Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 2.Fikrî ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi 2018/74 E. 2019/281 K. 27.06.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
2.FİKRÎ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ

ESAS NO : 2018/74
KARAR NO : 2019/281

DAVA : İhraç Kararının İptali ve Üyeliğe İade
DAVA TARİHİ : 14/02/2018
KARAR TARİHİ : 27/06/2019

Mahkememizde görülmekte bulunan ihraç kararının iptali ve üyeliğe iade davasının yapılan açık yargılamasının sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle, müvekkilinin …’nin asıl üyesi olduğunu, Genel Kurul’da yapılan seçimle yönetim kurulu üyeliği görevine getirildiğini, 03/01/2018 tarihinde … yönetim kurulu üyeleri olan …, …, … ve … tarafından … Yönetim Kurulu Başkanlığına … evrak numarası ile dilekçe verdiklerini ve müvekkili hakkında şikayette bulunarak …’dan ihracını talep ettiklerini, Yönetim Kurulu’nun 05/01/2018 tarihli 995 sayılı toplantısında 3 nolu gündem maddesi ve 3 nolu kararı gereğince müvekkilinin … Haysiyet Kurulu’na sevkine karar verildiğini, üyelerden … ve …’in sevk kararına muhalefet şerhi koyduklarını ve müvekkilinin … Haysiyet Kurulu’nun … tarih, … numaralı kararı ile üyelikten ihraç edildiğini, müvekkilinin ihraç kararının usulüe ve hukuka aykırı olduğunu, … Üye Disiplin Yönergesinin 8/a ve 8/b maddesinin uygulanmasına bir takım asılsız iddiaların gerekçe gösterilerek ve 5 üyeden 4 ünün oyu, üyelerden …’ın gerekçesiz karşı oyu ile karar verildiğini, müvekkilinin ihracına ilişkin soruşturmanın zamanaşımına uğradıktan sonra başlatıldığını ve savunma hakkı kısıtlanarak ihraç kararı verildiğini, soruşturma sırasında sadece müvekkili aleyhine şikayette bulunanların beyan ve tanıklarının dinlendiğini, müvekkilinin lehine olan üyelerin beyanlarına değinilmediğini ve tanıklıklarına başvurulmadığını, Haysiyet Kurulu’nca soruşturma/karar görev ve yetkilerinin bilerek kötüye kullanıldığını, şikayet ve belgelerde bahsi geçen …’ın ticari sırlarının ihlalinin söz konusu olmadığını iddia ederek, isnat edilen soyut ve dayanaksız suçlamaları kabul etmediklerini, müvekkili hakkında üyesi olduğu meslek birliği …’ın Haysiyet Kurulu tarafından alınan … tarih, … numaralı haksız ve hukuka aykırı ihraç kararının iptaline ve müvekkilinin üyeliğe iadesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle, somut olayda …’a ilişkin olayın davacı tarafından …’a iletildiğini, … Yönetim Kurulu tarafından 29/12/2017 tarihli whatsapp yazışmalarının ortaya çıkması ve bu tarihten sonra başka bir Yönetim Kurulu’nun bildirimi ile öğrenilmiş olduğunu, öğrenme tarihinin 29/12/2017 olduğu dikkate alındığında, somut olayda Haysiyet Kurulu’nca yürütülen kovuşturmanın zamanaşımına uğramadığını, ihraç kararının iptali talebinin haksız ve hukuka aykırı olduğunu, taraflar arasındaki güven ilişkisinin temelden sarsılarak yok olduğunu, tedbiren dahi olsa, davacının üyeliğinin devamı hususunda karar verilmesinin müvekkil …’ın işleyişini ciddi şekilde sekteye uğratacağını, dava konusu toplantının yapıldığı günün akşamında davacının whatsapp grubu kurarak Yönetim Kurulu üyelerine ve … Genel Sektererine toplantı mesajı attığını ve bir AVM’de buluşma organize ettiğini, buluşma akabinde davacının eski … üyesi … ile görüştüğünün öğrenildiğini, …’un gerçek iradesini taşıyamayan istifasının … tarafından sosyal paylaşım sitelerinde duyurulduğunu, sonrasında da haberin sosyal paylaşım ve online haber sitelerinde yer aldığını ve alenileştirildiğini, bu hususların öğrenilmesi ve …’nun da bildirimi ile öğrenildiğini ve davacının Haysiyet Kurulu’na sevkedildiğini, davacının savunma hakkını kullanabileceğinin kendisine ihtar edildiğini, ancak yazılı savunma yapmasına rağmen herhangi bir delil sunmadığını ve tanık dinletme talebinde de bulunmadığını, davacının … Yönetim Kurulu üyeliği sıfatı ile görevi olması hasebiyle öğrendiği ve bilgi sahibi olduğu kurumsal nitelikteki bilgileri meslek birliği üyesi olmayan, kişilerle paylaşarak sosyal medya üzerinden ifşa edilmesine sebebiyet verdiğini, davacının üyelikten ihracına karar verildiğini, davacının sunduğu belgelerin verilen kararın aksini ispat eder nitelikte olmadığını belirterek, davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Dava, … Haysiyet Kurulu’nun vermiş olduğu ihraç kararının iptali ve üyeliğin iadesi talebine ilişkindir.
