Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 21. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/667 E. 2021/358 K. 21.04.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
21. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2020/504 Esas
KARAR NO : 2021/309
DAVA : Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ : 06/10/2020
KARAR TARİHİ : 07/04/2021

Mahkememizde görülmekte olan Şirketin İhyası davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı dava dilekçesi ile; Kendisinin ihyası istenen şirkete karşı …. İş Mahkemesinin 2019/… Esas sayılı dosyasında hizmet tespiti davası açtığını ancak şirketin resen terkin edildiği için taraf teşkili konusunda sorun olduğunu, mahkemece kendisine ihya için süre ve yetki verdiğini beyanla …nün … sicil numarasında kayıtlı … Tekstil Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketinin ihyasına ve yargılama giderinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili cevabında; Ticaret Sicil Müdürlüğünün davacının talebine ilişkin TTK.m. 32 ve Ticaret Sicili Yönetmeliği m. 34 hükmü çerçevesinde işlem yaptığını, Müvekkili Ticaret Sicil Müdürlüğünün resen terkin işleminin, 6102 sayılı Kanunun Geçici 7’nci maddesi ve 30.12.2012 tarihli ve 28513 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olan “Münfesih Olmasına Veya Sayılmasına Rağmen Tasfiye Edilmemiş Anonim ve Limited Şirketler İle Kooperatiflerin Tasfiyelerine ve Ticaret Sicili Kayıtlarının Silinmesine İlişkin Tebliğ” kapsamında olup, tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmadığını, Ticaret Sicil Müdürlüğünün, mahkeme hükmü olmaksızın bir şirketi tekrar sicile tescil yükümlülüğü bulunmadığını, davanın açılmasına sebebiyet vermeyip de davanın niteliği gereği Yasal hasım konumunda bulunan müvekkili aleyhine yargılama giderlerine ve vekâlet ücretine hükmedilemeyeceğini, Yargıtay 11. Hukuk Dairesi’nin 09.02.2015 tarih, 2014/… E. ve 2015/ … K. , 29.01.2007 tarih, 2005/ … E. ve 2007/ … K. gibi çok sayıda ilamı ve yerleşik uygulamanın da bu yönde olduğunu beyanla, davanın reddine, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini talep etmiştir.
Davacı duruşmadaki beyanında; “Davacıdan soruldu: Dilekçemi tekrar ederim, İş Mahkemesi bu dosyayı bekliyor, çalışmama ilişkin e-devletten aldığım ekran görüntüsünü ibraz ediyorum, hem benim adım hem de … diye bir isim çıkıyor, bu nedenle İş Mahkemesinde düzeltme davası açtım, davamın kabulünü talep ediyorum” şeklinde ifadede bulunmuştur.
…. İş Mahkemesinin 2019/… Esas sayılı dosyasında verilen yetki belgesi ve duruşma zaptı dosyamıza sunulmuştur.
Şirketin ticaret sicil dosya örneği celbedilip incelenmiş ve 31/07/2013 tarihinde TTK’nın Geçici 7. Maddesi uyarınca resen terkin edildiği, tasfiyenin yapılmadığı anlaşılmıştır.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE
Dava, re’sen terkin edilen şirketin ihyasına ilişkindir.
İhyası istenen şirket tasfiye edilmeden resen terkin edildiğinden TTK’nın Geçici 7/15. Maddesi uyarınca işlem yapmak gerekmektedir.
TTK’nın Geçici 7/15. Maddesinde belirtildiği üzere; Ticaret sicilinden kaydı silinen şirket veya kooperatifin alacaklıları ile hukuki menfaatleri bulunanlar haklı sebeplere dayanarak silinme tarihinden itibaren beş yıl içinde mahkemeye başvurarak şirket veya kooperatifin ihyasını isteyebilir. Bu durumda yapılacak iş ek tasfiye olmayıp, şirketin ihyasını gerçekleştirmek olur.
