Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 2.Fikrî ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi 2019/249 E. 2021/204 K. 20.05.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
2.FİKRÎ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ

ESAS NO : 2019/249 Esas
KARAR NO : 2021/204

DAVA : Patent Hakkına Tecavüzün Tespiti, Men’i, Ref’i
DAVA TARİHİ : 19/08/2019
KARAR TARİHİ : 20/05/2021

Mahkememizde görülmekte bulunan Patent Hakkına Tecavüzün Tespiti, Men’i, Ref’i talepli asıl ve Patent (Maddi Tazminat İstemli) talepli birleşen davasının yapılan açık yargılamasının sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Asıl dava dosyasında davacı vekili dava dilekçesinde özetle, Müvekkilinin paketleme ve ambalaj alanında hizmet verdiğini, Danimarka Menşeli olmasına karşın Türkiye dahil olmak üzere pek çok ülkede faaliyet gösterdiğini, müvekkilinin …, … sayı ile tescilli patentlerin sahibi olduğunu, davalı şirketçe müvekkili şirketin tescilli patent haklarına tecavüzde bulunulduğunu, bu hususun davalı şirkete bildirildiğini ancak davalı şirketin kötü niyetli olarak tecavüz eylemlerine devam ettiğini belirterek, davalı şirketin, müvekkilinin patent haklarına tecavüzde bulunduğunun tespitine, men’ine ve ref’ine ve hükmün ilanına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; Müvekkili firmanın hiçbir firmaya sızdırmaz membran ürünü üretip satmadığını, davacı tarafın patent haklarından doğan haklarının ihlal edildiği iddiasının ispatla yükümlü olduklarını, müvekkili şirket tarafından davacı aleyhine … 2.FSHHM nezdinde maddi tazminat talepli dava açıldığını, davanın işbu dava yönünden bekletici mesele yapılması gerektiğini, davacının maddi bir talebi bulunmadığından ticari defter deliline dayanılamayacağını, müvekkilinin davacının patentlerine yönelik ihlali bulunmadığını, ihtiyati tedbirin koşullarının oluşmadığını belirterek davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Birleşen dosyada davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Davalı şirketin eylemlerinin Müvekkili şirketin Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde tescilli bulunan … ve … sayılar ile tescilli Patentlerine tecavüz oluşturan fiilleri neticesinde davalı şirket tarafından gerçekleştirilen haksız kullanım nedeniyle Müvekkili Şirketin şimdilik 5.000,00 TL (fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla) maddi zararının Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 151/2-b maddesi uyarınca tespitine ve davalı şirketten İhlal tarihinden itibaren işleyecek ticari avans faizi ile birlikte tahsilini, talep ve dava etmiştir.
İşbu asıl dava 6769 Patent Hakkına Tecavüzün Tespiti, Men’i, Ref’i, ve birleşen dosya Patent (Maddi Tazminat İstemli) talepli davalardır.
… 2. Fikrî ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi’nin … esas sayılı dosyasının incelenmesinde, taraflarının ve dava konusunun aynı olduğu, dosyalar arasındaki hukuki ve fiili irtibat göz önüne alınarak davaların birleştirilerek görülmesinin uygun olacağı anlaşılmakla Mahkememiz dosyasının … 2. Fikrî ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi’nin … esas sayılı dosyası ile birleştirilmesine karar verilmesi gerekmiş aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
Bilindiği üzere 6100 sayılı HMK.nun 166. maddesi uyarınca “(1) Aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış davalar, aralarında bağlantı bulunması durumunda, davanın her aşamasında, talep üzerine veya kendiliğinden ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirilebilir. Birleştirme kararı, ikinci davanın açıldığı mahkemece verilir ve bu karar, diğer mahkemeyi bağlar. (2)Davalar, ayrı yargı çevrelerinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış ise bağlantı sebebiyle birleştirme ikinci davanın açıldığı mahkemeden talep edilebilir. Birinci davanın açıldığı mahkeme, talebin kabulü ile davaların birleştirilmesine ilişkin kararın kesinleşmesinden itibaren, bununla bağlıdır. (3)Birleştirme kararı, derhâl ilk davanın açıldığı mahkemeye bildirilir.” denilmektedir.
Tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde, mahkememizin iş bu dava dosyası ile … 2.Fikrî ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi’nin … esas sayılı dosyası arasında fiili ve hukuki bağlantısının mevcut olduğu, biri hakkında verilecek hükmün diğerini de etkileyeceği anlaşıldığından usul ve dava ekonomisi de gözönüne alınarak her iki dosyanın birleştirilmesine karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM :Yukarıda gerekçesi açıklandığı üzere,
1-Mahkememizin işbu dava dosyası ile … 2. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesinin … Esas sayılı dosyası arasında hukuki ve fiili irtibat bulunduğu anlaşılmakla davaların BİRLEŞTİRİLMESİNE, yargılamaya birleşen dosya üzerinden devam olunmasına,
2-Esasımızın bu şekilde kapatılarak yargılamanın birleştirilen dosya üzerinden yürütülmesine,
3-İhtiyati tedbir taleplerinin birleşen dosya üzerinden değerlendirilmesine,
Dair davacı vekilinin yüzüne karşı, esas hükümle birlikte yasa yolu açık olmak üzere,açıkça okunup usulen anlatıldı.20/05/2021

Katip …
¸

Hakim …
¸