Dosyada tarafların bildirdiği deliller toplanmış, savcılık dosyası dosyamız arasına alınmış, davacının … Haysiyet Kuruluna sevkine ilişkin 05/01/2018 tarih ve 995 sayılı Yönetim Kurulu Kararı ile … Haysiyet Kurulu’nun … tarih … sayılı toplantı tutanağı dosyaya sunulmuştur.
… Yönetim Kurulu’nun 05/01/2018 tarihli, 995 sayılı kararı kapsamında, kurula gönderilen … üyelerinden …’nın, … Yönetim Kurulu üyesi sıfatı ve görevi gereği öğrendiği ve bildiği …’a ait kurumsal nitelikteki bilgileri … üyesi olmayan, yetkisiz ve kurum aleyhine faaliyetleri sabit olan kişilere paylaşarak sosyal medya üzerinden ifşa edilmesine sebebiyet vermesi ve iş bu fiilin TCK 239/1 ve diğer ilgili maddelerin ihlali doğrultusunda kuvvetli şüphe oluşturduğu iddiası ile … Üye Disiplin Yönergesinin 8/a ve 8/d bendleri gereğince Haysiyet Kurulu’na sevk edildiği,
Haysiyet Kurulu’nca verilen “Somut olayda kovuşturulan üyenin eylemleri ile, üye …’un istifa niteliğinde olmayıp latife (şaka) beyanı niteliğinde olduğu tüm tanık ifadeleri ve savunma beyanlarıyla sabit olan dilekçesinin işleme konulması amacıyla düzenlendiği açık olan toplantıyı … adlı whatsapp adlı grubundan yaptığı çağrı ile düzenlediği, … Genel Sekreteri …’nun YK geçici başkanı …’ı arayarak ikna etmesi ve dilekçenin sonradan geriye dönek olarak işleme alınması gibi bir hukuka aykırı eyleme dahlinin bulunduğu ve böylelikle …’ın çalışmalarını sekteye uğrattığı, sonraki yönetim kurulu çalışmalarının dahi hukuken var olması gereken bir YK üyesinin toplantılarda yer almaması nedeniyle kurumun zarara uğraması olasılığını doğurduğu, yine YK üyesi …’yu Yönetim Kurulu üyeleri önünde öldürmekle tehdit ettiği iddiasının tanık ifadeleriyle örtüştüğü hususları gözetilerek kovuşturulan üye … hakkında … Üye Disiplin Yönergesinin 8/a ve 8/b maddeleri gereğince üyelikten ihraç yaptırımının uygulanmasına, oy çokluğu (5/4 …’ın karşı oyu ile) … Üye Disiplin Yönergesinde yer alan usule uygun olarak kendisine tebliğ olunmak ve yargı yolu açık olmak üzere karar verilerek kovuşturmaya son verildi.” şeklinde karar verildiği anlaşılmıştır.
