Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 21. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/32 E. 2023/57 K. 30.01.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
21. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2023/32 Esas
KARAR NO : 2023/57
DAVA : Ticari Şirket (Olağanüstü Genel Kurul İstemli)
DAVA TARİHİ : 14/01/2023
KARAR TARİHİ : 30/01/2023

Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Olağanüstü Genel Kurul İstemli) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesi ile: Müvekkilinin, davalı … Şti nin %50 hisseli kurucu ortağı ve müdürü olduğunu, şirketin %50 hissesini vererek ortak aldığı diğer hissedar ve müdür sıfatını taşıyan … ‘ın şirket ve ortağa karşı zarar verici iş ve eylemleri nedeniyle bu ortak aleyhine … Asliye Ticaret Mahkemesi’nde 2018/… E. sayılı dosya ile ortaklıktan haklı nedenle çıkarma ve müdürlükten azil davası ikame edildiğini, dava süreci içerisinde mahkemece her ik ortağın da müdürlük yetkileri kaldırılarak Abdullah Yavaş’ın denetim ve temsil kayyımı olarak atandığını, limited şirketin %50 hisselere sahip iki ortaktan oluşması ve karşı ortak aleyhine ortaklıktan çıkarma ve ortaya çıkan ihtilaflar nedeniyle, bu yönde ortaklar kurulu kararı alınamadığını, … Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/… E sayılı ortaklıktan çıkarma ve müdürlükten azil davasında mahkemece bu eksikliğin giderilmesi için kendilerine süre tanındığını, … Asliye Tic. Mahkemesinin 2021/… E sayılı dosya ile bu talep doğrultusunda dava açılmış ancak mahkemece davalı şirkete bildirim şartı yerine getirilmediği gerekçesi ile davanın usulden red edildiğini, bu amaçla şirketi Mahkeme kararıyla temsil eden kayyıma noterden ihtarname gönderilerek durumun izahı ile ihtarnamenin 1. Maddesinde açıkça “ortaklıktan çıkarma davasına ilişkin karar alınması için ivedilikle genel kurulun toplantıya çağrılması gerekmektedir. Bu hususta genel kurul toplantı tarihinin ivedilikle belirlenerek taraflara tebliğini talep etmekteyiz.” şeklinde toplantı talebi iletildiğini ancak kayyımın talebin gereğini yerine getirmediğini, toplantı gündemi ihtarnamede açıkça tereddüte mahal vermeyecek netlikle belirtilmiş olmasına rağmen kayyum tarafından, talebin kabul edilmediğini, beyanla şirketin %50 hisseli ortağı … ‘ın “ortaklıktan çıkarma ve müdürlükten azil davası açılması ve açılmış davaya sunulması” gündemi ile toplanıp karar alınması maksadıyla müvekkiline olağanüstü genel kurul için genel kurulu toplantıya çağırma izni verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı şirketin atanmış kayyımı tarafından verilen cevapta: Dava Dilekçesinde sözü geçen davacı vekili tarafından Kayyım sıfatıyla şahsına gönderilen … Noterliği’nin 31.10.2022 tarihli ve … yevmiye numaralı İhtarnamesine cevap olarak gönderdiği …Noterliği’nin 07.11.2022 tarihli ve … yevmiye numaralı cevabi ihtarnamesi ile; şirket genel kurul toplantısının yapılabilmesi için işbu ihtarnamenin tebliği tarihinden başlayarak 10 gün içinde …@gmail.com e-posta adresine genel kurul toplantısında görüşülmesini istediğiniz konuları bildirmeniz halinde, sürenin bittiği tarihten sonraki 15 gün içinde gündem hazırlanarak işbu ihtarnamedeki adresinize toplantı daveti gönderilecektir.” şeklinde cevap verildiğini, aynı zamanda diğer ortağa da durumun bildirildiğini, diğer ortağın istenen konuda genel kurul toplantısına gerek olmadığını bildirdiği, davacının istenen konuları bildirmeden ve verilen süre geçmeden bu davayı açtığını, davanın diğer ortağa da ihbar edilerek karar verilmesi gerektiğini, talebin kötü niyetli olduğunu beyanla, davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı yanında müdahale eden vekili sunduğu dilekçesi ile: Güncel ve haklı bir menfaate sahip olan müvekkilinin görülmekte olan davaya, davalı yanında dahil edilmesini, hak kaybı olmaması adına bu aşamadan sonra düzenlenecek tüm kararların müvekkile de tebliğ edilmesini talep etmiştir.
