Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.
T.C.
İSTANBUL
20. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2023/480 Esas
KARAR NO : 2023/806
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 15/08/2023
KARAR TARİHİ : 01/12/2023
Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
TALEP: Davacı vekili tarafından sunulan 15/08/2023 tarihli dava dilekçesinde özetle; Pay sahibi olduğu … Limited Şirketi sigortacılık sektöründe faaliyet gösterdiğini, davacının 14/08/2023 tarihinde ofisten çıktıktan sonra kullandığı toplu taşımada yolculuk ettiği esnada şirkete dair başvuru formları, abonelik sözleşmeleri, taahhütnameler, nüfus cüzdanı fotokopileri, pay defteri ve bir kısım ticari belgeleri taşıdığı çantasının çalındığını ve sayılan evrakların zayi olduğunu, … Limited Şirketi hakkında ortaklar pay defteri zayi belgesi verilmesini talep etmiştir.
DELİLLER :
Bildirilen deliller toplanmış, Ticaret Sicil kayıtları dosya arasında alınmıştır.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ GEREKÇE :
Dava, 6102 Sayılı TTK’nun 82/7. maddesine dayalı Pay Defteri’nin zayi sebebiyle iptaline ilişkin olarak açılmış bir davadır.
6102 sayılı TTK ‘nun 82/7.maddesi uyarınca; “… Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defter ve belgeler yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde ziyana uğrarsa tacir ziyanı öğrendiği tarihten itibaren 15 gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir….” düzenlemesini getirmiş olup anılan madde hükmü uyarınca bu davayı açmak için yasal 15 günlük hak düşürücü süre belirlenmiştir. Davacı, defterlerin kaybolduğuna dayanmıştır.
TTK 18/2 maddesi “Her tacirin ticaretine ait bütün faaliyetlerinde basiretli bir iş adamı gibi hareket etmesi gerekir” hükmünü içermektedir.
Tacir basiretli bir iş adamı olmanın gerektirdiği özeni göstererek defter ve belgelerini saklamalı ve zayi olmaması için üzerine düşen bütün yükümlülükleri özveri ile yerine getirmelidir. TTK 82 ve 18. Madde kapsamında yapılan değerlendirmede; tacirin basiretli bir iş adamı olmanın gerektirdiği özeni göstererek defter ve belgelerini saklaması ve zayi olmaması için üzerine düşen bütün yükümlülükleri büyük bir dikkat ve özenle yerine getirmesi gerekmektedir.
Tacir sıfatını haiz davacının TTK’nun 18/3. uyarınca tedbirli ve basiretli bir tacir gibi defterini güvenlik altına alması beklenmekte olup, bu sebeple basiretli bir tacir gibi gerekli koruma tedbirini almamış olan davacının zayi belgesi alma şartlarını yerine getirmediği görüş ve kanaatine varılmıştır. Oluşan hal ve şartlar çerçevesinde TTK’nun 82/7 anlamında belirli bir mücbir sebebin gerçekleştiği de kabul edilemeyecek olup tacir olan davacının basiretli bir tacirin göstereceği özen ve itina ile defterlerini saklaması gerektiği, iddia edilen sebebin tacirin öngörebileceği ve aldığı koruma tedbirlerine rağmen gerçekleşebilecek nitelikte olması şartını da taşımadığı, basiretli bir tacir gibi gerekli koruma tedbirini almamış olan davacının zayi belgesi alma şartlarını yerine getiremediği görüş ve kaanatine varılmış, aşağıdaki şekilde hüküm oluşturulmuştur.
KARAR : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın REDDİNE,
2-Harç peşin alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
3- Yapılan masrafların davacı üzerinde bırakılmasına.
4- Artan gider avansının karar kesinleştiğinde ilgilisine resen iadesine
Dair, Talep eden asilin yüzüne karşı HMK’nın 345. maddesi gereğince gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde … Mahkemesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere verilen karar açıkca okunup usulen anlatıldı. 01/12/2023
Katip …
¸e-imzalı
Hakim …
¸e-imzalı
Bu belge 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu kapsamında E-İmza ile imzalanmıştır.