkil ettiğinin tespiti, önlenmesi, durdurulması ve sonuçlarının ortadan kaldırılması talebiyle … aleyhine … 2. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi nezdinde… E. sayısı ile dava ikame etmiştir [“Dava”]. Devam eden Dava’da, …’nin talebi üzerine “… marka tescili”nin üçüncü kişilere devrinin önlenmesi için ihtiyati tedbir kararı verilmiştir [“İhtiyati Tedbir Kararı”].
Taraflar arasında yürütülen görüşmeler akabinde Taraflar işbu uyuşmazlığın barışçıl yollarla çözümü için aşağıda kararlaştırılan şartlara ve koşullara uymak koşuluyla anlaşmışlardır.
1- Karşı Tarafların Taahhütleri
Karşı taraflar,
a. …’nin … Markalarından doğan haklarını tanımayı ve ihlal etmemeyi,
b. “… ve … Kullanımları”na 1/c bendinde düzenlenen 3 (üç) aylık Hoşgörü Süresi içinde son vermeyi, bu markaları veya “… Markaları” ile aynı ya da bu markalara iltibas oluşturabilecek düzeyde benzer bir işareti, kendisi tarafından ya da bağlı kuruluşları ya da diğer üçüncü kişiler aracılığı ile kullanmamayı ve marka tescil başvurusunda bulunmamayı kabul, beyan ve taahhüt ederler.
[İşbu Sulh Sözleşmesi kapsamında “kullanım”; Kafe’de ve resmi kayıtlardaki işletme adı, işletmede kullanılan tabela, menü ve her türlü materyal ile fiş ve fatura, her türlü resmi evrak, internet sitesi, sosyal medya hesap isim ve içerikleri, kataloglardaki kullanımlar, tanıtım ve reklamlardaki kullanım dahil ürün ve/veya hizmetler üzerinde … ve …kullanımlarını ihtiva eden tüm kullanımları ifade eder]
c. “… ve … Kullanımlarını işbu Sözleşmenin imzalandığı tarihinden itibaren 3(üç) ay içerisinde (“Hoşgörü Süresi”) sona erdirmeyi kabul, beyan ve taahhüt ederler.
d. …, …’nin İhtiyati Tedbir Kararı’nı Dava’da kaldırmasını takiben en geç 2 (iki) iş günü içinde “… Marka Tescili”ni kapsamındaki tüm hizmetler yönünden geri çekmek suretiyle iptal ettirmeyi ve geri çekme işlemine ilişkin dokümanların kopyasını …’ye kayıtları için iletmeyi kabul, beyan ve taahhüt eder.
2- …’nin Taahhütleri
…,
a. İşbu Sulh Sözleşmesi’nin imzalanmasını takiben en geç 2 (iki) iş günü içerisinde İhtiyati Tedbir Kararı’nın kaldırılması için Dava dosyasına yazılı talep sunmayı
b. İşbu Sulh Sözleşme uyarınca “… ve … Kullanımlari”na son vermesi için gereken ve … tarafından belirlenen 13.500 TL (on üç bin beş yüz TL) tutarındaki meblağı ödemeyi, bu meblağın yarısı olan 6.500 TL’yi … Marka Tescili’nin geri çekilmesi talebinin TÜRKPATENT’e sunulduğunun …’ye bildirilmesini takiben 2 (iki) iş günü içerisinde, diğer yarısı ise … Marka Tescili’nin geri çekilmesi talebinin TÜRKPATENT tarafından onaylandığının … tarafından …’ye bildirilmesini takiben 2 (iki) iş günü içerisinde yapmayı
c.Karşı Tarafların, işbu Sözleşmeden kaynaklı yükümlülüklerini ve yazan tüm taahhütlerini yerine getirmesi şartıyla, Dava’yı sulh ile sonuçlandırmayı ve Hoşgörü Süresi sonuna kadar olan kullanımları ile ilgili tazminat talep etmemeyi, kabul, beyan ve taahhüt eder.
İşbu Sözleşme hükümlerinin ihlal edilmesi halinde, … idare ve mahkemeler nezdinde … Marka Tescili ve … ve … Kullanımları ile ilgili olarak her türlü dava açma ve yasal haklarını saklı tutmaktadır.
3- Halefler, Devralanlar, Bağlı Şirketler ve Lisans
Sahipleri
İşbu Sözleşme taraflardan üçünün de yasal halefleri, devralanları, bağlı şirketleri ve/veya lisans sahipleri için bağlayıcıdır ve lehlerine hüküm ifade eder.