Tarafların sunduğu belgeler dosyamız arasına alınıp incelenmiştir.
Yapılan incelemede, davacının %50 ortağı olduğu şirkette diğer ortak … ‘ın da %50 ortak olduğu, … Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/… E sayılı ortaklıktan çıkarma ve müdürlükten azil davasında, her iki ortağında yönetim yetkisinin kaldırılarak kayyım atandığı, mahkemece ayrıca davacıya TTK’nın 621/1-h maddesi ve 640. Maddesi uyarınca genel kurul kararı alınması için süre verdiği, davacının da önce … Asliye Tic. Mahkemesinin 2021/… E sayılı dosyasında çağrı izni için izin talep ettiği, mahkemece öncelikle yönetim kurulundan genel kurul toplantısı yapılması istenmesi ve reddi halinde dava açması gerektiği gerekçesiyle talebin reddine karar verdiği, bundan sonra davacının bu kez kayyıma genel kurul toplantısı için çağrı yapılmasını talep eder ihtarname gönderdiği, kayyım tarafından gündem maddelerinin mail ile atılması talep edildiği ancak genel kurul toplantı çağrısı yapmadığı, bu nedenle eldeki davanın TTK’nın 617/3. Maddesi yollamasıyla 411 ve 412. Maddeleri uyarınca yapılan ihtarın gereği yerine getirilmediği gerekçesiyle açıldığı açıldığı anlaşılmıştır.
TTK’nın 621. Maddesi uyarınca ortaklıktan çıkarma kararının alınabilmesi için; şirketin temsil edilen oyların en az üçte ikisinin ve oy hakkı bulunan esas sermayenin tamamının salt çoğunluğunun bir arada bulunması gerekmektedir. Bu durumda davacının sahip olduğu oy miktarı %50 olup kanuni nisabı bulması mümkün değildir. Davalı ise, kendisi aleyhinde alınacak kararda TTK’nın 619. Maddesi gereğince oydan yoksun olduğu için toplantı ve karar nisabına katılamayacaktır. Katılabilse bile kendisi aleyhinde oy kullanması beklenemeyeceğinden, çıkarma kararı alınması yönünde olumlu bir karar alınması imkanı bulunmamaktadır. Bu durumda davacının fiilen çıkarma yönünde karar alması mümkün değildir. Kanun, abesle iştigal etmez ilkesi uyarınca genel kurul toplantısı yapılmasının bir sonuca etki etmeyeceği açıktır.
Müdürlükten azil davasının ise, TTK’nın 630/2. Maddesi uyarınca genel kurul kararı alınmış olması dava şartı olmadığından, bunun için toplantı çağrısı yapılmasına da gerek bulunmamaktadır. Ortaklar arasında dava ve çekişme bulunması, sadece ortaklıktan çıkarma ve müdürlükten azil kararı alınmak üzere genel kurul toplantısı yapılmasını haklı kılmayacaktır.
Açıklanan nedenlerle; her ne kadar … Asliye Ticaret Mahkemesinin 2018/… E sayılı ortaklıktan çıkarma davasında dava şartı olarak ortaklar kurulu kararı alınması için süre verilmiş ise de, bu konuda genel kurul çağrısı yapılmasında hukuki yararının da bulunması gerekmektedir. Yukarıda açıklana nedenlerle, genel kurul yapılsa bile çıkarma yönünde karar alınması mümkün görülmediğinden, genel kurul toplantısı yapılmasında davacının hukuki yararını ortadan kaldırmaktadır. Hukuki yarar da dava şartı olup, somut olayda bulunmadığından, davanın bu nedenle reddine karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki gibi hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM:
Davanın, hukuki yarar yokluğu nedeniyle usulden reddine,
Yargılama giderlerin davacı üzerinde bırakılmasına, artan avansın iadesine,
Yeterli harç alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
Dair, TTK’nın 412. Maddesi uyarınca dosya üzerinden ve kesin olarak, oybirliğiyle karar verildi.30/01/2023

Başkan …
e-imzalıdır
Üye …
e-imzalıdır
Üye …
e-imzalıdır
Katip …
e-imzalıdır