Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 21. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/311 E. 2023/371 K. 22.05.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
21. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2023/285 Esas
KARAR NO : 2023/366
DAVA : Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ : 05/05/2023
KARAR TARİHİ : 17/05/2023

Mahkememizde görülmekte olan Şirketin İhyası davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili sunduğu dava dilekçesinde özetle; Müvekkilinin … ve Nakliyat İşletmeleri Limited Şirketi adlı ve hali hazırda ihyası istenen şirketin bünyesinde şirketin kuruluş tarihinden itibaren uzun yıllarca İstanbul ilinde servis araçları ile servis taşıma faaliyetlerinde bulunduğunu, ancak 2013- 2014 yıllarında yaşadığı ekonomik sıkıntılar nedeniye bu tarihten sonra ticari faaliyetleriin yapamaz hale geldiğini, müvekkilinin geçen süre zarfındana şirket ait tüm kamu ve özel borçlarını ödediğini, 9 adet sevis aracının kayıtlı olduğunu, bu araçların ticari faaliyetlerini sürdümeye hazır hale getirdiği şirket adına kayıtlı araçların plakalarının L plaka olarak değiştirilmesi hususunda … başvuru yaptığını, yetkili personelden şirkete ait faaliyet belgesinin getirilmesi geretiğini, faaliyet belgesi ile birlikte başvuru yapılması halinde talebinin değerlendirmeye alınabileceğini bildirdiklerini, bu doğrultuda müvekkilinin … ne gittiğinde yetkililer tarafından faaliyet belgesinin verilemeyeceğini şirketin resen terkin edildiğini bildiklerini, müvekkiline ihtar çekilmeksizin müvekkilinin yönetici oluduğu şirketi 13/05/2014 tarihinde TTK Geçici 7. Maddesi uyarınca resen terkinine karar verildiğini öğrendiklerini, yapılan terkin işleminin usule aykırı olduğunu, tüzel kişiliği sonlandırılan müvekkiline ait şirketin ihyasına ve tescil ilanına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı … vekili cevap dilekçesinde özetle; Kanuna göre işlem yapıldığını, 6102 sayılı yasanın geçici 7. Maddesindeki eksikliklerin giderilmemesi nedeniyle şirketin terkin edildiğini, gerekli ihtarların yapıldığını, ticaret sicili müdürlüğünün sorumluluğunun bulunmadığını beyanla, müvekkili yönünden yargılama giderine hükmedilmemesini talep etmiştir.
Celbedilen ticaret sicil kayıtlarından, terkin öncesi ihyası istenen şirkete sicil müdürlüğünce tebligat yapıldığı ve ilan edildiği, ancak şirket yetkilisine ihtar yapıldığına dair bir belge sunulmadığı anlaşılmıştır.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE
Dava, resen terkin edilen şirket adına kayıtlı araçlar bulunduğu ve terkininin usulsüz olduğu iddiası ile ihyası istemine ilişkindir.
TTK’nın geçici 7/4. Maddesine göre; Ticaret sicili müdürlüklerince; a) Kapsam dâhilindeki şirket ve kooperatiflerin ticaret sicilindeki kayıtlı son adreslerine ve sicil kayıtlarına göre şirket veya kooperatifi temsil ve ilzama yetkilendirilmiş kişilere bir ihtar yollanır. Yapılacak ihtar, ilan edilmek üzere Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi Müdürlüğüne aynı gün gönderilir. İlan, ihtarın ulaşmadığı durumlarda, ilan tarihinden itibaren otuzuncu günün akşamı itibarıyla, 11/2/1959 tarihli ve 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre yapılmış tebligat yerine geçer. Ayrıca anılan ilan, bildirici niteliği haiz olarak ilgili ticaret ve sanayi odası veya ticaret, sanayi ya da deniz ticaret odasının internet sitesinde aynen yayımlanır. b) 559 sayılı Kanun Hükmünde Kararname gereğince sermaye artırımında bulunmayarak münfesih olan şirketlere yapılacak ihtarda; ortaklarından, yönetici veya denetçilerden ya da müdürlerinden tebliğ tarihinden itibaren iki ay içinde tasfiye memurunun bildirilmesi, aksi takdirde, bu madde hükümlerine göre ticaret sicili kayıtlarından unvanın silineceği, şirkete ait malvarlığının ünvana ilişkin kaydın silindiği tarihten itibaren on yıl sonra Hazineye intikal edeceği ve bunun kesin olduğu açıkça yazılır. c) Bu fıkranın (b) bendinde belirtilen şirketler dışında kalan kapsam dâhilindeki diğer münfesih şirketler ile kooperatiflerden ayrıca, faaliyetlerine devam etme isteğinde bulunmaları hâlinde münfesih olma nedenini ortadan kaldıran işlemlerin yapılarak ispat edici belgelerin bildirilmesi istenir.
Dördüncü fıkra uyarınca yapılan ihtar ve ilana rağmen, süresi içinde cevap vermeyen veya tasfiye memurunu bildirmeyen yahut durumunu kanuna uygun hâle getirmeyen veya faaliyette bulunduğunu adres ve kanıtlarıyla birlikte bildirmeyen şirket ve kooperatiflerin unvanı ticaret sicilinden resen silinir. Resen unvanı silinen şirket ve kooperatifler, Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi ile ilgili odanın internet sitesinde ilan edilir
Görüldüğü üzere, şirket ve kooperatiflerin ticaret sicilindeki kayıtlı son adreslerine ve sicil kayıtlarına göre şirket veya kooperatifi temsil ve ilzama yetkilendirilmiş kişilere bir ihtar yollanması zorunluluğu bulunup, davacı olan şirket yetkilisine böyle bir ihtar yapılmadığı anlaşılmışve terkinin yolsuz olduğu görülmüştür.
Bildirilen araç plakalarından, şirket adına kayıtlı araçlar bulunduğu ve şirketin ihyasını istemekte davacının hukuki yararının da bulunduğu anlaşılmıştır.
Davacı yargılama gideri ve vekalet ücreti talebinin olmadığını bildirmiştir.
Terkin yolsuz ve dava açmakta davacının hukuki yararı olduğu görüldüğünden, terkin işleminin iptaline ve şirketin tam olarak ihyasına, yargılama giderinin davacı üzerinde bırakılmasına karar vermek gerektiği vicdani kanaat hasıl olmuş ve aşağıdaki gibi hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM :
1-Davacının davasının KABULÜNE, … nün … sicil numarasında kayıtlı iken resen terkin edilen … Limited Şirketi’ nin Terkinine ilişkin işlemin iptaline Şirketin ihyasına,
2-Yeterince harç alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
3-Yargılama giderinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4-Dosyada artan gider avansının karar kesinleştiğinde yatırana iadesine,
İlişkin, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde mahkememize ya da mahkememize gönderilmek üzere başka yer mahkemesine verilecek bir dilekçe ile … Mahkemesi nezdinde istinaf yolu açık olmak üzere oy birliği ile verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı. 17/05/2023

Başkan …
e-imzalıdır
Üye …
e-imzalıdır
Üye …
e-imzalıdır
Katip …
e-imzalıdır