Davalı …, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 42. maddesi uyarınca kurulan, statüsü ve kuruluşu yasa tarafından belirlenen, müzik eserleri alanında faaliyet gösteren bir meslek birliğidir. …, müzik eseri/hak sahiplerinin (Besteci, söz yazarı, aranjör, editör) çıkarlarını korumak, 5846 sayılı Kanunla tanınmış hakların idaresi ve takibini, alınacak ücretlerin tahsilini ve hak sahiplerine dağıtımını sağlamak amacıyla faaliyette bulunmakta ve bu kapsamda eser sahiplerinden ve yasadan aldığı yetkiler çerçevesinde hareket etmekte olup, yine aynı kanunun 42/B maddesi gereği T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığının idari ve mali denetimine tabi bir meslek birliğidir.
Haysiyet kurulunca alınan kararın değerlendirilmesi yönünden ilgili mevzuatın irdelenmesi gerek ve zorunludur.
… Haysiyet Kurulu Yönergesi Bölüm II’de, Haysiyet Kurulunun Çalışma Esasları düzenlenmiş olup buna göre;
“MADDE 4. Haysiyet Kurulu, Genel Kurulca asıl üyeler arasından iki yıl için gizli oy ile seçilen beş üyeden oluşur. Ayrıca, asıl üye sayısınca yedek üye seçilir. Kurul seçimi izleyen üç gün içinde asıl üyeler arasından bir başkan seçer.
Haysiyet Kurulu, Yönetim Kurulunun talebi üzerine Disiplin Yönergesi hükümlerini uygulamak üzere üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanır. Tayin edilen toplantı gününde üyelerden biri toplantıya katılmadığı takdirde mazeretini yazılı olarak bildirmek zorundadır. Kurul üye tam sayısının salt çoğunluğu ile karar alır.
“Haysiyet Kurulunun Görevleri” madde 5’te düzenlenmiş olup buna göre; a) …’a kayıtlı üyeler hakkında Üye Disiplin Yönergesinde öngörülen yaptırımı uygulama ve disiplin cezası vermek, b) Fikir ve Sanat Eseri sahipleri ile komşu hak sahipleri meslek birlikleri ve Federasyonları hakkında Tüzük’te ve … Tüzüğünde öngörülen hallerde üyelikten çıkarma cezası ile Disiplin Yönergesinde öngörülen cezaları vermek.
“Konunun İntikali Ve Ön Soruşturma” madde 6’da düzenlenmiş olup; Disiplin yaptırımı uygulanmasını gerektiren bir durumun oluşumu üzerine ya Genel Sekreterlik gerekli ön hazırlıkları yaparak konuyu Yönetim Kurulu’nun bilgisine sunar ya da böyle bir ön hazırlığa gerek olmaksızın haricen edindiği bilgi üzerine Yönetim Kurulu konunun önemini dikkate alarak gerekli kanıtları geciktirmeksizin toplatır ve düzenlenen inceleme dosyasının Haysiyet Kurulu’na sunulmasını kararlaştırır.
“Haysiyet Kurulunun Çalışma Yöntemi” madde 7’de düzenlenmiş olup; Haysiyet Kurulu, Yönetim Kurulu’nun kararı üzerine toplanır. Haysiyet Kurulu, çalışmalarına, önce ilgili üyeye tebliğ tarihinden başlamak üzere, en fazla yedi günlük bir süre tanıyarak yazılı savunmasını talep etmek suretiyle başlar. Üye savunmasını bizzat Kurul toplantısına katılarak da yapabilir. Hakkında ceza istenilen üye, tanık dinletme, ayrıca belge sunma veya soruşturma belgelerini tetkik etme veya bir avukat marifetiyle de tetkik ettirme, hakkını kullanabilir.
Haysiyet Kurulu, kendisine intikal eden inceleme talebi üzerine yaptığı ilk toplantı tarihinden itibaren bir ay zarfında karar vermekle yükümlüdür. Kurul yürütülen soruşturma hakkında en fazla 3 defa toplantı yapacak olup, gerekli görülen hallerde kurul başkanının yazılı talebi ile bir toplantı daha yapabilir.