4- Uygulanacak Hukuk ve Yetkili Mahkeme
Bu Sözleşme’den kaynaklı Türkiye’de meydana gelebilecek her tür ihtilafla ilgili, işbu Sözleşme, Türkiye Cumhuriyeti Kanunları ile idare olunacak ve yorumlanacaktır. İşbu Sözleşme ile alakalı ve bahsi geçen ihtilaflardan kaynaklanan ve tarafların uzlaşma yoluyla çözümleyemediği Türkiye’deki tüm anlaşmazlıklarda İstanbul (Çağlayan) Mahkemeleri ve İcra Daireleri görevli ve yetkili olacaktır.
5- Diğer Hükümler
,… ve …
a. Dava’ya konu uyuşmazlığı yukarıdaki şartlarla sulh yoluyla sona erdirmeyi, bu Sulh Sözleşmesi’ni Mahkemeye ibraz etmeyi ve mahkemenin tasdik etmesini suretiyle Davayı sonlandırmayı sağlamayı,
b. Dava nedeniyle birbirlerinden masraf veya vekalet ücreti gibi talepleri olmadığını veya dava ile ilgili herhangi bir nam altında başkaca herhangi bir bedel talebinde bulunmadıklarını,
kabul ve taahhüt ederler.
6- Sözleşme’nin Ekleri
İşbu Sözleşmenin ekleri Sözleşmenin tamamlayıcısı olup, ayrılmaz bir parçasıdır.
EKLER
Ek-1: “… ve .. Kullanımları”na ilişkin birtakım örnekler.” şeklindeki hükümleri imza altına alınmıştır.
Sulh 6100 sayılı HMK’nın 313 vd maddelerinde düzenlenmiştir. Buna göre ” Sulh, görülmekte olan bir davada, tarafların aralarındaki uyuşmazlığı kısmen veya tamamen sona erdirmek amacıyla, mahkeme huzurunda yapmış oldukları bir sözleşmedir. Sulh, ancak tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri uyuşmazlıkları konu alan davalarda yapılabilir.
Dava konusunun dışında kalan hususlar da sulhun kapsamına dâhil edilebilir. Sulh, şarta bağlı olarak da yapılabilir. Sulh, hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabilir. Sulh, ilgili bulunduğu davayı sona erdirir ve kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğurur. Mahkeme, taraflar sulhe göre karar verilmesini isterlerse, sulh sözleşmesine göre; sulhe göre karar verilmesini istemezlerse, karar verilmesine yer olmadığına karar verir. İrade bozukluğu ya da aşırı yararlanma hâllerinde sulhun iptali istenebilir.
Tüm dosya kapsamı bir arada değerlendirildiğinde;Taraflar arasında görülmekte olunan davada tarafların 08.03.2021 tarihli sulh sözleşmesini dosyaya sundukları görülmekle, vaki sulh nedeniyle HMK 315.maddesi uyarınca sulhun tasdikine, bu nedenle dosyada karar verilmesine yer olmadığına, dair aşağıdaki şekilde hüküm tesis olunmuştur.
HÜKÜM :Yukarıda gerekçesi açıklandığı üzere,
1-Taraflar arasında görülmekte olunan davada tarafların 08.03.2021 tarihli sulh sözleşmesini dosyaya sundukları görülmekle, vaki sulh nedeniyle HMK 315.maddesi uyarınca sulhun tasdikine, bu nedenle dosyada karar verilmesine yer olmadığına,
2-Karar tarihinde yürürlükte bulunan Harçlar Tarifesi uyarınca hesap olunan 59,30 TL karar harcından peşin yatırılan 54,40 TL’nin mahsubu ile kalan 4,90 TL bakiye karar harcının davacıdan tahsili ile hazineye irat kaydına,
3-Tarafların karşılıklı olarak yargılama gideri ve vekalet ücreti talebinde bulunmadıklar anlaşıldığından bu konuda hüküm kurulmasına yer olmadığına,
4-Yatırılan gider avanslarından kullanılmayan kısmının talep halinde ve karar kesinleştiğinde yatıran tarafa iadesine,
Dair taraf vekillerinin yüzüne karşı, (HMK 345/1 md. gereğince) gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde Mahkememize veya başka bir yer mahkemesine dilekçe ile başvurmak ve istinaf harcı ile gerekli giderlerin tamamı ödenmek suretiyle, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesine istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar, açıkça okunup usulen anlatıldı. 23/03/2021

Katip …
¸

Hakim …
¸