Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 21. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/234 E. 2019/146 K. 27.11.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
21. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2019/234 Esas
KARAR NO : 2019/146

DAVA : Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ : 12/09/2019
KARAR TARİHİ : 27/11/2019
Mahkememizde görülmekte olan Şirketin İhyası davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesi ile; dava dışı işçi …’ın …LİMİTED ŞİRKETİ nezdinde çalışırken geçirdiği iş kazası nedeniyle davacı tarafından ödeme yapıldığını ve şirkete rücu için Bakırköy … İş Mahkemesinin… Esas sayılı dosyasında dava açtığını ve derdest olduğuğuu, ancak şirketin resen terkin edildiğinin tespiti üzerine ihyası için kendilerine süre verildiğini beyanla …LİMİTED ŞİRKETİ’nin ihyasına ve tasfiye memuru tayinine karar verilmesini talep etmiştir.
Bakırköy … İş Mahkemesinin … Esas sayılı dosyasında verilen yetki belgesi ve duruşma zaptı dosyamıza sunulmuştur.
Davalı taraf bir cevap vermemiştir.
Şirketin ticaret sicil dosya örneği celbedilip incelenmiş ve 18/02/2015 tarihinde TTK’nın Geçici 7. Maddesi uyarınca resen terkin edildiği, tasfiyenin yapılmadığı anlaşılmıştır.
Dava, re’sen terkin edilen… Ltd. Şti.’nin ihyasına ilişkindir.
TTK 547.maddesinde; ” Tasfiyenin kapanmasından sonra ek tasfiye işlemlerinin yapılmasının zorunlu olduğu anlaşılırsa,son tasfiye memurları, yönetim kurulu üyeleri, pay sahipleri veya alacaklılar, şirket merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesinden, bu ek işlemler sonuçlandırılıncaya kadar, şirketin yeniden tescilini isteyebilirler. Mahkeme istemin yerinde olduğuna kanaat getirirse, şirketin ek tasfiye için yeniden tesciline karar verir ve bu işlemlerini yapmaları için son tasfiye memurlarını veya yeni bir veya birkaç kişiyi tasfiye memuru olarak atayarak tescil ve ilan ettirir.” denilmektedir. Ancak ihyası istenen şirket tasfiye edilmeden resen terkin edildiğinden TTK’nın Geçici 7/15. Maddesi uyarınca işlem yapmak gerekmektedir.
TTK’nın Geçici 7/15. Maddesinde belirtildiği üzere; Ticaret sicilinden kaydı silinen şirket veya kooperatifin alacaklıları ile hukuki menfaatleri bulunanlar haklı sebeplere dayanarak silinme tarihinden itibaren beş yıl içinde mahkemeye başvurarak şirket veya kooperatifin ihyasını isteyebilir. Bu durumda yapılacak iş ek tasfiye olmayıp, şirketin ihyasını gerçekleştirmek olur.
Yapılan incelemede, davacının tarafı olduğu dava nedeniyle işbu davayı açmakta hukuki yararının olduğu, bu nedenle …Ltd. Şti.’nin ihyası gerektiği anlaşılmış ve aşağıdaki gibi hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM:

1-Davacının davasının KABULÜ ile, İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğünün …sicil numarasında kayıtlı … Ltd. Şti.’nin terkinine ilişkin Sicil Müdürlüğü işleminin iptaline, şirketin tam ihyasına ve yeniden ticaret siciline kaydına,
2-Her ne kadar davacı taraf tasfiye memuru tayinini de talep etmiş ise de, re’sen terkin edilen şirketin yöneticilerinin görevlerinin devam etmekte olduğu anlaşıldığından bu konuda karar verilmesine yer olmadığına,
3-Yeterince harç alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
4-Yargılama giderinin davanın niteliği gereği davacı üzerinde bırakılmasına,
5-Artan gider avansının kararın kesinleşmesi halinde yatırana iadesine,
İlişkin, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde mahkememize ya da mahkememize gönderilmek üzere başka yer mahkemesine verilecek bir dilekçe ile İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf yolu açık olmak üzere oy birliği ile verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı. 27/11/2019

Başkan
e-imzalıdır
Üye
e-imzalıdır
Üye
e-imzalıdır
Katip
e-imzalıdır