Kurul, incelenen konunun özelliklerini göz önünde bulundurarak, Genel Sekreterlik Hukuk İşleri Bölümü’nden görüş talep edebilir, Kurul kararlarında çekimser oy kullanılmaz. Kararlar üye tam sayısının salt çoğunlu ile alınır. Alınan karar, gereği yapılmak üzere Yönetim Kurulu Başkanlığına gönderilir. Uyarı, kınama, hak mahrumiyeti ve üyelikten çıkarma kararları, üyeye elden ya da noter marifetiyle tebliğ edilir. Noter marifetiyle yapılacak tebligat üyenin …’da kayıtlı adresine yapılır.
Haysiyet Kurulu Kararlarına karşı hukuk yollarına başvurulabilir. Haysiyet Kurulu kararının üyeye tebliğinden itibaren bir aylık süre içerisinde, üye tarafından karara karşı yargıya müracaat edildiğinin …’a bildirilmemesi halinde karar, … nezdinde kesinleşmiş kabul edilerek gerekli işlemler yapılır.
“Haysiyet Kurulu Kararlarında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar” madde 8’e göre Sayılanlarla sınırlı olmamak üzere Haysiyet Kurulu Kararlarında;
1-Üyenin savunması alınıp, konu ile ilgili tüm bilgi ve belgeler toplanmadan önce fiile ilişkin kanaat belirtir nitelikli bir karar almamakla,
2-Disiplin suçunun oluşup oluşmadığı ile ilgili olmayan değerlendirilmelerde bulunmamakla,
3-Ceza tayini sırasında ilgili fıkralarda öngörülen fiil ve hallerin tam olarak oluşup oluşmadığının irdelemekle yükümlüdür.
… Üye Disiplin Yönergesi Bölüm II’de , Yaptırımlar öngörülmüş olup buna göre (MADDE 4.) Bu Yönerge ile … üyeleri hakkında hatalı veya kusurlu bazı fiilleri dolayısıyla uygulanabilecek yaptırımlar ile yaptırım uygulanacak fiiller aşağıda öngörülmüştür: a) Uyarı, b) Kınama, c) Hak mahrumiyeti, d) Üyelikten çıkarma.
Aynı fiil birden fazla ceza fıkrası kapsamında ele alınıp ayrı ayrı ceza tayini yoluna gidilemez. Üyeye fiiline karşılık gelen en üst yaptırım uygulanır. Haysiyet Kurulu Kararı, üyeye yazılı olarak bildirilir.
“UYARI” yaptırımı MADDE 5’te düzenlenmiş olup buna göre ; “… üyelerine, aşağıda belirtilen hallerde uyarı yaptırımı uygulanır. Uyarı gerektiren fiiller ve haller şunlardır: a) Geçerli bir mazereti olmaksızın … tarafından yapılan duyurulara cevap vermemek, istenilen bilgi ve belgeleri zamanında iletmemek, yapılan çağrılara riayet etmemek; b) İletişim bilgilerinde (adres, telefon, e-mail vb.) olabilecek değişiklikleri talep edilen süre içinde …’a göndermemek, c) …’dan kendisi hakkında ayrıcalıklı bir uygulama beklentisi içinde olmak ve beklentisini gerçekleştirmek için kişiler üzerinden faaliyetlerde bulunmak. d) Üyelik aidatının ödemesini yazılı bildirime (mektup, e-mail, gsm hatlarına sms vb.) rağmen nedensiz olarak 60 günden daha fazla geciktirmek, e) … yararlarını zedeleyici söz ve davranışlarda bulunmak, f) Usulsüz şikâyet veya başvurularda bulunmak, g) Genel Sekreterlik’te yürütülmekte olan iş ve işlemlerle ilgili olarak Yönetim Kurulu üyeleri veya diğer üyelerin aracılığından yararlanma girişiminde bulunmak, h) … çalışanlarının hizmetlerini engelleyici hal ve davranışlarda bulunmak.
