Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 21. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/279 E. 2021/154 K. 22.02.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
21. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2020/279 Esas
KARAR NO : 2021/154

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 30/06/2020
KARAR TARİHİ : 22/02/2021

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekilinin 30/06/2020 tarihli dava dilekçesinde özetle; Taraflarına ait, Jobyar Mah. Hocahanı Sok. … N:.. Fatih/İSTANBUL adresindeki … Ltd. Şti. isimli …Ticaret sicil nolu ticari işletmelerinde 22/06/2020 tarihli Genel Kurul Toplantı Müzakere Defteri ve Ortaklar Pay Defterini kaybettiklerini, bu durumun yerel gazete ve maliyeye bildirildiğini, söz konusu nedenden dolayı ticari faaliyetine devam edebilmesi için zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştr.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Dava, 6102 Sayılı TTK’ nun 82. Maddesi uyarınca zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
Mahkememizce davacının zayi olduğunu bildirdiği 2012-2020 yıllarını kapsar ticari defterlerin açılış ve kapanış tasdik bilgilerini içerir kayıtlar ile yine davacının herhangi bir vergi incelemesine girip girmediği hususunun bildirilmesi için ilgili kurumlara müzekkere yazılmış, bu hususta…Vergi Dairesi Müdürlüğü kayıtları dosyamız arasına alınmıştır.
Tüm dosya kapsamından; T.T.K.82/7.maddesinde bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defter ve belgelerin yangın, su baskını veya yer sarsırtısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebi ile ziyaa uğrası halinde tacirin kendisine bir belge verilmesini isteme hakkı bulunduğu belirtilmiştir. Maddeden açıkça anlaşıldığı üzere bir afet durumu veya hırsızlık durumu gerçekleştiğinde zayi belgesi verilmesi mümkündür. Dava konusu olayda bir afet durumu veya hırsızlık söz konusu değildir. Tacir yasa gereği basiretli olmak zorundadır. Tacirin basiretsiz davranışı nedeniyle defterlerin kaybolması durumunda zayi belgesi verilmesini isteme hakkı bulunmamaktadır. Tüm bu hususlar dikkate alınarak davacının davasının reddine dair aşağıdaki şekilde hüküm tesis etmek gerekmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-) Davanın REDDİNE,
2-) Yapılan yargılama giderinin davacı üzerinde bırakılmasına,
3-) Alınması gerekli harcın peşin alındığından bu konuda karar verilmesine yer olmadığına,
Dair, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 345. maddesi uyarınca gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde mahkememize sunulacak yahut mahkememize gönderilmek üzere bir başka mahkemeye verilecek bir dilekçe ile İstanbul Bölge Adliye Mahkemesinde istinaf yasa yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı. 22/03/2021

Katip …
¸e-imzalıdır

Hakim …
¸e-imzalıdır

“Bu belge 5070 Sayılı Kanun hükümlerince elektronik imza ile imzalanmıştır.”