Davacının tarafı olduğu dava nedeniyle işbu davayı açmakta hukuki yararının olduğu sabittir.
TTK’ nın geçici 7/3. fıkrası “Bu madde kapsamındaki şirket ve kooperatifler; ilgili Ticaret Sicili Müdürlüğünce resen veya herhangi bir kişi, kurum veya kuruluş tarafından kanıtlarıyla birlikte yapılacak bildirimleri de kapsayacak şekilde, ticaret sicili kayıtları üzerinden yapılacak incelemeyle tespit edilir.” şeklinde düzenlenmiş olup Kanun, anılan madde ile Ticaret Sicil Müdürlüklerine re’sen harekete geçip işlemleri sonuçlandırma görevi yüklemiştir. Aynı maddenin 4. fıkrasında da “Ticaret sicili müdürlüklerince; a) Kapsam dâhilindeki şirket ve kooperatiflerin ticaret sicilindeki kayıtlı son adreslerine ve sicil kayıtlarına göre şirket veya kooperatifi temsil ve ilzama yetkilendirilmiş kişilere bir ihtar yollanır. Yapılacak ihtar, ilan edilmek üzere Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi Müdürlüğüne aynı gün gönderilir. İlan, ihtarın ulaşmadığı durumlarda, ilan tarihinden itibaren otuzuncu günün akşamı itibarıyla, 11/2/1959 tarihli ve 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre yapılmış tebligat yerine geçer. Ayrıca anılan ilan, bildirici niteliği haiz olarak ilgili ticaret ve sanayi odası veya ticaret, sanayi ya da deniz ticaret odasının internet sitesinde aynen yayımlanır.” hükmünü içermektedir.
TTK’ nın geçici 7. maddesinin 2. fıkrasında yer alan “Davacı veya davalı sıfatıyla devam eden davaları bulunan şirket veya kooperatiflere bu madde hükümleri uygulanmaz” hükmü gereğince devam eden davaları bulunan şirketin ticaret sicilden resen terkin işlemi yapılamayacağından, davalı … müdürlüğünce yapılan resen terkin işleminin yasaya aykırılığı sözkonusudur.
Mahkememizce …nden terkin öncesi ihtar ve tebliğ belgeleri istenmiş, gelen belgelerden sadece şirket tüzel kişiliğine ihtarın gönderildiği ve adresten iade geldiği, şirket yöneticilerine ihtar gönderilmediği, sicil gazetesinde ilan ile yetinildiği görülmüştür.
Davalı … müdürlüğünün geçici 7/4. Madde uyarınca gerekli tüm ihtarları yapmadan şirketi sicilden terkin ettiği, bu işlemin usulsüz olduğu, bu nedenle davanın kabulüne, dava açılmasına davalının sebebiyet verdiği anlaşıldığından yargılama giderlerinin davalıya yükletilmesine karar verilmiştir.
HÜKÜM :
1-Davacının davasının KABULÜNE,
…nün … sicil numarasında kayıtlı … Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketinin re’sen terkine ilişkin Ticaret Sicil Müdürlüğünün işleminin iptaline, şirketin tarafı bulunduğu …. İş Mahkemesinin 2019/… Esas sayılı dosyası ile sınırlı olmak üzere ek tasfiye edilmek üzere ihyasına, önceki yetkililerin yetkisinin devamına,
2-Yeteri kadar harç alındığından yeniden harç alınmasına yer olmadığına,
3-Yargılama gideri olan 95,500 TL ile peşin ve başvuru harcı olarak ödenen 108,80tl’nin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
4-Artan gider avansının kararın kesinleşmesi halinde yatırana iadesine,
İlişkin gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde mahkememize ya da mahkememize gönderilmek üzere başka yer mahkemesine verilecek bir dilekçe ile İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf yolu açık olmak üzere oy birliği ile verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı. 07/04/2021

Başkan …
e-imzalıdır

Üye …
e-imzalıdır

Üye …
e-imzalıdır

Katip …
e-imzalıdır