“KINAMA” yaptırımı MADDE 6’da düzenlenmiş olup buna göre; “… üyelerine, aşağıda belirtilen hallerde kınama yaptırımı uygulanır. İlgili Haysiyet Kurulu kararı, üyeye yazılı olarak bildirilir. Kınama gerektiren fiiller ve haller şunlardır: a) Kendisine 5. madde gereği yapılan yazılı uyarıya rağmen, uyarı konusu fiil veya halleri sürdürmek, b) … Genel Kurulları ve …’ın tüm çalışma mahallerinde huzur, sükûn ve çalışma düzenini engelleyici tutum ve davranışlar içinde olmak, … çalışanları veya diğer üyeler hakkında yüze karşı veya gıyapta hakaret, tahkir edici sözler sarf etmek, genel ahlak ve edep dışı davranışlarda bulunmak, c) Uyarı cezasına rağmen, geçerli bir mazereti olmaksızın 30 gün içinde … aidatını ödememek. d) Kusurlu davranmak suretiyle … aleyhine yargı yollarına başvurulmasına sebebiyet vermek, e) …’a ait araç, gereç, eşya ve benzeri malzemelere kusurlu davranışlarıyla zarar vermek, (bu takdirde zarar ayrıca rayiç bedel üzerinden tazmin ettirilir) f) Uyarı cezası almasına rağmen, geçerli bir mazereti olmaksızın 30 gün içinde … tarafından yapılan duyurulara cevap vermemek, istenilen bilgi ve belgeleri zamanında iletmemek, yapılan çağrılara riayet etmemek;
“HAK MAHRUMİYETİ” yaptırımı MADDE 7’de düzenlenmiş olup buna göre; Hak mahrumiyeti cezası, aşağıda sayılan fiiller ve hallerin gerçekleşmesi durumunda Haysiyet Kurulu’nca kararlaştırılır. Aşağıda yazılı fiilleri işleyen asıl ve yararlanan üyeler, mali hak dağıtımları dışındaki tüm haklardan, cezanın kesinleştiği tarihten itibaren 4 yıl süresince mahrum kalır. a) Son 4 yıl içinde birden fazla kınama cezası almak, b) Basın-yayın organları, internet veya sosyal medya (twitter, facebook vb.) aracılığıyla … yararlarını zedeleyici, … divan kurulu Yönetim Kurulu ve diğer üst kurul üyeleri hakkında olumsuz, tahkir edici beyanlarda ve hakarette bulunmak, c) Üyenin beyanı ya da … Teknik Bilim Kurulu kararıyla veya kesinleşmiş bir yargı kararıyla sabit olmak şartıyla, …’a sunduğu bildirimlerde kasden yanıltıcı bilgilere yer vermek ve/veya yanıltıcı beyanlarda bulunmak ve dolayısıyla bundan haksız kazanç elde etmek.
“ÜYELİKTEN ÇIKARMA” yaptırımı MADDE 8’de düzenlenmiş olup buna göre; Üyelikten çıkarma cezası, aşağıda sayılan fiiller ve hallerin gerçekleşmesi durumunda, Haysiyet Kurulu’nca kararlaştırılır. a)Kasıtlı eylem ve söylemleriyle …’ın çalışmasına, amaçlarını gerçekleştirmesine engel olmak, b)Yetki belgesine aykırı davranışlarını, yazılı uyarıya rağmen sürdürmek, c) Asıl üyeler yönünden, özür bildirmeksizin ve yazılı uyarıya rağmen arka arkaya üç genel kurul toplantısına katılmamak, d) … Yönetim Kurulu, Denetleme Kurulu ile Haysiyet Kurulu tarafından, … tüzel kişiliğine karşı Türk Ceza Kanununda öngörülen fiillerden birinin işlendiği hususunun tespit edilmesi.
Madde 9 a göre; …’a kayıtlı üyeler hakkında bu Yönerge’de öngörülen yaptırım uygulama ve disiplin cezası verme yetkisi … Haysiyet Kuruluna aittir.
