Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 21. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/26 E. 2021/202 K. 09.03.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
21. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/26 Esas
KARAR NO : 2021/202
.
DAVALI : HASIMSIZ
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 15/01/2021
KARAR TARİHİ : 09/03/2021

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesi ile, Müvekkili şirkete ait, Beyoğlu … Noterliğinden tasdik edilen karar defteri, mali müşavir değişimi sırasında kaybolduğunun anlaşıldığını, noterden yeni karar defteri tasdik ettirebilmek için eski karar defteri veya mahkemece verilen zayi kararı istendiği için iş bu davanın açılmasında zaruretin doğduğunu, şirketin kuruluşu sırasında imza sirkülerinden de anlaşılacağı üzere tasdik edilen karar defterinin zayi olduğuna dair zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLER:
İstanbul Ticaret Odası internet sayfasından davacı şirketin ticaret sicil odası kaydının çıkartılıp dosyamız arasına alınmıştır.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Dava, 6102 Sayılı TTK’ nun 82. Maddesi uyarınca zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
Davacı dava dilekçesinde mali müşavir değişimi sırasında karar defterinin kaybolduğu iddiasında bulunmuş iken, bu defa 28/01/2021 tarihli dilekçesinde tadilat işleri esnasında zayi belgesi verilmesi istemine konu edilen şirket karar defterinin kendi uhdesinde iken kaybedildiğini beyan etmiştir.
TTK anlamında tacir olan davacı, basiretli bir tacir gibi hareket etmek ve 10 yıl saklamak ile yükümlü olduğu ticari defterlerini buna göre muhafaza etmek zorundadır. Somut olayın incelenmesinden davacının özen yükümlülüğünü yerine getirmediği, gerekli önlemleri almayarak karar defterini kayıp ettiği sabittir. Yine dava dosyasının incelenmesinden davacının önce mali müşavir değişimi sırasında sonrasında ise tadilat esnasında defterlerin kaybolduğu şeklinde çelişkili beyanlarda bulunduğu anlaşılmıştır. Davacının kendi kusurlu eyleminden bir hak elde etmesi düşünülemez. Nitekim Yargıtay benzer şekilde saklamakla yükümlü olduğu ticari defterlerini çaldıran davacının gerekli dikkat ve özeni göstermediği ve basiretli bir tacir gibi hareket etmediği gerekçesi ile zayi belgesi verilmesi istemine ilişkin davanın reddine karar veren yerel mahkeme kararının usul ve yasaya uygun olduğu değerlendirmesinde bulunmuştur. (Yargıtay 11. Hukuk Dairesi2012/7731 E., 2012/10849 K.)
Benzer nitelikte İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 02/02/2021 tarih 2021/189 Esas, 2021/116 Karar sayılı kararında” Davacının söz konusu düzenlemeden yararlanabilmesi için bir taraftan defterlerin ve belgelerin korunması amacı ile gereken dikkat ve ihtimamı göstermiş bulunması, diğer taraftan da ziya uğramanın onun iradesi dışında elinde olmayan bir neden ile meydana gelmiş olması gerekmektedir. İleri sürülen mücbir sebebin de defter ve belgelerin yok olması veya elden çıkması sonucunu doğuracak nitelik ve yoğunlukta olması, başka bir deyişle davacının irade dışında defter ve vesikaların tamamen veya kısmen kaybı yahut yok olması gerekmektedir…Tacirin ticari defterlerini korumada gerekli dikkat ve özeni göstermediği, anlaşılmakla zayii belgesi verilmesi koşulları mevcut olmadığından davanın reddine…” gerekçesi ile davanın reddine karar vermiştir.
Açıklanan nedenlerle basiretli bir tacir gibi hareket etmeyerek, kusurlu davranışları ile ticari defterlerini kaybettiği anlaşılan davacının davasının reddine dair aşağıdaki şekilde hüküm tesis etmek gerekmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davacının davasının REDDİNE;
2-Yapılan yargılama giderinin davacı üzerinde bırakılmasına,
3-Alınması gerekli harç peşin alındığından bu konuda karar verilmesine yer olmadığına,
4-Artan yargılama giderinin kararın kesinleşmesi halinde yatıran tarafa iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf yasa yolu açık olmak üzere karar verildi, verilen karar usulen okundu anlatıldı.10/03/2021
Katip
¸e-imzalıdır

Hakim
¸e-imzalıdır

“Bu belge 5070 Sayılı Kanun hükümlerince elektronik imza ile imzalanmıştır.”