Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 21. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/609 E. 2022/248 K. 01.04.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
21. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2020/609 Esas
KARAR NO : 2022/248 Karar
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 23/11/2020
KARAR TARİHİ : 01/04/2022

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekilinin 23/11/2021 tarihli dava dilekçesinde özetle; E-defter mükellefi olan müvekkil firmanın e-defter dosyaları bir siber saldırı sonucu kullanılamaz hale geldiğini, bu durum 20.11.2020 tarihinde, veri kurtarma firmasının yaptığı inceleme sonucu tespit edildiğini, dava dilekçesi ekinde bulunan teknik rapordan da anlaşılacağı üzere, kullanılamaz hale gelen e-defter kayıtları 01-02-03/2020 dönemlerine ait olduğunu, kullanılamaz halen gelen 01-02-03/2020 dönemlerine ilişkin e-defter kayıtlarının beratları zaten Gelir İdaresi Başkanlığı’nda mevcut olduğunu, siber saldırıya uğrayan ve teknik raporla da işbu durum tespit edilmiş olan, ilgili dönem, bizde bulunan, e-defter kayıtlarına ilişkin zayi belgesine ihtiyaç duyulduğunu, bu nedenlerle TTK 82/7 uyarınca taraflarına 01-02-03/2020 dönemine ait e-defter berat kayıtları konusunda zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLER:
-Bilgisayar Mühendisi … ve Mali Müşavir … tarafından hazırlanan 19/11/2021 tarihli bilirkişi raporu,
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Yapılan yargılama, toplanılan deliller ve tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde; dava, 6102 Sayılı TTK’ nun 82. Maddesi uyarınca zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
Mahkememizce davacının zayi olduğunu bildirdiği 2012-2020 yıllarını kapsar ticari defterlerin açılış ve kapanış tasdik bilgilerini içerir kayıtlar ile yine davacının herhangi bir vergi incelemesine girip girmediği hususunun bildirilmesi için ilgili kurumlara müzekkere yazılmış, bu hususta Vergi Dairesi Müdürlüğü kayıtları dosyamız arasına alınmıştır.
Mahkememizce resen görevlendirilen Bilgisayar Mühendisi … ve Mali Müşavir … tarafından hazırlanan 19/11/2021 tarihli bilirkişi raporunda özetle; “…mükelleflerin elinde olmayan nedenlerle e-defter verilerinin yok olması durumunda vakit kaybetmeden 15 gün içinde İSO 9001 Belgesine sahip bir veri kurtarma şirketine başvurup tespit tutanağı hazırlatmaları, yok olan XML dosyalarına ait işlemlerin muhasebe programlarından tekrar geri getirilerek Yeminli Mali Müşavir tarafından beratları verilen XML dosyalarıyla, tekrar yüklenilmesi istenen yeni defterlerin aynı olduğu, bir vergi kaybı olmadığına ilişkin Özel Amaçlı Rapor yazdırılması, tespit tutanağı ve Özel Amaçlı Raporun ek yapıldığı bir dilekçe ile Gelir İdaresi Başkanlığına başvurmaları durumunda silinen yada kayba uğrayan e-defterlerin Başkanlığın izni ile yeniden yüklenebileceği, zayi belgesine gerek olmadığına…”yönünde kanaat bildirildiği görülmüştür.
Tüm dosya kapsamı incelendiğinde; T.T.K.82/7.maddesinde bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defter ve belgelerin yangın, su baskını veya yer sarsırtısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebi ile ziyaa uğraması halinde tacirin kendisine bir belge verilmesini isteme hakkı bulunduğu belirtilmiştir. Maddeden açıkça anlaşıldığı üzere bir afet durumu veya hırsızlık durumu gerçekleştiğinde zayi belgesi verilmesi mümkündür. Dava konusu olayda bir afet durumu veya hırsızlık söz konusu değildir. Tacir yasa gereği basiretli olmak zorundadır. Dosyaya alınan bilirkişi raporu dosya içeriğine toplanan delillere uygun ve karar vermeye elverişli bulunduğundan, mahkememizce verilen kararda dikkate alınmış ve davacının davasının reddine dair aşağıdaki şekilde hüküm tesis etmek gerekmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın REDDİNE
2-Harçlar Yasasına göre alınması gereken 80,70TL red karar harcının, davacı tarafça peşin yatırılan 54,40TL harçtan mahsubu ile bakiye 26,30TL’ nin davacıdan alınarak hazineye irat kaydına,
3-Davacı tarafından sarfedilen yargılama giderinin kendisi üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı tarafça yatırılan gider ve delil avansından arta kalan kısmın karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacı tarafa iadesine,
Dair, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 345. maddesi uyarınca gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde mahkememize sunulacak yahut mahkememize gönderilmek üzere bir başka mahkemeye verilecek bir dilekçe ile … Bölge Adliye Mahkemesinde istinaf yasa yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı. 01/04/2022

Katip …
¸e-imzalıdır

Hakim …
¸e-imzalıdır