Tüm dosya kapsamı ve sunulan deliller bir bütün olarak değerlendirildiğinde; davacının … Yönetim Kurulu’nun 05/01/2018 tarihli, 995 sayılı kararı ile “… Yönetim Kurulu üyesi sıfatı ve görevi gereği öğrendiği ve bildiği …’a ait kurumsal nitelikteki bilgileri … üyesi olmayan, yetkisiz ve kurum aleyhine faaliyetleri sabit olan kişilere paylaşarak sosyal medya üzerinden ifşa edilmesine sebebiyet vermesi ve iş bu fiilin TCK 239/1 ve diğer ilgili maddelerin ihlali doğrultusunda kuvvetli şüphe oluşturduğu” iddiası ile … Üye Disiplin Yönergesinin 8/a ve 8/d bendleri gereğince Haysiyet Kurulu’na sevk edildiği, Haysiyet Kurulu’nca verilen “Somut olayda kovuşturulan üyenin eylemleri ile, üye …’un istifa niteliğinde olmayıp latife (şaka) beyanı niteliğinde olduğu tüm tanık ifadeleri ve savunma beyanlarıyla sabit olan dilekçesinin, işleme konulması amacıyla düzenlendiği açık olan toplantıyı -… adlı whatsapp adlı grubundan yaptığı çağrı ile- düzenlediği, … Genel Sekreteri …’nun YK geçici başkanı …’ı arayarak ikna etmesi ve dilekçenin sonradan geriye dönek olarak işleme alınması gibi bir hukuka aykırı eyleme dahilinin bulunduğu ve böylelikle …’ın çalışmalarını sekteye uğrattığı, sonraki yönetim kurulu çalışmalarının dahi hukuken var olması gereken bir YK üyesinin toplantılarda yer almaması nedeniyle kurumun zarara uğraması olasılığını doğurduğu, yine YK üyesi …’yu Yönetim Kurulu üyeleri önünde öldürmekle tehdit ettiği iddiasının tanık ifadeleriyle örtüştüğü hususları gözetilerek davacı hakkında … Üye Disiplin Yönergesinin 8/a ve 8/b maddeleri gereğince üyelikten ihraç yaptırımının uygulanmasına, oy çokluğu (5/4 …’ın karşı oyu ile) ile karar verilmiş ise de; yukarıda izahı yapılan mevzuat kapsamında ilgili karar değerlendirildiğinde; ihraç kararında belirtilen sır niteliğindeki bilginin ne olduğunun açıkça belirtilmediği, bunun paylaşılmasıyla meslek örgütünün amacının nasıl engellendiğinin somutlaştırılmadığı, yönetim kurulu üyesi …’un yönetim kurulunca da kabulüne karar verilen istifasının sır olarak değerlendirilmesinin mümkün olmadığı, esasen gündemde olan yönetimsel sıkıntılar dikkate alındığında birlik üyelerinin bu istifadan haberdar olmalarının menfaatlerine olduğu gibi, bu hususun zarar olarak değerlendirilmesinin mümkün olmadığı, iddiaların soyut bir şekilde irdelendiği, davacının savunmaya yönelik ve suçlamaların somutlaştırılmasına yönelik ek süre taleplerinin reddolunduğu, savunma hakkının kısıtlandığı, haysiyet kurulunca …’un kendi özgür iradesiyle yazdığı istifa dilekçesinin (yönetim kurulunca işleme alınarak kabul olunmuş olmasına rağmen) latife beyanı olarak değerlendirilmesinin kabulünün mümkün olmadığı gibi verilen dilekçenin işleme konulmasının hata sebebiyle iptaline yönelik değerlendirmelerin haysiyet kurulunun görevleri arasında bulunmadığı, bundan sonuç çıkarılmasının da çalışma usullerine uymadığı, yine bu kapsamda davacı aleyhine değerlendirme yapılmasının … gibi içerisinde binlerce sanatçıyı barındıran meslek örgütünün ciddiyeti ile bağdaşmadığı, kararda 8/b bendi belirtilmiş olmasına rağmen kararın yönetim kurulu sevk yazısı da dikkate alındığında 8/d bendine göre alındığı, yönetim kurulu sevk yazısında TCK 239/1 ‘e ( TCK Madde 239 – (1) Sıfat veya görevi, meslek veya sanatı gereği vakıf olduğu ticarî sır, bankacılık sırrı veya müşteri sırrı niteliğindeki bilgi veya belgeleri yetkisiz kişilere veren veya ifşa eden kişi, şikâyet üzerine, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Bu bilgi veya belgelerin, hukuka aykırı yolla elde eden kişiler