Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 2.Fikrî ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi 2017/529 E. 2018/17 K. 06.02.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
2.FİKRÎ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ

ESAS NO : 2017/529 Esas
KARAR NO : 2018/17

DAVA : Patent Hakkına Tecavüzün Tespiti Durdurulması
DAVA TARİHİ : 19/06/2017
KARAR TARİHİ : 06/02/2018

MAHKEMEMİZ DOSYASI İLE BİRLEŞEN İSTANBUL 1.FSHHM’ NİN 2017/628
ESAS SAYILI DOSYASINDA

DAVA : Tasarım Hükümsüzlüğü
DAVA TARİHİ :11/09/2017

Mahkememizde görülmekte bulunan endüstriyel tasarım hakkına tecavüzün tespiti, durdurulması, önlenmesi ve tazminat talepli asıl dava ile Davacı tasarımının hükümsüzlüğü ve sicilden terkini talepli birleşen davanın yapılan yargılaması sonucu dosya incelendi gereği düşünüldü,
DAVA:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle, müvekkilinin TPE nezdinde … ve … no ile tasarım tescil belgesine bağlanan “Nikah nişan kına süs ürünleri tasarımlarının 554 sayılı KHK 12. Maddesi gereğince 5 yıl süre ile koruma altına alındığını ve korumasının devam ettiğini, Eminönü İstanbul adresinde komşusu olan davalınınmüvekkili ürünlerinin birebir aynısını üreterek sattığını, Instagram sayfasında da satışını gerçekleştirdiğini, … 1. FSHHM nin … Değişik İş dosyası ile yapılan tespit sonucu alınan bilirkişi raporu ile davalı işyerinde tasarımlarının davalı işyerinde satışta olduğunun tespit edildiğini belirterek tecavüzün ve haksız rekabetin tespiti, ortadan kaldırılmasını ve 1000 TL maddi 15.000 TL manevi tazminata hükmolunmasını talep etmiştir.
CEVAP:
Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle, davacı tasarımların gerçek hak sahibinin kendisi olduğunu,
Taklit ürün üretmediğini bu nedenlerle davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
BİRLEŞEN DAVA:
Davacı … tarafından davalı aleyhine açılan … 1. FSHHM nin … esas sayılı dosyası ile asıl davada davacını dayandığı tasarımın yenilik ve ayırtedicilik vasfının bulunmadığından bahisle hükümsüzlüğünü talep etmiş ve mahkemesince dosya mahkememiz dosyası ile birleştirilmiştir.
GEREKÇE:
Dava 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu hükümleri uyarınca açılmış Endüstriyel tasarım hakkına tecavüzün tespiti durdurulması maddi ve manevi tazminat talepli dava ile tasarım hükümsüzlüğü talepli birleşen davadır.
Türk Patent Enstitüsü Tasarımlar Dairesi Başkanlığından davaya konu tasarımlar getirtilmiş, 1. FSHHM nin Değişik İş dosyası dosya arasına alınmış ön inceleme duruşması yapılmış ve tarafların sulh görüşmelerini yapmak amacıyla süre talep etmeleri nedeniyle duruşma ertelenmiş ve mahkememizin 06. 02. 2018 tarihli son duruşmasında taraf vekilleri sulh olduklarını karar verilmesine yer oladığına dair karar verilmesini ve yargılama masraflarını talep etmediklerini beyan etmişlerdir. Dosyadaki vekaletnamelerden taraf vekillerinin dosyadaki vekaletnamelerinde sulhe yetkilerinin olduğu anlaşılmıştır.
Sulh HMK 315. maddesinde düzenlenen, ilgili bulunduğu davayı sona erdiren ve kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğuran taraf işlemidir. Mahkeme, taraflar sulhe göre karar verilmesini isterlerse, sulh sözleşmesine göre; sulhe göre karar verilmesini istemezlerse, karar verilmesine yer olmadığına karar verir.
Tüm dosya kapsamı ve taraf vekillerinin talebi doğrultusunda asıl ve birleşen davada vaki sulh işlemi nedeniyle karar verilmesine yer olmadığına dair karar verilmesi gerekmiştir.
HÜKÜM:Yukarıda gerekçesi açıklandığı üzere,
1-Davacı ve birleşen dosya davalısı … tarafından davalı … a açılan davanın ve birleşen dava da davacı … tarafından davalı … aleyhine açılan dava da tarafların sulh olması nedeniyle HMK 315.maddesi uyarınca karar verilmesine yer olmadığına,
2-Karar tarihinde yürürlükte bulunan Harçlar Tarifesi uyarınca hesap olunan 35,90 TL karar harcından peşin yatırılan31,40 TL’nin mahsubu ile kalan 4,50 TL bakiye karar harcının davalıdan tahsiline,
3-Taraflar yargılama gideri ve ücreti vekalet talep etmediklerinden bu hususta karar verilmesine yer olmadığına,
4-Yatırılan gider avanslarından kullanılmayan kısmının talep halinde ve karar kesinleştiğinde yatıran tarafa iadesine,
Dair verilen karar taraf vekillerinin yüzlerine karşı tebliğden itibaren 2 haftalık süre içinde İstinaf kanun yolu açık olmak üzere açıkça okundu usulen anlatıldı. 06/02/2018

Katip …
e-imzalı

Hakim …
e-imzalı