Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 21. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/996 E. 2019/114 K. 13.11.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
21. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2019/996 Esas
KARAR NO : 2019/114

DAVA : Alacak (Cari Hesap Veya Ticari Kredi Sözleşmesi Kaynaklı)
DAVA TARİHİ : 17/10/2019
KARAR TARİHİ : 13/11/2019
Mahkememizde görülmekte olan İtirazın İptali davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili 17/10/2019 tarihli dava dilekçesinde; taraflar arasında meydana gelen ticari ilişki sebebiyle davalı tarafa 27.02.2017 günlü, …Sıra No’lu İRSALİYELİ FATURA’ ya konu ve toplam bedeli 12.536,41.-TL olan ticari ürünler verildiğini, davalı kendisine verilen ürünleri ve ürünler karşılığı olan irsaliyeli faturayı aldığı ve itiraz etmediği halde fatura bedelini ödemediğinden davalı hakkında İstanbul … İcra Müdürlüğü’ nün … Sayılı dosyası ile icra takibi yapıldığını, davalı tarafın haksız ve kötü niyetli itirazı sebebiyle takibin durduğunu, davalı tarafın müvekkil şirkete olan borcunu ötelemek için küllen itiraz ettiğini, bu nedenle davalının icra takibine yapmış olduğu haksız itirazın iptaline, takibin devamına, Haksız itiraz sebebiyle % 20 İcra kötü niyet tazminatına hükmedilmesine, alacaklarına değişen oranlarda fatura ödeme tarihlerinden itibaren reeskont avans faizi uygulanmasını, yargılama masrafları davalıya yüklenmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalıya usulüne uygun dava dilekçesi, duruşma gün ve saati tebliğ edilmiş, davalı tarafından davaya cevap verilmemiştir.
Dava; taraflar arasındaki ticari ilişki kapsamında cari hesaptan kaynaklı yapılan takibe itirazın iptali ile alacağın tahsili amacıyla açılan alacak davasıdır.
Davacı vekilinin .13/11/2019 havale tarihli dilekçesi ile davadan feragat etmiştir.
Feragat kelime anlamı olarak “vazgeçme” manasına gelen 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda anlamını bulan bir müessesedir. Davadan feragatin medeni yargılama usulünde mümkün olması yargılamaya hakim olan ilkelerden “tasarruf ilkesi”nin doğal bir sonucudur. Hiç kimse kendi lehine olan bir davayı açmaya zorlanamayacağı gibi, açmış olduğu bir davayı da sonuna kadar takip etmeye zorlanamaz. Hakimin bir davaya bakabilmesinin ön şartı, taraflarca o hususun mahkeme önüne dava yoluyla getirilmiş olmasına bağlıdır.
Davadan feragat HMK.nun 307 ve 309. maddelerin hükümleri gereğince uyuşmazlığı ve dolayısıyla davayı sona erdiren, davalı tarafın kabulünü gerektirmeyen ve kesin mahkeme hükmünün hukuksal sonuçlarını doğuran bir taraf işlemidir.
HMK’nun 310. maddesi hükmüne uygun olarak davacının davadan feragatinin mahkemece saptanması halinde feragat sebebiyle davanın reddine karar verilmesi gerekir. Feragat bildirimi de HMK. nun 310. maddesi hükmüne uygun olarak mahkemece tespit olunmuştur. Açıklanan nedenler ışığında; dava konusu çeke ilişkin ödeme yasağı kararı ve ilanlar işleme konulmadığından, ödeme yasağı kararının kaldırılması yönünde karar verilmesine yer olmadığına, mahkememiz dosyasındaki feragat nedeniyle açılan davanın feragat nedeniyle reddine karar vermek gerekmiş aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Feragat nedeniyle davanın REDDİNE,
2-Harçlar yasası uyarınca belirlenen karar harcı olan 44,40 TL’nin, peşin alınan 109,79 TL harçtan mahsubu ile fazla harç olan 65,39 TL’nin karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya iadesine,
3-Davacı tarafça yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı tarafça yatırılan gider avansından bakiye kalan kısmın karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya iadesine,
dair verilen karar tarafların yokluğunda, kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık sürede istinaf yolu açık olmak üzere karar verildi. 13/11/2019

Katip … Hakim …
¸e-imzalıdır ¸e-imzalıdır
5070 Sayılı Kanun gereğince e-imza ile imzalanmıştır.