tarafından yetkisiz kişilere verilmesi veya ifşa edilmesi hâlinde de bu fıkraya göre cezaya hükmolunur.) dayalı talepte bulunulmuş olması ve bu yönde savunma talep edilmiş olmasına rağmen kararın davacının YK üyesi …’yu Yönetim Kurulu üyeleri önünde öldürmekle tehdit ettiği iddiasına dayalı olarak alındığı, yukarıda izahı yapılan 4. Maddedeki çalışma usulüne uygun karar tesis olunmadığı, esasen yukarıda izahı yapılan yönergenin 8/d kapsamında disiplin cezasının uygulanabilmesi için suçsuzluk karinesi gözetildiğinde mahkemelerce verilmiş mahkumiyet kararı alınmaksızın bu bent gereği disiplin cezasının verilemeyeceği, idari bir yapı niteliğindeki haysiyet kurulunun kendi üyelerinin eylemlerine yönelik değerlendirmelerde izahı yapılan mevzuat kapsamında değerlendirme yapabilecek ise de TCK kapsamındaki fiillerin işlendiğinin tespitinin ancak mahkeme kararı sonrası tespit olunabileceği, soyut değerlendirmelere dayalı olarak vermiş oldukları kararın yargı denetimine tabi olduğundan bahisle suçsuzluk karinesini ihlal eder şekilde değerlendirme yapılmak suretiyle bu bendin uygulanmayacağı, 8/d kapsamında sevk olunan eylemin dışındaki tehdit eyleminin resen değerlendirilmesi yönergeye aykırı olduğu gibi isnat olunan eylemlere ilişkin tanıkların da bir arada dinlenilmesinin beyanların tarafsız bir şekilde değerlendirilmediği kanaatini uyandırdığı gibi … yönetimde çıkan yönetimsel sorunlar nedeniyle Bakanlığın müdahalesine varan süreçte meslek örgütünde yaşanan iç çekişmelere birlik organlarının dahil edildiği değerlendirilmiş olup, bir an için disiplin cezası gerektiren fiilin bulunduğu ve şartların oluştuğunun kabulü halinde dahi yukarıda izahı yapılan Haysiyet kurulu yönergesindeki çalışma usullerinin yerine getirilmediği bu yönüyle de ilgili kararın sakat olduğu anlaşılmakla davacının sübut bulan davasının kabulü ile davacı hakkında verilen … Haysiyet Kurulunun … tarih … evrak kayıt nolu üyelikten ihraç cezası kararının iptaline karar vermek gerekmiş aşağıdaki şekilde hüküm tesis olunmuştur.
HÜKÜM :Yukarıda gerekçesi açıklandığı üzere,
1-Davanın KABULÜ ile, davacı hakkında verilen … Haysiyet Kurulunun … tarih … evrak kayıt nolu üyelikten ihraç cezası verilmesine ilişki kararının İPTALİNE,
2-Karar tarihinde yürürlükte bulunan Harçlar Tarifesi uyarınca hesap olunan 44,40 TL karar harcından peşin yatırılan 35,90 TL’nin mahsubu ile kalan 8,50 TL bakiye karar harcının davalıdan tahsili ile Hazine’ye irat kaydına,
3-Karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca davacı vekili yararına hesap olunan 3.931,00 TL vekalet ücretinin davalıdan alınarak kendisini vekille temsil ettiren davacıya verilmesine,
4-Davacı tarafından yapılan: 324,25 TL posta gideri ve 71,80 TL harç (peşin+başvuru) olmak üzere toplam 396,05 TL yargılama giderinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
5-Davalı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
6-Yatırılan gider avanslarından kullanılmayan kısmının talep halinde ve karar kesinleştiğinde yatıran tarafa iadesine,
Dair taraf vekillerinin yüzüne karşı, (HMK 345/1 md. gereğince) gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde Mahkememize veya başka bir yer mahkemesine dilekçe ile başvurmak ve istinaf harcı ile gerekli giderlerin tamamı ödenmek suretiyle, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesine istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar, açıkça okunup usulen anlatıldı. 27/06/2019

Katip …
¸

Hakim …
¸

Bu belge 5070 sayılı elektronik imza kanunu kapsamında E-İMZA ile imzalanmıştır