Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 21. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/733 E. 2023/188 K. 15.03.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
21. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2023/55 Esas
KARAR NO : 2023/209

DAVA : Ticari Şirket (Olağanüstü Genel Kurul İstemli)
DAVA TARİHİ : 26/01/2023
KARAR TARİHİ : 22/03/2023

Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Olağanüstü Genel Kurul İstemli) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Müvekkilinin 20/01/2015 tarihinden beri …Ltd. Şti. adlı şirketin ortağı olarak bulunduğunu, davalı şirketin organ eksikliği nedeniyle şirket genel kurulu yapılamadığını, organ eksikliğinin giderilmemesi halinde TTK 530. Maddesi gereği şirketin feshine karar verilmesi tehlikesinin olacağını, şirketin müdürler kurulunun olmadığını, müdürlerin görev sürelerinin sona erdiğini, ayrıca müdürler kurulunda yer alan ortak ile aralarındaki husumet nedeniyle bir araya gelerek karar alma ihtimallerinin olmadığını, şirketin genel kurulu toplantıya çağrılamadığını, müvekkilinin davayı açmadan önce davalı şirketin müdürler kuruluna Beyoğlu … Noterliğinden 15/11/2022 tarihinde ihtarname ile başvuru yaptığını, olağanüstü genel kurul toplantısı yapılması için çağrıda bulunduklarını, buna rağmen çağrı yapılmadığını beyanla, TTK’nın 410. Maddesi uyarınca, davalı şirketin 11.500,00 TL hissesine sahip olan müvekkili genel kurul toplantıya çağırma izni verilmesini talep ettiklerini, bu nedenlerle genel kurul toplantıya çağırma izni verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı tarafa usulüne uygun tebligat yapılmasına rağmen cevap vermemiştir.
Ticaret sicil kaydı alınmış ve davalı şirketin üç ortaklı olduğu, davacının 11.500/50.000 oranında ortak olduğu, diğer iki ortağın müştereken temsile yetkili müdür olduğu, 2011 yılında kurulan davalı şirketin bu güne kadar genel kurul toplantısı yapmadığı görülmüştür.

DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Dava, davalı şirketin yönetim kurulu toplanamaması nedeniyle genel kurul toplantı çağrısı yapılamayan davalı şirketin, genel kurul toplantısına çağırmak TTK’nn 410/2. Maddesine dayanarak davacının yetkilendirilmesi ve izin verilmesine ilişkindir.
Davacının, davalı şirketin müdürlerine gönderdiği ihtarnameler ve tebliğ belgelerinin örnekleri sunulmuş ve incelenmiştir.
TTK’nın 409. ve devamı maddelerinde belirtildiği üzere; Genel kurullar olağan ve olağanüstü toplanır. Olağan toplantı her faaliyet dönemi sonundan itibaren üç ay içinde yapılır. Bu toplantılarda, organların seçimine, finansal tablolara, yönetim kurulunun yıllık raporuna, kârın kullanım şekline, dağıtılacak kâr ve kazanç paylarının oranlarının belirlenmesine, yönetim kurulu üyelerinin ibraları ile faaliyet dönemini ilgilendiren ve gerekli görülen diğer konulara ilişkin müzakere yapılır, karar alınır. Aksine esas sözleşmede hüküm bulunmadığı takdirde genel kurul, şirket merkezinin bulunduğu yerde toplanır.
Genel kurul, süresi dolmuş olsa bile, yönetim kurulu tarafından toplantıya çağrılabilir. Tasfiye memurları da, görevleri ile ilgili konular için, genel kurulu toplantıya çağırabilirler. Yönetim kurulunun, devamlı olarak toplanamaması, toplantı nisabının oluşmasına imkân bulunmaması veya mevcut olmaması durumlarında, mahkemenin izniyle, tek bir pay sahibi genel kurulu toplantıya çağırabilir. Mahkemenin kararı kesindir.
Sermayenin en az onda birini, halka açık şirketlerde yirmide birini oluşturan pay sahipleri, yönetim kurulundan, yazılı olarak gerektirici sebepleri ve gündemi belirterek, genel kurulu toplantıya çağırmasını veya genel kurul zaten toplanacak ise, karara bağlanmasını istedikleri konuları gündeme koymasını isteyebilirler. Esas sözleşmeyle, çağrı hakkı daha az sayıda paya sahip pay sahiplerine tanınabilir. Çağrı ve gündeme madde konulması istemi noter aracılığıyla yapılır. Yönetim kurulu çağrıyı kabul ettiği takdirde, genel kurul en geç kırkbeş gün içinde yapılacak şekilde toplantıya çağrılır; aksi hâlde çağrı istem sahiplerince yapılır.
Pay sahiplerinin çağrı veya gündeme madde konulmasına ilişkin istemleri yönetim kurulu tarafından reddedildiği veya isteme yedi iş günü içinde olumlu cevap verilmediği takdirde, aynı pay sahiplerinin başvurusu üzerine, genel kurulun toplantıya çağrılmasına şirket merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesi karar verebilir. Mahkeme toplantıya gerek görürse, gündemi düzenlemek ve Kanun hükümleri uyarınca çağrıyı yapmak üzere bir kayyım atar. Kararında, kayyımın, görevlerini ve toplantı için gerekli belgeleri hazırlamaya ilişkin yetkilerini gösterir. Zorunluluk olmadıkça mahkeme dosya üzerinde inceleme yaparak karar verir. Karar kesindir.
Gündem, genel kurulu toplantıya çağıran tarafından belirlenir. Gündemde bulunmayan konular genel kurulda müzakere edilemez ve karara bağlanamaz. Kanuni istisnalar saklıdır. Yönetim kurulu üyelerinin görevden alınmaları ve yenilerinin seçimi yılsonu finansal tablolarının müzakeresi maddesiyle ilgili sayılır.
Toplanan belgelerden, davalı şirketin genel kurullarını yapmadığı, tescilden itibaren genel kurul çağrısına dair bir ilanın bulunmadığı, davalının davaya cevap vermediği, ticari belgelerini ve karar defterinin de sunulmadığı, davacının ortak olarak sorumluluğu ve hakları bulunduğu, genel kurul toplantısı yapılması için ihtarları çektiği, %10’dan fazla pay sahibi olduğu, çağrı için gerekli koşulların oluştuğu, davalı tarafça ihtara cevap verilmediği, yönetim kurulunun toplanamadığı, bu durumda TTK’nın 410/2. Maddesi gereği talebin haklı ve kabul edilebilir olduğu anlaşılmış ve davanın kabulüne dair aşağıdaki gibi hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM:
1-Davacının davasının kabulü ile, davacının TTK’nın 410/2. Maddesi uyarınca davalı …’nin genel kurul toplantısı yapmak üzere yetkilendirilmesine,
2-Kararın Ticaret Sicil Müdürlüğüne bildirilmesine,
2-Yeterli harç alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
4-Yürürlükte bulunan A.A.Ü.T.’ne göre 9.200,00TL vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
5-Yargılama nedeniyle harcanan 179,90 TL harç ve 69,00 TL yargılama giderinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
6- Artan gider avansının karar kesinleştiğinde yatırana iadesine,
İlişkin, TTK’nın 412. maddesi uyarınca kesin olarak, oybirliğiyle dosya üzerinden yapılan inceleme sonunda karar verildi. 22/03/2023

Başkan …
e-imzalıdır
Üye …
e-imzalıdır
Üye …
e-imzalıdır
Katip …
e-imzalıdır