Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 21. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/550 E. 2019/36 K. 02.10.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
21. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2019/550 Esas
KARAR NO: 2019/36

DAVA : Ticari Şirket (Olağanüstü Genel Kurul İstemli)
DAVA TARİHİ: 25/09/2019
KARAR TARİHİ: 02/10/2019

Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Olağanüstü Genel Kurul İstemli) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Müvekkilinin … Şti.’nin %55 payına sahip hissedar olduğunu, söz konusu şirketin 2 hissedarı olduğunu, bir hissedarı müvekkili, diğer hissedarı …olduğunu, …’in uzun zamandan beri şirketin Genel Kurul toplantılarına katılmadığını, şirketin menfaatlerinden çok kendi çıkarları doğrultusunda hareket ettiğini, şirket Türkiye’de yurt dışına çıkmak ve orada okumak isteyen gençleri ve öğrencileri lise ve üniversite federasyonun da desteği ile spor organizasyonları aracılığı ile yurt dışındaki okullara yönlendirdiğini, bu organizasyonların ise yurt dışındaki okulların öğrenci talebi üzerine ya da UBA’nın organizasyonu ile yapıldığını, şirketin kuruluşundan sonra zamanla işlerin toparlanması üzerine …’da aynı isimle bir şirket daha kurmaya karar verildiğini, …’in …’daki bu şirketin işlerini yürütmek üzere…’a yerleştiğini, kurulan şirketin iş yapmaya başlaması ve para kazanması ile birlikte kötü niyetli hissedar … abisi Mamir ile birlikte şirketi sanal ortamda ele geçirdiğini, bu nedenle müvekkilinden habersiz çeşitli organizasyonlar düzenlendiği, davalının yurt dışında yapmış olduğu organizasyonlardan elde ettiği kârı da ne müvekkili ile paylaştığını ne de ortak şirkete sermaye borcu olarak ödemediğini, şirket adresinin değiştirilmesi gerektiğini, yönetim kuruluun toplanması ve karar alınması gerektiğini, fakat davalı Türkiye’ye gelmediğini ve toplantı yapılamadığını, davalı resmiyette ortak gibi göründüğünü ancak ne şirkete ne de müvekkiline hiçbir faydası olmadığını, davalının ortaklıktan çıkarılmasına karar verilmesi gerektiğini, bunun üzerine 01/11/2016 tarihinde şirket merkezinde toplanılarak şirket ortağı …’in TTK 640 maddesi uyarınca haklı sebeplerden dolayı ortaklıktan çıkarılmasına karar verildiğini ve bu kararın … Noterliği’nin … yevmiye numaralı 11/11/2016 tarihli onayı ile onandığını, …’in şirket ortaklığından çıkarılması ve payının şirkete devredilmesini sağlamak üzere İstanbul Anadolu … Asliye Ticaret Mahkemesi’nin … E. sayılı dosyası ile dava açıldığını, ancak mahkemenin son celse kararında dava koşulu olan usulüne uygun alınmış Genel Kurul kararının sunulması için süre verildiğini, davalının ne genel kurul ne de yönetim kurulu toplantılarına katılmadığı için kendisine ve adresine ulaşılamaması nedeniyle bu toplantıların yapılamadığını, bu nedenlerle şirketin %55 hissesine sahip olan müvekkiline Mahkemece doğrudan olağan/olağanüstü genel kurulu toplantıya çağırma izni verilmesini veya doğrudan genel kurul toplantısı yapılmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Tüm dosya kapsamı bir bütün olarak değerlendirildiğinde;
Davalı şirketin alınan ticaret sicil kaydına göre davacı, şirketin münferiden temsile yetkili ve müdürüdür. Diğer ortağın temsil yetkisi bulunmamaktadır. 6102 sayılı TTK 617 mad. ve 410 ve 414 maddeleri uyarınca davacı, şirket müdürü sıfatıyla şirket genel kurulunu olağan veya olağanüstü toplantıya çağırabilecek yetkidedir. Bu durumda mahkemeden izin talebine gerek yoktur. Mahkemeden izin alınması gerekenler yönetim hakkı olmayanlar ve azlık hakkı sahibi olanlardır. Bu nedenle davanın hukuki yarar yokluğu nedeniye reddine karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki hüküm kurulmuştur.

HÜKÜM::Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere:
1-Hukuki yarar yokluğu nedeni ile Davanın Reddine,
2-Harç peşin alındığından bu konuda karar verilmesine yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderinin, davacı üzerinde bırakılmasına,
4-Dosyada artan gider avansının yatırana iadesine,
İlişkin, TTK’nun 410/2. maddesi gereğince kesin olarak oybirliğiyle dosya üzerinden yapılan inceleme sonunda karar verildi.

Başkan …
¸e-imzalıdır
Üye …
¸e-imzalıdır
Üye …
¸e-imzalıdır
Katip …
¸e-imzalıdır

“Bu belge 5070 Sayılı Kanun hükümlerince elektronik imza ile imzalanmıştır.”